kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | M. Kir. Földmívelésügyi Minisztérium |
---|---|
Kiadás helye: | |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött keménykötés |
Oldalszám: | 440 oldal |
Sorozatcím: | A m. kir. földmívelésügyi miniszter kiadványai |
Kötetszám: | 6 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 19 cm x 13 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 123 fekete-fehér ábrával illusztrált. "Pátria" Irod. Vállalat és Nyomdai R.-T. nyomása, Budapest. |
Előszó | 3 |
Növénytermesztés | |
a) Általános növénytermesztés | |
A növény szervezte és élete | |
A növények szervezete, életműködése | 8 |
A növény belső és külső tagoltsága | 6 |
A növények táplálkozása, a szén felvétele és áthasonlítása, az áthasonlított tápanyagok felhasználása | 10 |
Lélekzés | 14 |
A növények életfeltételei, az éghajlat (időjárás) | 15 |
Csírázás, növekedés, szaporodás | 16 |
Talajismeret | |
A talaj eredete és a mállás tényezői | 19 |
A talaj főalkotórészei: a kőtörmelék, az agyag a humusz, a talajsók, a talaj élőlényei | 20 |
A talaj legfontosabb tulajdonásgai: rétegezettség, kötöttség, porhanyósság, hajszálcsövesség, hőmérséklet, tevékenység, termékenység, táplálóanyaglekötő képesség, beéredettség, savanyúság | 23 |
A talajok osztályozása alkotórészeik, művelési ágak és kalászos növények szerint | 29 |
Telkesítés, talajjavítás | 33 |
Talajművelés | |
A talajművelés célja és hatása a talajra | 40 |
Talajművelés kézi-, fogatos- és gép erővel | 41 |
A szántás és annak kivitele, tarlószántás, vető-, keverő- és őszi mélyszántás | 42 |
A boronálás és kivitele | 51 |
Mélyen porhanyító eszközök | 55 |
A hengerezés és kivitele | 55 |
Kapálás, töltögetés | 58 |
Trágyázás | |
Trágyázás, a talajerő fenntartása: A trágyaanyagok | 59 |
Istállótrágya és annak kezelése | 61 |
A trágyatelep fontossága, létesítése, jövedelmezősége | 63 |
Emberi ürülék | 65 |
Koverék-(komposzt-) trágya, szalmatrágya | 66 |
Istállótrágya kihordása, alászántása, a trágyalé felhasználása | 67 |
Kosarazás | 68 |
Zöldtrágyázás | 68 |
Műtrágyák: foszfor-műtrágyák | 69 |
káli-műtrágyák | 70 |
nitrogén-műtrágyák | 71 |
A műtrágyák alkalmazása | 72 |
Közvetve ható mesterséges trágyák (meszezés) | 75 |
Kísérletezés műtrágyákkal | 76 |
Vetés, növényápolás | |
A vetés, a jó vetőmag tulajdonságai, magváltoztatás | 77 |
Nemesített vetőmagvak, a magtermesztés fontossága | 79 |
A vetőmag előkészítése | 80 |
Magmennyiség és azt befolyásoló tényezők | 82 |
A vetés ideje, mélysége és módjai: kézzel, géppel | 83 |
A fészkes és közetes vetés, a mag alátakarása | 88 |
Keverékvetés, köztes vetés | 89 |
A vetések ápolása | 89 |
Ápolási munkák és védekezési módok fagykárok, szárazság, túlnedvesség, jégkárok, szélviharok és megdűlés ellen | 90 |
A gyomok írtása | |
A leggyakoribb gyomnövények | 96 |
Előzetes védekezés az állati kártevők, élősdi növények és gombabetegségek ellen | 98 |
Aratás, cséplés, a termények eltartása | |
A gabonanövények aratása, érési időszakok | 98 |
Aratás kézzel és géppel | 99 |
A cséplés | 99 |
A szemestermények eltartása és magtári kezlése | 100 |
Zöldtakarmányok lekaszálása | 101 |
Szálastakarmánynövények lekaszálása, gyűjtése, behordása | 101 |
Gyök- és gumós növények kiszedése, eltartása | 103 |
A takarmányok felhasználása erjesztés útján | 104 |
A növények ellenségei | |
A növények ellenségei és betegségei: állati kártevők, élősködő növények, gombabetegségek | 104 |
Részletes növénytermesztés | |
A legfontosabb gazdasági növények termesztése | |
A szántóföldi növények csoportosaítása | 110 |
Gyógynövények | 140 |
Gyógynövények beváltása, gyűjtése, hazai gyógynövényeink | 141 |
Rét- és legelőművelés | 147 |
A rétek és legelők növényzete | 147 |
A rétek és legelők felújítása | 150 |
Rétek ápolása és trágyázása | 151 |
A rétek kaszálása, a széna készítése, behordása és bírálata | 152 |
A legelők trágyázása, fektetés, műtrágyázási eredmények | 155 |
Szakaszos legeltetés, hordozható karámok | 156 |
Legelők gondozása, kihasználása, fásítása | 156 |
Közlegelők, legeltetési társulatok | 158 |
Gazdasági növényeink termesztési viszonyai | 148 |
Állattenyésztés | |
a) Általános állattenyésztés | |
Az állati szervezet és annak életműködései | |
Az állattenyésztés jelentősége | 159 |
Az állati test általános beosztása | 159 |
Takarmányfelvétel, fogazat, gyomor, belek, emésztés | 161 |
Vérkeringés, tüdő, légzés | 165 |
Nemzőszevek, nemiösztön, párzás, fogamzás, ébrény, magzatvíz | 167 |
Tőgy | 169 |
Herélés, miskárolás | 169 |
Általános állattenyésztési alapfogalmak | |
Állattenyésztés, állattartás | 170 |
Faj, fajta, tájfajta | 170 |
Szervezet, vérmérséklet, fejlődő-, takarmányértékesítő- és ellenállóképesség, honosodás | 171 |
Átörökítés, visszaütés | 173 |
Összefüggés a külső és belső tulajdonságok között, a tulajdonságok öröklése | 174 |
A származás fontossága, a törzskönyv | 176 |
Tenyészeljárások: tisztavérű, bel- és rokontenyésztés, vérfirssítés, keresztezés, telivér, félvér | 177 |
Ivar- és tenyészérettség, másodlagos nemijelleg, a tenyésztésbevétel ideje | 178 |
A párosítás módjai, a nemek közötti arány | 179 |
A vemhesség jelei, időtartalma, elvetélés | 180 |
Rendes és rendellenes ellés, az ellésnél elkövetett hibák, tévhitek | 181 |
Bánásmód az újszülöttel, elválasztás, növendékállatnevelés | 184 |
Tenyészkerületek, az apaállatok vizsgálata, tenyészigazolványok | 186 |
Versenyek, kiállítások, állattenyésztési egyesület | 187 |
Egészséges és beteg állatok gondozása | |
Az egészséges állatok gondozásának elvei és eszközei | 188 |
A betegségek megelőzése | 189 |
Az egészséges istálló | 190 |
A betegség jelei | 190 |
A ragadós betegségek terjedésének megakadályozása | 192 |
Ragadós betegségek | 192 |
Teendők a betegség kitörésekor, fertőtlenítés | 196 |
Védő- és gyógyító-ojtások | 197 |
A takarmányok által okozott megbetegedések | 197 |
Idegen anyagok, romlott takarmány, mérgezések | 198 |
Takarmányozástan | |
Takarmányozási ismeretek jelentősége | 199 |
A takarmányok összetétele: víz, szárazanyag, szerves és szervetlen anyagok | 200 |
A fehérjék és feladataik, a zsírok, keményítők, nyersrostok és feladataik | 201 |
Emészthetőség | 202 |
A takarmányok csoportosítása | 203 |
A takarmányok előkészítése: felaprózás, beáztatás, füllesztés | 207 |
Takarmányozási rend, téli és nyári takarmányozás, átmenet | 208 |
Fejőstehenek takarmányozása | 210 |
Igásállatok takarmányozása | 211 |
Hízóállatok takarmányozása | 211 |
Növendékállatok takarmányozása | 211 |
Tenyészállatok takarmányozása | 212 |
A legelő, kifutó, szabad mozgás fontossága | 213 |
Ásványi anyagok fontossága | 213 |
Só, foszforsavas mész, takarmánycsontliszt használata | 213 |
Ivóvíz, itatás | 214 |
Egyedi takarmányozás | 215 |
Gyakorlati szabványok az állatok helyes takarmányozásához | 215 |
b) Részletes állattenyésztés | |
Lótenyésztés | |
A lótenyésztés jövedelmezősége | 219 |
A ló külemi bírálata | 220 |
Életkor meghatározása | 227 |
Könnyű és nehéz lovak | 227 |
A magyar parlagi ló | 227 |
Az angol telivér, félvérek | 230 |
Nonius, mezőhegyesi tájfajta | 232 |
A muraközi és a belga ló | 233 |
Tenyészállatok kiválasztása, fedeztetés, vemhesség, ellés | 234 |
Csikónevelés, a csikó befogása, betanítása | 236 |
Ménesbirtok, méntelepek, fedeztetési állomások, magánmének | 237 |
Szarvasmarhatenyésztés | |
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége | 239 |
A szarvasmarha küleme | 239 |
Életkor meghatározása | 240 |
A szarvasmarha hasznosítási irányai: tej-, erő- és hústermelés, tenyészállatok nevelése | 241 |
Magyar-erdélyi szarvasmarha, hazai pirostarka szarvasmarha | 245 |
Szimmentáli szarvasmarha | 246 |
A népies tenyésztés előretörése | 248 |
Juhtenyésztés | |
Juhtenyésztés jelentősége, a juh hasznosítása | 248 |
A magyar fésűs és húsmerinó, a cigája és a racka | 249 |
A fríz juh | 251 |
Pároztatás, vemhesség, bárányozás, báránynevelés | 252 |
A nyírás, a gyapjú | 253 |
Tejgazdaságtan | |
A tejképződés | 254 |
A fejés | 255 |
A tej összetétele, tulajdonságai, hibáinak felismerése | 256 |
A tiszta tej termelésének feltételei | 259 |
A kifejt tej helyes kezelése, szállítása | 259 |
A tej feldolozása | 261 |
Fölözés, köpülés, vajkészítés savanyú és édes tejszínből, a vajkészítés intézkedések | 261 |
Túrókészítés | 263 |
A tej és tejtermékek kellékeire és elnevezésére vonatkozó törvényes intézkedések | 263 |
Juhtej és annak felhasználása | 265 |
Tejellenőrző egyesületek, tejszövetkezetek | 265 |
Sertéstenyésztés | |
Sertéstenyésztés jelentősége | 266 |
Hús- és zsírsertések | 267 |
Sertésfajták | 268 |
A tenyészállatok kiválasztása, búgatás, vemhesség, fiaztatás | 272 |
Malacok nevelése | 274 |
A sertés hízlalása | 274 |
Kecsketenyésztés | |
A kecsketenyésztés jelentősége és a tenyésztés vázlatos ismertetése | 276 |
Baromfitenyésztés | |
A baromfitenyésztés fontossága | 279 |
Hasznosítási irányok, tojás-, hús- és tolltermelés, tenyészállatok nevelése | 280 |
A magyar parlagi, a leghorn, a rhode-island tyúk | 282 |
A magyar parlagi, a fehér mexikói és bronzpulyka | 284 |
A magyar parlagi víziszárnyasok, a pekingi kacsa és az emdeni lúd | 284 |
Tenyészanyagbeszerzés, kiválasztás, ivarok közti arány, tenyésztörzsek | 286 |
Az okszerű tenyésztés alapföltételei és eszközei, csapófészkek | 287 |
Teremészetes és mesterséges nevelés | 282 |
A baromfiól | 299 |
Házinyúltenyésztés | |
Házinyúlfajták, a tenyésztés kivitele | 294 |
A házinyulak betegségei | 298 |
Méhészet | |
A méhtenyésztés jelentősége és feltételei | 299 |
A méh testének felépítése, a méhcsalád | 299 |
Az anya vagy királynő, a here, a dolgozó | 300 |
A rajzás | 302 |
A méhek táplálkozása és építményei, a viasz | 303 |
A méhek lakása, kasok, kaptárak | 305 |
A méhek beszerzése | 306 |
A méhész évi munkái, a tavaszi átvizsgálás, a fészek bővítése, a mézűr megnyitása, a műrajkészítés, a méz elszedése, a mézelő idő kihasználása, a betelelés, téli gondozás | 307 |
Bánásmód a méhekkel | 311 |
A méz eltartása, kezelése, értékesítése | 311 |
A méhek ellenségei és betegségei | 312 |
A méhészet legszükségesebb eszközei | 312 |
Selyemhernyótenyésztés | |
A selyemhernyó életmódja, a tenyésztéshez szükséges berendezés | 315 |
A tenyésztés munkái | 315 |
A selyemhernyó betegségei | 318 |
A selyemhernyótenyésztés támogatása | 318 |
Kisgazdaságok berendezése és vezetése, számadásvezetés | |
Berendezés- és kezeléstan | |
A gazdálkodás fogalma, a termelés tényezői | 320 |
Földbirtok, földjáradék | 321 |
A gazdaság épületei, a gazdasági épületek elhelyezése | 323 |
Az ingatlan értékére befolyással bíró körülmények | 323 |
A földbirtok felszerelése, a holtleletár, igás- és haszonállatok | 324 |
A forgótőke | 326 |
A gazdaság kézi munkaereje | 326 |
Belterjes és külterjes gazdálkodás, üzemmódok | 326 |
Váltógazdálkodás, szabadgazdálkodás, kettőstermelés | 327 |
A talajerő fenntartása | 328 |
A szántóföldi termelés megszervezése | 329 |
A gazda munkaköre | 329 |
Bérlői gazdálkodás | 330 |
Számvitel | |
A kisgazda számvitele és jövedelmének kiszámítása | 334 |
Kertészet és szőlőművelés | |
Gyümölcstermesztés | |
A gyümölcstermesztés jelentősége | 343 |
A gyümölcsfák beszerzése, a fajták megválasztása | 344 |
A gyümölcsfák térszükséglete | 344 |
Az ültetésre alkalmas gyümölcsfák alakja, a fa helyének előkészítése, az ültetés helyes kivitele | 345 |
Az elültetett fiatal fk gondozása | 348 |
A termő gyümölcsfák nyesése | 348 |
Idősebb gyümölcsfák ápolása | 349 |
A gyümölcsfák trágyázása | 349 |
Az ifjítás, az átoltás | 349 |
A gyömölcsfák szaporítása, ismertebb faoltási módok. A gyümölcsfák alanyai, dugványozás, tőosztás, bujtás | 350 |
A gyümölcs szedése, megválogatása, eltartása, csomagolsáa | 353 |
A gyümölcsfák fontosabb rovarellenségei, gombabetegségei és az ellenük való védekezés | 355 |
Téli faáplás, védekezési munkák, téli permetezőszerek készítése és alkalmazása a téli permetezések végrehajtása | 355 |
A tavaszi és nyári védekezés, a tavaszi és nyári védekezőszerek elkészítési módja, az arzénes és nikotinos szerek használata, a tavaszi és nyári permetezés módja | 360 |
Fontosabb nyári gombabetegségek | 363 |
A gyümölcsfák fontosabb rovarkártevői | 365 |
Madárvédelem | 367 |
A fűztermesztés | 368 |
Konyhakertészet | |
A házi konyhakert jelentősége, a konyhakert helye, terméshozama | 369 |
A terlület megválasztása, a konyhakert berendezése, s talaj gondozása | 370 |
A konyhakerti vetésforgó, a terület kihasználása | 370 |
Palántaágyak, melegágyak, a konyhakerti növények szaporítása | 371 |
Magvetés, palntanevelés, palántálás, öntözés | 372 |
Matermesztés, a termények felszedése, eltartása | 372 |
Káposztafélék, salátafélék, labodafélék termesztése | 374 |
Kobakosok termesztése | 374 |
Gyökérfélék, hagymafélék termesztése | 375 |
Hüvelyesek, paradicsomfélék termesztése | 376 |
Tojásgyümölcs, mák, csemegetengeri, csiperkegomba termesztése | 376 |
Évelő- és fűszernövények | 377 |
Konyhakerti kártevők | 377 |
Szőlőművelés | |
A szőlő termőhelye, telepítése, filloxera-mentes talajok, oltványszőlők, szénkéneggel fenntartott szőlők | 378 |
Szőlőfajták megválasztása, a szőlő ültetése, szaporítása, oltása | 379 |
A szőlő állandó évi munkái, nyesési módok | 382 |
A szőlő rovarellenségei és gombabetegségei | 386 |
A szőlőszüret ideje, előkészület a szüretre, a szüretelés munkája | 388 |
A szőlő eltartása | 389 |
Fehér- és vörösbor készítése | 389 |
A borok kezelése | 390 |
Általános tudnivalók | |
A mezőrendőri törvény fontosabb intézkedései | 392 |
Az állattenyésztés érdekében hozott törvényes intézkedések | 394 |
Az erdőtörvény és a befásítási kötelezettség | 394 |
Vadászati és halászati jog | 395 |
Kutak építése | 395 |
A tagosítás haszna és kivihetősége | 395 |
A gazdálkodás közterhei: adók, illetékek, vámok | 395 |
A mezőgazdasági kamarák, szabadtárulású gazdasági érdekképviseleti szervek (gazdakörök, gazdasági egyesületek) | 396 |
Gazdasági felügyelőségek | 397 |
Szövetkezetek: előnyeik, tájaik, szervezetük, alakításuk | 39 |
A mezőgazdasági hitel, személyi hitel, a váltó, a jelzároghitel | 400 |
A telekkönyv és használata | 402 |
A magyar öröklési jog lényege | 402 |
A biztosítás jelentősége és nemei | 402 |
Az adásvételi ügyletek lebonyolítása, különös nemei, biztosítása | 403 |
Termények és anyagok adás-vétele, a tőzsde és a gazdák | 405 |
Vetőmagvak és gabonafélék adásvétele, közraktárak | 406 |
Fontosabb kereskedelmi növények értékesítése | 407 |
Abraktakarmányok vétele, műtrágyák vásárlása, mintavételek | 408 |
Állatok adásvétele, a járlat, állatszavatossági tövény | 409 |
Állati termékek eladása | 411 |
A minősíégi termelés előnyei az értékesítésnél | 411 |
Gazdasági ügyiratok helyes szerkesztése | 412 |
A posta a vasút igénybevétele | 412 |
Terület- és köbtartalomszámítás | |
Területek kiszámítása | 414 |
Köbtartalmak kiszámítása | 416 |
Széna-, szalma- és takarmánykazlak köbtartalmának kiszámítása | 417 |
Függelék (a gazda érdekeit szolgáló intézmények) | 421 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.