1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gasztronómia

Étel- és italismeret

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 219 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-637-218-7
Megjegyzés: 7. változatlan utánnyomás. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A turista akár külföldi országba látogat el, akár saját hazája nevezetes tájait keresi fel az idegenforgalmi értékek, nevezetességek és egyéb látnivalók mellett megismerkedik a fogadó ország vagy... Tovább

Előszó

A turista akár külföldi országba látogat el, akár saját hazája nevezetes tájait keresi fel az idegenforgalmi értékek, nevezetességek és egyéb látnivalók mellett megismerkedik a fogadó ország vagy terület jellegzetes ételeivel és italaival is. Ez napjainkban már szinte természetesnek tekinthető, így az utazás során szerzett élmények sorából nem hiányozhatnak a gasztronómiai élmények sem.
Ezért az idegenforgalomban dolgozók szakmai felkészültségének szerves részét képezik a gasztronómiai alapismeretek, benne foglalva az étel- és italismeretet. Különösen az idegenvezetőknek kell tisztában lennie ezen tudnivalókkal, hiszen tevékenységükből adódóan a legtöbb időt töltik el vendégeinkkel, a turistákkal. Elsősorban ismerniük kell saját országunk jellegzetes ételeit és italait, különösen azokat, amelyeknek híre-neve már eljutott határainkon túlra is. Ismerniük kell továbbá az egyes nemzetek konyháit, az egyes nemzetek étkezési szokásait. Csakis ezeknek az ismereteknek a birtokában tudnak a különböző nevesebb, illetve nevezetesebb ételekről és italféleségekről szakszerű felvilágosítást, tájékoztatást adni, a vendégek étrendjével összefüggésben véleményt nyilvánítani. Vissza

Tartalom

Bevezető5
Ételismeret
Gasztronómiatörténeti áttekintés9
Őskori táplálkozás9
Ókori táplálkozás11
Középkori táplálkozás20
A magyar konyha és gasztronómia kialakulása24
A magyar konyha jellemzése34
A magyar konyha ételei ételcsoportonként, néhány jellegzetes étel ismertetésével36
Ételeink tálalása és felszolgálása62
Gasztronómiai hagyományok64
Hazánk tájegységeinek étkezési szokásai és ünnepi hagyományai67
Észak-Magyarország67
Az Alföld68
A Dunántúl70
Nemzetek konyhája és étkezési szokásai73
A francia konyha és az étkezési szokások73
Az olasz konyha és az étkezési szokások77
Az angol konyha és az étkezési szokások79
A német konyha és az étkezési szokások82
Az osztrák konyha és az étkezési szokások84
A svájci konyha és az étkezési szokások86
A Benelux államok konyhája és az étkezési szokások87
A skandináv népek konyhája és az étkezési szokások89
A spanyol és portugál konyha és az étkezési szokások91
Az orosz konyha és az étkezési szokások93
A lengyel konyha és az étkezési szokások94
A bolgár, görög, albán konyha és az étkezési szokások95
A török konyha és az étkezési szokások97
A román konyha és az étkezés szokások98
A távol-keleti konyha és az étekzési szokások98
Vegetarianizmus101
A vallások és az étkezés104
A zsidó vallás étkezési előírásai104
A katolikus vallás ünnepei és étkezési előírásai114
Az iszlám vallás ünnepei és étkezési előírásai126
Italismeret
Alkoholtartalmú italok133
Bor137
Sör178
Szeszesital-ipar készítmények194
Alkoholmentes italok205
Gyümölcs- és zöldséglevek206
Szörpök208
Szénsavas üdítőitalok209
Cukrot nem tartalmazó szénsavas üdítők210
Cukortartalmú szénsavas üdítők210
Felhasznált irodalom212-219
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem