1.067.073

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcstermelési zsebkönyv

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 358 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kihajtható melléklettel. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A felszabadulás óta hatalmas lendületet vett hazánkban a gyümölcstermelés. Pártunk és kormányunk nagyarányú támogatásával a nagyüzemi gyümölcstermelés vette át a vezető szerepet az azelőtt csaknem... Tovább

Előszó

A felszabadulás óta hatalmas lendületet vett hazánkban a gyümölcstermelés. Pártunk és kormányunk nagyarányú támogatásával a nagyüzemi gyümölcstermelés vette át a vezető szerepet az azelőtt csaknem kizárólagosan kisüzemi gyümölcstermelő formával szemben. A nagyüzemi gyümölcstermelés térhódítása természetesen sokrétűbb feladatok megoldása elé állítja szakembereinket. Nemcsak a szorosan vett gyümölcstermelés szakismereteinek tökéletes elsajátítását követeli meg kertészeinktől, hanem nap mint nap jelentkeznek olyan üzemszervezési, tervezési, jogi és egyéb általános jellegű gazdálkodási kérdések, amelyeknek megoldása sokoldalú tájékozottságot, széles skálájú ismereteket igényel.
Az üzemi gyümölcstermelés ilyen sokrétű tudnivalóit számos szakkönyvből kellett összekeresgélni. A Gyümölcstermelési Zsebkönyvnek éppen az a célja, hogy választ adjon mindazokra a kérdésekre, amelyekkel gyümölcstermelőink a gyakorlati életben nap mint nap találkoznak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Gyümölcstermelési Zsebkönyv egyszerű összefoglalása a különböző szakkönyveknek. Jóval több annál, mert újabb adatokkal, a gyümölcstermelésben használatos újabb mutatószámjok ismertetésével igyekszik az olvasó szaktudását bővíteni. Ugyanakkor - átfogó jellegénél fogva - természetesen a zsebkönyvnek nem lehet célja, hogy pótolja a részletesebb szakmunkákat, sőt igyekszik felkelteni irántuk az érdeklődést.
Céljának megfelelően könnyen kezelhető formában és csoportosításban tárgyalja a gyümölcstermelés kérdéseit, és mindazt, ami ezzel szorosan összefügg. Vissza

Tartalom

ÁLTALÁNOS ADATOK (Huszár Károly)
Mértékegységek7
Hosszmértékek7
Területmértékek7
Térfogat- és űrmértékek8
Súlymértékek9
Termőfaegység9
Normálhold10
Területátszámítási táblázat11
Különböző anyagok átlagsúlya és térfogata12
Csapadékadatok13
Átlagos havi és évi csapadék milliméterekben13
Talajokra vonatkozó adatok16
Magyarországi talajféleségek tápanyagtartalma16
Magyaroszág talajainak kémiai tulajdonságai17
A talajok pH értékben kifejezett kémhatása17
A talajok hasznos vízkészletének becslése18
A gyümölcsfák talajigénye19
Trágyákra vonatkozó adatok19
Szervestrágyák tápanyagtartalma19
Az istállótrágya térszükséglete20
Az alomfélék nedvességfelszívó képessége20
Évi istállótrágya-termelés21
Zöldtrágyázásra alkalmas növények termelési adatai22
Műtrágyák tápanyagtartalma23
Műtrágyák keverhetősége24
A műtrágyaszükséglet megállapítása, meghatározott tápanyagmennyiség alapján25
Műtrágyaadagok átszámítása megadott területre26
Egyéb adatok26
Gyümölcscsomagoló ládatípusok26
Gyümölcsszállításra alkalmas MÁV-kocsitípusok27
Az ország gyümölcsfaállományának megoszlása28
A gyümölcsfélék fagytűrőképessége28
A gyümölcsfák termőképessége29
Bogyós gyümölcsfák termésének szakaszosságáról30
A gyümölcsfa értékszámítása30
GYÜMÖLCSFAISKOLAI TERMELÉS (Probocskai Endre)30
Gyümölcsfaiskolai agrotechnika35
Magiskola35
Dugványiskola38
Anyatelep39
Erősítő iskola39
Oltványiskola40
A gyümölcsfaiskola évi munkái44
Mag-, dugvány- és erősítő iskola évi munkái44
Feltöltéses anyatelep évi munkái45
Oltványiskola évi munkái46
Gyümölcsfaiskolai munka- és anyagnormák51
Magiskolai munkanormák51
Magiskolai anyagnormák51
Dugványiskolai munkanormák52
Dugványiskolai anyagnormák52
Oltványiskolai munkanormák53
Oltványiskolai anyagnormák54
Gyümölcsfaiskolák növényvédőszer normái55
Gyümölcsfaiskolai segédanyagok normái55
Gyümölcsfamagvak adatai56
100 négyzetméter felületre kiültethető növények száma, különböző sor- és tőtávolságok mellett
Hazai gyümölcstermelésben használt alanyok57
Leggyakrabban használt üzemi szaporítási módok59
Faiskolai szerszámtípusok60
Faiskolai jel- és csomagtábla-méretek63
Használatos oltóviaszok63
Faiskolai nyilvántartások64
GYÜMÖLCSTERMELÉS
A gyümölcstelepítés előkészítésével kapcsolatos adatok (Rayman János)68
A hazánkban termelt gyümölcsök gyakorlati csoportosítása68
A sor- és tőtávolság, valamint az ültetőanyag-szükséglet meghatározása és az új telepítéseknél68
A különböző növekedési eredményező területek jellemző termőtáj-típusai69
A gyümölcsfák térigénye és kat. holdankénti ültetőanyag-szükséglete a különböző növekedést eredményező területeken71
Az egyes gyümölcsnemek telepítésére első helyen javasolt területek felsorolása72
Almagyümölcsűek72
Csonthéjas gyümölcsűek72
Héjas gyümölcsűek73
Bogyós gyümölcsűek73
Az egyes megyékbe telepítésre első helyen javasolt gyümölcsnemek74
Árugyümölcsösben telepíthető gyümölcsfajták76
Almagyümölcsűek76
Csonthéjas gyümölcsűek76
Héjas gyümölcsűek77
Házi (háztáji) gyümölcsösökben telepítésre javasolt gyümölcsfajták77
Almagyümölcsűek77
Csonthéjas gyümölcsűek78
Héjas gyümölcsűek78
Porzófajták78
Az árugyümölcsösben telepíthető gyümölcsfajták rövid leírása (Mohácsy Mátyás)81
Almagyümölcsűek81
Almafajták81
Körtefajták85
Birsfajták88
Csonthéjas gyümölcsűek88
Cseresznyefajták88
Meggyfajták89
Szilvafajták90
Kajszifajták91
Őszibarackfajták92
Héjas gyümölcsűek96
Mandulafajták96
A gyümölcstermelés munkaerő- és anyagszükséglete (Rayman János, Galli János)96
A gyümölcsöstelepítés munkaerő- és anyagszükséglete99
Gödörásással történő telepítés munkaerő- és anyagszükséglete99
Sávos forgatással (kézi erővel) történő telepítés munkaerő- és anyagszükséglete100
Gépi forgatással történő telepítés munkaerő- és anyagszükséglete 102
Gödörásással történő őszibaracktelepítés a munkaerő- és anyagszükséglete103
Köszméte- és ribizketelepítés munkaerő- és anyagszükséglete105
Málnatelepítés munkaerő- és anyagszükséglete106
Szamócatelepítés munkaerő- és anyagszükséglete108
Összesítő táblázat a telepítés munkaerőszükségletéről109
Fiatal gyümölcsösök munkaerő- és anyagszükséglete110
Egyéves almagyümölcsös munkaerő- és anyagszükséglete110
Fiatal, nem termő (3-4 éves) gyümölcsös munkaerőszükséglete112
Fiatal, nem termő (3-4 éves) gyümölcsös munkaerőszükségletének havi megoszlása118
Fiatal, nem termő (3-4 éves) gyümölcsös anyagszükséglete119
Télialma-termelés munkaerő- és anyagszükséglete120
Télialma-termelés munkaerőszükséglete120
Télialma-termelés munkaerőszükségletének havi megoszlása127
Télialma-termelés anyagszükséglete128
Télialma-termelés munkaerőszükségletének változása a termés mennyiségétől függően129
Cseresznye- (meggy-) termelés munkaerő- és anyagszükséglete130
Cseresznye- (meggy-) termelés munkaerőszükséglete130
Cseresznye- (meggy-) termelés munkaerőszükségletének havi megoszlása136
Cseresznye- (meggy-) termelés anyagszükséglete137
Kajszitermelés munkaerő- és anyagszükséglete138
Kajszitermelés munkaerőszükséglete138
Kajszitermelés munkaerőszükségletének havi megoszlása144
Kajszitermelés anyagszükséglete145
Őszibaracktermelés munkaerő- és anyagszükséglete145
Őszibaracktermelés munkaerőszükséglete145
Őszibaracktermelés munkaerőszükségletének havi megoszlása153
Őszibaracktermelés anyagszükséglete154
Munkaerőszükséglet havi megoszlása a különböző gyümölcsnemeknél155
Kézi munkaerő-szükséglet155
Igaerő-, traktorszükséglet156
Anyagszükséglet157
Kémiai védekezés anyagszükséglete157
Évi szerves- és műtrágyaszükséglet158
Mechanikai munkák anyagszükséglete159
Gép- és eszközszükséglet160
A gyümölcstermelés kézi, fogatos és gépi munkáinak normái (Huszár Károly)161
Kézimunka-normák161
Telepítési munkák161
Ápolási munkák161
Metszési munkák162
Trágyázási - talajművelési munkák165
Növényvédelmi munkák166
Gyümölcsszedés167
Gyümölcsosztályozás, válogatás, csomagolás, rakodás169
Fogatosmunka-normák170
Gépimunkanormák172
Nagyüzemi teljesítménynormák172
Kisüzemi teljesítménynormák179
NÖVÉNYVÉDELEM (Tomcsányi Pál)
Kártevők és az ellenük való védekezés189
A károsodások és kártevők áttekintése189
A károsodások és az előidéző ok felismerése (Határozókulcs)190
Állati kártevők191
Növényi kórokozók (betegségek)195
Élettani megbetegedések (anyagcserezavarok)197
Raktári betegségek almán200
A kártevők elleni védekezés202
Rovarkártevők elleni védekezés202
Növényi kórokozók elleni védekezés208
A növényvédelem eszközei212
Növényvédőszerek adatai212
Mészkénlé hígitási táblázat216
Mészoltás és mésztej217
Motoros permetezőgépek teljesítménye217
Cirkulációs szórófejek porlasztása218
Rendszeresen végzett növényvédelmi munkák a gyümölcsösben218
Mechanikai védekező munkák218
Kémiai védekezés220
Permetezési menetrend220
A gyümölcsfavédelem üzemi (felhasználási) normái224
100 liter permetlé készítéséhez szükséges védőszer mennyisége227
A permetezés végrehajtásának módja228
Biológiai védekezés (madárvédelem)228
A GYÜMÖLCS BELTARTALMA ÉS FELDOLGOZÁSA (Szabó Béla)
A gyümölcsök beltartalma233
Gyümölcseink összetételi értékei235
Gyümölcseink vitamintartalma236
Almafajtáink összetételi értékei237
Meggy tájfajtáinak összetételi értékei238
Szilvafajtáink összetételi értékei239
Kajszifajtáink összetételi értékei241
Ribizkefajtáink összetételi értékei242
Málnafajtáink összetételi értékei243
Szamócafajtáink összetételi értékei243
Egyéb bogyósgyümölcseink összetételi értékei244
Gyümölcseink cukortartalmának megoszlása244
Gyümölcseink cellulóz- és peniozántartalm245
Gyümölcseink savtartalmának megoszlása245
Gyümölcseink pektintartalma246
Gyümölcseink fagyási hőfoka és optimális tárolási feltételeik247
A gyümölcs tárolása, konzerválása247
Az alma összetételi értékeinek változása a tárolás alatt248
Gyümölcskonzervek C-vitamin tartalma248
Gyümölcshús féltermékek249
Gyümölcspulpok előállítási adatai249
Gyümölcsvelők előállítási adatai250
Különböző töménységű kénessavas oldatok átszámítása 6%-os oldatra251
A gyümölcslé feldolgozása251
Gyümölcseink lékihozatala252
A szamócalé összetétele253
A szamócatörköly összetétele253
Gyümölcslevek átlagos kémiai összetétele253
Gyümölcstörkölyök összetételi értékei254
Gyümölcsszörpök összetételi értékei255
Folyékony gyümölcs kémiai összetétele255
Cseresznye- és meggyfajták gyümölcssúlyának átlagos megoszlása256
Gyümölcsök aszalása257
Gyümölcsök tisztítási vesztesége257
A gyümölcsaszalás legfontosabb adatai258
Aszalt gyümölcsök kémiai összetételei259
Aszalt gyümölcsök szabvány szerinti jellemzői259
Gyümölcsök szeszipari feldolgozása260
A bor- és gyümölcsszeszfőzdékben felhasználható nyersanyagok és szesznyeredéke260
Gyümölcspárlatok kémiai összetétele261
Gyümölcsborok készítése261
SZABVÁNYOK (Huszár Károly)
Termesztett gyümölcsök265
Téli alma265
Nyári és őszi alma267
Körte269
Birs270
Cseresznye271
Meggy272
Szilva274
Kajszi275
Őszibarack277
Mandula278
Dió279
Gesztenye280
Mogyoró281
Köszméte281
Ribizke282
Málna283
Szeder284
Szamóca, kerti285
Gyümölcsfaiskolai szaporítóanyagok és azok csomagolása287
Szemzőhajtás és oltóvessző287
Gyümölcsfaoltványok, magról nevelt gyümölcsfacsemeték, gyümölcstermő bokrok289
Gyümölcsfa-magcsemete291
Gyümölcsfadugvány, bujtvány293
Szamócapalánta és szamócadugvány297
Gyümölcsfaiskolai szaporító- és kész növényi anyagok csomagolása és szállítása298
Vadontermő gyümölcsök304
A gyümölcs csomagolása, átvétele, szállítása, tárolása, mintavétele304
Tartósított gyümölcstermékek304
Növényápoló és védőeszközök304
Gyümölcscsomagoló anyagok305
Szerves- és műtrágyák305
JOGSZABÁLYOK (Rajman János)
Gyümölcsfaiskolák létesítése309
Kereskedelmi gyümölcsfaiskola309
Gyümölcsfaiskolai engedély visszaszolgáltatása309
A gyümölcsfaiskolai engedélyes kötelezettségei310
Házi (önellátó) faiskola311
Gyümölcsfaiskolai lerakat létesítése311
Gyümölcsfaiskolai növényegészségügyi igazolvány312
A gyümölcsfaiskola növényvédelme313
Faiskola területének zárlat alá helyezése313
Büntető rendelkezések313
Gyümölcstermelés314
Új gyümölcsösök telepítése314
Szomszédos határtól betartandó ültetési távolságok315
Árugyümölcsösben telepíthető gyümölcsfajták315
Köztesnövény-termelés316
Termelési előírások316
Permetezési előírások316
Virágzó gyümölcsfák permetezése317
Nikotin beszerzése317
Gyümölcsfák kivágása317
Új telepítésű gyümölcsfaiskolák és gyümölcsösök ideiglenes földadómentessége318
Új telepítésű gyümölcsös általános jövedelmi adó mentessége319
Termőgyümölcsös általános jövedelmi adó kedvezménye319
Gyümölcsös beadási kötelezettség alóli mentessége320
Új gyümölcsöstelepítés művelési ágváltozás bejelentése, beadási kötelezettség alóli mentesítése320
Termelőszövetkezetek gyümölcsöstelepítéseinek támogatása321
Kötelező jégbiztosítás321
Állami tartalékgyümölcsösök hasznosítása322
Gyümölcsösök ingatlanforglama323
Gyümölcsösok haszonbérletének szabályozása324
5 kat. holdon aluli gyümölcsösök hasznosítása324
A gyümölcsfával beültetett, juttatott, de be nem épített házhelyek igénybevétele324
Gyümölcsbor (erjesztett gyümölcslé) borforgalmi adója325
Gyümölcspálinkafőzés325
Gyümölcsszeszfőzdék üzembentartása325
Kertésztanulók szerződtetése és helyi képzése325
Gyümölcsfaiskola helyszínrajza (minta)327
Törzsgyümölcsös helyszínrajza (minta)328
Anyafák törzskönyve (minta)329
Faiskolai napló (minta)330
A fokozott növényvédelmi rendszabályok alá tartozó városok és községek jegyzéke331
SZAKIRODALMI TÁJÉKOZTATÓ (Rajman János)
Magyarnyelvű szakirodalom345
A gyümölcstermelési tárgyú szakkönyveket tartalmazó jelentősebb könyvtárak351
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gyümölcstermelési zsebkönyv Gyümölcstermelési zsebkönyv Gyümölcstermelési zsebkönyv Gyümölcstermelési zsebkönyv Gyümölcstermelési zsebkönyv Gyümölcstermelési zsebkönyv

A gerinc elszíneződött. A lapélek foltosak. A kötés megtört.

Állapot:
1.280 ,-Ft
10 pont kapható
Kosárba