kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 1.333 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
1. KÖTET | |
Előszó | 3 |
Bevezetés | 9 |
A táplálkozás | 9 |
Az okszerű takarmányozás jelentősége az állattenyésztés és a népgazdaság szempontjából | 10 |
A takarmányozás története és jövő feladatai | 14 |
Az állati szervezet és a takarmányok összetétele | |
Az állati szervezet összetétele | 25 |
A takarmányok és táplálóanyagok | 30 |
A takarmányok kémiai összetétele | 31 |
A különböző táplálóanyagok és szerepük az állati test anyagforgalmában | 31 |
A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma | 32 |
A takarmányok szerves alkotórészei | 32 |
Ásványi anyagok | 61 |
Az állati szervezet szempontjából közömbös hatású vagy mérgező ásványi anyagok | 113 |
Vitaminok | 115 |
Zsírban oldódó vitaminok | 119 |
Vízben oldódó vitaminok | 142 |
Egyéb vitaminok | 159 |
Antimetabolitok | 160 |
Az antibiotikumok | 162 |
A hormonok és anyagcserére ható anyagok | 172 |
Arzén- és rézvegyületek növekedést serkentő hatása | 176 |
A takarmány táplálóanyagainak kihasználása az állati szervezetben | |
Az emésztőszervek bonctani felépítése és élettani tulajdonságainak áttekintése | 183 |
A sertés emésztésének jellegzetességei | 189 |
A ló emésztésének sajaátosságai | 192 |
A kérődző állatok emésztésének sajátosságai | 194 |
A baromfi emésztésének jellegzetességei | 197 |
A házinyúl emésztésének sajátosságai | 199 |
A takarmány táplálóanyagainak kihasználása | 201 |
A takarmányok táplálóanyagainak kihasználását befolyásoló tényezők | 207 |
A közbülső anyagcsere | 215 |
A közbülső anyagcsere vizsgálatának módszerei | 216 |
A nitrogénforgalom | 217 |
Szénforgalom | 222 |
Energiaforgalom | 230 |
Ásványianyag-forgalom | 235 |
Vízforgalom | 251 |
A takarmányok táplálóértéke | 255 |
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete | 272 |
Életfenntartó táplálóanyag-szükséglet megállapítása | 272 |
A növekedés táplálóanyag-szükséglete | 285 |
A takarmányozás hatása a vágótermék minőségére | 312 |
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete | 314 |
A szaporodás táplálóanyag-szsükséglete | 327 |
A zsírhízlalás táplálóanyag-szükséglete | 348 |
A takarmányértékesítés | 351 |
A munka táplálóanyag-szükséglete | 363 |
A takarmányozási kísérletek lefolytatása a gyakorlatban | 374 |
A takarmányozás befolyásának meghatározása a tejtermelésre | 374 |
Hízlalási, felnevelési és tojástermelési kísérletek lefolytatása | 378 |
A takarmányozási kísérletek statisztikai értékelése | 382 |
Irodalom | 391 |
Függelék | |
Baintner-féle táblázat a keményítőérték kiszámítására | 402 |
Névmutató | 417 |
Tárgymutató | 422 |
2. KÖTET | |
Bevezetés | 5 |
A jó takarmányellátottság megteremtése | 5 |
A takarmányok összetételét befolyásoló tényezők | 10 |
A takarmányok eltartása és tárolása | |
A takarmánytartósítás módszerei | 21 |
A szénakészítés | 23 |
A szénakészítés táplálóanyag vesztesége | 23 |
Szénaszárítás állványokon | 36 |
A szellőztetéses vagy légáramoltatásos szénaszárítás | 44 |
A mesterséges szénaszárítás (gyorsszárítás) | 72 |
Barnaszéna készítés | 77 |
A széna behordása | 78 |
A széna tárolása | 81 |
A takarmányok tartósítása savanyítással (silózás) | 87 |
Az erjesztéssel kapcsolatos biológiai folyamatok | 90 |
A hidegerjesztés gyakorlata | 102 |
Erjesztőtartályok | 131 |
A gyökér, gumós és kobakos takarmányok eltartása | 152 |
Szalma, törek, polyva és kukoricaszár eltartása | 155 |
Az abraktakarmányok eltartása | 158 |
Takarmányismeret | |
A takarmányok tulajdonságai és megítélésük | 165 |
Zöldtakarmányok | 168 |
Gyökér, gumós és egyéb lédús takarmányok | 206 |
Erjesztett (silózott) takarmányok | 212 |
Szalmák, pelyvásk és törekek | 243 |
Magvak és termések | 250 |
Ipari melléktermékek és hulladékok | 262 |
Állati eredetű takarmányok | 282 |
Ásványi eredetű takarmányok | 293 |
Betegségek megelőzésére adagolt anyagok az abrakkeverékekben | 301 |
Abrakkeverékek | 303 |
A takarmányok pénzértéke | 307 |
Takarmányvizsgálatok | |
A takarmányvizsgálatok jelentősége, vizsgálati módszerek | 313 |
A mintavétel szabályai | 313 |
Makroszkópos és mikroszkópos elővizsgálat | 315 |
A minta előkészítése a kémiai vizsgálathoz | 316 |
A takarmányok kémiai vizsgálata | 318 |
A szárazanyag tartalom meghatározása | 319 |
A nyersfehérje meghatározása | 320 |
A nyersfehérje meghatározása mikrokjeldahl eljárással | 323 |
Igazi fehérje meghatározása | 324 |
Silótakarmányok ammóniatartalmának meghatározása | 326 |
A nyerszsír meghatározása | 327 |
A nyersrost meghatározása | 329 |
A N-mentes kivonható anyag kiszámítása | 330 |
A keményítőtartalom meghatározása | 331 |
A cukortartalom polarimetrikus meghatározása takarmányrépában és cikorrépában | 333 |
A melasz cukortartalmának meghatározása polarimetrikus eljárással | 333 |
A nyershamu meghatározása | 334 |
A homoktartalom meghatározása | 334 |
A hasznosítható lizingtartaalom meghatározása | 335 |
Aldehid kimutatása avas zsírokban | 336 |
Savszám meghatározása | 337 |
A peroxidszám meghatározása Lea-szerint | 337 |
Részleges elemzés | 337 |
Illó zsírsavak és tejsav meghatározása az erjesztett takarmányokban | 338 |
A lignin meghatározása | 341 |
A foszfortartalom kolorimetriás meghatározása | 341 |
A takarmány kalciumtartalmának meghatározása | 343 |
A magnéziumtartalom kolorimetriás meghatározása | 344 |
A kalcium és magnézium együttes meghatározása komplexometriás úton | 345 |
Egyéb ásványi elemek meghatározása | 346 |
A savanyított takarmányok pH-jának becslése | 347 |
A takarmányok kémiai energia tartalmának meghatározása | 347 |
A takarmányok vitamintartalmának meghatározása | 347 |
Az A-vitamin, illetve a karotin meghatározása | 347 |
Zöldnövények és szénák karotintartalmának meghatározása | 350 |
A D-vitamin tartalom meghatározása | 351 |
A B12-vitamin meghatározása | 353 |
A többi vitamin meghatározása | 356 |
A takarmányok mikroszkópos vizsgálata | 357 |
A takarmányok botanikai vizsgálata | 358 |
A takarmányok mikrobiológiai vizsgálata | 358 |
Irodalom | 359 |
Névmutató | 363 |
Tárgymutató | 366 |
3. KÖTET | |
Előszó az első kiadáshoz | 5 |
A baromfi takarmányozása | |
Bevezetés | 9 |
A baromfi érzékszerveinek befolyása a táplálék felvételére | 12 |
A baromfi tartásmódjai | 14 |
A baromfi emésztése | 17 |
A baromfi takarmányai | 20 |
A baromfitakarmányok táplálóértékének kifejezése | 22 |
A baromfi takarmányozásának módjai | 24 |
Az itatás | 33 |
A takarmányozás eredményességét befolyásoló tényezők | 37 |
Az abrakkeverékek kiegészítése gyógyszerekkel | 38 |
A gritetetés | 40 |
Takarmányok előkészítése | 42 |
Takarmánymérgezések | 43 |
A tyúk takarmányozása | 48 |
Tojótyúkok takarmányozása | 48 |
Kotlóstyúkok takarmányozása | 87 |
Tenyészkakasok takarmányozása | 87 |
Csirkék takarmányozása | 88 |
A továbbtenyésztésre szánt jércék felnevelése | 110 |
Növendék és kifejlődött állatok hizlalása | 110 |
Pulyák takarmányozása | 116 |
A pulykák táplálóanyag-szükséglete | 116 |
A tenyészpulykák takarmányozása | 120 |
A pulykapipék takarmányozása | 122 |
A gyöngytyúkok takarmányozása | 127 |
A kacsa takarmányozása | 130 |
Kifejlődött tenyészkacsák takarmányozása | 137 |
A kacsa felnevelése és hizlalása | 140 |
A lúd takarmányozása | 154 |
A tenyészludak takarmányozása | 157 |
A lúd felnevelése | 159 |
A ludak hizlalása | 161 |
Válogatott irodalom | 167 |
A sertés takarmányozása | |
Bevezetés | 175 |
A sertés takarmányai | 178 |
A sertéstakarmányok termelőértéke | 181 |
A sertés táplálóanyag-szükséglete | 184 |
A takarmányok előkészítése, a takarmányozás technikája és technológiája | 206 |
A takarmányozás technológiája | 207 |
Kocák takarmányozása | 218 |
Tenyészkanok takarmányozása | 224 |
Szopós- és növendéksertések takarmányozása | 232 |
Sertéshizlalás | 254 |
A takarmányok emészthetősége és táplálóértéke sertésben, valamint ugyanazon takarmány táplálóértéke szarvasmarhában | 271 |
Válogatott irodalom | 287 |
A szarvasmarha takarmányozása | |
Bevezetés | 293 |
A szarvasmarha takarmányai | 295 |
A szarvasmarha táplálóanyag-szükséglete | 300 |
A szarvasmarha takarmányának előkészítése, a takarmányozás technikája és technológiája | 311 |
Legeltetés | 311 |
A szarvasmarha takarmányozása az istállóban | 317 |
A szarvasmarha takarmányainak előkészítése | 324 |
Tehenek takarmányozása | 328 |
Tenyészbikák takarmányozása | 349 |
A borjak felnevelése | 351 |
Elválasztott borjak takarmányozása | 367 |
Növendéküszők és biák takarmányozása | 368 |
Igásökrök, igástehenek és igásbikák takarmányozása | 370 |
Szarvasmarhahizlalás | 372 |
Válogatott irodalom | 389 |
A juh takarmányozása | |
Bevezetés | 395 |
A juh takarmányai | 397 |
A juhtakarmányok termelőértéke | 401 |
A juh táplálóanyag-szükséglete | 401 |
A takarmányok előkészítése, a takarmányozás technikája és technológiája | 408 |
Anyajuhok takarmányozása | 412 |
Tenyészkosok takarmányozása | 418 |
Szopósbárányok takarmányozása | 420 |
Választott bárányok és növendékek takarmányozása | 424 |
Juhhizlalás | 425 |
A kecske takarmányozása | 430 |
Válogatott irodalom | 431 |
A ló takarmányozása | |
Bevezetés | 435 |
A ló takarmányai | 436 |
A lótakarmányok termelőértéke | 442 |
A ló táplálóanyag-szükséglete | 444 |
A ló takarmányának előkészítése, a takarmányozás technikája és technológiája | 455 |
Igáslovak takarmányozása | 460 |
Futó- és versenylovak takarmányozása | 463 |
Tenyészkancák takarmányozása | 464 |
Szoptató kancák takarmányozása | 466 |
Szopóscsikók takarmányozása | 468 |
Választott csikók takarmányozása | 471 |
Éven felüli csikók takarmányozása | 472 |
Tenyészmének takarmányozása | 473 |
Vágóra szánt csikók takarmányozása | 475 |
Válogatott irodalom | 476 |
Függelék | 479 |
A gyakrabbhan etetett takarmányok fehérjetartalmának aminosavösszetétele | 479 |
Névmutató | 486 |
Tárgymutató | 491 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.