1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gasztronómiai barangolások Baranya, Fejér és Tolna megyében

Grafikus
Pécs
Kiadó: Dél-dunántúli Gázszolgáltató Rt.
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 142 oldal
Sorozatcím: Gasztronómiai barangolások
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-216-855-0
Megjegyzés: Színes illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A főzés szerteágazó tudás, mely nem korlátozódik egyes élelmiszerek, ételek elkészítésére; egyszerre kreativitás, szellemesség, rutin és mindennapi gyakorlat, nemritkán kötelesség. Aki főz,... Tovább

Előszó

A főzés szerteágazó tudás, mely nem korlátozódik egyes élelmiszerek, ételek elkészítésére; egyszerre kreativitás, szellemesség, rutin és mindennapi gyakorlat, nemritkán kötelesség. Aki főz, egyszerre táplál testet és lelket, összetartja a családot, belefőzi az ételbe örömét, bánatát, aggódását és jókívánságait. Nincs két egyforma étel, nincs két egyforma íz, egyforma recept. Az ételekbe, a főzésbe beleszövődik az emlék: hogyan csinálta ezt nagyanyám, anyám... ezt vagy azt az ételt anyósomtól tanultam, amikor férjhez mentem... hogyan rontottam el, amikor fiatalasszony voltam... hogyan változtattam rajta, mert nem volt itthon hús, aztán senki sem vette észre... Az emlékek, apró, kedves történetek azt bizonyítják, hogy a főzés egyszerre hagyomány és újítás. Ragaszkodunk régi ételeinkhez - ahogyan édesanyánk csinálta - de újra meg újra változtatunk, hajlítgatunk, színezünk rajtuk, aszerint, hogy mit lehet kapni, hogy mi van otthon, hogy gondolni kell-e a papa egészségére, vagy az unokák kívánságaira. Vissza

Tartalom

KÁPOSZTÁS ÉTELEK 11
Pulykafőzelék [Székesfehérvár] 13
Ormánsági töltött káposzta [Diósviszló] 13
Ecetes káposzta [Iszlimér] 14
Kapros-babos káposzta [Bicsérd] 15
Borsos káposzta [Komló] 15
Lucskos káposzta [Babarc] 16
Bőrkéből töltött káposzta [Pécs] 17
Kelt gombár (Héve klész) [Váralja] 18
Hajtóka [Székesfehérvár] 18
Káposztás rolle [Aparhant] 19
Káposztás lepény [Tortlat] 20
KRUMPLIS ÉTELEK 21
Tejfölös krumplileves [Pincehely] 23
Tárkonyos krumplileves [Babarc] 23
Zöldség, csipetkés krumplileves [Bicsérd] 24
Paprikás krumpli [Perkáta] 25
Rakott burgonya Klára asszony módra [Bicsérd] 25
Sokadika ebéd [Komló] 26
Tócsni [Bicsérd] 27
Lapcsánka [Lippó] 27
Krumplis pompos [Komló] 28
Burgonyufánk [Medina] 28
Répás hurgonyapuffancs [Bicsérd] 29
Krumplirétes [Dunaszekcső] 29
Burgonyás-spenótos pogácsa [Dunaföldvár] 30
ZÖLDSÉGES ÉTELEK 31
Fokhagymás leves [Őcsény] 33
Bableves és törött bab füstölt hússal [Dunaszekcső] 33
Apari svábos bableves [Aparthant] 34
Füstöltcsülkös bableves [Béla] 35
Spenótleves pirított zsemlekockával [Dunaföldvár] 35
Salátaleves [Somberek] 36
Répafőzelék [Isztimér] 37
Bab sokac módra [Mohács] 37
Paprikaszósz [Bála] 38
Szójás töltött paprika [Bicsérd] 39
Krumplival töltött paprika [Pécs] 39
Spenótos nokedli [Dunaföldvár] 40
Spenótos palacsintametélt [Dunaföldvár] 40
Fokhagymás karalábésaláta [Sátorhely] 41
Sajtos paprika [Bicsérd] 42
Padlizsánkrém [Lippó] 42
TOJÁSOS ÉTELEK 43
Töltöttzsemle-leves [Őcsény] 45
Cibre [Somberek] 45
Savanyúmártás [Őcsény] 46
Tojástekercs Kata sódra [Bicsérd] 47
HÚSÉTELEK 49
Orjaleves [Pincehely] 51
Pokoli ragu cicegében [Tordas] 51
Disznótoros reggeli [Pécs] 52
Kukoricakásás húsos hurka [Bicsérd] 53
Farsangi kocsonya mohácsi módra [Mohács] 54
Fehérpecsenye májjal töltve, rántva [Pincehelyi] 55
Töltött hús karfiolos burgonyakörettel [Béta] 55
Őzpörkölt vadászmester módra [Csarnóta] 56
Párolt nyúlgerinc [Tordas] 57
Ludaskása [Tolna] 58
Hagymás vér [Őcsény] 59
Tyúkot szüreti [Gyönk] 60
Szüreti gulyás [Tamási] 62
Pince tyúkpaprikás [Pécs] 63
Sajtos csirkecomb rizzsel [Medina] 64
Tejfölös csirke puliszkával [Pécs] 65
Betyár gombóc [Siklói] 65
Lakodalmas becsinált [Váralja] 66
Csirkebecsinált [Sióagárd] 66
Kakaspörkölt túrós csuszával sütőben sütve [Mohács] 67
Dunaszekcsői kakaspörkölt [Dunaszekcső] 67
Felsővárosi kacsasült [Székesfehérvár] 68
HALÉTELEK 69
Bátai halászlé [Báta 71]
Dunaszekcsői halászlé [Dunaszekcső] 71
Harcsapörkölt túrós csuszával [Báta] 73
Mama rácsos hala [Perkáta] 74
TÉSZTA ÉTELEK 75
Kötözött tésztásleves [Diósviszló] 77
Túróstáska-leves [Dunaszekcső] 77
Mezőföldi sonkás tészta [Székesfehérvár] 78
Sajtos tészta sült hagymával [Sátorhely] 78
Szójával töltött gőzgomhóc [Sátorhely] 79
Szalonnás knödel (knédli) [Komló] 81
Héveknédl [Sásd] 82
Meggystósz [Sásd] 83
Tejfölös hajtott lepény [Bála] 83
Pompos [Dég] 84
Langali [Komló] 8S
Dübbencs [Pécs] 86
Sós lapított [Lippó] 86
Hájzsírban sütött pirítós [Tamási] 87
Töpörtyűs pogácsa [Lippó] 88
Hajdinácska [Nádasladány] 88
Bál más málé [Somberek] 89
Juhtúrós puliszka [Pécs] 90
ÉDESSÉGEK 91
Aludttejes prósza [Kisbattyán] 93
Sült tökös palacsinta [Mohács] 94
Élesztős palacsinta [Dég] 95
Palacsinta pudingba ágyazva [Mohács] 95
Hercsula [Komló] 96
Burgonyás rétes [Zók] 97
Nancsi Óma tökös-mákos rétese [Pécs] 98
Szerb gibanica [Medina] 99
Sárgaréparétes [Pécs] 100
Kelt rétem [Siklóé] 100
Váraljai lakodalmas kuglóf [Váralja] 101
Kulycsos [Dég] 102
Tejbedarás kalács [Páca] 103
Szőlőlepény [Lippó] 103
Hájas kifli [Lippó] 104
Nagymama sós kiflije [Medina] 104
Baranck [Sásd] 105
Puszedli [Lippó] 106
Pörköli cukor dióval [Lippó] 106
Bölcs bagoly [Kökény] 107
Sütemény sütő nélkül [Kökény] 107
Rózsafánk [Lippó] 108
Csőfánk [Lippó] 108
Bodzafánk [Lippó] 109
Mézes [Sásd] 109
Mari néni oroszkrém tortája [Bála] 110
Makovacsa [Kökény] 111
Loksa [Kökény] 112
Málé [Mohács] 112
Almakarikák [Babarc] 113
Mézben érlelt cukordinnye [Csarnóta] 113
Ananászbefőtt tökből [Zók] 114
ÜNNEPI MENÜSOR 115
Zsenge korborsóleves csirkeaprólékkal és galuskával [Tamási] 117
Rántott csirke petrezselymes újkrumplival [Tamási] 119
Tejfölös uborkasaláta [Tamási] 120
Piskótatekercs [Tamási] 120
ami a receptek hozzávalói közül kimaradt 123
TÁRSASÁGUNKRÓL 127
RECEPTKERESŐ 133-142
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gasztronómiai barangolások Baranya, Fejér és Tolna megyében
Állapot:
2.280 ,-Ft
11 pont kapható
Kosárba