A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdálkodási alapismeretek

Kereskedelmi és Idegenforgali Továbbképző

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: KIT Képzőművészeti Kiadó és Nyomda Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 151 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Gazdálkodási alapismeretek tankönyv a szakmai oktatás számára készült. A célja az. hogy alapvető gazda sági, vállalkozási ismereteket nyújtson a hallgatók számára. Ennek keretében elsősorban egy... Tovább

Előszó

A Gazdálkodási alapismeretek tankönyv a szakmai oktatás számára készült. A célja az. hogy alapvető gazda sági, vállalkozási ismereteket nyújtson a hallgatók számára. Ennek keretében elsősorban egy kezdő vállalkozó szemszögéből vizsgálja a gazdasági környezetet, a vállalkozások alapításának, működésének, megszűnésének formáit, az ezekkel kapcsolatos előírásokat. Ma már elengedhetetlen, hogy egy vállalkozó még kezdőként is tisztában legyen a számvitel, a gazdasági számítások, az adózás alapjaival, ezért ezek is a tananyag részét képezik.
Az ismeretanyag ezen a területen gyorsan változik. A tankönyv az 1997-és előírásokat tartalmazza, de már elkészültekor értesülhettünk róla, hogy várhatóan hamarosan változik a számviteli törvény, viták vannak a társadalombiztosítási előírások körül, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Az ismeretek naprakészen tartásához ezért nagyon fontos a folyóiratok, híradások folyamatos figyelemmel kisérése. Minden fejezet végén megtalálhatók azok az alaptörvények, amelyek az adott területre vonatkoznak. Utána zárójelben a legutóbbi módosító törvény száma látható.
A tankönyvben különböző betűtípusokkal jelölt anyagrészek vannak. Vastagabban szedett betűkkel jelöltek a definíciók, a különösen fontos anyagrészek. Vastagabb, dőlt betűkkel a tanulás szempontjából fontos kiemelések találhatók. Dőlt betűkkel jelöltek azok a kérdések, amelyek a tananyag kiegészítésére, vagy elgondolkodásra esetleg egy-egy fogalom alaposabb megismerésére kérik a hallgatókat. Vissza

Tartalom

1. A gazdálkodás 5
1./ A gazdálkodás alapfogalmai 5
A gazdálkodás fogalma 5
A szükségletek 5
A szükségletek csoportosítása 6
A szükségletek kielégítése 7
A gazdálkodás körforgásának elemei 7
termelés 7
csere 8
elosztás 9
fogyasztás 9
2./ A nemzetgazdaság fogalma, ágai, a vendéglátás helye a nemzetgazdaságban 10
A nemzetgazdaság fogalma 10
A nemzetgazdaság ágai 10
A vendéglátás feladatai 11
A vendéglátás jelentősége a nemzetgazdaságon belül 12
II. A vállalkozások piaci környezete 13
1./ A piaci alapfogalmak 13
A piac fogalma 13
A piac fajtái 13
2./ A piac tényezői 14
A kereslet 14
A kereslet megismerése, befolyásolásának eszközei 15
A keresletkutatás formái 16
A keresletkutatás eredményeinek hasznosítása 16
A kínálat 17
Az ár 18
A kereslet és a kínálat kapcsolata, a piaci egyensúly 18
3./ A piaci verseny 19
A verseny kibontakozásának feltételei 19
III. A vállalkozások létrehozása, fajtái, megszüntetésük módjai 20
1./ A vállalkozások alapítása 20
2./ A vállalkozások fajtái, ezek jellemzői 23
1./ Magántulajdonban lévő vállalkozások 24
A./ Egyéni vállalkozás 24
B./ Egyéni cég 31
C./ Gazdasági társaságok 31
Gazdasági társaságok jellemzői 31
Jogi személyiség 32
A társasági vagyon 33
Gazdasági társaságok szervezete 34
A tagok felelőssége 35
A különböző gazdasági társaságok jellegzetességei 36
a./ A közkereseti társaság 36
b./ A betéti társaság 36
c./ A korlátolt felelősségű társaság 42
d./ A részvénytársaság 43
e./ Az egyesülés 44
f./ A közös vállalat 45
Melyik a legmegfelelőbb társasági forma - 45
A társaságok alapításának gyakorlati lépései 47
2./ Állami vállalat 56
3./ Szövetkezet 56
4./ Non - profit szervezetek 58
5./ A vendéglátás jellemző vállalkozási formái 59
6./ A vállalkozások megszüntetése, a különböző módok eltérő vonásai 61
A vállalkozás válsága 61
A vállalkozások megszűnése 61
a./ Végelszámolás 61
b./ Csődeljárás 62
c./ Felszámolási eljárás 63
Mit tehet egy vállalkozó, ha a partnere nem fizet? 63
IV. A vállalkozás alapvető bizonylatai 65
A gazdasági esemény 65
A bizonylat fogalma, a bizonylati elv 66
Szigorú számadási kötelezettség alá vont nyomtatványok 66
A bizonylat kiállítása 67
A vállalkozás bizonylatainak csoportosítása 67
A vállalkozás legfontosabb bizonylatai 67
A számla, az egyszerűsített számla és a nyugta 67
A pénztárbizonylatok 71
A bér és munkaügyekkel kapcsolatos bizonylatok 72
A költségnyilvántartással kapcsolatos bizonylatok 72
Egyéb bizonylatok 74
A könyvvezetés formái 75
Az egyszeres könyvvitel 75
A kettős könyvvitel 78
V. Alapvető gazdasági számítások: 79
1./ Alapfogalmak 80
2./ Számítási módok 84
1./ Viszonyszámok 85
a./ Dinamikus viszonyszám 86
b./ Tervfeladat és tervteljesítési viszonyszám 87
c./ A dinamikus, a tervfeladat és a tervteljesítési viszonyszám összefüggése 88
d./ Az összehasonlító viszonyszám 88
e./ A megoszlási viszonyszám 88
f./ Intenzitási viszonyszámok 89
A munkaügyi gazdálkodással összefüggő intenzitási viszonyszámok 90
A készletgazdálkodással összefüggő intenzitási viszonyszámok 91
Egyéb intenzitási viszonyszámok 93
Az intenzitási viszonyszámok változásának elemzése 93
2./ Az átlagok 94
A számtani átlag 94
A kronologikus átlag 95
3./ A statisztikai adatgyűjtés 95
VI. A vállalkozás működése 97
VI/A. A bevétel, ELABÉ, árrés fogalma, kapcsolatuk, a velük kapcsolatos gazdasági számítások 98
1./ A vendéglátó vállalkozás tevékenysége 98
2./ A bevétel 98
A bruttó és a nettó bevétel 99
A bevétel nagyságát meghatározó tényezők 99
A bevétel elemzése 100
3./ Az ELÁBÉ és az árrés 101
Az árrés elemzése, az alkalmazott intenzitási viszonyszámok 101
A haszonkulcs 101
Az anyagfelhasználási szint 102
Az árrésszínvonal 102
A fenti mutatók összefüggése 103
Az árrésszínvonal elemzése 104
VI/B. A vállalkozás főbb költségei 106
A költségek csoportosítása 106
A költségekkel kapcsolatos gazdasági számítások 107
A költségek nyilvántartása 109
VI/C. A vállalkozás eredménye 110
A nyereségre ható tényezők 111
Az eredmény statisztikai elemzése 111
VI/D. Az árképzés 113
Az árrendszer 113
Az árak szerepe a gazdasági döntésekben 114
Árképzés a vendéglátásban 115
A különböző termékek árképzésének sajátossága 116
Ártájékoztatás 117
VII. A vállalkozások hatósági kapcsolatai 119
1./ Költségvetési befizetési kötelezettségek, ezek csoportosítása a vállalkozás szempontjából 119
Az adóztatás funkciói, alapelvei, fogalmai 119
Az adók csoportosítása 121
A vállalkozást, ill. a magánszemélyeket terhelő adók és elvonások 122
1./Az ÁFA 123
Az ÁFÁ-val kapcsolatos számítások 126
2./ A fogyasztási adó 128
3./ A fogyasztói árkiegészítés 129
4./ A társadalombiztosítási járulék - 129
5./ A munkaadói és munkavállalói járulék 133
6./ A társasági adó 133
7./ Az osztalékadó 134
8./ A személyi jövedelemadó 134
9./A szakképzési hozzájárulás 138
10./ Rehabilitációs hozzájárulás 138
11./ Idegenforgalmi hozzájárulás 138
12./ Egyéb elvonások 139
13./ Az önkormányzati adóhatósághoz teljesítendő adók 139
Az adók bevallásával és befizetésével kapcsolatos általános szabályok és határ idők 140
2./ A vállalkozások külső ellenőrzése 142
A piacfelügyelet 143
A kereskedelmi és piacfelügyelet szervezetei 143
Országos Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség 143
Gazdasági Versenyhivatal 144
Jövedéki szabályozás 144
Pénzügyi ellenőrzés 145
Törvényességi felügyelet 146
Hatósági ellenőrzés 146
Tulajdonosi ellenőrzés 146

Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes

Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gazdálkodási alapismeretek
Állapot:
2.440 Ft
1.220,-Ft 50
10 pont kapható
Kosárba
3 antikvár könyvből 1 INGYEN!
Állapotfotók
Gazdálkodási alapismeretek Gazdálkodási alapismeretek Gazdálkodási alapismeretek Gazdálkodási alapismeretek Gazdálkodási alapismeretek Gazdálkodási alapismeretek

Több lapon aláhúzás, jelölés, bejegyzés, színes sorkiemelés látható. A kötés megtört. A címlapon tulajdonosi bejegyzés található.

Állapot: Közepes
2.440 Ft
1.950,-Ft 20
16 pont kapható
Kosárba
3 antikvár könyvből 1 INGYEN!