kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 387 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Előszó | 3 |
Bevezetés | |
A jó takarmányellátottság megteremtése | 5 |
A takarmányok összetételét befolyásoló tényezők | 10 |
A takarmányok eltartása és tárolása | 19 |
A szénakészítés | 21 |
A szénakészítés táplálóanyag vesztesége | 22 |
Szénaszárítás renden | 27 |
Szénaszárítás állványokon | 35 |
A légáramoltatásos szénaszárítás | 42 |
A mesterséges szénaszárítás (gyorsszárítás) | 72 |
Barnaszéna készítés | 77 |
A széna behordása | 78 |
A széna tárolása | 81 |
A takarmányok tartosítása savanyítással (silózás) | 85 |
Az erjesztéssel kapcsolatos biológiai folyamatok | 88 |
A hidegerjesztés gyakorlata | 101 |
Erjesztőtartályok | 127 |
A gyökér-, gumós- és kobakos takarmányok eltartása | 152 |
Szalma, törek, polyva és kukoricaszár eltartása | 156 |
Az abraktakarmányok eltartása | 158 |
A takarmányok tulajdonságai és megítélésük | |
Zöldtakarmányok | 163 |
A legelő | 164 |
Kaszált zöldtakarmányok | 175 |
Fűfélék | 178 |
Pillangósok | 184 |
Leveles és egyéb nedvdús takarmánynövények | 192 |
Lomb- és gallyas takarmányok | 202 |
Gyökér-, gumós- és egyéb lédús takarmányok | 203 |
Erjesztett (silózott) takarmányok | 209 |
Szénák | 222 |
Természetes rétiszéna | 225 |
Szántóföldi szénák | 235 |
Gyors (mesterséges) szárítással nyert széna takarmányértéke | 236 |
Szalmák, pelyvák és töredékek | 243 |
Szalmák és szárak | 243 |
Pelyvák-, törekfélék és egyéb növényi maradványok | 248 |
Magvak és termések | 250 |
Gabonamagvak | 251 |
Hüvelyes magvak | 257 |
Olajos magvak | 260 |
Erdei fák termése | 261 |
Ipari melléktermékek és hulladékok | 263 |
Olajgyári hulladékok | 263 |
Külföldi olajgyári melléktermékek | 269 |
Malomipari és magtisztítási hulladékok | 2770 |
Szénalisztek és egyéb őrlemények | 275 |
Keményítőgyári hulladékok | 276 |
Sörgyári hulladékok | 277 |
Szeszgyári hulladékok | 279 |
Konzervgyári hulladékok | 281 |
Állati eredetű takarmányok | 284 |
Ásványi eredetű takarmányok | 284 |
Takarmánykiegészítők | 296 |
Vitaminkészítmények | 298 |
Antibiotikumok | 298 |
Különleges takarmányok | 299 |
Az ivóvíz | 300 |
Abraktakarmány keverékek | 302 |
A takarmányok pénzértéke | 308 |
A takarmányok vizsgálata | 311 |
A mintavétel szabályai | 311 |
Makroszkópos és mikroszkópos elővizsgálat | 313 |
A minta előkészítése a kémiai vizsgálathoz | 314 |
A takarmányok kémiai vizsgálata | 316 |
A szárazanyag tartalom meghatározása | 317 |
A nyersfehérje meghatározása | 319 |
A fehérje meghatározása mikrojeldahl eljárással | 321 |
Igazi (valódi, tiszta) fehérje meghatározása (Barnstein módszer) | 323 |
Silótakarmányok ammoniatartalmának meghatározása (Juhász B. - Szegedi B. - Gertner M.-féle módszer) | 325 |
A nyerszsír meghatározása (Soxhlet módszere) | 326 |
A nyersrost meghatározása (Henneberg és Stohmann módszere, weendei eljárás) | 328 |
A N-mentes kivonható anyag kiszámítása | 330 |
A keményítőtartalom meghatározása (Ewers módszere, MSz 6830-53) | 331 |
A cukortartalom polarimetrikus meghatározása takarmányrépában és cukorrépában | 333 |
A melasz cukortartalmának meghatározása polerimetrikus eljárással (módosított Müller-féle eljárás) | 333 |
A nyershamu meghatározása | 334 |
A homoktartalom meghatározása | 334 |
Részleges elemzés | 335 |
Illó zsírsavak és tejsav meghatározása az erjesztett takarmányokban (Lepper - Flieg eljárás) | 335 |
A lignin meghatározása | 336 |
A foszfortartalom kolorimetriás meghatározása (Urbányi (1939) szerint) | 337 |
A takarmány kalciumtartalmának meghatározása | 339 |
A magnéziumtartalom kolorimetriás meghatározása (Urbányi módszere) | 340 |
A kalcium és magnézium együttes meghatározása komplexometriás úton (Vitaine Rotkó C. (1956) szerint) | 341 |
A savanyított takarmányok pH-jának meghatározása | 343 |
A takarmányok kémiai energia tartalmának meghatározása | 343 |
A takarmányok vitamintartalmának meghatározása | 343 |
A takarmányok mikroszkópos vizsgálata | 354 |
A takarmányok botanikai vizsgálata | 354 |
Irodalom | 355 |
Névmutató | 364 |
Tárgymutató | 368 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.