1.067.339

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gasztronómiai kalandozások Veszprém megyében II.

Jancsi bácsi Szakácskönyve

Szerző
Fotózta
Tapolca
Kiadó: Receptbazár Kiadó
Kiadás helye: Tapolca
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 184 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-87039-0-3
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar gasztronómia örömeinek hódolói, hazánkban és külföldön egyaránt nagyra értékelik a magyar konyha készítményeit, ízeit. A nemzeti büszkeség néhány túlzó megnyilvánulásától eltekintve is... Tovább

Előszó

A magyar gasztronómia örömeinek hódolói, hazánkban és külföldön egyaránt nagyra értékelik a magyar konyha készítményeit, ízeit. A nemzeti büszkeség néhány túlzó megnyilvánulásától eltekintve is méltányolnunk kell azt a fejlődést, amely során nemzeti konyhánk - ősi hagyományait továbbfejlesztve - átvette sok más nép gasztronómiai vívmányait. Bővítette ételválasztékát, gazdagította a felhasznált alapanyagokat és finomította ízeit.
Az életmód megváltozásával indokolt volt és ma is fontos szempont az ételek finomítása, egyoldalú túlzott energiakészletünk mérséklése. Mindezek figyelembevételével a hazai gasztronómia legfontosabb célja a jellegzetes ízek védelme, hagyományaink újraélesztése.
E-célnak tesz eleget Halász János kollégámnak és barátomnak a műve, amely „Gasztronómiai Kalandozások Veszprém megyében" című könyve tartalmaz.
Kedves olvasó, kívánom, hogy-e gasztronómiai csokor örömet okozzon önnek. Vissza

Tartalom

Előszó 7
Bevezető 8
Halakról pár szót 9
Milyen bort válasszunk a halhoz? 10
Tippek, fortélyok a vadakhoz 11
Főzés 12
Sütés 12
Párolás 14
Fűszerszükséglet 14
A vadhúsok érlelése, bepácolása, páclevek készítése 15
A megyénk egyik fő terméke a krumpli 16
Pár szó a grillezésről 18
Bakonyi vargányaleves 21
Tejszínes erdei gombaleves 22
Savanyú májleves 22
Burgonya krémleves snidlinggel 23
Aranyló csontleves máj galuskával, ahogy a megyénkben készítik 24
Cukorborsó (zöldborsó) leves 25
Vadpüréleves 26
Orjaleves dudari módra 27
Tárkonyos malacleves 28
Tejfölös paprikás tavaszi zöldségleves 28
Falusi csirkeaprólék leves 29
Gölödin krumplileves 30
Borkrém leves 31
Sobri Jóska kedvence 31
Sertésmáj Cserhát módra 32
Tapolcai borítós 33
Csopaki pincepörkölt 34
Böllérmáj 35
Szápári-máj 35
Bakonyi sertéscsíkok 36
Bakonyi zsiványpecsenye 36
Pápai rakott oldalas 37
Pápai lencsés virsli pörkölt 38
Pápai sertés szűzpecsenye 39
Rakott káposzta 40
Hurkás kelkáposzta 41
Töltött szőlőlevél 42
Házi disznótoros, ahogy a megyénkben készítik 42
Májas hurka 42
Majoránnás véres hurka 43
Zsemlés véres hurka 43
Friss kolbász sütni való 44
Sertéssült szeletben a disznótoroshoz 45
Párolt káposzta 45
Hagymás tört krumpli 46
Balatoni borjúszeletek 47
Kanászpecsenye dödöllével 47
Sonka készítése, főzése 48
Formázás 49
Sózás 49
Sonkapácolás 49
Pár páclét ajánlok 49
Páclé 1 49
Páclé 2 50
Sonkapácolás "Veszprém megyei" módra 50
Vörösborban pácolt sonka 50
Füstölés 50
Tárolás 51
Sonkafőzés 51
Húsvéti sonkás reggeli 51
Sajtos sonkás reggeli tükörtojással 52
Bakonyi pulykaragu galuskával 53
Túrós csirke, ahogy Cseszneken készítik 53
Bakonyi csirkecomb 54
Tanyasi pirított csirkemáj 55
Veszprémi rucás káposzta 55
Fokhagymás ponty 56
Hal burgonyabundában 57
Balatoni pontytöpörtyű 57
Rozmaringos hal tekercs 58
Fogasfilé szőlővel és gombával 58
Tűzdelt pisztráng 59
Gőzölt pisztráng friss zöldségekkel 59
Mandulás pisztráng 60
Pontykocsonya 61
Marinírozott ponty 62
Vargányás őzragu 62
Vaddisznópörkölt 63
Vaddisznóragu 64
Vaddisznópecsenye 64
Szőlővel töltött fürj erdei gombákkal 65
Bakonyi vadászkolbász 66
Húsos krumplisrétes (vagy rolád) 67
Paprikás krumpli, ahogy Olaszfaluban készítik 68
Bakonyi cicege a krumpli termelők hazájából 68
Nyögvenyelt 69
Svábburgonya 70
Gánica 70
Héjában sült krumpli 71
Serpenyős sült krumpli 72
Köményes sült krumpli 73
Bakonyi metélt 73
Savanyú káposzta szalonnával 74
Szabadban és grillen készített receptek 75
Csirkemáj szalonnában 75
Grillezett csirkemellfilé rántott vöröshagymával 75
Szűzpecsenye grillezve tócsi toronnyal 76
Tócsi torony 77
Köményes sertéssült grillen 77
Grillezett szarvasfilé friss zöldfűszerrel 78
Grill oldalas 78
Grillezett borjúlábszár 79
Rablóhús 80
Zöldségnyárs 81
Köményes csülök 81
Csirkecomb friss zöldfűszerekkel 82
Grill csirke 83
Pisztrángfilé hagymával 83
Grill kolbász 84
Szalonnába tekert húsgolyók 84
Kolbászok 85
Töltött grill kolbász 85
Roston sajtok spirál krumplival 86
Magyaros grillsajt 86
Roston sajtok zöldségekkel sajtmártással 87
Grillsajtok kukoricás bucival 87
Májas és sonkás sajttekercs 88
Kocsonya gazdagon AHOGY ÉN KÉSZÍTEM 89
Bakonyi házi kenőmájas 90
Majonézes alma sajttal 91
Szölösaláta 91
Balatonfüredi halsaláta 92
Sült baconos spenótsaláta 92
Pápai nyelvsaláta 93
Grillsajtos tojássaláta 93
Hordós olajos káposzta 94
Sonkás kifli 95
Boros tepertős pogácsa 95
Sajtos roló 96
Káposztás falatok 96
Sonkás pogácsa 97
Darapuding 98
Somlói galuska 99
Hájas tészta kráfli 100
Rántott aszalt szilva 101
Szent György hegyi szőlős túróhab 102
„Elfelejtett" Tapolcai palacsintával töltött rétes 102
Madártej 104
Jancsi bácsi tökös-almás-mákos rétes batyuja 105
Vajas perec 105
Káli gazdák vadásztársaság főgasztronómusának receptjei 106
Vadászszerencse leves 106
Borsos tokány fővadász módra 107
Vaddisznómáj vadászbarát módra 107
Vaddisznó aprópecsenye Káli-módon 108
Káposztás hajtóka 108
Jövő mesterei, az "ifjú titánok" 109
Kocsis Bálint 109
Charddonay-ban gőzölt balatoni fogasfilé mángolddal bélelve 110
Érlelt marhabélszín sütőtökös tócsival és vajas zöldségekkel rétegezve 110
Mák parfé 111
Svendor Edina 112
Sissy torta 112
Mákos Balaton szelet 113
Tulok Péter 114
Egészben sült pisztráng barna vajjal, petrezselymes burgonyával 115
Párolt őzcomb kakukkfüves erdei gombával, ropogósra pirított apró burgonyával 115
Rostonsült nyúlgerinc filé vajas répával, bazsalikomos rizzsel 116
Szürkemarha bélszín rózsaszínre sütve, szalonnás vargányával 117
Mangalica karaj roston csípős póréhagymás paprika raguval 117
A megyénkben magas színvonalon alkotó mesterek bemutatása 118
Bene Sándor 118
Trikolor paprika és fetasajt találkozója, grillezett paprika ágyon 119
Friss kecskesajt ropogós zöldsalátákkal, körtével, pirított szezámmaggal, kapros kefir öntettel 120
Hideg háromszínű töltött süllő friss salátákkal, mediterrán mártással 121
Roston sült süllő szeletek, vadrizzsel, sült golyóburgonyával, pirított szegfűgombával 122
Vegyes zöldséggel posírozott gardafilé tekercs
színes tésztával, tejszínes medvehagymamártással 123
Mangóval töltött csirkemell, zöldséges üvegtésztával, tejszínes sáfránymártással 124
Lang László 124
Zebra torta 125
Lang galuska 126
László Károlyné Marika 126
Vadőrsaláta 127
Őzragu leves cipóban 127
Őzcomb erdőkerülő módon burgonyás kukoricagánicával 128
Betyárbatyu 129
Amrein Csaba 129
Házi kenyérben sütött libamáj lila hagymával, paprikával, paradicsommal 130
Csáky töltött rostélyos kecsketúrós daragaluskával 130
Sacher torta 131
Iskola 132
Szent Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 132
Sajt krémleves, csingeri csirkéből futtatva 134
SzentGyörgyi-pulykarolád, tej színes mártásban párolva 135
Csingervölgyi betyárleves 136
Narancsszonáta csokoládéhabbal 136
Akik kiváló minőségű termékeket állítanak elő a megyénkben 137
Gici Tej-tejtermék Feldolgozó és Értékesítő Kft. 137
Böllér Kft Pápa 138
Pápai Húsipar 140
Bor bemutató 141
Borbély családi pincészet Badacsonytomaj 142
Badacsonyi Zeus 142
Badacsonyi Tomaj Cuvée Száraz, minőségi fehérbor 142
Demján Pince 143
Badacsonyi kéknyelű 2003 minőségi száraz fehérbor 143
Badacsonyi olaszrizling 2003 minőségi száraz fehérbor 143
Tihanyi Cabemet Franc 2003 minőségi száraz vörösbor 144
Szent Antal Pince Szigliget 144
Szigligeti Olasz Rizling 144
Tornai Pincészet Somló 145
Somlói Olaszrizling 145
Tornai Pincészet Somló 146
Somlói Hárslevelű 146
Somlói Juhfark 146
Szászi pince Szent György hegy Hegymagas 147
Szent György-hegyi Olaszrizling 2005 147
Szent György-hegyi Ottonel Muskotály 2005 147
Kárászy Pincészet Szent György hegy 148
Szent György hegyi olaszrizling 148
Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Badacsony 148
Badacsonyi Kéknyelű (2003) - minőségi száraz fehérbor 148
Badacsonyi Szürkebarát (2004) - minőségi száraz fehérbor 149
Miklós pince Balatonszölős 149
Zweigelt Rosé 149
Vászolyi Chardonnay 150
Tihanyi Zweigelt 150
Vászolyi Szürkebarát 151
Csanádi Pincészet Szőlészeti és Borászati Bt. Badacsonyörs 151
Badacsonyi Kéknyelű 151
Badacsonyi Szürkebarát 152
Pálffy Szőlőbirtok és Pincészet Köveskál 152
Cabernet Sauvignon Dörgicsei Barrique 2004 152
Kővágóörsi Cabernet Sauvignon Rosé 2005 153
Veszprém megyei gasztronómiai egyesület 154
Köszönetnyilvánítás 156

Halász János

Halász János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Halász János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem