kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tolna Megyei Könyvtár |
---|---|
Kiadás helye: | |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 277 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal fotókkal illusztrálva. |
Bevezetés | 3 |
Az andrásfalviak gazdasági viszonyai | 6 |
Az andrásfalvi parasztgazdákosás alapjai, a birtokviszonyok | 6 |
A magánbirtokok és hasznosításuk | 6 |
A terményfölösleg és értékesítése | 7 |
Egyéb kereseti források | 7 |
A közbirtokok és hasznosításuk | 8 |
A községi erdő és a fával való gazdálkodás | 8 |
A közlegelő és hasznosítása. (Az állattenyésztés) | 8 |
A mezőgazdaság rendje | 9 |
A föld pihentetése | 9 |
A pallag | 9 |
A külterjes állattartás | 10 |
A nyomás | 10 |
A tolló | 11 |
A kaszáló | 11 |
A mező | 12 |
A főd | 12 |
A láb | 13 |
A mezei út | 13 |
A tag és a darab | 13 |
A talajnemek | 13 |
A feketefőd | 13 |
A szikányos főd | 14 |
A füvenyes főd | 14 |
A suvadós főd | 14 |
A sován főd | 14 |
A kövér főd | 14 |
A hideg főd | 14 |
Az élő főd | 14 |
A lakhely, a jószág és a borozda | 14 |
A lakhely | 15 |
A jószágok | 15 |
A kert | 15 |
A borozda | |
A trágya előállítása, kezelése, kihordása. Szétterítése és a földbe való bekeverése | 16 |
Az ajazat | 17 |
A ganyé | 18 |
A ganyé elhelyezése | 19 |
A ganyé kezelése | 20 |
A gyanéfélék | 20 |
Az érett ganyé | 20 |
A szalmás ganyé | 20 |
A szároz ganyé | 20 |
A pinészes tüzes ganyé | 20 |
A hideg és a vizes ganyé | 21 |
A ganyé fajtái | 21 |
A ganyé szerepa a tapasztásban | 21 |
A ganyézás | 22 |
A ganyéhoncsok | 23 |
A ganyé szétterítése és belszántása | 23 |
Az őszi és a tavaszi ganyézás | 24 |
A ganyéző kaláka | 24 |
A kalákások megvendégelése | 25 |
Az aklyozás | 25 |
Az akóly és összeállítása | 26 |
Az akóly és résznevei | 27 |
A talaj előkészítése a vetéshez | 27 |
A szántás módjai és eszközei | 27 |
Az eke | 27 |
Az andrásfalvi eke részei | 29 |
A talyiga | 30 |
Az eke és a talyiga alkatrészeinek részletes bemutatása | 32 |
Az eke részei | 32 |
A fatalyiga részei | 32 |
A talyigakerek részei | 32 |
A szántás és körülményei | 34 |
Előkészület a szántásra | 34 |
Az eke előkészítése, kiélezése | 35 |
Az eszteke | 35 |
Az eke szántóföldre történő kiszállítása | 36 |
A lószerszám | 37 |
A besztercei, a zsidós és a kenderhám | 37 |
A besztercei hám | 37 |
A zsidó hám | 38 |
A kenderhám | 39 |
Az istráng és a hámfa | 39 |
A gyeplő | 40 |
A fék | 40 |
A zabla | 40 |
A lószerszám részletes bemutatása | 41 |
A besztercei és a zsidós hám részei | 41 |
A fék, a zabla és a gyeplő részei | 44 |
A szíjostor | 44 |
Az ostornyél | 45 |
A font ostornyél | 45 |
A lovak indítása és szavakkal történtő irányítása | 45 |
Az ökör és tehén bevonása a házi és a mezei munkába | 46 |
A járom | 46 |
A járom részeinek részletes bemutatása | 47 |
Az ökör vagy a tehén befogása az ekébe | 48 |
Az ökrök, tehenek indítása és szavakkal történő irányítása | 48 |
A késefa | 48 |
A lovak befogása az ekébe és a szántás megkezdése | 49 |
Az esszefogás | 50 |
A szántás | 51 |
Az őszi mélyszántás | 53 |
A borozdolás, az esszevettetés, és a kétfelé vettetés | 54 |
A szántás műveletének kérdései | 55 |
A magház | 55 |
A vétek | 55 |
A szántó kaláka | 56 |
Munkaruha és élelmezés a szántásnál | 56 |
Fohászok a szántás megkezdése és befejezésekor | 57 |
A borona és a boronálás | 57 |
A borona | 57 |
A boronálás | 59 |
A töngörgő és a töngörgetés | 59 |
A töngörgő és résznevei | 60 |
Vetés, aratás, hordás és cséplés | |
A fejérgabona vetése | 66 |
Előkészület a vetésre | 66 |
A kékkövezés | 66 |
A kézvel való vetés | 67 |
A rendes vetés | 67 |
Röviden értelmezve | 68 |
A tollóra vetés | 69 |
Még néhány szó a vetésről | 69 |
A vetés gondozása, védése | 69 |
A gyomlálás - Csipkézés | 70 |
Gyomlálás - csipkézés - kalákában | 70 |
Törsökszedés | 70 |
Jóslások a termés minőségére | 71 |
Búzaszentelő | 71 |
A fejérgabona Andrásfalván levő fajtái | 75 |
A búza | 76 |
A rozs | 78 |
A keverék | 78 |
Az árpa | 79 |
A zab | 81 |
A köles | 82 |
A haricska - vagy hajdina | 82 |
A fejérgabona részei | 86 |
Mondák a búzáról | 90 |
Aratás - Harábkálás | 92 |
Az aratás időpontjána a megállapítása | 92 |
Felkészülés az aratásra | 96 |
A sarlós aratás szerszámai és munkamenete | 98 |
A solló | 98 |
A sollóval való aratás | 100 |
A harábkálás szerszámai és munkamenete | 106 |
A kasza | 106 |
A kasza megvásárlása | 106 |
A kasza nyele | 107 |
Az andrásfalvi kaszsa részei | 109 |
A kasza felütése a nyélre és beállítása | 111 |
A harábka kankó | 111 |
A kasza élesítésének eszközei, módjai | 114 |
A kszaverő üllő | 114 |
Az üllőagy | 114 |
A kaszaverő kalapács | 115 |
A kaszaverés menete | 116 |
A kaszafenés menete | 117 |
A fénkőkupa | 117 |
A kasza fenése | 118 |
A kasza és a kasza közötti különbség | 119 |
A kaszával való aratás munkamenete | 122 |
A harábkálás | 122 |
Az aratómunka mozdulatai | 122 |
A rend és arendhely | 124 |
A pásztánkénti harbkálás | 124 |
A rejaváság munakmenete a módos gazdáknál | 124 |
A családon belüli rejavágás munkamenete | 126 |
A rejavágott gabona elszedése | 126 |
Az elszedő kankó | 127 |
A gabona ledőjtése | 128 |
A bandában való aratás | 129 |
A ledőjtött gabona esszegyűjtése | 130 |
A learatott és összeszedett gabona ksiebb egységei és munkamenete | 132 |
A kéve békötése | 133 |
A kalangyálás és papolás | 133 |
A félkalangya és a pap | 134 |
Az elhulott szálak összegyűjtése | 138 |
A felgereblyélés munkamenete | 138 |
Néhány adalés az andrásfalvi aratáshoz | 142 |
A fiúgyermek számbavétele a harábkálásban | 142 |
A lányok és gyermekek segédkezése a harábkálásban | 142 |
A kötelhányó | 142 |
A napszámos | 142 |
Az arató kaláka | 143 |
Az aratók öltözete | 143 |
Az aratók felszerelése | 144 |
Az aratás befejezése | 145 |
A szitár-rész | 145 |
Világi énekek aratás idején | 145 |
Summás aratás Móduvában | 150 |
Hordás, bétakarodás | 156 |
A hordás eszközei és munkamenete | 156 |
Az ódalrúd, reszkój és a kersztül való fa | 156 |
A rakodás | 156 |
A béhordott gabona tárolása | 158 |
A cséplés, a szemnyerés eljárásai | 162 |
A káfolás | 162 |
A tapottatás - nyomtatás | 162 |
A szérű | 166 |
A csépvel való cséplés | 166 |
A csépvel való cséplés eszközei | 167 |
A cséplés munkájának munkamenete | 169 |
A részibe való cséplés | 170 |
Szórás, szelelés | 171 |
A móriskálás | 172 |
A részelés | 172 |
A masinálás | 173 |
A termények tárolása | 174 |
A szalma és a pólyva tárolása | 175 |
A masinálás befejezése | 175 |
A kapás, a rostos növények és a szénfélék termesztése | |
A terebúza (kukorica) és közteseknek termesztése | 181 |
A terebúza termesztése | 181 |
A terebúza | 181 |
A terebúza fajtái | 182 |
A terebúza vetése | 182 |
A marker és annak használatbavétele a terebúzavetésnél | 183 |
A marker részei | 185 |
A cirkalom | 186 |
A terebúza ápolása | 186 |
A kapálás | 187 |
A kapáló eke és használata | 188 |
A kapálóeke | 189 |
A terebúza szedése | 189 |
A terebúza tisztítása | 191 |
A terebúza tárolása | 192 |
A kocsán levágása és betakírítása | 193 |
A feles és harmados terebúza-művelés | 194 |
A terebúza felhasználása | 195 |
Receptek: A málé, a pitán és az álivának recept szerinti leírása | 198 |
A málé (puliszka) | 198 |
A pitán | 199 |
Az álivánka | 199 |
Köztesek | 199 |
A bosztán (tök) | 199 |
A cékla (takramányrépa) | 200 |
A faszulyka (bab) | 201 |
A halándor | 202 |
A kender és a len termesztése | 203 |
A kender termesztése | 205 |
A kender elvetése | 205 |
A kenderszedés | 206 |
A kender áztatása | 207 |
A kender felhasználása | 208 |
A len | 209 |
A pityóka termesztése | 213 |
A pityóka fajtái | 213 |
A rózsapityóka | 213 |
A kékpityóka | 213 |
A zsemlepityóka | 213 |
A pálandrs pityóka | 214 |
Az Eizen pityóka | 214 |
A srágabélű pityóka | 214 |
A pálinkapityóka | 214 |
A pityókaföld előkészítése | 215 |
A pityóka előszítése az ültetéshez | 215 |
A pityóka ültetése | 216 |
A pityóka ápolása | 217 |
A kapálás | 217 |
A pityóka feltöltése | 218 |
A pityókaásás | 220 |
A pityóka felhasználása | 221 |
A palanéca | 222 |
A pityókagaluska | 222 |
A núrdli vagy angyalbegyellő | 223 |
A pityókasaláta | 223 |
A hagyma termesztése | 227 |
A hagymatermesztés módszere | 228 |
A hagyma Andrásfalván ismert fajtái | 229 |
A vers hagyma | 229 |
A sárga hagyma | 229 |
A fehér hagyma | 229 |
A hápáros hagyma | 229 |
A hagymamag termesztése | 230 |
A hagymafőd előkészítése | 231 |
A hagymamag elvetése és a palánta növelése | 232 |
A hagymaültetés | 235 |
A hagyma ápolása | 237 |
A hagyma kiszedése, tárolása és feldolgozása | 237 |
A hagyma értékesítése | 239 |
A hagyma csere útján történő értékesítése | 240 |
A hagyma felhasználása | 242 |
Szénafélék | 247 |
A fűszéna | 247 |
A szántóföldi szénák | 247 |
A here és a matyusz | 247 |
A fekete bórsó | 249 |
A szénatakarás | 250 |
A forgatás | 250 |
A felbglyálás | 251 |
A cselhe és a cselhézés | 251 |
A cselhe | 251 |
A cselhézés | 252 |
A szénahordás | 254 |
A rákla | 258 |
Szekértípusok szerepe a hordásban | 261 |
A fürgentyűs szeker és rekk résznevei | 261 |
A rekk részei | 267 |
Adatközlők | 268 |
Jegyzetek | 269 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.