1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdálkodási alapismeretek

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 171 oldal
Sorozatcím: Oktatási struktúra
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-637-202-0
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés9
Gazdálkodás11
A gazdálkodás alapfogalmai11
A gazdálkodás fogalma11
A szükségletek12
A szükségletek csoportosítása12
A szükségletek kielégítése13
A gazdálkodás körforgásának elemei14
A nemzetgazdaság fogalma, ágai, a kereskedelem, a vendéglátás és az idegenforgalom helye a nemzetgazdaságban17
A vállalkozások piaci környezete23
A piaci alapfogalmak23
A piac fogalma23
A piac fajtái23
A piac tényezői24
A kereslet24
A kereslet megismerése, befolyásolásának eszközei26
A keresletkutatás formái26
A keresletkutatás eredményeinek hasznosítása27
Kínálat28
Ár29
A kereslet és a kínálat kapcsolata, a piaci egyensúly 29
A piaci verseny30
A vállalkozások létrehozása, fajtái, megszüntetésük módjai32
A vállalkozás alapítása32
A vállalkozások fajtái, ezek jellemzői36
Magántulajdonban lévő vállalkozások37
Állami vállalat72
Szövetkezet72
Nonprofit szervezetek74
A vendéglátás jellemző vállalkozási formái77
A vállalkozások megszüntetése, a különböző módok eltérő vonásai77
A vállalkozás alapvető bizonylatai82
A gazdasági esemény82
A bizonylat fogalma, a bizonylati elv83
A könyvvezetés formái93
Az egyszeres könyvvitel93
Kettős könyvvitel95
Alapvető gazdasági számítások96
Alapfogalmak97
Számítási módok102
Viszonyszámok103
Átlagok112
A statisztikai adatgyűjtés113
A vállalkozás működése115
A bevétel, elábé, árrés fogalma, kapcsolatuk, a velük kapcsolatos gazdasági számítások116
A vendéglátó vállalkozás tevékenysége117
A bevétel117
A bruttó és a nettó bevétel 118
A bevétel nagyságát meghatározó tényezők118
A bevétel elemzése119
Az ELÁBÉ és az árrés120
Az árrés elemzése, az alkalmazott intenzitási viszonyszámok120
A haszonkulcs120
Anyagfelhasználási szint121
Árrésszínvonal121
A fenti mutatók összefüggése123
Az árrésszínvonal elemzése124
A vállalkozás főbb költségei125
A költségek csoportosítása125
A költségekkel kapcsolatos gazdasági számítások127
A költségek nyilvántartása128
A vállalkozás eredménye129
A nyereségre ható tényezők130
Az eredmény statisztikai elemzése131
Az árképzés133
Az árrendszer133
Az árak szerepe a gazdasági döntésekben134
Árképzés a vendéglátásban135
Különböző termékek árképzésének sajátosságai137
Ártájékoztatás138
A vállalkozások hatósági kapcsolatai139
Költségvetési befizetési kötelezettségek, ezek csoportosítása a vállalkozás szempontjából139
Az általános forgalmi adó143
A fogyasztási adó151
A fogyasztói árkiegészítés152
A jövedéki adó152
A társadalombiztosítási járulék153
Egészségügyi hozzájárulás157
Munkaadói és munkavállalói járulék157
Társasági adó157
Az osztalékadó159
Magánszemélyek jövedelemadója159
Szakképzési hozzájárulás162
Rehabilitációs hozzájárulás162
Turisztikai hozzájárulás162
Egyéb elvonások162
Az önkormányzati adóhatósághoz teljesítendő adók163
Adókötelezettség164
A vállalkozások külső ellenőrzése164
Piacfelügyelet166
Pénzügyi ellenőrzés (pénzügyi revízió)168
Törvényességi felügyelet168
Hatósági ellenőrzés169
Tulajdonosi ellenőrzés169
Felhasznált irodalom171

Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes

Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gazdálkodási alapismeretek
Állapot:
2.480 Ft
1.730 ,-Ft 30
16 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Gazdálkodási alapismeretek Gazdálkodási alapismeretek
Állapot:
2.480 ,-Ft
22 pont kapható
Kosárba