1.066.414

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gabonaipari gazdálkodás és termékforgalmazás

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 389 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-086-6
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó
A gabonaipari feladata, szervezete és fejlődése
A gabonaipar tevékenységének tartalma és célja7
Malmok, tárházak és keveréktakarmány-gyárak struktúrájának átalakulása8
A gabonaipar szervezeti felépítése9
Felvásárlás, feldolgozás, kereskedelem10
A IV. ötéves terv és az 1975-ös év eredményei11
Az V. ötéves terv céljai14
A tervgazdálkodás rendszere a gabonaiparban
Tervgazdálkodás a gyakorlatban19
Vállalati hosszú és középtávú tervek19
Vállalati éves tervek20
A vállalati tervezés20
A kereskedelmi és ipari forgalmazás tervezése24
Az alapanyag-beszerzés terve24
Értékesítési terv26
Árumérlegek28
Raktározási terv30
Termelési terv31
Búza- és rozsőrlés, lisztcsomagolás31
Rizshántolás és -csomagolás33
Ipari abraktakarmányok termelése34
Termelési értékterv36
Termelőkapacitások kihasználása38
A vállalati eredmény tervezése39
Az árbevétel tervezése40
A költségek tervezése41
Az éves iparági és vállalati tervek összeállítása48
Az anyagbeszerzés és -felhasználás terve49
Műszaki fejlesztési terv49
Beruházási terv50
Munka-, üzem- és ügyvitelszervezési terv50
Együttműködési kapcsolatok fejlesztési terve50
Munkaügyi terv50
Munkavédelmi intézkedési terv51
Szociálpolitikai terv51
Szakember-továbbképzési terv51
A tervgazdasági feladatok értékelése51
A hazai és a nemzetközi gabonatermesztés, -forgalmazás feladatai, lehetőségei
A hazai gabonatermesztés és -felhasználás alakulása55
A gabonafélék vetésterülete55
A gabona minőségének alakulása57
A fajtakérdés59
A fejlesztés feltételei59
A belföldi ellátás és az export minőségi követelményei60
Objektív minősítés61
A gabonafélék felhasználása61
A terménytárolásról62
A nemzetközi együttműködés lehetőségei63
A világ élelmiszerhelyzete hosszú távú prognózisok alapján64
Tervezetek az élelmezési világprobléma megoldására65
A világpiaci helyzet66
A világ élelmezési helyzetének alakulása68
A FAO szerepe az éhség elleni küzdelemben - az USA tervei a Világélelmezési Programba70
A Közös Piac agrárpolitikája és intézkedései71
A gabona stratégiai jelentőségű termékké válik74
A gabona világpiaci ára és az állati termékek előállítása75
Országos és regionális termelési irányzatok76
A világpiaci gabonaárak alakulásának hatása77
Dinamikusan változó világ78
Negatív és pozitív hatások a gabonafélék világkereskedelmében80
A fejlődő országok helyzete80
Az élelmiszerek KGST-tagállamok közötti külkereskedelmi forgalma81
A hús világpiacának várható alakulása83
A felvásárlás rendszere a felszabadulástól napjainkig
A kötelező beadás rendszere85
A felvásárlás rendszere a tervlebontás idején87
A többcsatornás értékesítési rendszer89
A mezőgazdasági termékek új forgalmazási rendszere91
Mi az új szabályozás célja?92
A szerződéskötés módszerei és ezek alkamazása, valamint a szerződések tartalmi előírásai
Miben foglalható össze a termékértékesítési rendszer jelentősége?94
A tartalomra vonatkozó fontosabb előírások95
A szerződés egyéb előírásai95
Mezőgazdasági és termékértékesítési szerződés97
Bértárolási szerződés98
A mezőgazdasági üzemi kapcsolatok értékelése98
A termékértékesítési szerződésen alapuló kapcsolatok100
Kooperációs kapcsolatok100
A kapcsolatok elemzése100
Az alapanyag minőségét garantáló rendszer
Az étkezési búza minőségi előírásai107
A minőségi különbözetek elszámolása108
Rozs109
Kalászos takarmánygabonák (takarmányárpa, takarmánybúza, triticale) minőségi előírásai109
Sörárpaminőség109
A hántolatlan rizs minőségi követelményei110
A kukorica minőségi előírásai111
A napraforgómag minőségi előírásai111
Minőségi különbözetek elszámolása112
A szójabab minőségi követelménye112
Minőségi különbözetek elszámolása112
Az étkezési borsó minőségi előírásai113
Minőségi különbözetek elszámolása113
A takarmányborsó minőségi követelményei113
Minőségi különbözetek elszámolása113
A takarmánycirokmag minőségi előírásai114
Minőségi különbözetek elszámolása114
A zöldtakarmányliszt minőségi követelményei114
A kereskedelempolitikai módszerek alkalmazása
A szerződésekkel kapcsolatos kereskedelmi munka főbb követelményei120
Az árpolitikai irányelvek alkalmazása
Az ellátási kötelezettség
Az ellátással kapcsolatos követelmények128
A takarmánygazdálkodás feladatai
A takarmányigények alakulása és kielégítésük leheőségei131
A forgalmat lebonyolító állami kereskedelmi hálózat132
A termelési rendszerekkel való együttműködés alakulása
A szocialista mezőgazdaág szerkezete, termelési viszonyai134
Ágazati termelési rendszerek136
A nyersanyagtermelés és a fogyasztási igény137
A gabonaipar és az ágazati termelési rendszerek együttműködése138
A megkötött együttműködések célja és tartalmi sajátossága139
Az együttműködés további lehetőségei141
Tárolás és minőségmegóvás a gabonaiparban
Terményszárítás145
Árukezelés147
A gabonafélék raktári kártevői a védekezés ellenük151
Készletgazdálkodás a gabonaiparban
A gabonaipar külkereskedelmi tevkenysége
Export- és importfeladatok161
Bizományi és egyéb kapcsolatok, együttműködés a külkereskedelmi vállalatokkal162
A külkereskedelem 1968 előtt és után162
Kapcsolataink a külkereskedelmi vállalatokkal163
Az exportárulap minőségi igényei164
Import-fehérjetakarmányok minőségi követelményei166
Exportpiacaink, értékesítési lehetőségek167
A külkereskedelmi feladatok megosztása
A Gabona Tröszt hatásköre és feladata171
A GMSZV feladata172
A megyei GMV-k hatásköre és feladata172
Az exportárualapok beszerzése, az export
A külkereskedelmi forgalomban alkalmazott, vámolással kapcsolatos feladatok
Az importszállítmány vámkezelése176
Az exportszállítmány vámolása177
Importalapanyagok, rendeltetésük, importpiacaink
A külkereskedelem lebonyolítás technikai feltételei
A külkereskedelem tervfeladatai
Fontosabb szerződéses feltételek a hazai és a nemzetközi kereskedelemben
Az üzletkötéskor használt fontosabb kifejezések186
Felelősség hibás értékesítés esetén186
A kereskedelmi szerződés187
A fontosabb kereskedelmi jelölések190
A külkereskedelmi tevékenység értékelése
Külkereskedelmünk gazdaságossága200
A piackutatás és az információ jelentősége
A vállalati külkereskedelmi politika és eszközei203
A piackutatás feladata203
A hazai és import-fehérjealapanyagok gazdálkodási rendszere
A hazai fehérjeforrások, az import csökkentése224
A növényi eredetű fehérjetakarmány-termesztés fejlesztése225
Az állai eredetű takarmányfehérje-termelés fejlesztése226
A vegyipari eredetű fehérjetakarmány-gyártás fejlesztése226
A keveréktakarmány-gyártás fejlesztése226
A takarmányfehérje-szükséglet kielégítése a KGST-országok együttműködésével227
A takarmányfehérje-termelés fejlesztése az V. ötéves terv szerint227
A termelésirányítás és a belső ellátás feladatai
A takarmánygazdálkodás tendenciái és helyzete232
A takarmányok minőségellenőrzésének fontossága236
A takarmánybázis növelésének lehetőségei238
A takarmányigények alakulása és kielégítésük240
A takarmányértékesítés szervezete242
A korszerű takarmányozás elterjesztése243
Szállítás és raktárgazdálkodás a gabonaiparban245
A felvásárlás műszaki előkészületei248
A raktártípusok műszaki színvonala250
Átvevőhelyek, raktárak fogadókészsége, berendezése250
Az ipar átvételi kapacitása250
Az ideiglenes tárolók átvételi lehetőségei251
A gabonaipar vasúti áruforgalma 1975-1976-ban251
A gabonaipar és a nyersanyagtermelők sszaktanácsadási kapcsolata254
Szaktanácsadás a keveréktakarmány-gyártás és -felhasználás területén256
A horizontális integrációk kialakulása, szerepe, eredménye a gazdálkodásban258
A vertikális integrációk kialakulása, szerepe, eredménye a gazdálkodásban260
A malomipar termelési feladatai
Lisztválaszték és -minőség263
A fogyasztói igény felmérése és a termelés programozása266
Malompiari termékek belföldi kereskedelmi értékesítése267
A keveréktakarmány-termelés szervezése (malom, keverő-, hántolóüzem)
A keveréktakarmány-igények választéka271
Ipari abraktakarmányok belföldi kereskedelme
A keveréktakarmányok szerződéskötésének és forgalmazásának gyakorlata274
Az alapanyagok, késztermékek tárolása és szállítása275
Az árképzés276
Vevőszolgálat, szaktanácsadás a gabonaiparban277
Fehérjetakarékos receptek kialakítása278
A bázisgazdaságok szerepe a gyártmányfejlesztésben279
A gabonaipar pénzügyi és számviteli rendszere
A pénzforgalom281
Fizetési módok282
Készpénzfizetés, készpénzellátás284
A hitelgazdálkodás292
A hitelezés általános szabályai292
A forgóeszköz-hitelezés rendszere293
Az állóeszköz-hitelezés elvi és gyakorlati kérdései299
Az árképzés módszere és gyakorlati alkalmazása303
Árformák309
Az árszabályozás szervezete309
Szakmai ágazati árképzési irányelvek310
Vállalati árpolitikai irányelvek311
A Gabona Tröszt árképzési szabályzata311
A nyereségelszámolás rendszere320
A nyereségelszámolás szabályozása és alkalmazása320
Bérszabályozás327
Az árellenőrzés feladata, szervezése333
A gazdasági elemző munka szerepe a gabonaiparban339
A nyereség alakulásának feltételrendszere342
Az elő- és utókalkuláció módszertana, gyakorlati jelentősége350
Az alapanyagok árkülönbözeteinek felosztása351
Tevékenységenkénti költség- és eredménylevezetés352
Késztermék-utókalkuláció352
Az üzemi költségek tervezése, alkalmazása, ellenőrzése357
A költségek tervezése358
A felmerült költségek mérése359
Költségellenőrzés360
A belső érdekeltségi rendszer működése360
A munkafolyamatokba épített ellenőrzés a gabonaiparban361
A számítógépek alkalmazása366
Statisztikai módszerek és nyilvántartási rendszerek a gabonaiparban
Az információ fogalma és célja373
Az információs rendszer tevékenysége374
Az információs rendszerrel szemben támasztott követelmények374
Az információ hasznosításának feltételei375
A Központi Statisztikai Hivatal szerepe a beszámolási és adatszolgáltatási rendszer kialakításában375
A gabonaipar információs rendszerének kialakulása és helyzete376
A gabonaipar adatszolgáltatási kötelezettsége377
Irodalomjegyzék
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gabonaipari gazdálkodás és termékforgalmazás Gabonaipari gazdálkodás és termékforgalmazás Gabonaipari gazdálkodás és termékforgalmazás

A borító sarkai sérültek.

Állapot:
2.280 ,-Ft
11 pont kapható
Kosárba