1.060.511

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdálkodási alapismeretek

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Képzőművészeti Kiadó és Nyomda Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 176 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-336-664-x
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A kiadvány az alapvető gazdasági, vállalkozási tudnivalókkal ismerteti meg az olvasót. Elsősorban egy kezdő vállalkozó szemszögéből vizsgálja a gazdasági környezetet, a vállalkozások alapításának, működésének, megszűnésének formáit, az ezekkel kapcsolatos előírásokat. A szerző bemutatja a vállalkozások piaci környezetét, az alapvető gazdasági számítási módokat, ezen belül a bevétellel és az árral kapcsolatos műveleteket, ismerteti az árrés, illetve az árképzés fogalmát. Hosszabb fejezet szól a vállalkozások hatósági kapcsolatairól, a vállalatot érintő különböző adókról, valamint a vállalkozások külső ellenőrzéséről. A kiadványt a szakmai oktatásban tanulók számára ajánljuk.

Tartalom

Bevezetés................................................................................................5
I. A GAZDÁLKODÁS.........................................................7
1. A gazdálkodás alapfogalmai......................................................7
1.1 A gazdálkodás fogalma...........................................................7
1.2 A szükségletek........................................................................8
1.3 A szükségletek csoportosítása...............................................8
1.4 A szükségletek kielégítése......................................................9
1.5 A gazdálkodás körforgásának elemei....................................10
2. A nemzetgazdaság fogalma, ágai, a vendéglátás helye a nemzetgazdaságban...13
II. A VÁLLALKOZÁSOK PIACI KÖRNYEZETE....................17
1. A piaci alapfogalmak..................................................................17
1.1 A piac fogalma........................................................................17
1.2 A piac fajtái....... ......... ....................................................17
2. A piac tényezői............................................................................18
2.1 A kereslet..............................................................................:..18
2.2 A kereslet megismerése, befolyásolásának eszközei............21
2.3 A keresletkutatás formái..........................................................21
2.4 A keresletkutatás eredményeinek hasznosítása....................22
2.5 A kínálat...................................................................................22
2.6 Az ár................................................................................23
2.7A kereslet és a kínálat kapcsolata, a piaci egyensúly.............23
3. A piaci verseny................................................................25
III. A VÁLLALKOZÁSOK LÉTREHOZÁSA, FAJTÁI, MEGSZÜNTETESÜK MÓDJAI.......................................................27
1. A vállalkozások alapítása...........................................................27
2. A vállalkozások fajtái, ezek jellemzői.......................................32
2.1 Magántulajdonban lévő vállalkozások....................................32
2.2 Állami vállalat...............................................,...........................66
¦ 2.3 Szövetkezet.............................................................................66
2.4 Non-profit szervezetek.............................................................69
2.5 A vendéglátás jellemző vállalkozási formái............................70
2.6 A vállalkozások megszüntetése, a különböző módok eltérő vonásai.............71
IV. A VÁLLALKOZÁS ALAPVETŐ BIZONYLATAI............................75
1. A gazdasági esemény..........................................................75
2. A bizonylat fogalma, a bizonylati elv.........................................76
3. A könyvvezetés formái..................................................................85
3.1 Az egyszeres könyvvitel...................................................................85
3.2 A kettős könyvvitel...............................................................................89
V. ALAPVETŐ GAZDASÁGI SZÁMÍTÁSOK.......................... 91
1. Alapfogalmak............................................................................... 92
2. Számítási módok......................................................................... 97
2.1 Viszonyszámok....................................................................... 98
a) Dinamikus viszonyszám....................................................... 99
b) Tervfeladat és tervteljesítési viszonyszám............................. 100
c) A dinamikus, a tervfeladat és a tervteljesítési viszonyszám összefüggése........ 101
d) Az összehasonlító viszonyszám............................................ 101
e) A megoszlási viszonyszám.................................................... 102
f) Intenzitási viszonyszámok...........................................102
A munkaügyi gazdálkodással összefüggő intenzitási viszonyszámok 103
A készletgazdálkodással összefüggő intenzitási viszonyszámok 104
Egyéb intenzitási viszonyszámok.............................106
Az intenzitási viszonyszámok változásának elemzése..............................106
2.2 Az átlagok...........................................................................................107
A számtani átlag..........................................................................................108
A kronologikus átlag..................................................................................108
2.3 A statisztikai adatgyűjtés.....................................................................109
VI. A VÁLLALKOZÁS MŰKÖDÉSE............................................ 111
Vl/I. A BEVÉTEL, ELÁBÉ, ÁRRÉS FOGALMA, KAPCSOLATUK, A VELÜK KAPCSOLATOS GAZDASÁGI SZÁMÍTÁSOK.................................................................................... 113
1. A vendéglátó vállalkozás tevékenysége......................................... 113
2. A bevétel............................................................................................. 114
A bruttó és a nettó bevétel................................................115
A bevétel nagyságát meghatározó tényezők....................................................115
A bevétel elemzése......................................................................................115
3. Az ELÁBÉ és az árrés.............................................................................117
Az árrés elemzése, az alkalmazott intenzitási viszonyszámok.... 117
A haszonkulcs..........................................................................................117
Az anyagfelhasználási szint..........................................................................118
Az árrésszínvonal..........................................................................................118
A fenti mutatók összefüggése.............................................................................119
Az árrésszínvonal elemzése.....................................................................120
Vl/Il. A VÁLLALKOZÁS FŐBB KÖLTSÉGEI 123
1. A költségek csoportosítása........................................................................123
2. A költségekkel kapcsolatos gazdasági számítások................................125
3. A költségek nyilvántartása.....................................................................127
Vl/lll. A VÁLLALKOZÁS EREDMÉNYE 129
1. A nyereségre ható tényezők.................................................... 130
2. Az eredmény statisztikai elemzése.......................................... 131
VI/IV. AZ ÁRKÉPZÉS....................................................................133
1. Az árrendszer...........................................................................133
2. Az árak szerepe a gazdasági döntésekben..........................................134
3. Árképzés a vendéglátásban....................................................................................135
4. A különböző termékek árképzésének sajátossága..................................137
5. Ártájékoztatás.............................................................................138
VII. A VÁLLALKOZÁSOK HATOSAGI KAPCSOLATAI..............139
1. Költségvetési befizetési kötelezettségek, ezek csoportosítása a vállalkozás szempontjából........................................................................................139
Az adóztatás funkciói, alapelvei, fogalmai..................................................139
Az adók csoportosítása.............................................................................142
A vállalkozást, ill. a magánszemélyeket terhelő adók és elvonások...........................142
1.1 Az ÁFA................................................................................143
Az ÁFÁ-val kapcsolatos számítások...........................................................147
1.2 A fogyasztási adó...........................................................................150
1.3 A fogyasztói árkiegészítés...............................................................150
1.4 A társadalombiztosítási járulék..........................................................150
1.5 A munkaadói és munkavállalói járulék.............................................154
1.6 A társasági adó.................................................................................154
1.7 Az osztalékadó........................................................................................155
1.8 A személyi jövedelemadó...................................................................156
1.9 A szakképzési hozzájárulás......................................................................160
1.10 Rehabilitációs hozzájárulás....................................................................161
1.11 Idegenforgalmi hozzájárulás.........................................................161
1.12 Egyéb elvonások............................................................................161
1.13 Az önkormányzati adóhatósághoz teljesítendő adók..........................162
Az adók bevallásával és befizetésével kapcsolatos általános
szabályok és határidők...........................................................................162
2. A vállalkozások külső ellenőrzése.........................................................165
2.1 A piacfelügyelet........................................................................................166
A kereskedelmi és piacfelügyelet szervezetei............................................166
Országos Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség........................................................166
Gazdasági Versenyhivatal.............................................................................168
Jövedéki szabályozás.................................................................................168
2.2 Pénzügyi ellenőrzés............................................................169
2.3 Törvényességi felügyelet.....................................................169
2.4 Hatósági ellenőrzés..................................................170
2.5 Tulajdonosi ellenőrzés......................................................170

Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes

Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gazdálkodási alapismeretek

Szép állapotú példány.

Állapot:
2.480 ,-Ft
12 pont kapható
Kosárba