1.067.056

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdálkodás a bukovinai Andrásfalván

Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Fotózta

Kiadó: Tolna Megyei Könyvtár
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 277 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Mielőtt a bukovinai Andrásfalván folytatott mezőgazdálkodás munkafolyamatit, s az ezekhez alkalmazkodott szerszámanyagot ismertetném, vagyis könyvem tárgyára térnék, szükségesnek tartom, hogy áttekintést adjak Andrásfalva gazdasági viszonyainak egészérő. Így a paraszt gazdagokra épült bukovinai magyar falu életének nemcsak a termelési oldalát, hanem a fogyasztást, az értékesítést, az árucsere falun belüli, valamint a környező helységekkel és az ország egyéb részeivel is megkísérlem felvázolni, amennyire ez csak a majd harmadfél évtized távolságából még sikerülhet. A erre vonatkozó megbízható adatok megszerzését nemcsak az eltelt évtizedek nehezítették meg, hanem elsősorban az, hogy sem nekem, sem adatszolgáltatóimnak nem volt annak idején semmiféle közgazdasági szemlélete. Nem tudták, hogy mikor Radórcsre bémentek a piacra, eladni a vajukat, tojásukat, s aztán a kapott pénzen megvették a falunk hiányzó iparcikkeket, akkor árucserét folytattak, gazdasági kölcsönhatásba léptek a... Tovább

Fülszöveg

Mielőtt a bukovinai Andrásfalván folytatott mezőgazdálkodás munkafolyamatit, s az ezekhez alkalmazkodott szerszámanyagot ismertetném, vagyis könyvem tárgyára térnék, szükségesnek tartom, hogy áttekintést adjak Andrásfalva gazdasági viszonyainak egészérő. Így a paraszt gazdagokra épült bukovinai magyar falu életének nemcsak a termelési oldalát, hanem a fogyasztást, az értékesítést, az árucsere falun belüli, valamint a környező helységekkel és az ország egyéb részeivel is megkísérlem felvázolni, amennyire ez csak a majd harmadfél évtized távolságából még sikerülhet. A erre vonatkozó megbízható adatok megszerzését nemcsak az eltelt évtizedek nehezítették meg, hanem elsősorban az, hogy sem nekem, sem adatszolgáltatóimnak nem volt annak idején semmiféle közgazdasági szemlélete. Nem tudták, hogy mikor Radórcsre bémentek a piacra, eladni a vajukat, tojásukat, s aztán a kapott pénzen megvették a falunk hiányzó iparcikkeket, akkor árucserét folytattak, gazdasági kölcsönhatásba léptek a tágabb értelemben vett környezetükkel, részt vettek a társadalmi munkamegosztásban, és az árucsere révén a társadalmi fogyasztásban is. Sok közszükségleti terméket maguk állítottak elő.
A gyűjtés- és feldolgozásban nagyban segítségemre volt az, hogy gyermekkoromtól kezdve végig csináltam mindazon munkálatokba, amelyekről jelen munkámban szó esik. Az én tapasztalatom azonban semmi ahhoz a sok-sok értékes adathoz képest, amelyeket adatközlőim az én kacifántos (furfangos) kérdéseimre megválaszolgattak. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Az andrásfalviak gazdasági viszonyai6
Az andrásfalvi parasztgazdákosás alapjai, a birtokviszonyok6
A magánbirtokok és hasznosításuk6
A terményfölösleg és értékesítése7
Egyéb kereseti források7
A közbirtokok és hasznosításuk8
A községi erdő és a fával való gazdálkodás8
A közlegelő és hasznosítása. (Az állattenyésztés)8
A mezőgazdaság rendje9
A föld pihentetése9
A pallag9
A külterjes állattartás10
A nyomás10
A tolló11
A kaszáló11
A mező12
A főd12
A láb13
A mezei út13
A tag és a darab13
A talajnemek13
A feketefőd13
A szikányos főd14
A füvenyes főd14
A suvadós főd14
A sován főd14
A kövér főd14
A hideg főd14
Az élő főd14
A lakhely, a jószág és a borozda14
A lakhely15
A jószágok15
A kert15
A borozda
A trágya előállítása, kezelése, kihordása. Szétterítése és a földbe való bekeverése16
Az ajazat17
A ganyé18
A ganyé elhelyezése19
A ganyé kezelése20
A gyanéfélék20
Az érett ganyé20
A szalmás ganyé20
A szároz ganyé20
A pinészes tüzes ganyé20
A hideg és a vizes ganyé21
A ganyé fajtái21
A ganyé szerepa a tapasztásban21
A ganyézás22
A ganyéhoncsok23
A ganyé szétterítése és belszántása23
Az őszi és a tavaszi ganyézás24
A ganyéző kaláka24
A kalákások megvendégelése25
Az aklyozás25
Az akóly és összeállítása26
Az akóly és résznevei27
A talaj előkészítése a vetéshez27
A szántás módjai és eszközei27
Az eke27
Az andrásfalvi eke részei29
A talyiga30
Az eke és a talyiga alkatrészeinek részletes bemutatása32
Az eke részei32
A fatalyiga részei32
A talyigakerek részei32
A szántás és körülményei34
Előkészület a szántásra34
Az eke előkészítése, kiélezése35
Az eszteke35
Az eke szántóföldre történő kiszállítása36
A lószerszám37
A besztercei, a zsidós és a kenderhám37
A besztercei hám37
A zsidó hám38
A kenderhám39
Az istráng és a hámfa39
A gyeplő40
A fék40
A zabla40
A lószerszám részletes bemutatása41
A besztercei és a zsidós hám részei41
A fék, a zabla és a gyeplő részei44
A szíjostor44
Az ostornyél45
A font ostornyél45
A lovak indítása és szavakkal történtő irányítása45
Az ökör és tehén bevonása a házi és a mezei munkába46
A járom46
A járom részeinek részletes bemutatása47
Az ökör vagy a tehén befogása az ekébe48
Az ökrök, tehenek indítása és szavakkal történő irányítása48
A késefa48
A lovak befogása az ekébe és a szántás megkezdése49
Az esszefogás50
A szántás51
Az őszi mélyszántás53
A borozdolás, az esszevettetés, és a kétfelé vettetés54
A szántás műveletének kérdései55
A magház55
A vétek55
A szántó kaláka56
Munkaruha és élelmezés a szántásnál56
Fohászok a szántás megkezdése és befejezésekor57
A borona és a boronálás57
A borona57
A boronálás59
A töngörgő és a töngörgetés59
A töngörgő és résznevei60
Vetés, aratás, hordás és cséplés
A fejérgabona vetése66
Előkészület a vetésre66
A kékkövezés66
A kézvel való vetés67
A rendes vetés67
Röviden értelmezve68
A tollóra vetés69
Még néhány szó a vetésről69
A vetés gondozása, védése69
A gyomlálás - Csipkézés70
Gyomlálás - csipkézés - kalákában70
Törsökszedés70
Jóslások a termés minőségére71
Búzaszentelő71
A fejérgabona Andrásfalván levő fajtái75
A búza76
A rozs78
A keverék78
Az árpa79
A zab81
A köles82
A haricska - vagy hajdina82
A fejérgabona részei86
Mondák a búzáról90
Aratás - Harábkálás92
Az aratás időpontjána a megállapítása92
Felkészülés az aratásra96
A sarlós aratás szerszámai és munkamenete98
A solló98
A sollóval való aratás100
A harábkálás szerszámai és munkamenete106
A kasza106
A kasza megvásárlása106
A kasza nyele107
Az andrásfalvi kaszsa részei109
A kasza felütése a nyélre és beállítása111
A harábka kankó111
A kasza élesítésének eszközei, módjai114
A kszaverő üllő114
Az üllőagy114
A kaszaverő kalapács115
A kaszaverés menete116
A kaszafenés menete117
A fénkőkupa117
A kasza fenése118
A kasza és a kasza közötti különbség119
A kaszával való aratás munkamenete122
A harábkálás122
Az aratómunka mozdulatai122
A rend és arendhely124
A pásztánkénti harbkálás124
A rejaváság munakmenete a módos gazdáknál124
A családon belüli rejavágás munkamenete126
A rejavágott gabona elszedése126
Az elszedő kankó127
A gabona ledőjtése128
A bandában való aratás129
A ledőjtött gabona esszegyűjtése130
A learatott és összeszedett gabona ksiebb egységei és munkamenete132
A kéve békötése133
A kalangyálás és papolás133
A félkalangya és a pap134
Az elhulott szálak összegyűjtése138
A felgereblyélés munkamenete138
Néhány adalés az andrásfalvi aratáshoz142
A fiúgyermek számbavétele a harábkálásban142
A lányok és gyermekek segédkezése a harábkálásban142
A kötelhányó142
A napszámos142
Az arató kaláka143
Az aratók öltözete143
Az aratók felszerelése144
Az aratás befejezése145
A szitár-rész145
Világi énekek aratás idején145
Summás aratás Móduvában150
Hordás, bétakarodás156
A hordás eszközei és munkamenete156
Az ódalrúd, reszkój és a kersztül való fa156
A rakodás156
A béhordott gabona tárolása158
A cséplés, a szemnyerés eljárásai162
A káfolás162
A tapottatás - nyomtatás162
A szérű166
A csépvel való cséplés166
A csépvel való cséplés eszközei167
A cséplés munkájának munkamenete169
A részibe való cséplés170
Szórás, szelelés171
A móriskálás172
A részelés172
A masinálás173
A termények tárolása174
A szalma és a pólyva tárolása175
A masinálás befejezése175
A kapás, a rostos növények és a szénfélék termesztése
A terebúza (kukorica) és közteseknek termesztése181
A terebúza termesztése181
A terebúza181
A terebúza fajtái182
A terebúza vetése182
A marker és annak használatbavétele a terebúzavetésnél183
A marker részei185
A cirkalom186
A terebúza ápolása186
A kapálás187
A kapáló eke és használata188
A kapálóeke189
A terebúza szedése189
A terebúza tisztítása191
A terebúza tárolása192
A kocsán levágása és betakírítása193
A feles és harmados terebúza-művelés194
A terebúza felhasználása195
Receptek: A málé, a pitán és az álivának recept szerinti leírása198
A málé (puliszka)198
A pitán199
Az álivánka199
Köztesek199
A bosztán (tök)199
A cékla (takramányrépa)200
A faszulyka (bab)201
A halándor202
A kender és a len termesztése203
A kender termesztése205
A kender elvetése205
A kenderszedés206
A kender áztatása207
A kender felhasználása208
A len209
A pityóka termesztése213
A pityóka fajtái213
A rózsapityóka213
A kékpityóka213
A zsemlepityóka213
A pálandrs pityóka214
Az Eizen pityóka214
A srágabélű pityóka214
A pálinkapityóka214
A pityókaföld előkészítése215
A pityóka előszítése az ültetéshez215
A pityóka ültetése216
A pityóka ápolása217
A kapálás217
A pityóka feltöltése218
A pityókaásás220
A pityóka felhasználása221
A palanéca222
A pityókagaluska222
A núrdli vagy angyalbegyellő223
A pityókasaláta223
A hagyma termesztése227
A hagymatermesztés módszere228
A hagyma Andrásfalván ismert fajtái229
A vers hagyma229
A sárga hagyma229
A fehér hagyma229
A hápáros hagyma229
A hagymamag termesztése230
A hagymafőd előkészítése231
A hagymamag elvetése és a palánta növelése232
A hagymaültetés235
A hagyma ápolása237
A hagyma kiszedése, tárolása és feldolgozása237
A hagyma értékesítése239
A hagyma csere útján történő értékesítése240
A hagyma felhasználása242
Szénafélék247
A fűszéna247
A szántóföldi szénák247
A here és a matyusz247
A fekete bórsó249
A szénatakarás250
A forgatás250
A felbglyálás251
A cselhe és a cselhézés251
A cselhe251
A cselhézés252
A szénahordás254
A rákla258
Szekértípusok szerepe a hordásban261
A fürgentyűs szeker és rekk résznevei261
A rekk részei267
Adatközlők268
Jegyzetek269
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem