Előszó
Néhány hónapja baráti társasággal üldögéltem egy hangulatos kis kocsmában.
Beszélgettünk, iszogattunk, egyszer csak a társaság elkezdett "enni".
Először csak a kedven ételek ízei töltötték meg a levegőt, ki hogyan szereti, ki hogyan készíti. Aztán mindenki belemelegedett a témába és jöttek sorba a különböző, jobbnál jobb vendéglátóhelyek és a jobbnál jobb specialitásaik.
Akkor jutott eszembe, hogy érdemes lenne összegyűjteni ezt a rengeteg hasznos információt és megosztani másokkal is, mert egy biztos helye mindenkinek van, de ennyit felfedezni, kipróbálni több évtized is kevés lenne. A másik nem titkolt szándék, hogy ha más vidékről, más országból látogat ide valaki, és el akarjuk vinni vendégünket egy igazán jó helyre, tudjuk, hogy hol és mit érdemes megkóstolni.
Hajdú-Bihar megye legfőbb vonzereje a termálvizű fürdők, és a világörökség részeként nyilvántartott hortobágyi puszta. De miért ne lenne csábító erő a vendéglátás színvonala, a gasztronómiai értékek.
Megyénkben az utóbbi években megsokszorozódott az igényesen kialakított vendéglátóhelyek száma.
Ezek között szép számban találhatók nagy múltú tradíciókkal rendelkező éttermek és csárdák, de jelentősen növekszik a falusi életmódot bemutató tanyák, majorok száma is.
Mindenképpen ki szeretném hangsúlyozni, hogy az anyaggyűjtés során szembesültem egy olyan ténnyel, amely meglepő volt és szerintem mások sem tudnak arról, hogy a vendéglátóhelyeinken olyan mesterszakácsok és séfek dolgoznak, akik közül sokan a magyar szakácsválogatott csakap tagjai és számos nemzetközi és hazai versenyt megjárt, s onnan díjakkal hazatérő sikeres emberek.
Könyvemben, a teljesség igénye nélkül szeretnék bemutatni néhány igazán hangulatos helyet, amelyek ételeikkel és szolgáltatásaikkal többet szeretnének nyújtani vendégeiknek az egyszeri étkezésnél.
Az "Így készítik ők" címmel közreadott ételrecepteket próbálják ki otthon és kóstolják meg azt is, ahogyan ők készítik.
Jó olvasást, jó főzőcskézést, jó szórakozást kíván a szerző.
Vissza