Előszó | |
A gabonaipari feladata, szervezete és fejlődése | |
A gabonaipar tevékenységének tartalma és célja | 7 |
Malmok, tárházak és keveréktakarmány-gyárak struktúrájának átalakulása | 8 |
A gabonaipar szervezeti felépítése | 9 |
Felvásárlás, feldolgozás, kereskedelem | 10 |
A IV. ötéves terv és az 1975-ös év eredményei | 11 |
Az V. ötéves terv céljai | 14 |
A tervgazdálkodás rendszere a gabonaiparban | |
Tervgazdálkodás a gyakorlatban | 19 |
Vállalati hosszú és középtávú tervek | 19 |
Vállalati éves tervek | 20 |
A vállalati tervezés | 20 |
A kereskedelmi és ipari forgalmazás tervezése | 24 |
Az alapanyag-beszerzés terve | 24 |
Értékesítési terv | 26 |
Árumérlegek | 28 |
Raktározási terv | 30 |
Termelési terv | 31 |
Búza- és rozsőrlés, lisztcsomagolás | 31 |
Rizshántolás és -csomagolás | 33 |
Ipari abraktakarmányok termelése | 34 |
Termelési értékterv | 36 |
Termelőkapacitások kihasználása | 38 |
A vállalati eredmény tervezése | 39 |
Az árbevétel tervezése | 40 |
A költségek tervezése | 41 |
Az éves iparági és vállalati tervek összeállítása | 48 |
Az anyagbeszerzés és -felhasználás terve | 49 |
Műszaki fejlesztési terv | 49 |
Beruházási terv | 50 |
Munka-, üzem- és ügyvitelszervezési terv | 50 |
Együttműködési kapcsolatok fejlesztési terve | 50 |
Munkaügyi terv | 50 |
Munkavédelmi intézkedési terv | 51 |
Szociálpolitikai terv | 51 |
Szakember-továbbképzési terv | 51 |
A tervgazdasági feladatok értékelése | 51 |
A hazai és a nemzetközi gabonatermesztés, -forgalmazás feladatai, lehetőségei | |
A hazai gabonatermesztés és -felhasználás alakulása | 55 |
A gabonafélék vetésterülete | 55 |
A gabona minőségének alakulása | 57 |
A fajtakérdés | 59 |
A fejlesztés feltételei | 59 |
A belföldi ellátás és az export minőségi követelményei | 60 |
Objektív minősítés | 61 |
A gabonafélék felhasználása | 61 |
A terménytárolásról | 62 |
A nemzetközi együttműködés lehetőségei | 63 |
A világ élelmiszerhelyzete hosszú távú prognózisok alapján | 64 |
Tervezetek az élelmezési világprobléma megoldására | 65 |
A világpiaci helyzet | 66 |
A világ élelmezési helyzetének alakulása | 68 |
A FAO szerepe az éhség elleni küzdelemben - az USA tervei a Világélelmezési Programba | 70 |
A Közös Piac agrárpolitikája és intézkedései | 71 |
A gabona stratégiai jelentőségű termékké válik | 74 |
A gabona világpiaci ára és az állati termékek előállítása | 75 |
Országos és regionális termelési irányzatok | 76 |
A világpiaci gabonaárak alakulásának hatása | 77 |
Dinamikusan változó világ | 78 |
Negatív és pozitív hatások a gabonafélék világkereskedelmében | 80 |
A fejlődő országok helyzete | 80 |
Az élelmiszerek KGST-tagállamok közötti külkereskedelmi forgalma | 81 |
A hús világpiacának várható alakulása | 83 |
A felvásárlás rendszere a felszabadulástól napjainkig | |
A kötelező beadás rendszere | 85 |
A felvásárlás rendszere a tervlebontás idején | 87 |
A többcsatornás értékesítési rendszer | 89 |
A mezőgazdasági termékek új forgalmazási rendszere | 91 |
Mi az új szabályozás célja? | 92 |
A szerződéskötés módszerei és ezek alkamazása, valamint a szerződések tartalmi előírásai | |
Miben foglalható össze a termékértékesítési rendszer jelentősége? | 94 |
A tartalomra vonatkozó fontosabb előírások | 95 |
A szerződés egyéb előírásai | 95 |
Mezőgazdasági és termékértékesítési szerződés | 97 |
Bértárolási szerződés | 98 |
A mezőgazdasági üzemi kapcsolatok értékelése | 98 |
A termékértékesítési szerződésen alapuló kapcsolatok | 100 |
Kooperációs kapcsolatok | 100 |
A kapcsolatok elemzése | 100 |
Az alapanyag minőségét garantáló rendszer | |
Az étkezési búza minőségi előírásai | 107 |
A minőségi különbözetek elszámolása | 108 |
Rozs | 109 |
Kalászos takarmánygabonák (takarmányárpa, takarmánybúza, triticale) minőségi előírásai | 109 |
Sörárpaminőség | 109 |
A hántolatlan rizs minőségi követelményei | 110 |
A kukorica minőségi előírásai | 111 |
A napraforgómag minőségi előírásai | 111 |
Minőségi különbözetek elszámolása | 112 |
A szójabab minőségi követelménye | 112 |
Minőségi különbözetek elszámolása | 112 |
Az étkezési borsó minőségi előírásai | 113 |
Minőségi különbözetek elszámolása | 113 |
A takarmányborsó minőségi követelményei | 113 |
Minőségi különbözetek elszámolása | 113 |
A takarmánycirokmag minőségi előírásai | 114 |
Minőségi különbözetek elszámolása | 114 |
A zöldtakarmányliszt minőségi követelményei | 114 |
A kereskedelempolitikai módszerek alkalmazása | |
A szerződésekkel kapcsolatos kereskedelmi munka főbb követelményei | 120 |
Az árpolitikai irányelvek alkalmazása | |
Az ellátási kötelezettség | |
Az ellátással kapcsolatos követelmények | 128 |
A takarmánygazdálkodás feladatai | |
A takarmányigények alakulása és kielégítésük leheőségei | 131 |
A forgalmat lebonyolító állami kereskedelmi hálózat | 132 |
A termelési rendszerekkel való együttműködés alakulása | |
A szocialista mezőgazdaág szerkezete, termelési viszonyai | 134 |
Ágazati termelési rendszerek | 136 |
A nyersanyagtermelés és a fogyasztási igény | 137 |
A gabonaipar és az ágazati termelési rendszerek együttműködése | 138 |
A megkötött együttműködések célja és tartalmi sajátossága | 139 |
Az együttműködés további lehetőségei | 141 |
Tárolás és minőségmegóvás a gabonaiparban | |
Terményszárítás | 145 |
Árukezelés | 147 |
A gabonafélék raktári kártevői a védekezés ellenük | 151 |
Készletgazdálkodás a gabonaiparban | |
A gabonaipar külkereskedelmi tevkenysége | |
Export- és importfeladatok | 161 |
Bizományi és egyéb kapcsolatok, együttműködés a külkereskedelmi vállalatokkal | 162 |
A külkereskedelem 1968 előtt és után | 162 |
Kapcsolataink a külkereskedelmi vállalatokkal | 163 |
Az exportárulap minőségi igényei | 164 |
Import-fehérjetakarmányok minőségi követelményei | 166 |
Exportpiacaink, értékesítési lehetőségek | 167 |
A külkereskedelmi feladatok megosztása | |
A Gabona Tröszt hatásköre és feladata | 171 |
A GMSZV feladata | 172 |
A megyei GMV-k hatásköre és feladata | 172 |
Az exportárualapok beszerzése, az export | |
A külkereskedelmi forgalomban alkalmazott, vámolással kapcsolatos feladatok | |
Az importszállítmány vámkezelése | 176 |
Az exportszállítmány vámolása | 177 |
Importalapanyagok, rendeltetésük, importpiacaink | |
A külkereskedelem lebonyolítás technikai feltételei | |
A külkereskedelem tervfeladatai | |
Fontosabb szerződéses feltételek a hazai és a nemzetközi kereskedelemben | |
Az üzletkötéskor használt fontosabb kifejezések | 186 |
Felelősség hibás értékesítés esetén | 186 |
A kereskedelmi szerződés | 187 |
A fontosabb kereskedelmi jelölések | 190 |
A külkereskedelmi tevékenység értékelése | |
Külkereskedelmünk gazdaságossága | 200 |
A piackutatás és az információ jelentősége | |
A vállalati külkereskedelmi politika és eszközei | 203 |
A piackutatás feladata | 203 |
A hazai és import-fehérjealapanyagok gazdálkodási rendszere | |
A hazai fehérjeforrások, az import csökkentése | 224 |
A növényi eredetű fehérjetakarmány-termesztés fejlesztése | 225 |
Az állai eredetű takarmányfehérje-termelés fejlesztése | 226 |
A vegyipari eredetű fehérjetakarmány-gyártás fejlesztése | 226 |
A keveréktakarmány-gyártás fejlesztése | 226 |
A takarmányfehérje-szükséglet kielégítése a KGST-országok együttműködésével | 227 |
A takarmányfehérje-termelés fejlesztése az V. ötéves terv szerint | 227 |
A termelésirányítás és a belső ellátás feladatai | |
A takarmánygazdálkodás tendenciái és helyzete | 232 |
A takarmányok minőségellenőrzésének fontossága | 236 |
A takarmánybázis növelésének lehetőségei | 238 |
A takarmányigények alakulása és kielégítésük | 240 |
A takarmányértékesítés szervezete | 242 |
A korszerű takarmányozás elterjesztése | 243 |
Szállítás és raktárgazdálkodás a gabonaiparban | 245 |
A felvásárlás műszaki előkészületei | 248 |
A raktártípusok műszaki színvonala | 250 |
Átvevőhelyek, raktárak fogadókészsége, berendezése | 250 |
Az ipar átvételi kapacitása | 250 |
Az ideiglenes tárolók átvételi lehetőségei | 251 |
A gabonaipar vasúti áruforgalma 1975-1976-ban | 251 |
A gabonaipar és a nyersanyagtermelők sszaktanácsadási kapcsolata | 254 |
Szaktanácsadás a keveréktakarmány-gyártás és -felhasználás területén | 256 |
A horizontális integrációk kialakulása, szerepe, eredménye a gazdálkodásban | 258 |
A vertikális integrációk kialakulása, szerepe, eredménye a gazdálkodásban | 260 |
A malomipar termelési feladatai | |
Lisztválaszték és -minőség | 263 |
A fogyasztói igény felmérése és a termelés programozása | 266 |
Malompiari termékek belföldi kereskedelmi értékesítése | 267 |
A keveréktakarmány-termelés szervezése (malom, keverő-, hántolóüzem) | |
A keveréktakarmány-igények választéka | 271 |
Ipari abraktakarmányok belföldi kereskedelme | |
A keveréktakarmányok szerződéskötésének és forgalmazásának gyakorlata | 274 |
Az alapanyagok, késztermékek tárolása és szállítása | 275 |
Az árképzés | 276 |
Vevőszolgálat, szaktanácsadás a gabonaiparban | 277 |
Fehérjetakarékos receptek kialakítása | 278 |
A bázisgazdaságok szerepe a gyártmányfejlesztésben | 279 |
A gabonaipar pénzügyi és számviteli rendszere | |
A pénzforgalom | 281 |
Fizetési módok | 282 |
Készpénzfizetés, készpénzellátás | 284 |
A hitelgazdálkodás | 292 |
A hitelezés általános szabályai | 292 |
A forgóeszköz-hitelezés rendszere | 293 |
Az állóeszköz-hitelezés elvi és gyakorlati kérdései | 299 |
Az árképzés módszere és gyakorlati alkalmazása | 303 |
Árformák | 309 |
Az árszabályozás szervezete | 309 |
Szakmai ágazati árképzési irányelvek | 310 |
Vállalati árpolitikai irányelvek | 311 |
A Gabona Tröszt árképzési szabályzata | 311 |
A nyereségelszámolás rendszere | 320 |
A nyereségelszámolás szabályozása és alkalmazása | 320 |
Bérszabályozás | 327 |
Az árellenőrzés feladata, szervezése | 333 |
A gazdasági elemző munka szerepe a gabonaiparban | 339 |
A nyereség alakulásának feltételrendszere | 342 |
Az elő- és utókalkuláció módszertana, gyakorlati jelentősége | 350 |
Az alapanyagok árkülönbözeteinek felosztása | 351 |
Tevékenységenkénti költség- és eredménylevezetés | 352 |
Késztermék-utókalkuláció | 352 |
Az üzemi költségek tervezése, alkalmazása, ellenőrzése | 357 |
A költségek tervezése | 358 |
A felmerült költségek mérése | 359 |
Költségellenőrzés | 360 |
A belső érdekeltségi rendszer működése | 360 |
A munkafolyamatokba épített ellenőrzés a gabonaiparban | 361 |
A számítógépek alkalmazása | 366 |
Statisztikai módszerek és nyilvántartási rendszerek a gabonaiparban | |
Az információ fogalma és célja | 373 |
Az információs rendszer tevékenysége | 374 |
Az információs rendszerrel szemben támasztott követelmények | 374 |
Az információ hasznosításának feltételei | 375 |
A Központi Statisztikai Hivatal szerepe a beszámolási és adatszolgáltatási rendszer kialakításában | 375 |
A gabonaipar információs rendszerének kialakulása és helyzete | 376 |
A gabonaipar adatszolgáltatási kötelezettsége | 377 |
Irodalomjegyzék | |