A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdálkodási alapismeretek

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Képzőművészeti Kiadó és Nyomda Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 151 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN: 963-336-667-4
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Gazdálkodási alapismeretek tankönyv a szakmai oktatás számára készült. A célja az, hogy alapvető gazdasági, vállalkozási ismereteket nyújtson a hallgatók számára. Ennek keretében elsősorban egy... Tovább

Előszó

A Gazdálkodási alapismeretek tankönyv a szakmai oktatás számára készült. A célja az, hogy alapvető gazdasági, vállalkozási ismereteket nyújtson a hallgatók számára. Ennek keretében elsősorban egy kezdő vállalkozó szemszögéből vizsgálja a gazdasági környezetet, a vállalkozások alapításának, működésének, megszűnésének formáit, az ezekkel kapcsolatos előírásokat. Ma már elengedhetetlen, hogy egy vállalkozó még kezdőként is tisztában legyen a számvitel, a gazdasági számítások, az adózás alapjaival, ezért ezek is a tananyag részét képezik.
Az ismeretanyag ezen a területen gyorsan változik. A tankönyv az 1997-es előírásokat tartalmazza, de már elkészültekor értesülhettünk róla, hogy várhatóan hamarosan változik a számviteli törvény, viták vannak a társadalombiztosítási előírások körül, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Az ismeretek naprakészen tartásához ezért nagyon fontos a folyóiratok, híradások folyamatos figyelemmel kísérése. Minden fejezet végén megtalálhatók azok az alaptörvények, amelyek az adott területre vonatkoznak. Utána zárójelben a legutóbbi módosító törvény száma látható. Vissza

Tartalom

A gazdálkodás5
A gazdálkodás alapfogalmai5
A gazdálkodás fogalma5
A szükségletek5
A szükségletek csoportosítása6
A szükségletek kielégítése7
A gazdálkodás körforgásának elemei7
A nemzetgazdaság fogalma, ágai, a vendéglátás helye a nemzetgazdaságban10
A nemzetgazdaság fogalma10
A nemzetgazdaság ágai10
A vendéglátás feladatai11
A vendéglátás jelentősége a nemzetgazdaságon belül12
A vállalkozások piaci környezete13
A piaci alapfogalmak13
A piac fogalma13
A piac fajtái13
A piac tényezői14
A kereslet14
A kereslet megismerése, befolyásolásának eszközei15
A keresletkutatás formái16
A keresletkutatás eredményeinek hasznosítása16
A kínálat17
Az ár18
A kereslet és a kínálat kapcsolata, a piaci egyensúly18
A piaci verseny19
A verseny kibontakozásának feltételei19
A vállalkozások létrehozása, fajtái, megszüntetésük módjai20
A vállalkozások alapítása20
A vállalkozások fajtái, ezek jellemzői23
Magántulajdonban lévő vállalkozások24
Állami vállalat56
Szövetkezet56
Non - profit szervezetek58
A vendéglátás jellemző vállalkozási formái59
A vállalkozások megszüntetése, a különböző módok eltérő vonásai61
A vállalkozás válsága61
A vállalkozások megszűnése61
Mit tehet egy vállalkozó, ha a partnere nem fizet?63
A vállalkozás alapvető bizonylatai65
A gazdasági esemény65
A bizonylat fogalma, a bizonylati elv66
Szigorú számadási kötelezettség alá vont nyomtatványok66
A bizonylat kiállítása67
A vállalkozás bizonylatainak csoportosítása67
A vállalkozás legfontosabb bizonylatai67
A könyvvezetés formái75
Az egyszeres könyvvitel75
A kettős könyvvitel78
Alapvető gazdasági számítások79
Alapfogalmak80
Számítási módok84
Viszonyszámok85
Az átlagok94
A számtani átlag94
A kronologikus átlag95
A statisztikai adatgyűjtés95
A vállalkozás működése97
A bevétel, ELÁBÉ, árrés fogalma, kapcsolatuk, a velük kapcsolatos gazdasági számítások98
A vendéglátó vállalkozás tevékenysége98
A bevétel98
A bruttó és a nettó bevétel99
A bevétel nagyságát meghatározó tényezők99
A bevétel elemzése100
Az ELÁBÉ és az árrés101
Az árrés elemzése, az alkalmazott intenzitási viszonyszámok101
A haszonkulcs101
Az anyagfelhasználási szint102
Az árrésszínvonal102
A fenti mutatók összefüggése103
Az árrésszínvonal elemzése104
A vállalkozás főbb költségei106
A költségek csoportosítása106
A költségekkel kapcsolatos gazdasági számítások107
A költségek nyilvántartása109
A vállalkozás eredménye110
A nyereségre ható tényezők111
Az eredmény statisztikai elemzése111
Az árképzés113
Az árrendszer113
Az árak szerepe a gazdasági döntésekben114
Árképzés a vendéglátásban115
A különböző termékek árképzésének sajátossága116
Ártájékoztatás117
A vállalkozások hatósági kapcsolatai119
Költségvetési befizetési kötelezettségek, ezek csoportosítása a vállalkozás szempontjából119
Az adóztatás funkciói, alapelvei, fogalmai119
Az adók csoportosítása121
A vállalkozást, ill. a magánszemélyeket terhelő adók és elvonások122
Az adók bevallásának és befizetésével kapcsolatos általános szabályok és határidők140
A vállalkozások külső ellenőrzése142
A piacfelügyelet143
A kereskedelmi és piacfelügyelet szervezetei143
Pénzügyi ellenőrzés145
Törvényességi felügyelet146
Hatósági ellenőrzés146
Tulajdonosi ellenőrzés146

Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes

Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gazdálkodási alapismeretek Gazdálkodási alapismeretek Gazdálkodási alapismeretek Gazdálkodási alapismeretek

A gerinc kissé elszíneződött. A kötés megtört. Néhány oldalon ceruzás bejegyzés található.

Állapot:
2.440 Ft
1.220,-Ft 50
18 pont kapható
Kosárba
3 antikvár könyvből 1 INGYEN!
Állapotfotók
Gazdálkodási alapismeretek Gazdálkodási alapismeretek
Állapot:
2.440 Ft
1.700,-Ft 30
26 pont kapható
Kosárba
3 antikvár könyvből 1 INGYEN!
Állapotfotók
Gazdálkodási alapismeretek Gazdálkodási alapismeretek

A borító elszíneződött és foltos.

Állapot:
2.440,-Ft
37 pont kapható
Kosárba
3 antikvár könyvből 1 INGYEN!