1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Diétáskönyv

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 523 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-241-594-9
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Harmadik, változatlan kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Valószínűleg azért vette kezébe ezt a könyvet, mert Önt vagy hozzátartozóját valamilyen diétára ítélte a kezelőorvos. Őszintén reméljük, hogy kérdéseire megtalálja a választ, és sikerül kedvet is... Tovább

Előszó

Valószínűleg azért vette kezébe ezt a könyvet, mert Önt vagy hozzátartozóját valamilyen diétára ítélte a kezelőorvos. Őszintén reméljük, hogy kérdéseire megtalálja a választ, és sikerül kedvet is ébresztenünk a diétás táplálkozás iránt. Az Önt érdeklő diétát természetesen más is, egészséges családtagok is fogyaszthatják, mert pl. a sószegény vagy a zsírszegényebb táplálkozás az egészséges embernek is hasznára válik. Ezáltal egyszerűbbé válik a család élelmezése, nem kell külön főzni a betegnek és külön az egészségesnek. Olvassa el az Önt érdeklő fejezetet, tekintse végig a hozzá tartozó táblázatokat és próbálja meg segítségünkkel megtervezni diétája első napját. Ne riadjon vissza az apróbb gondoktól, a kisebb akadályoktól, a második nap már sokkal könnyebb lesz, a harmadik még könnyebb és így tovább. Legyen kitartó, a diétás előírások pontos és tartós követése épp olyan fontos, mint a gyógyszerszedésre vonatkozó utasítások megtartása. Vissza

Tartalom

Kedves Olvasó! 11
Mit nevezünk diétának? 12
Bevezetés a diétás táplálkozásba 15
A fogyókúra 19
Energiaszegény étrendminták 48
Étrendminták otthon tartózkodók számára 48
Étrendminták délelőtti műszakban dolgozók számára 54
Étrendminták délutáni műszakban dolgozók számára 55
Étrendminták éjszakai műszakban dolgozók számára 57
A cukorbeteg diétája 59
Étrendminták cukorbetegek számára 98
A gyomorbeteg diétája 111
Étrendminták gyomorbetegek számára 122
Étrendminták savhiányos gyomorbetegek számára 122
Étrendminták savtúltengésben szenvedők számára 123
Étrendminták gyomorműtéten átesett betegek számára 123
Étrendminták Dumping-szindrómások számára 125
Az epebeteg diétája 127
A panaszmentes epeköves beteg diétája 127
Diéta epeköves roham után és epehólyag-gyulladás esetén 133
Étrendminták epebetegek számára 136
Epeköves roham utáni étrend 136
Étrendminták epehólyag-gyulladásban szenvedők számára a betegség első 8 napján 137
Diéta epeútműködési zavar esetén 138
Diéta az epehólyag eltávolítása után 138
Étrendminták az epehólyag eltávolítása utáni időszakra 139
Hasnyálmirigy-gyulladás után javasolt étrend 140
Cukorbajos epeköves beteg diétája 141
Étrendminták a cukorbajos epeköves beteg diétájához 142
A májbeteg diétája 143
Diéta heveny májgyulladás után 143
Étrendminták heveny májgyulladáson átesett beteg számára 147
Diéta idült májbetegségben 148
Károsodott anyagcseréjű májbetegek diétája 153
Étrendminták idült májbetegek számára 156
20 g fehérjét tartalmazó étrendminták 156
40 g fehérjét tartalmazó étrendminták 157
60 g fehérjét tartalmazó étrendminták 158
Diéta magasvérnyomás-betegségben 163
Étrendminták magasvérnyomás-betegségben szenvedők számára 169
1000 mg nátriumot tartalmazó étrendminták 169
1500 mg nátriumot tartalmazó étrendminták 171
2000 mg nátriumot tartalmazó étrendminták 172
Táplálkozás szívinfarktus után 175
Étrendminták szívinfarktuson átesett betegek számára 186
6230 kJ (1500 kcal) energiaértékű, 40 g zsiradékot tartalmazó étrendminták 186
8240 kJ (2000 kcal) energiaértékű, 60 g zsiradékot tartalmazó étrendminták 188
Az érelmeszesedésben szenvedő beteg diétája 193
Étrendminták érelmeszesedéses betegek számára 202
50 g zsiradékot tartalmazó étrend 202
Kevés zsiradékot tartalmazó, energiaszegény étrendminták 202
Étrendminták leromlott betegek táplálásához 210
Vesebetegek diétája 215
Diéta heveny vesegyulladás után 215
Étrendminták heveny vesegyulladáson átesettek számára (napi 60 g fehérje, 2000 mg nátrium) 218
Idült vesegyulladásban szenvedő beteg diétája 221
Diéta heveny vesemedence-gyulladásban 222
Étrendminták heveny vesemedence-gyulladásban szenvedők számára 224
Diéta idült veseelégtelenségben szenvedők számára 230
18 g fehérjét tartalmazó étrendminták 230
20 g fehérjét tartalmazó étrendminták 231
25 g fehérjét tartalmazó étrendminták 232
30 g fehérjét tartalmazó étrendminták 233
35 g fehérjét tartalmazó étrendminták 235
Diéta nefrózis-szindrómában 236
Étrendminták nefrózis-szindrómában szenvedők számára 237
A veseköves beteg diétája 241
Húgysavköves beteg diétája 242
Étrendminták húgysavköves betegek számára 243
Cisztinköves beteg diétája 245
Kalciumoxalát-köves beteg diétája 245
Étrendminták kalciumoxalát-köves beteg számára 247
Foszfátköves beteg diétája 248
Étrendminta foszfátköves beteg számára 249
A köszvény diétás kezelése 251
Étrendminták köszvényes betegek számára 254
A székrekedés diétás kezelése 257
Étrendminták székrekedésben szenvedők számára 262
Diéta gyulladásos bélbetegségekben 265
Diéta heveny gyomor-bél hurutban 265
Diéta heveny vastagbélhurutban 269
Diéta idült vastagbélhurutban 270
Divertikulózisban szenvedő beteg diétája 274
Étrendminták idült fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő, székrekedéses beteg számára 275
Cöliákiás beteg diétája 277
Gliadinmentes étrendminták 280
Diétás kezelés heveny lázas megbetegedésekben 281
Étrendminták heveny, lázas betegek számára 285
Étrendminták elhúzódó lázas betegségben szenvedők számára 285
Vérszegény beteg diétája 289
Diéta vashiányos vérszegénységben 290
Diéta vészes vérszegénységben 291
Étrendminták vérszegény betegek számára 292
A terhes anya táplálkozása 295
A szoptató anya táplálkozása 299
Az idős ember táplálkozása 303
Gyógyszerszedés és diéta 309
Altatók 310
Antibiotikumok 311
A cukorbaj gyógyszerei 311
Az epilepszia gyógyszerei
Étvágycsökkentők 312
A fekélybetegség gyógyszerei 313
Fogamzásgátlók 313
Hashajtók 314
Láz- és fájdalomcsillapítók 315
Mellékvesekéreg-hormonok 315
Nuredal 316
A parkinzonizmus gyógyszerei 316
Szívbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek 316
Vérnyomáscsökkentők 317
Vízhajtók 318
Antituberkulotikumok 318
Dohányzás és alkoholfogyasztás 319
A diétás kezelés gyógyvíz-kiegészítése 321
Anyagcserebetegségek 321
Soványodás, testi leromlás 322
Belső elválasztású mirigyek megbetegedései (hormonális betegségek) 323
Az emésztőszervek betegségei 324
A légzőszervek betegségei 326
A vérkeringés szerveinek betegségei 326
A vese betegségei 327
A vér és a vérképzőszervek betegségei 328
Mozgásszervi betegségek 328
Allergiás betegségek 328
Terhesség, szoptatás 328
Az ásvány- és a gyógyvizek fogyasztásának ellenjavallatai 329
Szénsavas gyógyvizek 329
Mésztartalmú gyógyvizek 329
Alkáliás gyógyvizek 329
Glaubersós, keserűsós ásványvizek 330
Konyhasós ásványvizek 330
Jódos (brómos) gyógyvizek 330
Hévizek 330
Tudnivalók a diéták elkészítéséhez 331
Az étrend megtervezésétől a tálalásig 331
A diétás ételek készítéséhez használható újabb edények 342
Befőzés 344
Ételreceptek 347
Levesek 347
Levesbetétek 360
Mártások 362
Húsételek 368
Főzelékek, köretek, feltétek 386
Tojásból készült ételek 438
Uzsonna vagy tízórai ételek 444
Saláták 449
Tészták 457
Reggeli és uzsonna italok 470
Ivólevek 473
Gyümölcsből készített édességek 477
Édességek 482
Táblázatok 485
Tápanyagtáblázat 485
Élelmianyagok fehérjetartalma 493
Diétás vagy diétásnak tekintett készítmények 494
100 g nyers, tisztított élelmianyag, élelmiszer purintartalma mg-ban 505
100 g nyers, tisztított élelmianyag adermin- (B6-vitamin-) tartalma mg-ban 506
Néhány élelmiszer, élelmianyag koleszterintartalma mg-ban 507
2310 kJ-t (550 kcal-z) tartalmazó hagyományosan elkészített élelmianyagok 508
100 g tisztított élelmianyag, élelmiszer nátriumtartalma mg-ban 509
A sótlanság leplezésére alkalmas fűszerek, ízesítők, élelmianyagok 510
100 g tisztított élelmianyag, élelmiszer vastartalma 510
Néhány élelmianyag kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma 512
A gyakrabban használt nyersanyagok eszközökkel történő mérése 515
A gyakrabban használt nyersanyagok eszközökkel történő mérése 515
Gliadinmentes nem diétás termékek 516
Megjegyzések és tanácsok a búzaliszt-helyettesítők használatához 520
Tárgymutató az ételreceptekhez 521
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem