1.066.452

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdasági alapismeretek

Kézikönyv a M. Kir. téli gazdasági tanfolyamok hallgatói részére

Budapest
Kiadó: M. Kir. Földmivelésügyi Minisztérium
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 479 oldal
Sorozatcím: A m. kir. földmívelésügyi miniszter kiadványai
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A földbirtok helyesebb megoszlását szabályozó rendelkezésekről szóló 1920. évi XXXVI. törvénycikk és az ezt kiegészítő novella végrehajtása következtében a törpe- és kisbirtokok számának... Tovább

Előszó

A földbirtok helyesebb megoszlását szabályozó rendelkezésekről szóló 1920. évi XXXVI. törvénycikk és az ezt kiegészítő novella végrehajtása következtében a törpe- és kisbirtokok számának jelentékeny megnövekedésével Magyarország szántóföldjének körülbelül 75%-a kisgazdák kezén van, akiknek a földműveléshez, növénytermesztéshez, állattenyésztéshez, kisgazdaságok helyes berendezéséhez, kertészethez stb. szükséges szakismeretek megszerzése szerfelett kívánatos.
Ama kisgazdák és fiaik gazdasági szakismereteinek elsajátítására, akik - bármi okból kifolyólag - a részükre fenntartott alsófokú mezőgazdasági és téli gazdasági szakiskolákat látogatni és elvégezni nem tudják, a m. kir. földmívelésügyi minisztérium háromhónapos téli gazdasági tanfolyamokat tartat. E tanfolyamokon a gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen alapismereteket rendszeres tanítás keretében sajátíthatják el a résztvevők. Vissza

Tartalom

Előszó3
NÖVÉNYTERMESZTÉS
Általános növénytermesztés
A növény szervezete és élete
A növények szervezete, életműködése5
A növény belső és külső tagoltsága6
A növények táplálkozása, a szén felvétele és áthasonítása, az áthasonított tápanyagok felhasználása11
Lélekzés15
A növények életfeltételei, az éghajlat (időjárás)15
Csírázás, növekedés, szaporodás17
Talajismeret
A talaj eredete és a mállás tényezői20
A talaj fő alkotórészei: a kőtörmelék, az agyag, a humusz, a talajsók, a talajok élőlényei22
A talaj fontosabb tulajdonságai: régetezettség, kötöttség, hajszálcsövesség, vízfogóképesség, szerkezet, hőmérséklet, tevékenység, termékenység, táplálóanyaglekötő képesség, beéredettség, savanyúság24
A talajok osztályozása alkotórészeik, művelési ágak és kalászos növények szerint30
Telkesítés, talajjavítások34
A talajművelés célja és hatása a talajra43
Talajművelés kézi-, fogatos- és gépi erővel44
A szántás45
Tarlószántás49
Keverőszántás, vetőszántás51
Őszi mélyszántás52
A szántás gyakorlati kivitele54
A boronálás55
Mélyen porhanyító eszközök59
A hengerezés60
Kapálás, töltögetés62
Trágyázás
Trágyázás, a talajerő fenntartása; a trágyaanyagok67
Istállótrágya kezelése69
A trágyatelep fontossága, létesítése, jövedelmezősége70
Emberi ürülék74
Keverék- (komposzt-) trágya74
Szalmatrágya74
Istállótrágya kihordása, alászántása, a trágyalé felhasználása75
Kosarazás76
Zöldtrágyázás77
Műtrágyák78
A műtrágyák alkalmazása82
Közvetve ható mesterséges trágyák (meszezés)84
Kísérletezés műtrágyákkal85
Vetés, növényápolás
A vetés, a jó vetőmag tulajdonságai, megváltoztatás87
Nemesített vetőmagvak, a magtermesztés fontossága88
A vetőmag előkészítése89
Magmennyiség és az azt befolyásoló tényezők92
A vetés ideje, mélysége és módjai: kézzel, géppel93
A fészkes vetés, a mag alátakarása99
Keverékvetés, köztes vetés100
A vetések épolása100
Ritkítás, egyezés103
Ápolási munkák és védekezési módok fagykárok, szárazság, túlnedvesség, jégkárok, szélviharok és megdűlés ellen103
A gyomok irtása
A védekezés módjai105
A leggyakoribb gyomnövények106
Előzetes védekezés az állati kártevők, élősdi növények és gombabetegségek ellen108
Aratás, cséplés, a termények eltartása
A gabonanövények aratása, érési időszakok109
Aratás kézzel és géppel110
A cséplés110
A szemestermények eltartása és magtári kezelése111
Zöldtakarmányok lekaszálása112
Szálastakarmánynövények lekaszálása, gyűjtése, behordása112
Gyök- és gumós növények kiszedése, eltartása113
A takarmányok felhasználása erjesztés útján114
A növények ellenségei
A növények ellenségei és betegségei: állati kártevők, élősködő növények, gombabetegségek115
Részletes növénytermesztés
A legfontosabb gazdasági növények termesztése
A szántóföldi növények csoportosítása121
Gabonafélék: búza, rozs, árpa, zab, köles, pohánka122
Hüvelyes növények: borsó, lencse, bab, lóbab127
Kapás növények: kukorica, seprőcirok, burgonya, csicsóka, takarmány- és cukorrépa, répamagtermesztés, takarmánykáposzta128
Olajos növények: takarmánytök, repce, mák, napraforgó136
Ipari és kereskedelmi növények: dohány, kender, len138
Szálastakarmányneműek: lucerna, lóhere, bíborhere, baltacim, muhar, őszi rozs, csalamádé, borsós csalamádé, keszthelyi keverék, nyúlszapuka, mustár, szudáni fű, zabosbükköny, őszi takarmánykeverékek141
Gyógynövények146
Gyógynövények beváltása, gyűjtése, hazai gyógynövények147
Rét- és legelőművelés
A rétek és legelők növényzete153
Természetes, mesterséges rétek és legelők, műrétek156
Rétek ápolása és trágyázása157
A rétek kaszálása, a széna készítése, behordása és bírálata158
A legelők trágyázása, fektetés161
Szakaszos legeltetés162
Legelők gondozása, kihasználása, fásítása163
Közlegelők, legeltetési társulatok165
Gazdasági növényeink termesztési viszonyai154
ÁLLATTENYÉSZTÉS
Általános állattenyésztés
Az állati szervezet és annak életműködései
Az állattenyésztés jelentősége166
Az állati test általános beosztása166
Takarmányfelvétel, fogazat, gyomor, belek, emésztés168
Vérkeringés, tüdő, légzés172
Nemzőszervek, nemiösztön, párzás, fogamzás, ébrény, magzatvíz174
Tőgy176
Herélés, miskárolás177
Általános állattenyésztési alapfogalmak
Állattenyésztés, állattartás177
Faj, fajta, tájfajta177
Szervezet, vérmérséklet, fejlődő-, takarmányértékesítő- és ellenállóképesség, honosodás178
Átörökítés, visszaütés181
Összefüggés a külső és belső tulajdonságok között, a tulajdonságok öröklése181
A származás fontossága, a törzskönyv183
Tenyészeljárások: tisztavérű, bel- és rokontenyésztés, vérfrissítés, keresztezés, telivér, félvér184
Ivar- és tenyészérettség, másodlagos nemijelleg, a tenyésztés-bevétel ideje185
A párosítás módjai, a nemek közötti arány186
A vemhesség jelei, időtartama, elvetélés187
Rendes és rendellenes ellés, az ellésnél elkövetett hibák, tévhitek189
Bánásmód az újszülöttel, elválasztás, növendékállat-nevelés191
Tenyészkerületek, az apaállatok vizsgálata, tenyészigazolványok193
Versenyek, kiállítások, állattenyésztési egyesületek194
Egészséges és beteg állatok gondozása
Az egészséges állatok gondozásának elvei és eszközei195
A háziállatok legfontosabb élősködői197
A betegségek megelőzése199
Az egészséges istálló200
A betegség jelei202
A fertőző betegségek202
Teendők a fertőző betegség kitörésekor, fertőtlenítés208
Védő- és gyógyítóoltások210
Első segélynyújtás211
Romlott takarmány, mérgezések213
A tőgy és a lélekzőszervek betegségei213
Takarmányozástan
Takarmányozási ismeretek jelentősége214
A takarmányok összetétele: víz, szárazanyag, szerves és szervetlen anyagok214
A fehérjék és feladataik, a zsírok, keményítők, a nyersrost és feladataik216
A takarmányok emészthetősége217
A takarmányok tápanyagtartalmának összehasonlítása. Keményítőérték217
Fehérjetartalom218
Szárazanyagtartalom219
Táplálóanyagszükséglet. Szabványok220
A takarmányszükséglet kiszámítása221
A takarmányok csoportosítása224
A takarmányok előkészítése228
Takarmányozási rend, téli és nyári takarmányozás233
Fejőstehenek takarmányozása235
Igás- és hízóállatok takarmányozása236
Növendékállatok takarmányozása237
Tenyészállatok takarmányozása237
A legelő, kifutó, szabad mozgás fontossága238
Ásványi anyagok fontossága239
Ivóvíz, itatás240
A vitaminok240
Egyedi takarmányozás241
Gyakorlati szabványok az állatok helyes takarmányozásához241
Takarmányozási táblázatok229
Részletes állattenyésztés
Lótenyésztés
A lótenyésztés jelentősége244
A ló külemi bírálata246
Életkor meghatározása252
Könnyű és nehéz lovak255
A magyar parlagi ló255
Az arabs és az angol telivér, félvérek256
Nónius, mezőhegyesi tájfajta256
A muraközi és a belga ló258
Tenyészállatok kiválasztása, fedeztetés, vemhesség, ellés260
Csikónevelés, a csikó befogása, betanítása261
Az állami ménesek, méntelepek, magánmének263
Szarvasmarhatenyésztés
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége264
A szarvasmarha küleme, az életkor meghatározása265
A szarvasmarha hasznosítási irányai: tej-, erő- és hústermelés267
Magyar szarvasmarha, a magyar pirostarka szarvasmarha, a szimmentáli szarvasmarha270
A népies tenyésztés előretörése272
A juhtenyésztés
Juhtenyésztés jelentősége, a juh hasznosítása274
A magyar fésűs és húsmerinó, a cigája és a racka, a fríz275
Pároztatás, vemhesség, bárányozás, báránynevelés277
A nyírás, a gyapjú278
Tejgazdaságtan
A tejképződés280
A fejés280
A tej összetétele, tulajdonságai, hibáinak felismerése281
A tiszta tej termelésének feltételei284
A kifejt tej helyes kezelése, szállítása285
A tej feldolgozása286
Fölözés, köpülés vajkészítés, savanyú és édes tejszínből, a vajkészítés melléktermékei286
Túrókészítés288
A tej és tejtermékek kellékeire és elnevezésére vonatkozó törvényes intézkedések, hatósági tejvizsgálatok289
Államilag gümőkórmentesnek nyilvánított tehenészetek290
Juhtej és annak felhasználása291
Tejellenőrző egyesületek, tejszövetkezetek291
Sertéstenyésztés
A sertéstenyésztés jelentősége, hús- és zsírsertések292
Sertésfajták, a mangalica, a yorkshire, a berkshire293
A tenyészállatok kiválasztása, búgatás, vemhesség, fiaztatás298
Malacok nevelése299
A sertés hízlalása300
Kecsketenyésztés
A kecsketenyésztés jelentősége és a tenyésztés vázlatos ismertetése302
Baromfitenyésztés
A baromfitenyésztés fontossága305
Hasznosítási irányok, tojás-, hús- és tolltermelés, tenyészállatok nevelése305
A magyar parlagi, a leghorn, a vörös izlandi tyúk307
A pulykatenyésztés310
A magyar parlagi víziszárnyasok, a pekingi kacsa és az emdeni lúd311
Tenyészanyagbeszerzés, kiválasztás, ivarok közti arány, tenyésztörzsek313
Az okszerű tenyésztés alapfeltételei és eszközei, csapófészkek314
Természetes és mesterséges keltetés, nevelés317
A baromfibetegségek318
A baromfiól320
Jelentősége322
Házinyúlfajták, a tenyésztés kivitele323
Méhészet
A méhtenyésztés jelentősége és feltételei325
A méh testének felépítése, a méhcsalád326
Az anya vagy királynő, a here, a dolgozó327
A rajzás328
A méhek táplálkozása és építményei, a viasz330
A méhek lakása, kasok, kaptárak331
A méhek beszerzése333
A méhészet évi munkái333
Bánásmód a méhekkel337
A méz eltartása, kezelése, értékesítése338
A méhek ellenségei és betegségei338
A méhészet legszükségesebb eszközei340
Selyemhernyótenyésztés
A selyemhernyó életmódja, a tenyésztéshez szükséges berendezés340
A tenyésztés munkái341
A selyemhernyó betegségei344
A selyemhernyótenyésztés támogatása344
Kisgazdaságok berendezése és vezetése, számadásvezetés
Berendezés- és kezeléstan
A gazdálkodás fogalma, a termelés tényezői345
Földbirtok, földjáradék346
A gazdaság épületei, a gazdasági épületek elhelyezése348
Az ingatlan értékére befolyással bíró körülmények349
A földbirtok felszerelése, a holtleltár, igás- és haszonállatok349
A forgótőke351
A gazdaság kézi munkaereje351
Belterjes és külterjes gazdálkodás, üzemmódok352
Váltógazdálkodás, szabadgazdálkodás, kettőstermelés352
A talajerő fenntartása353
A szántóföldi termelés megszervezése355
A gazda munkaköre355
Bérlői gazdálkodás356
Számvitel
A kisgazda számvitele és jövedelmének kiszámítása356
Kertészet és szőlőművelés
Gyümölcstermesztés
Gyümölcstermesztés jelentősége368
A gyümölcsfák beszerzése, a fajták megválasztása369
A gyümölcsfák térszükséglete370
Az ültetésre alkalmas gyümölcsfák alakja, a fa helyének előkészítése, az ültetés helyes kivitele371
Az elültetett fiatal fák gondozása374
A termő gyümölcsfák nyesése375
Idősebb gyümölcsfák ápolása376
A gyümölcsfák trágyázása376
Az ifjítás és átoltás376
A gyümölcsfák szaporítása, ismertebb faoltási módok377
A gyümölcsfák alanyai379
Dugványozás, tőosztás, bujtás379
A gyümölcs szedése, megválogatása, eltartása, csomagolása380
A gyümölcsfák fontosabb rovarellenségei, gombabetegségei és az ellenük való védekezés383
Téli faápolás, védekezési munkák, téli permetezőszerek készítése és alkalmazása383
A téli permetezések végrehajtása387
A tavaszi és nyári védekezés, a tavaszi és nyári védekezőszerek elkészítési módja388
Az arzénes és nikotinos szerek használata390
A tavaszi és nyári permetezés módja390
Fontosabb nyári gombabetegségek391
A gyümölcsfák fontosabb rovarkártevői393
Madárvédelem396
A fűzfatermesztés397
Konyhakertészet
A házi konyhakert jelentősége, a konyhakert helye, terméshozama397
A terület megválasztása, a konyhakert berendezése, a talaj gondozása398
A konyhakerti vetésforgó, a terület kihasználása398
Palántaágyak, melegágyak, a konyhakerti növények szaporítása399
Magvetés, palántanevelés, palántálás, öntözés400
Magtermesztés, a termények felszedése, eltartása402
Káposztafélék, salátafélék, labodafélék termesztése402
Kobakosok, gyökérfélék, hagymafélék termesztése403
Hüvelyesek, paradicsom, paprika, tojásgyümölcs, mák, csemegetengeri termesztése405
Évelő- és fűszernövények405
Konyhakerti kártevők406
Szőlőművelés
A szőlő termőhelye, telepítése, filloxéra-mentes talajok, oltványszőlők, szénkéreggel fenntartott szőlők407
Szőlőfajták megválasztása, a szőlő ültetése, szaporítása, oltása407
A szőlő állandó évi munkái, metszése411
A szőlő rovarellenségei és gombabetegségei417
A szüret418
A szőlő eltartása419
Fehér- és vörösbor készítése419
A borok kezelése420
Általános tudnivalók
A mezőrendőri törvény fontosabb intézkedései422
A szőlőművelés érdekeit szolgáló törvényes intézkedések424
Az állattenyésztés érdekében hozott törvényes intézkedések426
Az erdőtörvény és a fásítási kötelezettség426
Vadászati és halászati jog427
Kutak építése427
A tagosítás427
A gazdálkodás közterhei: adók, illetékek, vámok428
A mezőgazdasági kamarák, szabadtársulású gazdasági érdekképviseleti szervek429
Gazdasági felügyelőségek430
Szövetkezetek: előnyeik, fajaik, szervezetük, alakításuk431
A mezőgazdasági hitel, személyi hitel, a váltó, a jelzáloghitel433
A telekkönyv és használata435
A magyar öröklési jog lényege436
A biztosítás jeletősége és nemei436
Az adásvételi ügyletek lebonyolítása, különös nemei, biztosítása437
A tőzsde és a gazdák439
Vetőmagvak és gabonafélék adásvétele, közraktárak440
Fontosabb ipari és kereskedelmi növények értékesítése441
Abraktakarmányok vétele, műtrágyák vásárlása, mintavételek442
Állatok adásvétele, a járlat, állatszavatossági törvény443
Állati termékek eladása, a minőségi termelés előnyei az értékesítésnél445
Piacismeret, értékesítési hírszolgálat446
Gazdasági ügyiratok helyes szerkesztése447
A posta, a vasút igénybevétele448
Terület- és köbtartalomszámítás
Területek kiszámítása449
Köbtartalmak kiszámítása451
Széna-, szalma- és takarmánykazlak köbtartalmának kiszámítása, a fontosabb termények köbmétersúlya455
Függelék (a gazda érdekeit szolgáló intézmények)456
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem