1.062.614

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sütő- és tésztaipari technológia II.

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 248 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Készült 1000 példányban. 99 fekete-fehér ábrával illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez a tankönyv a sütőipari technológia azon részével foglalkozik, amely rendszerbe foglalja és ismerteti a fehérsütemények készítésének módszereit, valamint röviden közli mindazokat az ismereteket,... Tovább

Előszó

Ez a tankönyv a sütőipari technológia azon részével foglalkozik, amely rendszerbe foglalja és ismerteti a fehérsütemények készítésének módszereit, valamint röviden közli mindazokat az ismereteket, amelyeket ezen termékek előállításához felhasználásra kerülő járulékos anyagok származásával és gyártásával kapcsolatban feltételnül tudni kell.
A fehérsütemények gyártása és a késztermékek tulajdonságai nagymértékben különböznek a kenyérgyártás technológiájában ismertetetektől. A fehérsütemények ízletesebb, tetszetősebb, nagyobb tápértékű, igyényesebb termékek, melyek a legkülönbözőbb járulékos anyagok felhasználásával, sokszor bonyolult alakítási technológiával készülnek. A sütőiparnak ez a területe nagyobb szakmai tudást, gondosabb munkát kíván, mint a kenyérkészítés.
A fehérsütőipar Magyarországon évszázadokra visszanyúló, nemzetközileg elismert hagyományokra tekinthet vissza. A felszabadulás előtti nehéz időkben, elsősorban a hosszú háborús évek szűkös viszonyai miatt azonban sok olyan közkedvelt és kiváló minőségű termék gyártási eljárása ment feledésbe, amelyekre ma már csak az ipar idősebb szakemberei emlékeznek. Ennek a könyvnek többek között az is a feladata, hogy az ipar hagyományai közül felelevenítse azoknak a termékeknek készítési módját, amelyek a dolgozó nép állandóan emelkedő életszínvonala következtében fellépő ésegyre fokozódó minőségi igények kielégítése céljából ismét gyártanunk kell. Vissza

Tartalom

Sütőipari fehértermékek technológiája
Bevezető3
Sütőipari fehértermékek alapanyagai
Liszt4
6
Cukor9
Tej és tejtermékek14
Tej15
Sovány tej15
Túró16
Sajt16
Zsíradékok18
Vaj18
Napraforgóolaj20
Margarin21
Sertészsír21
Malátakészítmények22
Fűszerek, magvak és gyümölcsök29
Paprika30
Kömény30
Bors30
Vanília31
Mák31
Dióbél31
Mazsola31
Sütőipari fehértermékek készítésének műveletei
A süteményféleségek felosztása32
Vízestésztából készített termékek gyártástechnológiája33
Vizeszsemlye33
Zsemlyecipó44
Hosszúzsemlye45
Vágottzsemlye45
Sóskalács46
Tejestésztából készített termékek gyártástechnológiája47
Tejes- és sóskifli48
Óriáskifli54
Császárzsemlye54
Fonott kis mákos57
Fonott kalácsok58
Szegedi vágott kenyér59
Lisztes és sós francia60
Tejes zsemlye61
Győri páros zsemlye61
Mexikói62
Kerek mexikói63
Egyszerű vajastésztából készített termékek gyártástechnológiája65
Vajaskifli és vajaskarika65
Sósrúd69
Bordás70
Paprikás kifli70
Uzsonnakenyér71
Mindszenti kalács71
Tojással dúsított egyszerű vajastésztából készített termékek gyártástechnológiája74
Lapos vajas75
Stefánia-kifli75
Briosféleségek76
Puffancs81
Finom fonottkalácsok81
Foszlós kalács84
Sült perec85
Csavart sósrúd86
Kevert tésztából készített termékek gyártástechnológiája88
Kuglóf89
Omlóstéséztából készített termékek gyártástechnológiája89
Vajas pogácsa90
Tepertős pogácsa90
Pozsonyi kifli90
Nehéz vajastésztából készített termékek gyártástechnológiáa92
Rongyoskifli96
Leveles vajaspogácsa97
Sajtosrúd98
Túrós táska98
Búrkifli99
Dióscsiga100
Különleges technológiával készített termékek100
Kétszersült100
Főtt perec103
Egyéb sütőipari kérdések
A kenyér előregedése107
A kenyér táplálóértéke114
Tésztakészítmények technológiája
Bevezető121
A tésztaipar fejlődése121
A tésztaipar nyersanyagai és termékei
A tésztaipar nyersanyagai125
Őrlemény125
Víz128
Tojás128
129
A tésztaipar termékei129
A tésztagyártás műveletei
A nyersanyagok előkészítése133
A tészta keverése134
A keverés alapfogalmai134
Keverés lassújáratú gépen137
A tészta tömörítése140
A tömörítés alapfogalmai140
Tömörítés kollerjáraton140
tömörítés gramolán142
A tészta alakítása143
Az alakítás alapfogalmai143
Alakítás sajtón143
Matricák153
Alakítás nyújtógépen160
Tésztagyártás folyamatos sajtón164
A tészta szárítása173
A szárítás alapfogalmai173
Szárítás szakaszos szárítóberendezéseken182
Szálas áruk szakaszos szárítása182
Apró áruk szakaszos szárítása186
Szárítás folyamatos szárítóberendezéseken189
Szálas áruk folyamatos szárítása189
Apró áruk folyamatos szárítása195
A szárítás újszerű módjai198
Infravörös szárítás198
Nagyfrenkvenciás szárítás199
Vákuum-szublimációs szárítás200
A készáru csomagolása, tárolása és szállítása200
Egyéb tésztaipari kérdések
Tésztabetegségek és tésztahibák202
Tésztabetegségek202
Tésztahibák203
Tésztakészítmények tápláló értéke209
Függelék: Szabványkivonatok213
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem