1.062.600

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdasági állatok takarmányozása 1-3.

Az állatok táplálásának elméleti alapjai/A takarmányok konzerválása és a takarmányozás szempontjából fontosabb tulajdonságaik ismertetése/A takarmányozás gyakorlata

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 1.333 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

1. KÖTET
Előszó3
Bevezetés9
A táplálkozás9
Az okszerű takarmányozás jelentősége az állattenyésztés és a népgazdaság szempontjából10
A takarmányozás története és jövő feladatai14
Az állati szervezet és a takarmányok összetétele
Az állati szervezet összetétele25
A takarmányok és táplálóanyagok30
A takarmányok kémiai összetétele31
A különböző táplálóanyagok és szerepük az állati test anyagforgalmában31
A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma32
A takarmányok szerves alkotórészei32
Ásványi anyagok61
Az állati szervezet szempontjából közömbös hatású vagy mérgező ásványi anyagok113
Vitaminok115
Zsírban oldódó vitaminok119
Vízben oldódó vitaminok142
Egyéb vitaminok159
Antimetabolitok160
Az antibiotikumok162
A hormonok és anyagcserére ható anyagok172
Arzén- és rézvegyületek növekedést serkentő hatása176
A takarmány táplálóanyagainak kihasználása az állati szervezetben
Az emésztőszervek bonctani felépítése és élettani tulajdonságainak áttekintése183
A sertés emésztésének jellegzetességei189
A ló emésztésének sajaátosságai192
A kérődző állatok emésztésének sajátosságai194
A baromfi emésztésének jellegzetességei197
A házinyúl emésztésének sajátosságai199
A takarmány táplálóanyagainak kihasználása201
A takarmányok táplálóanyagainak kihasználását befolyásoló tényezők207
A közbülső anyagcsere215
A közbülső anyagcsere vizsgálatának módszerei216
A nitrogénforgalom217
Szénforgalom222
Energiaforgalom230
Ásványianyag-forgalom235
Vízforgalom251
A takarmányok táplálóértéke255
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete272
Életfenntartó táplálóanyag-szükséglet megállapítása272
A növekedés táplálóanyag-szükséglete285
A takarmányozás hatása a vágótermék minőségére312
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete314
A szaporodás táplálóanyag-szsükséglete327
A zsírhízlalás táplálóanyag-szükséglete348
A takarmányértékesítés351
A munka táplálóanyag-szükséglete363
A takarmányozási kísérletek lefolytatása a gyakorlatban374
A takarmányozás befolyásának meghatározása a tejtermelésre374
Hízlalási, felnevelési és tojástermelési kísérletek lefolytatása378
A takarmányozási kísérletek statisztikai értékelése382
Irodalom391
Függelék
Baintner-féle táblázat a keményítőérték kiszámítására402
Névmutató417
Tárgymutató422
2. KÖTET
Bevezetés5
A jó takarmányellátottság megteremtése5
A takarmányok összetételét befolyásoló tényezők10
A takarmányok eltartása és tárolása
A takarmánytartósítás módszerei21
A szénakészítés23
A szénakészítés táplálóanyag vesztesége23
Szénaszárítás állványokon36
A szellőztetéses vagy légáramoltatásos szénaszárítás44
A mesterséges szénaszárítás (gyorsszárítás)72
Barnaszéna készítés77
A széna behordása78
A széna tárolása81
A takarmányok tartósítása savanyítással (silózás)87
Az erjesztéssel kapcsolatos biológiai folyamatok90
A hidegerjesztés gyakorlata102
Erjesztőtartályok131
A gyökér, gumós és kobakos takarmányok eltartása152
Szalma, törek, polyva és kukoricaszár eltartása155
Az abraktakarmányok eltartása158
Takarmányismeret
A takarmányok tulajdonságai és megítélésük165
Zöldtakarmányok168
Gyökér, gumós és egyéb lédús takarmányok206
Erjesztett (silózott) takarmányok212
Szalmák, pelyvásk és törekek243
Magvak és termések250
Ipari melléktermékek és hulladékok262
Állati eredetű takarmányok282
Ásványi eredetű takarmányok293
Betegségek megelőzésére adagolt anyagok az abrakkeverékekben301
Abrakkeverékek303
A takarmányok pénzértéke307
Takarmányvizsgálatok
A takarmányvizsgálatok jelentősége, vizsgálati módszerek313
A mintavétel szabályai313
Makroszkópos és mikroszkópos elővizsgálat315
A minta előkészítése a kémiai vizsgálathoz316
A takarmányok kémiai vizsgálata318
A szárazanyag tartalom meghatározása319
A nyersfehérje meghatározása320
A nyersfehérje meghatározása mikrokjeldahl eljárással323
Igazi fehérje meghatározása324
Silótakarmányok ammóniatartalmának meghatározása326
A nyerszsír meghatározása327
A nyersrost meghatározása329
A N-mentes kivonható anyag kiszámítása330
A keményítőtartalom meghatározása331
A cukortartalom polarimetrikus meghatározása takarmányrépában és cikorrépában333
A melasz cukortartalmának meghatározása polarimetrikus eljárással333
A nyershamu meghatározása334
A homoktartalom meghatározása334
A hasznosítható lizingtartaalom meghatározása335
Aldehid kimutatása avas zsírokban336
Savszám meghatározása337
A peroxidszám meghatározása Lea-szerint337
Részleges elemzés337
Illó zsírsavak és tejsav meghatározása az erjesztett takarmányokban338
A lignin meghatározása341
A foszfortartalom kolorimetriás meghatározása341
A takarmány kalciumtartalmának meghatározása343
A magnéziumtartalom kolorimetriás meghatározása344
A kalcium és magnézium együttes meghatározása komplexometriás úton345
Egyéb ásványi elemek meghatározása346
A savanyított takarmányok pH-jának becslése347
A takarmányok kémiai energia tartalmának meghatározása347
A takarmányok vitamintartalmának meghatározása347
Az A-vitamin, illetve a karotin meghatározása347
Zöldnövények és szénák karotintartalmának meghatározása350
A D-vitamin tartalom meghatározása351
A B12-vitamin meghatározása353
A többi vitamin meghatározása356
A takarmányok mikroszkópos vizsgálata357
A takarmányok botanikai vizsgálata358
A takarmányok mikrobiológiai vizsgálata358
Irodalom359
Névmutató363
Tárgymutató366
3. KÖTET
Előszó az első kiadáshoz5
A baromfi takarmányozása
Bevezetés9
A baromfi érzékszerveinek befolyása a táplálék felvételére12
A baromfi tartásmódjai14
A baromfi emésztése17
A baromfi takarmányai20
A baromfitakarmányok táplálóértékének kifejezése22
A baromfi takarmányozásának módjai24
Az itatás33
A takarmányozás eredményességét befolyásoló tényezők37
Az abrakkeverékek kiegészítése gyógyszerekkel38
A gritetetés40
Takarmányok előkészítése42
Takarmánymérgezések43
A tyúk takarmányozása48
Tojótyúkok takarmányozása48
Kotlóstyúkok takarmányozása87
Tenyészkakasok takarmányozása87
Csirkék takarmányozása88
A továbbtenyésztésre szánt jércék felnevelése110
Növendék és kifejlődött állatok hizlalása110
Pulyák takarmányozása116
A pulykák táplálóanyag-szükséglete116
A tenyészpulykák takarmányozása120
A pulykapipék takarmányozása122
A gyöngytyúkok takarmányozása127
A kacsa takarmányozása130
Kifejlődött tenyészkacsák takarmányozása137
A kacsa felnevelése és hizlalása140
A lúd takarmányozása154
A tenyészludak takarmányozása157
A lúd felnevelése159
A ludak hizlalása161
Válogatott irodalom167
A sertés takarmányozása
Bevezetés175
A sertés takarmányai178
A sertéstakarmányok termelőértéke181
A sertés táplálóanyag-szükséglete184
A takarmányok előkészítése, a takarmányozás technikája és technológiája206
A takarmányozás technológiája207
Kocák takarmányozása218
Tenyészkanok takarmányozása224
Szopós- és növendéksertések takarmányozása232
Sertéshizlalás254
A takarmányok emészthetősége és táplálóértéke sertésben, valamint ugyanazon takarmány táplálóértéke szarvasmarhában271
Válogatott irodalom287
A szarvasmarha takarmányozása
Bevezetés293
A szarvasmarha takarmányai295
A szarvasmarha táplálóanyag-szükséglete300
A szarvasmarha takarmányának előkészítése, a takarmányozás technikája és technológiája311
Legeltetés311
A szarvasmarha takarmányozása az istállóban317
A szarvasmarha takarmányainak előkészítése324
Tehenek takarmányozása328
Tenyészbikák takarmányozása349
A borjak felnevelése351
Elválasztott borjak takarmányozása367
Növendéküszők és biák takarmányozása368
Igásökrök, igástehenek és igásbikák takarmányozása370
Szarvasmarhahizlalás372
Válogatott irodalom389
A juh takarmányozása
Bevezetés395
A juh takarmányai397
A juhtakarmányok termelőértéke401
A juh táplálóanyag-szükséglete401
A takarmányok előkészítése, a takarmányozás technikája és technológiája408
Anyajuhok takarmányozása412
Tenyészkosok takarmányozása418
Szopósbárányok takarmányozása420
Választott bárányok és növendékek takarmányozása424
Juhhizlalás425
A kecske takarmányozása430
Válogatott irodalom431
A ló takarmányozása
Bevezetés435
A ló takarmányai436
A lótakarmányok termelőértéke442
A ló táplálóanyag-szükséglete444
A ló takarmányának előkészítése, a takarmányozás technikája és technológiája455
Igáslovak takarmányozása460
Futó- és versenylovak takarmányozása463
Tenyészkancák takarmányozása464
Szoptató kancák takarmányozása466
Szopóscsikók takarmányozása468
Választott csikók takarmányozása471
Éven felüli csikók takarmányozása472
Tenyészmének takarmányozása473
Vágóra szánt csikók takarmányozása475
Válogatott irodalom476
Függelék479
A gyakrabbhan etetett takarmányok fehérjetartalmának aminosavösszetétele479
Névmutató486
Tárgymutató491

Baintner Károly

Baintner Károly műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Baintner Károly könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem