Bevezetés | 9 |
Gazdálkodás | 11 |
A gazdálkodás alapfogalmai | 11 |
A gazdálkodás fogalma | 11 |
A szükségletek | 12 |
A szükségletek csoportosítása | 12 |
A szükségletek kielégítése | 13 |
A gazdálkodás körforgásának elemei | 14 |
A nemzetgazdaság fogalma, ágai, a kereskedelem, a vendéglátás és az idegenforgalom helye a nemzetgazdaságban | 17 |
A vállalkozások piaci környezete | 23 |
A piaci alapfogalmak | 23 |
A piac fogalma | 23 |
A piac fajtái | 23 |
A piac tényezői | 24 |
A kereslet | 24 |
A kereslet megismerése, befolyásolásának eszközei | 26 |
A keresletkutatás formái | 26 |
A keresletkutatás eredményeinek hasznosítása | 27 |
Kínálat | 28 |
Ár | 29 |
A kereslet és a kínálat kapcsolata, a piaci egyensúly | 29 |
A piaci verseny | 30 |
A vállalkozások létrehozása, fajtái, megszüntetésük módjai | 32 |
A vállalkozás alapítása | 32 |
A vállalkozások fajtái, ezek jellemzői | 36 |
Magántulajdonban lévő vállalkozások | 37 |
Állami vállalat | 72 |
Szövetkezet | 72 |
Nonprofit szervezetek | 74 |
A vállalkozások megszüntetése, a különböző módok eltérő vonásai | 77 |
A vállalkozás alapvető bizonylatai | 82 |
A gazdasági esemény | 82 |
A bizonylat fogalma, a bizonylati elv | 83 |
A könyvvezetés formái | 93 |
Az egyszeres könyvvitel | 93 |
Kettős könyvvitel | 95 |
Alapvető gazdasági számítások | 96 |
Alapfogalmak | 97 |
Számítási módok | 102 |
Viszonyszámok | 103 |
Átlagok | 112 |
A statisztikai adatgyűjtés | 113 |
A vállalkozás működése | 115 |
A bevétel, elábé, árrés fogalma, kapcsolatuk, a velük kapcsolatos gazdasági számítások | 116 |
A vendéglátó vállalkozás tevékenysége | 117 |
A bevétel | 117 |
A bruttó és a nettó bevétel | 118 |
A bevétel nagyságát meghatározó tényezők | 118 |
A bevétel elemzése | 119 |
Az ELÁBÉ és az árrés | 120 |
Az árrés elemzése, az alkalmazott intenzitási viszonyszámok | 120 |
A haszonkulcs | 120 |
Anyagfelhasználási szint | 121 |
Árrésszínvonal | 121 |
Az árrésszínvonal elemzése | 123 |
A vállalkozás főbb költségei | 125 |
A költségek csoportosítása | 125 |
A költségekkel kapcsolatos gazdasági számítások | 127 |
A költségek nyilvántartása | 128 |
A vállalkozás eredménye | 129 |
A nyereségre ható tényezők | 130 |
Az eredmény statisztikai elemzése | 131 |
Az árképzés | 133 |
Az árrendszer | 133 |
Az árak szerepe a gazdasági döntésekben | 134 |
Árképzés a vendéglátásban | 135 |
Különböző termékek árképzésének sajátosságai | 137 |
Ártájékoztatás | 138 |
A vállalkozások hatósági kapcsolatai | 139 |
Költségvetési befizetési kötelezettségek, ezek csoportosítása a vállalkozás szempontjából | 139 |
Az általános forgalmi adó | 143 |
A fogyasztási adó | 151 |
A fogyasztói árkiegészítés | 152 |
A jövedéki adó | 152 |
A társadalombiztosítási járulék | 153 |
Egészségügyi hozzájárulás | 157 |
Munkaadói és munkavállalói járulék | 157 |
Társasági adó | 157 |
Az osztalékadó | 159 |
Magánszemélyek jövedelemadója | 159 |
Szakképzési hozzájárulás | 162 |
Rehabilitációs hozzájárulás | 162 |
Turisztikai hozzájárulás | 162 |
Egyéb elvonások | 162 |
Az önkormányzati adóhatósághoz teljesítendő adók | 163 |
Adókötelezettség | 164 |
A vállalkozások külső ellenőrzése | 164 |
Piacfelügyelet | 166 |
Pénzügyi ellenőrzés (pénzügyi revízió) | 168 |
Törvényességi felügyelet | 168 |
Hatósági ellenőrzés | 169 |
Tulajdonosi ellenőrzés | 169 |
Felhasznált irodalom | 171 |