1.059.290

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdasági alapismeretek

Kézikönyv a M. Kir. téli gazdasági tanfolyamok hallgatói részére

Budapest
Kiadó: M. Kir. Földmivelésügyi Minisztérium
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 504 oldal
Sorozatcím: A m. kir. földmívelésügyi miniszter kiadványai
Kötetszám: 13
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Növénytermesztés
a) Általános növénytermesztés
A növény szervezete és élete
A növények szervezete, életműködése5
A növény belső és külső tagoltsága9
A növények táplálkozása, a szén felvétele és áthasonlítása, az áthasonlított tápanyagok felhasználása12
Lélekzés16
A növények életfeltételei, az éghajlat (időjárás)17
Csírázás, növekedés, szaporodás19
Talajismeret
A talaj eredete és a mállás tényezői22
A talaj főalkotórészei: a kőtörmelék, az agyag a humusz, a talajsók, a talaj élőlényei24
A talaj legfontosabb tulajdonásgai: rétegezettség, kötöttség, porhanyósság, hajszálcsövesség, hőmérséklet, tevékenység, termékenység, táplálóanyaglekötő képesség, beéredettség, savanyúság27
A talajok osztályozása alkotórészeik, művelési ágak és kalászos növények szerint34
Talajművelés
A talajművelés célja és hatása a talajra48
Talajművelés kézi-, fogatos- és gép erővel49
A szántás50
Tarlószántás55
Keverőszántás, vetőszántás57
Őszi mélyszántás58
A szántás gyakorlati kivitele60
A boronálás61
Mélyen porhanyító eszközök65
A hengerezés67
Kapálás, töltögetés69
Trágyázás
Trágyázás, a talajerő fenntartása: A trágyaanyagok74
Istállótrágya és annak kezelése76
A trágyatelep fontossága, létesítése, jövedelmezősége78
Emberi ürülék81
Koverék-(komposzt-) trágya, szalmatrágya82
Szalmatrágya83
Istállótrágya kihordása, alászántása, a trágyalé felhasználása84
Kosarazás84
Zöldtrágyázás85
Műtrágyák: foszfor-műtrágyák86
Káli-műtrágyák87
Nitrogén-műtrágyák88
A műtrágyák alkalmazása90
Közvetve ható mesterséges trágyák (meszezés)93
Kísérletezés műtrágyákkal94
Vetés, növényápolás
A vetés, a jó vetőmag tulajdonságai, magváltoztatás96
Nemesített vetőmagvak, a magtermesztés fontossága97
A vetőmag előkészítése988
Magmennyiség és azt befolyásoló tényezők102
A vetés ideje, mélysége és módjai: kézzel, géppel103
A fészkes vetés és a mag eltakarása110
Keverékvetés, köztes vetés111
A vetések ápolása113
Ritkítás, egyezés113
Ápolási munkák és védekezési módok fagykárok, szárazság, túlnedvesség, jégkárok, szélviharok és megdűlés ellen113
A gyomok irtása
A védekezés módjai116
A leggyakoribb gyomnövények117
Előzetes védekezés az állati kártevők, élősdi növények és gomabetegségek ellen119
Aratás, cséplés, a termények eltartása
A gabonanövények aratása, érési időszakok119
Aratás kézzel és géppel120
A cséplés121
A szemestermények eltartása és magtári kezlése122
Zöldtakarmányok lekaszálása123
Szálastakarmánynövények lekaszálása, gyűjtése, behordása123
Gyök- és gumós növények kiszedése, eltartása125
A takarmányok felhasználása erjesztés útján126
A növények ellenségei
A növények ellenségei és betegségei: állati kártevők, élősködő növények, gombabetegségek126
Részletes növénytermesztés
A legfontosabb gazdasági növények termesztése
A szántóföldi növények csoportosítása 133
Gabonafélék: búza, rozs, árpa, zab, köles, pohánka135
Hüvelyes növények: borsó, lencse, bab, lóbab139
Kapás növények: kukorica, seprőcirok, burgonya, csicsóka, takarmány- és cukorrépa, répamagtermesztés, takarmánykáposzta141
Olajos növények: takarmánytök, repce, mák, napraforgó149
Ipari és kereskedelmi növények: dohány, kender, len152
Szálastakarmányneműek: lucerna, lóhere, bíborhere, baltacím, muhar, őszi rozs, csalamádé, borsós csalamádé, keszthelyi keverék, nyúlszapuka, mustár, szudáni fű, zabosbükköny, őszi takarmánykeverék154
Gyógynövények161
Gyógynövények beváltása, gyűjtése, hazai gyógynövényeink162
Rét- és legelőművelés
A rétek és legelők növényzete167
A rétek és legelők felújítása170
Rétek ápolása és trágyázása171
A rétek kaszálása, a széna készítése, behordása és bírálata173
A legelők trágyázása, fektetés, műtrágyázási eredmények176
Szakaszos legeltetés, hordozható karámok177
Legelők gondozása, kihasználása, fásítása178
Közlegelők, legeltetési társulatok180
Gazdasági növényeink termesztési viszonyai168
Állattenyésztés
a) Általános állattenyésztés
Az állati szervezet és annak életműködései
Az állattenyésztés jelentősége181
Az állati test általános beosztása181
Takarmányfelvétel, fogazat, gyomor, belek, emésztés183
Vérkeringés, tüdő, légzés188
Nemzőszervek, nemiösztön, párzás, fogamzás, ébrény, magzatvíz190
Tőgy192
Herélés, miskárolás193
Általános állattenyésztési alapfogalmak
Állattenyésztés, állattartás193
Faj, fajta, tájfajta193
Szervezet, vérmérséklet, fejlődő-, takarmányértékesítő- és ellenállóképesség, honosodás194
Átörökítés, visszaütés197
Összefüggés a külső és belső tulajdonságok között, a tulajdonságok öröklése197
A származás fontossága, a törzskönyv199
Tenyészeljárások: tisztavérű, bel- és rokontenyésztés, vérfirssítés, keresztezés, telivér, félvér200
Ivar- és tenyészérettség, másodlagos nemijelleg, a tenyésztésbevétel ideje202
A párosítás módjai, a nemek közötti arány203
A vemhesség jelei, időtartalma, elvetélés204
Rendes és rendellenes ellés, az ellésnél elkövetett hibák, tévhitek206
Bánásmód az újszülöttel, elválasztás, növendékállatnevelés208
Tenyészkerületek, az apaállatok vizsgálata, tenyészigazolványok211
Versenyek, kiállítások, állattenyésztési egyesület211
Egészséges és beteg állatok gondozása
Az egészséges állatok gondozásának elvei és eszközei213
A háziállatok legfontosabb élősködői214
A betegségek megelőzése217
Az egészséges istálló218
A betegség jelei220
A fertőző betegségek220
minden állatfajra veszedelmes betegségek222
szarvasmarhák és juhok fertőző betegségei224
lovak fertőző betegségei225
sertések fertőző betegségei226
Teendők a betegség kitörésekor, fertőtlenítés227
Védő- és gyógyítóoltások229
Első segélynyújtás230
Romlott takarmány, mérgezések232
A tőgy és a lélekzőszervek betegségei233
Takarmányozástan
Takarmányozási ismeretek jelentősége233
A takarmányok összetétele: víz, szárazanyag, szerves és szervetlen anyagok234
A fehérjék és feladataik, a zsírok, keményítők, nyersrostok és feladataik235
A takarmáynok emészthetősége237
A takarmányok csoportosítása
Zöldtakarmányok237
Szénafélék, szalmafélék238
Gyök- és gumós takarmányok239
A szemes takarmányok. ipari takarmányok240
Állati eredetű takarmányok241
A akarmányok előkészítése242
Takarmányozási rend, téli és nyári takarmányozás243
Fejőstehenek takarmányozása245
Igás- és hízóállatok takarmányozása246
Növendékállatok takarmányozása247
Tenyészállatok takarmányozása247
A legelő, kifutó, szabad mozgás fontossága248
Ásványi anyagok fontossága248
Ivóvíz, itatás250
A vitaminok250
Egyedi takarmányozás251
Gyakaorlati szabványok az állatok helyes takarmányozásához252
b) Részletes állattenyésztés
Lótenyésztés
A lótenyésztés jelentősége255
A ló külemi bírálata257
Életkor meghatározása263
Könnyű és nehéz lovak266
A magyar parlagi ló266
Az angol telivér, félvérek267
Nonius, mezőhegyesi tájfajta270
A muraközi és a belga ló271
Tenyészállatok kiválasztása, fedeztetés, vemhesség, ellés271
Csikónevelés, a csikó befogása, betanítása274
Az állami ménesek, méntelepek, magánmének275
Szarvasmarhatenyésztés
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége277
A szarvasmarha külleme, az életkor meghatározása277
A szarvasmarha hasznosítási irányai: tej-, erő- és hústermelés, tenyészállatok nevelése279
Magyar-erdélyi szarvasmarha, a magyar pirostarka szarvasmarha, a szimmentáli szarvasmarha283
A népies tenyésztés előretörése286
Juhtenyésztés
Juhtenyésztés jelentősége, a juh hasznosítása287
A magyar fésűs és húsmerinó, a cigája, a racka, a fríz288
Pároztatás, vemhesség, bárányozás, báránynevelés290
A nyírás, a gyapjú292
Tejgazdaságtan
A tejképződés293
A fejés294
A tej összetétele, tulajdonságai, hibáinak felismerése295
A tiszta tej termelésének feltételei297
A kifejt tej helyes kezelése, szállítása298
A tej feldolozása300
Fölözés, köpülés, vajkészítés savanyú és édes tejszínből, a vajkészítés intézkedések300
Túrókészítés302
A tej és tejtermékek kellékeire és elnevezésére vonatkozó törvényes intézkedések302
A gümőkórtermentesnek nyilvántartott tehenészetek304
Juhtej és annak felhasználása305
Tejellenőrző egyesületek, tejszövetkezetek305
Sertéstenyésztés
Sertéstenyésztés jelentősége, hús- és zsírsertések307
Sertésfajták308
A tenyészállatok kiválasztása, búgatás, vemhesség, fiaztatás313
Malacok nevelése314
A sertés hízlalása315
Kecsketenyésztés
A kecsketenyésztés jelentősége és a tenyésztés vázlatos ismertetése318
Baromfitenyésztés
A baromfitenyésztés fontossága320
Hasznosítási irányok, tojás-, hús- és tolltermelés, tenyészállatok nevelése321
A magyar parlagi, a leghorn, a rhode-island tyúk323
A pulykatenyésztés326
A magyar parlagi víziszárnyasok, a pekingi kacsa és az emdeni lúd327
Tenyészanyagbeszerzés, kiválasztás, ivarok közti arány, tenyésztörzsek328
Az okszerű tenyésztés alapföltételei és eszközei, csapófészkek331
Teremészetes és mesterséges nevelés334
A baromfibetegségek335
A baromfiól337
Házinyúltenyésztés
Jelentősége339
Házinyúlfajták, a tenyésztés kivitele340
Méhészet
A méhtenyésztés jelentősége és feltételei343
A méh testének felépítése, a méhcsalád343
Az anya vagy királynő, a here, a dolgozó345
A rajzás347
A méhek táplálkozása és építményei, a viasz348
A méhek lakása, kasok, kaptárak349
A méhek beszerzése351
A méhész évi munkái, a tavaszi átvizsgálás, a fészek bővítése, a mézűr megnyitása, a műrajkészítés, a méz elszedése, a mézelő idő kihasználása, a betelelés, téli gondozás 352
Bánásmód a méhekkel357
A méz eltartása, kezelése, értékesítése357
A méhek ellenségei és betegségei357
A méhészet legszükségesebb eszközei358
Selyemhernyótenyésztés
A selyemhernyó életmódja, a tenyésztéshez szükséges berendezés360
A tenyésztés munkái360
A selyemhernyó betegségei363
A selyemhernyótenyésztés támogatása364
Kisgazdaságok berendezése és vezetése, számadásvezetés
Berendezés és kezeléstan
A gazdálkodás fogalma, a termelés tényezői365
Földbirtok, földjáradék366
A gazdaság épületei, a gazdasági épületek elhelyezése368
Az ingatlan értékére befolyással bíró körülmények369
A földbirtok felszerelése, a holtleltár, igás- és haszonállatok369
A forgótőke372
A gazdasági kézi munkaereje372
Belterjes és külterjes gazdálkodás, üzemmódok372
Váltógazdálkodás, szabadgazdálkodás, kettőstermelés373
A talajerő fenntartása374
A szántóföldi termelés megszervezése375
A gazda munkaköre376
Bérlői gazdálkodás376
Számvitel
A kisgazda számvitele és jövedelmének kiszámítása377
Kertészet és szőlőművelés
Gyümölcstermesztés
A gyümölcstermesztés jelentősége389
A gyümölcsfák beszerzése, a fajták megválasztása390
A gyümölcsfák térszükséglete391
Az ültetésre alkalmas gyümölcsfák alakja, a fa helyének előkészítése, az ültetés helyes kivitele392
Az elültetett fiatal fák gondozása396
A termő gyümölcsfák nyesése397
Idősebb gyümölcsfák ápolása397
A gyümölcsfák trágyázása398
Az ifjítás, az átoltás398
A gyömölcsfák szaporítása, ismertebb faoltási módok, a gyümölcsfák alanyai, dugványozás, tőosztás, bujtás399
A gyümölcs szedése, megválogatása, eltartása, csomagolása402
A gyümölcsfák fontosabb rovarellenségei, gombabetegségei és az ellenük való védekezés405
Téli faápolás, védekezési munkák, téli permetezőszerek készítése és alkalmazása, a téli permetezések végrehajtása410
A tavaszi és nyári védekezés, a tavaszi és nyári védekezőszerek elkészítési módja, az arzénes és nikotinos szerek használata, a tavaszi és nyári permetezés módja410
Fontosabb nyári gombabetegségek413
A gyümölcsfák fontosabb rovarkártevői416
Madárvédelem419
A fűztermesztés420
Konyhakertészet
A házi konyhakert jelentősége, a konyhakert helye, terméshozama421
A terlület megválasztása, a konyhakert berendezése, s talaj gondozása421
A konyhakerti vetésforgó, a terület kihasználása422
Palántaágyak, melegágyak, a konyhakerti növények szaporítása423
Magvetés, palntanevelés, palántálás, öntözés424
Magtermesztés, a termények felszedése, eltartása425
Káposztafélék, salátafélék, labodafélék termesztése426
Kobakosok, gyökérfélék, hagymafélék termesztése427
Hüvelyesek, paradicsom, paprika, tojásgyümölcs, mák, csemegetengeri termesztése429
Évelő- és fűszernövények429
Konyhakerti kártevők430
Szőlőművelés
A szőlő termőhelye, telepítése, filloxera-mentes talajok, oltványszőlők, szénkéneggel fenntartott szőlők431
Szőlőfajták megválasztása, a szőlő ültetése, szaporítása, oltása433
A szőlő állandó évi munkái, nyesési módok437
A szőlő rovarellenségei és gombabetegségei438
A szőlőszüret ideje, előkészület a szüretre, a szüretelés munkája443
A szőlő eltartása444
Fehér- és vörösbor készítése444
A borok kezelése445
Általános tudnivalók
A mezőrendőri törvény fontosabb intézkedései447
Az állattenyésztés érdekében hozott törvényes intézkedések450
Az erdőtörvény és a befásítási kötelezettség450
Vadászati és halászati jog451
Kutak építése451
A tagosítás451
A gazdálkodás közterhei: adók, illetékek, vámok452
A mezőgazdasági kamarák, szabadtárulású gazdasági érdekképviseleti szervek (gazdakörök, gazdasági egyesületek)453
Gazdasági felügyelőségek454
Szövetkezetek: előnyeik, tájaik, szervezetük, alakításuk455
A mezőgazdasági hitel, személyi hitel, a váltó, a jelzároghitel457
A telekkönyv és használata459
A magyar öröklési jog lényege460
A biztosítás jelentősége és nemei460
Az adásvételi ügyletek lebonyolítása, különös nemei, biztosítása461
A tőzsde és a gazdák464
Vetőmagvak és gabonafélék adásvétele, közraktárak464
Fontosabb ipari és kereskedelmi növények értékesítése466
Abraktakarmányok vétele, műtrágyák vásárlása, mintavételek467
Állatok adásvétele, a járlat, állatszavatossági törvcény468
Állati termékek eladása470
A minőségi termelés előnyei az értékesítésnél471
Piacismeret, értékesítési hírszolgálat472
Gazdasági ügyiratok helyes szerkesztése473
A posta, a vasút igénybevétele473
Terület- és köbtartalomszámítás
Területek kiszámítása475
Köbtartalmak kiszámítása477
Széna-, szalma- és takarmánykazlak köbtartalmának kiszámítása, a fontosabb termények köbmétersúlya478
Függelék (A gazda érdekeit szolgáló intézmények)482
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem