Gazdálkodás a belkereskedelemben | 3 |
A vállalati tevékenységet meghatározó főbb gazdasági mechanizmusok | 7 |
A kereskedelmet összekötő kapocs a termelés és a fogyasztás között | 10 |
A kereskedelem költségei | 10 |
A kereskedelem forgalmi költségei | 13 |
A forgalmi költségekről általában | 13 |
A forgalmi költségek osztályozása, csoportosítása | 16 |
A forgalmi költségek tagolása az elszámolás szempontjából | 21 |
A költségek nemek szerinti elszámolása | 22 |
Költséghely szerinti elszámolás | 22 |
Költségviselők szerinti tagolás | 23 |
Funkcionális költségcsoportok | 24 |
A funkcionális költségcsoportok tartalmi ismertetése | 30 |
Bérköltség és azok közterhei | 30 |
Raktározás és árukezelési költségek | 31 |
Áruszállítási költségek | 33 |
Normalizált hiányok | 37 |
Helyiségek és berendezési tárgyak költségei | 41 |
Göngyöleg költségek | 42 |
Vendéglátó tevékenység külön költségei | 43 |
Hálózatot terhelő általános költségek | 44 |
Vállalati általános költségek | 46 |
Ipari tevékenység költségei | 48 |
Kereskedelmi veszteségek | 49 |
A költségek mérése, a költségcsökkentés mértéke és üteme | 50 |
Az áruforgalom, hálózat és költségalakulás összefüggései | 56 |
Az áruforgalom és a költségalakulás kapcsolatai | 57 |
A hálózat és a költségalakulás összefüggései | 68 |
A hálózat technikai felkészültsége | 86 |
Termelékenység a belkereskedelemben | 89 |
A kereskedelmi munka termelékenysége | 90 |
A kereskedelmi munka termelékenységének mutatói | 91 |
A termelékenység alakulását meghatározó tényezők | 97 |
Az áruforgalommal összefüggő tényezők | 97 |
Hálózat, szervezés | 103 |
A nyitvatartási idő mint termelékenységbefolyásoló tényező | 111 |
A bérezési rendszer és a termelékenység kapcsolata | 117 |
Létszámgazdálkodás és termelékenység | 118 |
Egyéb, a termelékenységet befolyásoló tényezők | 119 |
Módszerek a termelékenység vizsgálatához és tervezéséhez | 120 |
A kereskedelmi dolgozók létszáma és annak szerkezete | 125 |
A munkaerő-gazdálkodás módszerei | 127 |
A létszám tervezése | 128 |
A béralap szerkezete és elemzése | 129 |
Az átlagbér elemzése | 130 |
Béralap-ellenőrzés | 132 |
Az átlagbér és a béralap tervezése | 133 |
A munkaügyi terv kidolgozása | 135 |
Költségelemezés módszerei | 147 |
Áruszállítási költségek elemzése | 151 |
Élelmiszer - vegyi szakma | 155 |
Iparcikkszakmák | 157 |
Példa a szállítási költség vállalati elemzésére | 162 |
Raktározási és árukezelési költség | 166 |
Normalizált hiányok | 175 |
Helyiségek és berendezési tárgyak költségei | 179 |
Bérleti és kölcsöndíjak | 180 |
Takarítási költségek | 180 |
Fűtési költségek | 182 |
Világítási költségek | 183 |
Vállalati általános költségek | 186 |
A kereskedelem egységei (bolt, üzem, lerakatok) gazdaságos működésének vizsgálata | 189 |
A gazdálkodás boltonkénti megfigyelésének területei | 192 |
A bolti rentabilitási vizsgálat módszerei | 196 |
Példa a bolti gazdaságosság vizsgálatára | 197 |
A kereskedelmi vállalatok jövedelmezősége | 211 |
A jövedelmezőség fogalma a kereskedelemben | 211 |
Önálló elszámolás a kereskedelemben | 213 |
Vállalaton belüli önálló elszámolás | 214 |
Kereskedelmi haszonkulcsok | 215 |
A haszonkulcsok felődése | 216 |
Szakmai haszonkulcsok szóródása 1951-58 között | 218 |
Haszonkulcs a szocialista kereskedelem viszonyai között | 219 |
A haszonkulcsok megállapításának módja | 219 |
A haszonkulcsok tervezése | 221 |
A leértékelésekről általában | 225 |
A leértékelések jellege és forrás szerinti csoportosítása | 227 |
A leértékelések tapasztalatai | 228 |
Leértékelési alap | 231 |
Országos leértékelés | 231 |
Megyei leértékelés | 231 |
A leértékelési alap felhasználása | 232 |
A haszonkulcs-nyereség fedezeti részének meghatározása | 234 |
Az 1959. január 1-én végrehajtott haszonkulcs-rendezés tapasztalatai | 237 |
Az árrés | 243 |
Az árrés tervezése | 253 |
A kereskedelmi vállalatok nyeresége | 255 |
A vállalat gazdálkodásának tervezése | 259 |
Bolti rentabilitásszámítás, mint az önálló elszámolás része | 262 |
Az egyes kereskedelmi vállalatok nyereségének alakulása | 268 |
A kiskereskedelmi vállalatok vállalatgazdálkodási eredménye | 269 |
A vendéglátó vállalatok gazdálkodási eredménye | 270 |
A nagykereskedelmi vállalatok gazdálkodása | 272 |
Kiegészítő tevékenység a kereskedelemben | 27 |
Mozgóárusítás és vásározás | 274 |
Választékbővítés | 275 |
Fogyasztók részére nyújtott szolgáltatás | 277 |
Saját célra végzett szolgáltatás | 278 |
Saját rezsiben végzett beruházás és felújítás | 279 |
A kiegészítő tevékenység jövedelmezőségének vizsgálata | 280 |
Pénzgazdálkodás a belkereskedelemben | 285 |
A szocialista pénzgazdálkodás | 285 |
Az állami költségvetés és a belkereskedelmi vállalatok költségvetései, kapcsolatai | 287 |
Vállalati nyereség | 290 |
Adók a kereskedelemben | 290 |
Termelői forgalmi adó | 291 |
Árkiegyenlítési forgalmi adó | 292 |
Szolgáltatások forgalmi adója | 293 |
Árváltozások pénzügyi lebonyolítása | 296 |
Jutalmazási, vállalatfejlesztési alap és egyéb alapok pénzügyi elszámolása | 298 |
A kereskedelmi vállalatok finanszírozása | 299 |
A finanszírozás módszere | 300 |
Állólapok, az állóeszközök finanszírozása | 300 |
A beruházások, felújítások finanszírozása | 302 |
A belkereskedelem beruházásainak áttekintése | 305 |
Forgóeszközök finanszírozása, forgóalap és hitel | 309 |
Forgóeszközökkel való ellátás | 309 |
A kereskedelem forgóeszközeinek összetétele | 310 |
A forgóalap | 311 |
A forgóalap-ellátottság mutatószáma | 314 |
A szállítóállomány szerepe a finanszírozásban | 315 |
Hitel | 315 |
Hitelmonopólim | 316 |
Hiteltervezés | 317 |
A hitelellátás módszere | 319 |
Megkülönböztető hitelellátás | 321 |
Hitelfajták | 321 |
Bankkamat | 323 |
Bankszankciók | 323 |
Készletgazdálkodás | 323 |
A készletelemzés feladatai | 326 |
Készletnormák | 334 |
Az immobil áruk | 337 |
A készletelemzés néhány problemája | 340 |
Az anyagi érdekeltség rendszere a kereskedelemben | 345 |
Az anyagi érdekeltség szerepe, jelentősége, formái | 345 |
Az alapbérrendszer | 348 |
A jutalékos bérezési rendszer | 350 |
Alapbérrel kombinált jutalékos bérezés | 350 |
Csökkentett alapbérrel kombinált jutalékos bérezés | 355 |
Tiszta jutalékos bérezés | 356 |
Jutalékos bérezés a forgalom mennyisége alapján | 357 |
Prémiumrendszer | 358 |
Központi dolgozók premizálása | 358 |
Hálózati dolgozók prémiuma | 359 |
Különféle teljesítménybérek | 359 |
A jutalmazási és vállalatfejlesztési alapképzés rendszere | 360 |
Az új rendszer jellemzői | 363 |
A jutalmazási alap elosztásának és kifiezetésének irányelvei | 371 |
Igazgatói alap | 372 |
A munkaverseny | 373 |
Egyéni verseny | 373 |
Boltok, részlegek versenye | 374 |
Piros verseny | 374 |
Vállalatok versenye a "kiváló vállalat" címért | 374 |
Verseny a Minisztertanács és a SZOT Vörös vándorzászlóáért | 374 |
Szocialista brigád mozgalom | 374 |
Törzsgárda-mozgalom | 375 |
Újítómozgalom | 376 |
Munkavédelem | 377 |
A gazdálkodás ellenőrzési rendszere | 381 |
Az ellenőrzés célja a kereskedelemben | 381 |
A dokumentális revízió célja és feladata | 382 |
A vállalatok hálózati ellenőrzése | 384 |
A hálózati ellenőrzés szerepe a vállalati gazdálkodásában | 384 |