1.067.339

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gabonák dícsérete

Szerző
Fotózta
Őriszentpéter
Kiadó: Őri Alapítvány
Kiadás helye: Őriszentpéter
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 72 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-00-6551-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Szárított kovász-melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Olcsón, egyszerűen, teljes értékűt!
Búzafasírt, káposztás lángálló, kovászolt rozskenyér, hajdinás pogácsa, zabpehely pástétom, nyárson sült puliszka... Csak néhány étel neve ízelítőül e könyvecskéből. Sokan talán nem is tudják, hogy a magyar termőföld hét féle gabonát és a hajdinát kínálja asztalunkra, ha mi is úgy akarjuk.
Azoknak íródott ez a könyv, akik szeretnék megalapozottabbá, gazdagabbá tenni táplálkozásukat, úgy, hogy mellékesen a konyhapénzből is jobban kijöjjenek.
Sokak kérésének tesz eleget a szerző, amikor közreadja a'házi gabona-feldolgozásban szerzett tapasztalatait, saját és összegyűjtött, átdolgozott receptjeit, amelyek sokat megőriztek a népi konyha hagyományaiból is. Visszaadni a kenyér becsületét!
Ha másképpen nem megy, úgy, hogy magunk sütjük meg.
Akik szívesen sütnek otthon, azok a könyvvel együtt kovászt is kapnak.

Tartalom

Előszó3
I. Heti gabonarend5
II. Gabonák és malomipari termékek minőségéről14
III. A házi gabona-feldolgozás és eszközei18
- Szemes gabonák tisztítása18
- Gabonák tárolása18
- A malom19
- Különböző gabonatermékek előállítása házi malom és különböző sziták segítségével20
- A pelyhesítőgép21
IV. Gabonaételek főzés nélkül23
- Áztatás, csíráztatás, búzafű, gabonafű23
V. A kása25
- A kásafőzés eszközei25
- A főzőkosár26
- Szemes gabonák főzése26
- A kásafőzés 7 féle módja27
VI. Különféle kásaételek29
- Kása köretek, köretek pelyhekből29
- Egyszerű édes kásák30
- Tejes kásák30
- Túrógombóc másképpen31
- Zöldséges kásák31
- Édességek, desszertek kásából32
VII. Köles ételek34
VIII. Sütemények mindenféle gabonából35
- Kásasütemények35
- Prószák, vagy málék35
- Csíramálé36
- Pehelysütemények36
- Kekszek, pogácsák37
- Töltelékek, krémek, mázak40
IX. Tésztafélék42
- Tésztafélék alapanyagai42
- Gombócok, galuskák, gánicák43
- Burgonyás-gabonás ételek44
X. Puliszka 47
(Alaptészta készítése, juhtúrós puliszka, bálmos, gomolya, tejfölös puliszka)
XI. Szószok49
- Alapszósz készítése és sokféle ízesítése49
- Krémek és pástétomok (kolbászkrém, zöldséges gombás pizzakrém, melegszendvicskrém, zabpehelypástétom)49
XII. Savanyítás51
(Korpavíz, korpacibere, raszcsin)
XIII. Diéták gabonákkal52
- Cukorbetegség52
- Lisztérzékenység53
- Tej és/vagy tojásérzékenység53
- Búzaérzékenység53
- Egyéb diéták54
- Tibeti leves - tisztítókúra54
XIV. Kenyérsütés54
- A kenyér56
- A kovász56
- Kovászolt rozskenyér57
A kovászolás és a kenyérsütés menete57
- Rozskovásszal készült rozs-búza kenyér58
- Rozskovásszal kelesztett búza, vagy tönkönykenyér58
- Rozskovásszal és élesztős kovásszal kelesztett kenyér58
- Sós élesztős kovász készítése58
- Hugo Erbe sütő ferment való kenyérsütés59
- Kenyérsütés kemencében59
- Lángos, langaló, lepény61
- Kovásztalan kenyérfélék62
(Csapáti-indiai lepénykenyér, pita kenyér, gyorst pizzatészta, élesztő nélkül)
- Szárazkenyér felhasználása (kenyér felfrissítése, morzsa készítése, kenyérpörkölt, szász diáklepény, melegszendvics, kenyérkocka)63
Utószó helyett: 65
Kenyér a magyar közmondásban
Felhasznált és ajánlott irodalom67
Ökológiai és bioboltok jegyzéke68

Soós Ferenc

Soós Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Soós Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem