1.062.356

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ganz Ábrahámné kóser szakácskönyve

Mindennapi étkek ínyenceknek

Szerző

Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés Kft.
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 175 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-238-035-3
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyv bemutatja az egyszerű vidéki, kisvárosi polgári háztartások mindennapi étkeit. A szerző célja, hogy kipróbált és sikert aratott receptjei az utókor számára fennmaradjanak. A leírások egyszerűek és érthetőek, gyakorlatiasak. Nyelvezete is izgalmas, mert mártás helyett „saftról "van szó, és sárgarépa helyett „murokról", ezáltal a szerző régi erdélyi szavakkal fokozza az eredeti ízek élvezetét.
A receptek ötvözik a zsidó konyha elvárásait a valódi székely hagyományokkal. A könyvet tehát mindazok haszonnal forgathatják, akik akár a zsidó rituáléknak akarnak változatos formákban megfelelni, vagy csak általános háztartásukban szeretnének kipróbálni új ízeket. Nem azt terveztük, hogy a receptgyűjtemény minden háztartásban vezető szerepet kapjon, ínyenceknek szántuk, akik szeretnék valódi érdekességekkel és kipróbálhatóan egyszerű megoldásokkal felidézni a hajdani hétköznapokat és ünnepeket.

Tartalom

I. Levesek
Egyszerű marhahúsleves ............7
Francia raguleves ..................7
Káposztaleves ....................8
Gombaleves ......................8
Zöldborsóleves ...................9
Paradicsomleves ..................9
Passzírozott krumplileves............9
Céklaleves .......................10
Májgaluskaleves ...................10
Barna leves ......................11
Tejfölös almaleves .................11
II. Levesbe való tészták
Omlettkocka .....................12
Májséberli .......................12
Borsótészta ..............................13
Grízgaluska ..............................13
Velőgombóc ..............................13
Habgaluska ..............................14
III. Mártások
Tartármártás ..............................15
Tartármártás más módon....................15
Zellermártás ..............................15
Gombamártás ............................16
Tormamártás .............................16
IV. Halak
Szegedi halászlé ..........................17
Kocsonyás ponty .........................17
Töltött csuka ............................18
Halaszpik ...............................19
Marinírozott hal ..........................19
Csuka vajasan ...........................20
Tejfölös csuka ...........................20
Halmajonéz .............................21
Csuka tormával ..........................21
Hal diósán ..............................22
Marinírozott hal más módon ................................22
Hideg fogas ............................................................23
V. Előételek
Pácolt lapocka ........................................................24
Libamájpástétom ....................................................24
Májpástétom más módon........................................25
Még egy májpástétom ............................................26
Még egy libamájpástétom ......................................26
Húspuding ..............................................................27
Karfiolpuding..........................................................27
Velős karfiol ............................................................28
Velőpuding ............................................................29
Salade de boeuf ......................................................29
Jércegalantin ..........................................................30
Majonézes tojás ......................................................31
Hasés palacsinta ....................................................31
Majonézes csirke ....................................................32
Gombás omlett ......................................................32
Heringpástétom ......................................................33
Képviselőfánk velővel töltve ..................................34
Muszáka ..................................................................34
Gombaelőétel ........................................................35
Kotlett ....................................................................36
VI. Húsok
Borsos szelet ..........................................................37
Pácolt nyelv és sonka..............................................38
Citromos csirke krumplipürével ............................38
Zöldséges csirkebecsinált ......................................38
Csirke gombával ....................................................39
Csirkebecsinált gesztenyével ..................................39
Rántott csirke..........................................................40
Töltött csirke ..........................................................40
Párolt csirke ............................................................40
Olasz kolbász ..........................................................41
Virslivel töltött fojtott pecsenye ............................4 I
Hagy más rostélyos ..................................................42
Töltött rostélyos ....................................................42
VII. Garnírungok húshoz
Zöldborsógarnír ....................................................43
Töltött krumpli ......................................................43
Krumplistészta-garnírung ......................................44
Makarónigarnír ......................................................44
Rántott kelkáposzta ................................................44
Karfiol......................................................................45
Zöldbab....................................................................45
Sárgarépa-garnírung .......................45
Zöldborsó................................................................45
Zsírban sütött krumpli............................................46
Palacsintatésztából készült gomba ........................46
Piros káposzta ........................................................47
Zsemlegombóc ......................................................47
Gombás rizs ............................................................48
VIII. Főzelékek
Kelkáposzta édesen ................................................49
Kelkáposzta borsosán ............................................49
Vegyes főzelék .........'......................................49
Tökfőzelék ..............................................................50
Zöldbabfőzelék ......................................................50
Töltött káposzta ......................................................51
IX. Tészták
Rétestészta ............. ....................................53
Burgonyarétes ........... ..................................53
Krémes vert tésztából ............................................54
X. írós tészták
Hideg írós ..............................................................55
írós tészta ..............................................................55
Linzertorta ...............................56
Vajas linzer ..............................................................57
Mandulás linzer ......................................................57
Plumker ..................................................................58
Székely porhanyós ..................................................58
Fűszeres linzer........................................................58
Diós porhanyó ........................................................59
Egy jó porhanyó tészta ..........................................59
Resztolt diós porhanyó ..........................................60
Rác pite ..................................................................60
Diós pite ................................................................61
Diós béles ..............................................................62
Túrós torta..............................................................62
Harlekin ..................................................................63
Fiadén ....................................................................63
Kindli ......................................................................64
Diós linzer ..............................................................65
XI. Fánkok
Tolófánk ..................................................................66
Indiai fánk ..............................................................66
Képviselőfánk ........................................................67
Kőttes fánk..............................................................68
XII. Finom aprósütemények
Dominó ..................................................................69
Londoni rúd ..........................................................70
Csokoládékocka ......................................................70
Mogyorós kocka ....................................................70
Szerelmes levél ......................................................71
Cserebogár..............................................................71
Piskóta ....................................................................72
Fehér nouga ..........................................................72
Fehér nouga más módon ......................................72
Barna nouga ..........................................................73
Csokoládészalámi ..................................................73
Almakocka ..............................................................74
Diós patkó ..............................................................74
Diós, vajas puszerli ................................................74
Tojásos perec ..........................................................75
Vaníliás kiflicske ......................................................75
Non plus ultra ........................................................76
Csokoládéperec ......................................................76
Huszárcsók ............................................................76
Mogyorós szarvacskák ............................................77
Mogyorókarika ........................................................77
Habcsók ..................................................................77
Ischli fánk ..............................................................78
Vaníliás koszorú ......................................................78
Diós puszerli .............................78
Diós puszerli más módon ...................79
Csokoládépuszerli .........................79
Mogyorós szelet ...........................79
Mogyorós szelet más módon ................80
Vaníliás kifli ............................................................80
XIII. Minyonok
Csokoládéminyon ..................................................81
Diós minyon ..........................................................81
Puncsminyon ..........................................................82
XIV. Egyszerűbb aprósütemények teához
Mézes pogácsa ........................................................84
Rámás pogácsa........................................................84
Burgonyastangli ......................................................85
Sós stangli................................................................85
Keksz........................................................................86
Mézes keksz ............................................................86
Mézes keksz más módon ........................................86
Mézes diós ..............................................................87
Mézes keksz még más módon ................................87
Mézes tábeli .............................. 87
Teakétszersült ........................................................88
Aprósütemény ........................................................88
Mézes pogácsa ........................................................88
Még egy mézes pogácsa ........................................89
Szapora kifli ............................................................89
XV. Felvágásra igen alkalmas egyszerű torták
Mézes torta ............................................................90
Mézes torta más módon ........................................90
Sárga torta ..............................................................91
Kakaókenyér ..........................................................91
Francia cvibak ........................................................92
Gyümölcskenyér ....................................................92
Olcsó mézes ............................................................92
XVI. Szeletek
Stefánia-szelet ........................................................94
Spanyol szelet ........................................................95
Indián szelet ..........................................................95
Csokoládészelet ......................................................95
Csokoládészelet más módon..................................96
Gesztenyeszelet ......................................................96
Színes mandulás szeletkék ....................................97
XVII. Torták
Főtt csokoládétorta ........................ 98
Csokoládétorta más módon ................. 98
Sacher-torta .............................. 99
Néger torta .............................. 99
Narancstorta .............................100
Finom mogyorótorta csokoládékrémmel .......100
Mokkatorta kávékrémmel ...................101
Orosz torta...............................101
Mogyoró-karamell torta .....................102
Fagyasztott gesztenyetorta...................102
Dobostorta...............................103
Sütött gesztenyetorta .......................104
Kakaótorta ...............................104
Sacher-torta más módon ....................105
Csokoládétorta más módon .................105
Oroszkrém-torta ..........................105
Peri torta ................................106
Diókrémtorta .............................106
Panama-torta .............................107
Narancstorta más módon ...................107
König-torta ...............................108
Bohémtorta ..............................108
Karamellkrémtorta.........................109
Fatörzs ..................................109
Csokoládéroló ............................110
Máktorta ................................110
Diótorta .................................111
Őzgerinc ................................111
Homoktorta ..............................112
Tuttifruttitorta ............................112
Puncstorta ...............................112
Csokoládétorta ...........................113
Még egy Sacher-torta .......................114
XVIII. Kelt tészták
Finom kuglóf .............................115
Tejes kiflicske és delkerli ....................115
Egy jó vajastészta ..........................116
Vajaspogácsa .............................116
Vajaspogácsa más módon ...................117
Pozsonyi kifli .............................117
Kelt tészta ...............................118
Aranygaluska .............................119
XIX. Glazúrok
Fehér glazúr . . .120
Karamellglazúr .120
Csokoládéglazúr 121
XX. Kochok
Kávékoch ................................122
Citromkoch ..............................122
Dió-, mandula- vagy mogyorókoch ............123
Csokoládékoch ...........................123
Rizskoch .................................124
Rántott rizs ..............................124
Grízkoch ................................125
Zsemlekoch ..............................125
XXI. Sodók
Borsodó ............. ....................126
Csokoládésodó ...........................126
Citromsodó ..............................127
XXII. Tejes ételek
Sajtos puding .............................128
Rakott krumpli ...........................128
Rakott karfiol .............................129
Töltött tojás ..............................129
Spárga ..................................130
Rántott sajt...............................130
Szerbecske ...............................130
XXIII. Krémek
Égetett cukorkrém .........................131
Narancskrém .............................131
Még egy égetettcukor-krém ..................132
Csokoládékrém ...........................132
Még egy csokoládékrém ....................132
Mogyorókrém ............................133
Vaníliakrém ..............................133
Almakrém ...............................134
XXIV. Parfék
Vaníliás parfé .............................135
Piskótaparfé ..............................135
Vaníliaparfé más módon ....................136
Kávéparfé ................................136
Eperparfé ................................136
XXV. Fagylaltok
Vaníliafagylalt .............................137
Kávéfagylalt ..............................137
Csokoládéfagylalt..........................138
Mogyorófagylalt ...........................138
Citromfagylalt ............................138
Narancsfagylalt............................139
Gyümölcsfagylalt ..........................139
Tejpuncs.................................139
Csája ...................................140
Bólé ....................................140
XXVI. Cukorbefőttek
Kirbiz ...................................141
Görögdinnyebefőtt ........................141
Nagy földieperbefőtt .......................142
Zöldparadicsom-befőtt .....................143
Birsalma cukorban ........................143
Birsalmasajt ..............................144
Birsalmakocsonya .........................144
Egreskocsonya ............................145
Gyümölcskompót .........................145
XXVII. Savanyúságok télire
Vizes uborka .............................147
Ecetes uborka ............................148
Szerb saláta ..............................148
Hámozott uborkasaláta .....................149
Zöld babbefőzés ............................149
Zöldbab más módon .......................150
Paradicsombefőzés ........................150
Sóskát télire eltenni ........................151
Rózsabefőtt ..............................151
Rózsaszirup ..............................151
Málnaszirup ..............................152
XXVIII. Húsvéti ételek
Pászkalisztes hremzli .......................153
Krumplis hremzli ..........................153
Burgonyaliszt készítése .....................153
Levesbe galuska ...........................154
Levesbe való galuska más módon .............154
Sárga torta ...............................155
Diótorta burgonyatortával ...................155
Levesbe való laska .........................156
Rakott palacsinta ..........................156
XXIX. Kenyérsütés
Szombatra jó vizes kalács ...................157
Jó házikenyér .............................158

Ganz Ábrahámné

Ganz Ábrahámné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Ganz Ábrahámné könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Ganz Ábrahámné kóser szakácskönyve Ganz Ábrahámné kóser szakácskönyve

A lapélek és néhány lap foltos.

Állapot:
6.580 ,-Ft
59 pont kapható
Kosárba