1.063.223

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gardália

Garda, Tihany, Balaton/Gardahalászat a Balatonon/Kalandozások a tihanyi halgasztronómiában

Szerző
Fotózta
Tihany
Kiadó: Tihany Község Önkormányzata
Kiadás helye: Tihany
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 123 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 31 cm x 21 cm
ISBN: 978-963-08-0309-0
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A MI MÚLTUNK, A MI ÉLETÜNK
A halászat ősidők óta az ember létfenntartásának egyik legfontosabb eszköze. Bár a magyarok krónikái nem sok szót vesztegetnek a hétköznapi tevékenységekre, a... Tovább

Előszó

A MI MÚLTUNK, A MI ÉLETÜNK
A halászat ősidők óta az ember létfenntartásának egyik legfontosabb eszköze. Bár a magyarok krónikái nem sok szót vesztegetnek a hétköznapi tevékenységekre, a földművelésre vagy a halászatra, a család- és helynevek, az eszközök máig élő megnevezése és a képi ábrázolások semmi kétséget nem hagynak afelől, hogy már eleink is jeleskedtek a halászmesterségben.
Hermann Ottó a Magyar Halászat című könyvében, 1887-ben meg is írta a halászmesterség történetét. Könyvével a halászat iránti - akkor még alig létező - néprajzi és kultúrtörténeti érdeklődést kívánta felkelteni, és megörökíteni a népélet egy hagyományokban gazdag szeletét. Szándéka annál is dicséretesebb volt, mert akkoriban még lenézték a népi kultúrát, és csak a nemesi műveltséget tekintették értékesnek - a „vadvirágokkal" nem sokat törődtek. „A mit e könyvben összefoglaltam, az magyar földben termett útszéli virágok szerény bokrétája: illata a nyelv, színe az ősfoglalkozás" - írta a tudós. Talán nem túlzás, ha most Hermann Ottó munkájának folytatását látjuk ebben a kötetben. A balatoni halászat gazdag történetével összefüggésben a tihanyi halászmesterség múltját ismerhetjük meg, monografikus igényű feldolgozásban. Vagyis múltunk egy újabb darabját vehetjük birtokunkba. A halászat szabályozása, annak eszközei, fogásai mellett a könyv - a gazdag forrásanyag alapján - kitér a népszokásokra és számos, a halászattal kapcsolatos, helyi eseményre is, mint például az uradalom elleni, 1840-es lázadásra.
Csak a múlt ismeretében érthetjük meg jelenünket, vehetjük birtokunkba kulturális örökségünket. Hermann Ottó szerényen azt írta: "E könyv csak patak akar lenni; czélja, hogy bevétessék a magyar mívelődés nagy folyamába s ha nem is sokkal de valódival gyarapítsa a folyam erejét."
A magyar művelődés folyamába most egy újabb patak, egy tihanyi ér csatlakozik, s teszi azt gazdagabbá, teljesebbé.
Tósoki Imre Tihany polgármestere Vissza

Tartalom

Ajánlás 5
Köszöntő 5
Gardahalászat a Balatonon
Bevezető 7
Halászat a Balatonon a korábbi évszázadokban 9
Szerződések, halászhelyek 10
Halak a Balatonban 18
Halászati módok, eszközök 19
Halászszervezetek 23
A bérleti rendszer 26
A „látott hal" 35
Jeges - vagy jégi halászat 37
Halászati törvények 41
Balatoni Halászszövetkezet - Balatoni Halászati Társulat 46
Balaton Halászati Részvénytársaság 47
Háború utáni évtizedek 70
Sütés-főzés 73
Horgászás 78
Tudomány és művészet 83
Jegyzetek 86
Kalandozás a tihanyi halgasztronómiában
Balatoni füstölt garda, busa, angolna 95
Tihanyi dézsás ecetes garda 96
Ecetes marinált sült keszeg és garda 97
Tihanyi petyeg (halleves) 98
Gardaikra szalonnás tojással - reggelire 99
Balatoni hallé (halászlé) 101
Fokhagymás jeges keszeg rozscipóval és paprikás hordós káposztával 102
Tepsis sült garda 104
Ínyenc ropogós sügér 105
Királyi kősüllő dinsztelt hordós káposztával 106
Tihanyi mandulás fogas filé petrezselymes burgonyával 108
Böjti töltött csuka Apát Úr kedve szerint 111
Csukapaprikás túrós kukorica-galuskával 112
Harcsával töltött paprika főtt burgonyával 113
Tejfölös-fokhagymás pontyderék 115
Kelkáposztás compó 117
Arany kárász gombásán 118
Tihanyi garda nyárson 119
Lecsós sült angolna-tekercs kukorica-gánicával 121
Balin-gombócos töltött káposzta 122
Utószó 123
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem