Bevezetés | 5 |
Gazdálkodás | 7 |
A gazdálkodás alapfogalmai | 7 |
A gazdálkodás fogalma | 7 |
A szükségletek | 8 |
A szükségletek csoportosítása | 8 |
A szükségletek kielégítése | 9 |
A gazdálkodás körforgásának elemei | 10 |
A nemzetgazdaság fogalma, ágai, a kereskedelem, a vendéglátás és az idegenforgalom helye a nemzetgazdaságban | 13 |
A vállalkozások piaci környezete | 17 |
A piaci alapfogalmak | 17 |
A piac fogalma | 17 |
A piac fajtái | 17 |
A piac tényezői | 18 |
A kereslet | 18 |
A kereslet megismerése, befolyásolásának eszközei | 21 |
A keresletkutatás formái | 21 |
A keresletkutatás eredményeinek hasznosítása | 22 |
Kínálat | 22 |
Ár | 23 |
A kereslet és a kínálat kapcsolata, a piaci egyensúly | 23 |
A piaci verseny | 25 |
A vállalkozások létrehozása, fajtái, megszüntetésük módjai | 27 |
A vállalkozás alapítása | 27 |
A vállalkozások fajtái, ezek jellemzői | 32 |
Magántulajdonban lévő vállalkozások | 32 |
Állami vállalat | 66 |
Szövetkezet | 66 |
Nonprofit szervezetek | 69 |
A vendéglátás jellemző vállalkozási formái | 70 |
A vállalkozások megszüntetése, a különböző módok eltérő vonásai | 71 |
A vállalkozás alapvető bizonylatai | 75 |
A gazdasági esemény | 75 |
A bizonylat fogalma, a bizonylati elv | 76 |
A könyvvezetés formái | 85 |
Az egyszeres könyvvitel | 85 |
Kettős könyvvitel | 89 |
Alapvető gazdasági számítások | 91 |
Alapfogalmak | 92 |
Számítási módok | 97 |
Viszonyszámok | 98 |
Átlagok | 107 |
A statisztikai adatgyűjtés | 109 |
A vállalkozás működése | 111 |
A bevétel, elábé, árrés fogalma, kapcsolatuk, a velük kapcsolatos gazdasági számítások | 113 |
A vendéglátó vállalkozás tevékenysége | 113 |
A bevétel | 114 |
A bruttó és a nettó bevétel | 115 |
A bevétel nagyságát meghatározó tényezők | 115 |
A bevétel elemzése | 115 |
Az ELÁBÉ és az árrés | 117 |
Az árrés elemzése, az alkalmazott intenzitási viszonyszámok | 117 |
A haszonkulcs | 117 |
Anyagfelhasználási szint | 118 |
Árrésszínvonal | 118 |
A fenti mutatók összefüggése | 119 |
Az árrésszínvonal elemzése | 120 |
A vállalkozás főbb költségei | 123 |
A költségek csoportosítása | 123 |
A költségekkel kapcsolatos gazdasági számítások | 125 |
A költségek nyilvántartása | 127 |
A vállalkozás eredménye | 129 |
A nyereségre ható tényezők | 130 |
Az eredmény statisztikai elemzése | 131 |
Az árképzés | 133 |
Az árrendszer | 133 |
Az árak szerepe a gazdasági döntésekben | 134 |
Árképzés a vendéglátásban | 135 |
Különböző termékek árképzésének sajátosságai | 137 |
Ártájékoztatás | 138 |
A vállalkozások hatósági kapcsolatai | 139 |
Költségvetési befizetési kötelezettségek, ezek csoportosítása a vállalkozás szempontjából | 139 |
Az általános forgalmi adó | 143 |
A fogyasztási adó | 150 |
A fogyasztói árkiegészítés | 150 |
A jövedéki adó | 150 |
A társadalombiztosítási járulék | 154 |
Egészségügyi hozzájárulás | 154 |
Munkaadói és munkavállalói járulék | 155 |
Társasági adó | 156 |
Az osztalékadó | 160 |
Magánszemélyek jövedelemadója | 160 |
Szakképzési hozzájárulás | 160 |
Rehabilitációs hozzájárulás | 161 |
Turisztikai hozzájárulás | 161 |
Egyéb elvonások | 161 |
Az önkormányzati adóhatósághoz teljesítendő adók | 162 |
Adókötelezettség | 164 |
A vállalkozások külső ellenőrzése | 165 |
Piacfelügyelet | 166 |
Pénzügyi ellenőrzés (pénzügyi revízió) | 169 |
Törvényességi felügyelet | 169 |
Hatósági ellenőrzés | 170 |
Tulajdonosi ellenőrzés | 170 |