1.066.452

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdasági alapismeretek

Kézikönyv a M. Kir. téli gazdasági tanfolyamok tanulói részére


Kiadó: M. Kir. Földmívelésügyi Minisztérium
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 440 oldal
Sorozatcím: A m. kir. földmívelésügyi miniszter kiadványai
Kötetszám: 6
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: 123 fekete-fehér ábrával illusztrálva. "Pátria" Irod. Vállalat és Nyomdai R.-T. nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A földbirtok helyesebb megoszlását szabályozó rendelkezésekről szóló 1920. évi XXXVI. törvénycikk és az ezt kiegészítő novella végrehajtása következtében a törpe- és kisbirtokok számának... Tovább

Előszó

A földbirtok helyesebb megoszlását szabályozó rendelkezésekről szóló 1920. évi XXXVI. törvénycikk és az ezt kiegészítő novella végrehajtása következtében a törpe- és kisbirtokok számának jelentékenyen való megnövekedésével Magyarország szántóföldjének körülbelül 75%-a kisgazdák kezén van, akiknek a földműveléshez, növénytermesztéshez, állattenyésztéshez, kisgazdaságok helyes berendezéséhez, kertészethez stb. szükséges szakismeretek megszerzése szerfelett kívánatos.
Ama kisgazdák és fiaik gazdasági szakismereteinek elsajátítására, akik - bármi okból kifolyólag - a részükre fenntartott alsófokú mezőgazdasági- és téli gazdasági szakiskolákat látogatni és elvégezni nem tudják, a m. kir. földmívelésügyi minisztérium háromhónapos téli gazdasági tanfolyamokat tartat. E tanfolyamokon a gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen alapismereteket rendszeres tanítás keretében sajátíthatják el a résztvevők.
A m. kir. földmívelésügyi minisztérium jelen munkával alkalmas tankönyvet nyújt e három hónapos gazdasági tanfolyamok részére. A könyv egyes fejezeteit szakemberek írták, az ismeretek korszerű fejlődését figyelemmel kísérve, azzal az igyekezettel, hogy a tanulókat elméletekkel ne terheljék túl, hanem amit nyújtanak, azt a tanulók minden szakiskolai előképzettség nélkül megérthessék és gyakorlatilag hasznosíthassák... Vissza

Tartalom

Előszó3
Növénytermesztés
a) Általános növénytermesztés
A növény szervezte és élete
A növények szervezete, életműködése8
A növény belső és külső tagoltsága6
A növények táplálkozása, a szén felvétele és áthasonlítása, az áthasonlított tápanyagok felhasználása10
Lélekzés14
A növények életfeltételei, az éghajlat (időjárás)15
Csírázás, növekedés, szaporodás16
Talajismeret
A talaj eredete és a mállás tényezői19
A talaj főalkotórészei: a kőtörmelék, az agyag a humusz, a talajsók, a talaj élőlényei20
A talaj legfontosabb tulajdonságai: rétegezettség, kötöttség, porhanyósság, hajszálcsövesség, hőmérséklet, tevékenység, termékenység, táplálóanyaglekötő képesség, beéredettség, savanyúság23
A talajok osztályozása alkotórészeik, művelési ágak és kalászos növények szerint29
Telkesítés, talajjavítás33
Talajművelés
A talajművelés célja és hatása a talajra40
Talajművelés kézi-, fogatos- és gép erővel41
A szántás és annak kivitele, tarlószántás, vető-, keverő- és őszi mélyszántás42
A boronálás és kivitele51
Mélyen porhanyító eszközök55
A hengerezés és kivitele55
Kapálás, töltögetés58
Trágyázás
Trágyázás, a talajerő fenntartása: A trágyaanyagok59
Istállótrágya és annak kezelése61
A trágyatelep fontossága, létesítése, jövedelmezősége63
Emberi ürülék65
Keverék-(komposzt-) trágya, szalmatrágya66
Istállótrágya kihordása, alászántása, a trágyalé felhasználása67
Kosarazás68
Zöldtrágyázás68
Műtrágyák: foszfor-műtrágyák69
káli-műtrágyák70
nitrogén-műtrágyák71
A műtrágyák alkalmazása72
Közvetve ható mesterséges trágyák (meszezés)75
Kísérletezés műtrágyákkal76
Vetés, növényápolás
A vetés, a jó vetőmag tulajdonságai, magváltoztatás77
Nemesített vetőmagvak, a magtermesztés fontossága79
A vetőmag előkészítése80
Magmennyiség és azt befolyásoló tényezők82
A vetés ideje, mélysége és módjai: kézzel, géppel83
A fészkes és közetes vetés, a mag alátakarása88
Keverékvetés, köztes vetés89
A vetések ápolása89
Ápolási munkák és védekezési módok fagykárok, szárazság, túlnedvesség, jégkárok, szélviharok és megdűlés ellen90
A gyomok írtása
A leggyakoribb gyomnövények96
Előzetes védekezés az állati kártevők, élősdi növények és gombabetegségek ellen98
Aratás, cséplés, a termények eltartása
A gabonanövények aratása, érési időszakok98
Aratás kézzel és géppel99
A cséplés99
A szemestermények eltartása és magtári kezelése100
Zöldtakarmányok lekaszálása101
Szálastakarmánynövények lekaszálása, gyűjtése, behordása101
Gyök- és gumós növények kiszedése, eltartása103
A takarmányok felhasználása erjesztés útján104
A növények ellenségei
A növények ellenségei és betegségei: állati kártevők, élősködő növények, gombabetegségek104
Részletes növénytermesztés
A legfontosabb gazdasági növények termesztése
A szántóföldi növények csoportosítása 110
Gyógynövények140
Gyógynövények beváltása, gyűjtése, hazai gyógynövényeink141
Rét- és legelőművelés147
A rétek és legelők növényzete147
A rétek és legelők felújítása150
Rétek ápolása és trágyázása151
A rétek kaszálása, a széna készítése, behordása és bírálata152
A legelők trágyázása, fektetés, műtrágyázási eredmények155
Szakaszos legeltetés, hordozható karámok156
Legelők gondozása, kihasználása, fásítása156
Közlegelők, legeltetési társulatok158
Gazdasági növényeink termesztési viszonyai148
Állattenyésztés
a) Általános állattenyésztés
Az állati szervezet és annak életműködései
Az állattenyésztés jelentősége159
Az állati test általános beosztása159
Takarmányfelvétel, fogazat, gyomor, belek, emésztés161
Vérkeringés, tüdő, légzés165
Nemzőszevek, nemiösztön, párzás, fogamzás, ébrény, magzatvíz167
Tőgy169
Herélés, miskárolás169
Általános állattenyésztési alapfogalmak
Állattenyésztés, állattartás170
Faj, fajta, tájfajta170
Szervezet, vérmérséklet, fejlődő-, takarmányértékesítő- és ellenállóképesség, honosodás171
Átörökítés, visszaütés173
Összefüggés a külső és belső tulajdonságok között, a tulajdonságok öröklése174
A származás fontossága, a törzskönyv176
Tenyészeljárások: tisztavérű, bel- és rokontenyésztés, vérfirssítés, keresztezés, telivér, félvér177
Ivar- és tenyészérettség, másodlagos nemijelleg, a tenyésztésbevétel ideje178
A párosítás módjai, a nemek közötti arány179
A vemhesség jelei, időtartalma, elvetélés180
Rendes és rendellenes ellés, az ellésnél elkövetett hibák, tévhitek181
Bánásmód az újszülöttel, elválasztás, növendékállatnevelés184
Tenyészkerületek, az apaállatok vizsgálata, tenyészigazolványok186
Versenyek, kiállítások, állattenyésztési egyesület187
Egészséges és beteg állatok gondozása
Az egészséges állatok gondozásának elvei és eszközei188
A betegségek megelőzése189
Az egészséges istálló190
A betegség jelei190
A ragadós betegségek terjedésének megakadályozása192
Ragadós betegségek192
Teendők a betegség kitörésekor, fertőtlenítés196
Védő- és gyógyító-ojtások197
A takarmányok által okozott megbetegedések197
Idegen anyagok, romlott takarmány, mérgezések198
Takarmányozástan
Takarmányozási ismeretek jelentősége199
A takarmányok összetétele: víz, szárazanyag, szerves és szervetlen anyagok200
A fehérjék és feladataik, a zsírok, keményítők, nyersrostok és feladataik201
Emészthetőség202
A takarmányok csoportosítása203
A takarmányok előkészítése: felaprózás, beáztatás, füllesztés207
Takarmányozási rend, téli és nyári takarmányozás, átmenet208
Fejőstehenek takarmányozása210
Igásállatok takarmányozása211
Hízóállatok takarmányozása211
Növendékállatok takarmányozása211
Tenyészállatok takarmányozása212
A legelő, kifutó, szabad mozgás fontossága213
Ásványi anyagok fontossága213
Só, foszforsavas mész, takarmánycsontliszt használata213
Ivóvíz, itatás214
Egyedi takarmányozás215
Gyakorlati szabványok az állatok helyes takarmányozásához215
b) Részletes állattenyésztés
Lótenyésztés
A lótenyésztés jövedelmezősége219
A ló külemi bírálata220
Életkor meghatározása227
Könnyű és nehéz lovak227
A magyar parlagi ló227
Az angol telivér, félvérek230
Nonius, mezőhegyesi tájfajta232
A muraközi és a belga ló233
Tenyészállatok kiválasztása, fedeztetés, vemhesség, ellés234
Csikónevelés, a csikó befogása, betanítása236
Ménesbirtok, méntelepek, fedeztetési állomások, magánmének237
Szarvasmarhatenyésztés
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége239
A szarvasmarha küleme239
Életkor meghatározása240
A szarvasmarha hasznosítási irányai: tej-, erő- és hústermelés, tenyészállatok nevelése241
Magyar-erdélyi szarvasmarha, hazai pirostarka szarvasmarha245
Szimmentáli szarvasmarha246
A népies tenyésztés előretörése248
Juhtenyésztés
Juhtenyésztés jelentősége, a juh hasznosítása248
A magyar fésűs és húsmerinó, a cigája és a racka249
A fríz juh251
Pároztatás, vemhesség, bárányozás, báránynevelés252
A nyírás, a gyapjú253
Tejgazdaságtan
A tejképződés254
A fejés255
A tej összetétele, tulajdonságai, hibáinak felismerése256
A tiszta tej termelésének feltételei259
A kifejt tej helyes kezelése, szállítása259
A tej feldolgozása261
Fölözés, köpülés, vajkészítés savanyú és édes tejszínből, a vajkészítés intézkedések261
Túrókészítés263
A tej és tejtermékek kellékeire és elnevezésére vonatkozó törvényes intézkedések263
Juhtej és annak felhasználása265
Tejellenőrző egyesületek, tejszövetkezetek265
Sertéstenyésztés
Sertéstenyésztés jelentősége266
Hús- és zsírsertések267
Sertésfajták268
A tenyészállatok kiválasztása, búgatás, vemhesség, fiaztatás272
Malacok nevelése274
A sertés hízlalása274
Kecsketenyésztés
A kecsketenyésztés jelentősége és a tenyésztés vázlatos ismertetése276
Baromfitenyésztés
A baromfitenyésztés fontossága279
Hasznosítási irányok, tojás-, hús- és tolltermelés, tenyészállatok nevelése280
A magyar parlagi, a leghorn, a rhode-island tyúk282
A magyar parlagi, a fehér mexikói és bronzpulyka284
A magyar parlagi víziszárnyasok, a pekingi kacsa és az emdeni lúd284
Tenyészanyagbeszerzés, kiválasztás, ivarok közti arány, tenyésztörzsek286
Az okszerű tenyésztés alapföltételei és eszközei, csapófészkek287
Természetes és mesterséges nevelés282
A baromfiól299
Házinyúltenyésztés
Házinyúlfajták, a tenyésztés kivitele294
A házinyulak betegségei298
Méhészet
A méhtenyésztés jelentősége és feltételei299
A méh testének felépítése, a méhcsalád299
Az anya vagy királynő, a here, a dolgozó300
A rajzás302
A méhek táplálkozása és építményei, a viasz303
A méhek lakása, kasok, kaptárak305
A méhek beszerzése306
A méhész évi munkái, a tavaszi átvizsgálás, a fészek bővítése, a mézűr megnyitása, a műrajkészítés, a méz elszedése, a mézelő idő kihasználása, a betelelés, téli gondozás 307
Bánásmód a méhekkel311
A méz eltartása, kezelése, értékesítése311
A méhek ellenségei és betegségei312
A méhészet legszükségesebb eszközei312
Selyemhernyótenyésztés
A selyemhernyó életmódja, a tenyésztéshez szükséges berendezés315
A tenyésztés munkái315
A selyemhernyó betegségei318
A selyemhernyótenyésztés támogatása318
Kisgazdaságok berendezése és vezetése, számadásvezetés
Berendezés- és kezeléstan
A gazdálkodás fogalma, a termelés tényezői320
Földbirtok, földjáradék321
A gazdaság épületei, a gazdasági épületek elhelyezése323
Az ingatlan értékére befolyással bíró körülmények323
A földbirtok felszerelése, a holtleletár, igás- és haszonállatok 324
A forgótőke326
A gazdaság kézi munkaereje326
Belterjes és külterjes gazdálkodás, üzemmódok326
Váltógazdálkodás, szabadgazdálkodás, kettőstermelés327
A talajerő fenntartása328
A szántóföldi termelés megszervezése329
A gazda munkaköre329
Bérlői gazdálkodás330
Számvitel
A kisgazda számvitele és jövedelmének kiszámítása334
Kertészet és szőlőművelés
Gyümölcstermesztés
A gyümölcstermesztés jelentősége343
A gyümölcsfák beszerzése, a fajták megválasztása344
A gyümölcsfák térszükséglete344
Az ültetésre alkalmas gyümölcsfák alakja, a fa helyének előkészítése, az ültetés helyes kivitele345
Az elültetett fiatal fák gondozása348
A termő gyümölcsfák nyesése348
Idősebb gyümölcsfák ápolása349
A gyümölcsfák trágyázása349
Az ifjítás, az átoltás349
A gyümölcsfák szaporítása, ismertebb faoltási módok. A gyümölcsfák alanyai, dugványozás, tőosztás, bujtás350
A gyümölcs szedése, megválogatása, eltartása, csomagolása353
A gyümölcsfák fontosabb rovarellenségei, gombabetegségei és az ellenük való védekezés355
Téli faápolás, védekezési munkák, téli permetezőszerek készítése és alkalmazása a téli permetezések végrehajtása355
A tavaszi és nyári védekezés, a tavaszi és nyári védekezőszerek elkészítési módja, az arzénes és nikotinos szerek használata, a tavaszi és nyári permetezés módja360
Fontosabb nyári gombabetegségek363
A gyümölcsfák fontosabb rovarkártevői365
Madárvédelem367
A fűztermesztés368
Konyhakertészet
A házi konyhakert jelentősége, a konyhakert helye, terméshozama369
A terület megválasztása, a konyhakert berendezése, s talaj gondozása370
A konyhakerti vetésforgó, a terület kihasználása370
Palántaágyak, melegágyak, a konyhakerti növények szaporítása371
Magvetés, palántanevelés, palántálás, öntözés372
Magtermesztés, a termények felszedése, eltartása372
Káposztafélék, salátafélék, labodafélék termesztése374
Kobakosok termesztése374
Gyökérfélék, hagymafélék termesztése375
Hüvelyesek, paradicsomfélék termesztése376
Tojásgyümölcs, mák, csemegetengeri, csiperkegomba termesztése376
Évelő- és fűszernövények377
Konyhakerti kártevők377
Szőlőművelés
A szőlő termőhelye, telepítése, filloxera-mentes talajok, oltványszőlők, szénkéneggel fenntartott szőlők378
Szőlőfajták megválasztása, a szőlő ültetése, szaporítása, oltása379
A szőlő állandó évi munkái, nyesési módok382
A szőlő rovarellenségei és gombabetegségei386
A szőlőszüret ideje, előkészület a szüretre, a szüretelés munkája388
A szőlő eltartása389
Fehér- és vörösbor készítése389
A borok kezelése390
Általános tudnivalók
A mezőrendőri törvény fontosabb intézkedései392
Az állattenyésztés érdekében hozott törvényes intézkedések394
Az erdőtörvény és a befásítási kötelezettség394
Vadászati és halászati jog395
Kutak építése395
A tagosítás haszna és kivihetősége395
A gazdálkodás közterhei: adók, illetékek, vámok395
A mezőgazdasági kamarák, szabadtárulású gazdasági érdekképviseleti szervek (gazdakörök, gazdasági egyesületek)396
Gazdasági felügyelőségek397
Szövetkezetek: előnyeik, tájaik, szervezetük, alakításuk39
A mezőgazdasági hitel, személyi hitel, a váltó, a jelzáloghitel400
A telekkönyv és használata402
A magyar öröklési jog lényege402
A biztosítás jelentősége és nemei402
Az adásvételi ügyletek lebonyolítása, különös nemei, biztosítása403
Termények és anyagok adás-vétele, a tőzsde és a gazdák405
Vetőmagvak és gabonafélék adásvétele, közraktárak406
Fontosabb kereskedelmi növények értékesítése407
Abraktakarmányok vétele, műtrágyák vásárlása, mintavételek408
Állatok adásvétele, a járlat, állatszavatossági törvény409
Állati termékek eladása411
A minőségi termelés előnyei az értékesítésnél411
Gazdasági ügyiratok helyes szerkesztése412
A posta a vasút igénybevétele412
Terület- és köbtartalomszámítás
Területek kiszámítása414
Köbtartalmak kiszámítása416
Széna-, szalma- és takarmánykazlak köbtartalmának kiszámítása417
Függelék (a gazda érdekeit szolgáló intézmények)421
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem