A gazdálkodás | 5 |
A gazdálkodás alapfogalmai | 5 |
A gazdálkodás fogalma | 5 |
A szükségletek | 5 |
A szükségletek csoportosítása | 6 |
A szükségletek kielégítése | 7 |
A gazdálkodás körforgásának elemei | 7 |
A nemzetgazdaság fogalma, ágai, a vendéglátás helye a nemzetgazdaságban | 10 |
A nemzetgazdaság fogalma | 10 |
A nemzetgazdaság ágai | 10 |
A vendéglátás feladatai | 11 |
A vendéglátás jelentősége a nemzetgazdaságon belül | 12 |
A vállalkozások piaci környezete | 13 |
A piaci alapfogalmak | 13 |
A piac fogalma | 13 |
A piac fajtái | 13 |
A piac tényezői | 14 |
A kereslet | 14 |
A kereslet megismerése, befolyásolásának eszközei | 15 |
A keresletkutatás formái | 16 |
A keresletkutatás eredményeinek hasznosítása | 16 |
A kínálat | 17 |
Az ár | 18 |
A kereslet és a kínálat kapcsolata, a piaci egyensúly | 18 |
A piaci verseny | 19 |
A verseny kibontakozásának feltételei | 19 |
A vállalkozások létrehozása, fajtái, megszüntetésük módjai | 20 |
A vállalkozások alapítása | 20 |
A vállalkozások fajtái, ezek jellemzői | 23 |
Magántulajdonban lévő vállalkozások | 24 |
Állami vállalat | 56 |
Szövetkezet | 56 |
Non - profit szervezetek | 58 |
A vendéglátás jellemző vállalkozási formái | 59 |
A vállalkozások megszüntetése, a különböző módok eltérő vonásai | 61 |
A vállalkozás válsága | 61 |
A vállalkozások megszűnése | 61 |
Mit tehet egy vállalkozó, ha a partnere nem fizet? | 63 |
A vállalkozás alapvető bizonylatai | 65 |
A gazdasági esemény | 65 |
A bizonylat fogalma, a bizonylati elv | 66 |
Szigorú számadási kötelezettség alá vont nyomtatványok | 66 |
A bizonylat kiállítása | 67 |
A vállalkozás bizonylatainak csoportosítása | 67 |
A vállalkozás legfontosabb bizonylatai | 67 |
A könyvvezetés formái | 75 |
Az egyszeres könyvvitel | 75 |
A kettős könyvvitel | 78 |
Alapvető gazdasági számítások | 79 |
Alapfogalmak | 80 |
Számítási módok | 84 |
Viszonyszámok | 85 |
Az átlagok | 94 |
A számtani átlag | 94 |
A kronologikus átlag | 95 |
A statisztikai adatgyűjtés | 95 |
A vállalkozás működése | 97 |
A bevétel, ELÁBÉ, árrés fogalma, kapcsolatuk, a velük kapcsolatos gazdasági számítások | 98 |
A vendéglátó vállalkozás tevékenysége | 98 |
A bevétel | 98 |
A bruttó és a nettó bevétel | 99 |
A bevétel nagyságát meghatározó tényezők | 99 |
A bevétel elemzése | 100 |
Az ELÁBÉ és az árrés | 101 |
Az árrés elemzése, az alkalmazott intenzitási viszonyszámok | 101 |
A haszonkulcs | 101 |
Az anyagfelhasználási szint | 102 |
Az árrésszínvonal | 102 |
A fenti mutatók összefüggése | 103 |
Az árrésszínvonal elemzése | 104 |
A vállalkozás főbb költségei | 106 |
A költségek csoportosítása | 106 |
A költségekkel kapcsolatos gazdasági számítások | 107 |
A költségek nyilvántartása | 109 |
A vállalkozás eredménye | 110 |
A nyereségre ható tényezők | 111 |
Az eredmény statisztikai elemzése | 111 |
Az árképzés | 113 |
Az árrendszer | 113 |
Az árak szerepe a gazdasági döntésekben | 114 |
Árképzés a vendéglátásban | 115 |
A különböző termékek árképzésének sajátossága | 116 |
Ártájékoztatás | 117 |
A vállalkozások hatósági kapcsolatai | 119 |
Költségvetési befizetési kötelezettségek, ezek csoportosítása a vállalkozás szempontjából | 119 |
Az adóztatás funkciói, alapelvei, fogalmai | 119 |
Az adók csoportosítása | 121 |
A vállalkozást, ill. a magánszemélyeket terhelő adók és elvonások | 122 |
Az adók bevallásának és befizetésével kapcsolatos általános szabályok és határidők | 140 |
A vállalkozások külső ellenőrzése | 142 |
A piacfelügyelet | 143 |
A kereskedelmi és piacfelügyelet szervezetei | 143 |
Pénzügyi ellenőrzés | 145 |
Törvényességi felügyelet | 146 |
Hatósági ellenőrzés | 146 |
Tulajdonosi ellenőrzés | 146 |