A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mesterfogások a nagyüzemi mezőgazdaságban

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 265 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés3
Többletérték előállítás, gazdaságossági optimum (Terlandai Sándor)5
Mesterfogások az üzem megszervezésében7
Adatgyűjtés, tervezés7
Keresztmetszet7
Üzemi arányok7
Egy területi egységekre felépített gazdaság szervezete9
Egy termelőszövetkezet gazdasági szervezete10
Az agronómus egy napja (Gonda Béla)11
Tervezés (Terlandai Sándor)14
Számvitel16
Kézierő16
Fogatellátás17
Gépesítés19
Javítóműhelyek24
Az üzem megszervezése (Majoros József)25
A helyi adottságok részletes felvétele27
A gazdaság talajviszonyai27
A gazdaság éghajlati viszonyai29
A gazdaság természetes fekvésének viszonyai31
A gazdaság vízellátási viszonyai33
A gazdaság közgazdasági és egyéb helyi viszonyai31
Az ésszerű üzemi arányok meghatározása35
Az üzemszervezés alapelveinek gyakorlati alkalmazása egy termelőszvetkezeti üzemben40
Az elemzés a nagyüzemi gazdálkodás fontos segédeszköze (Mahler Sándor)48
Az elemzés általában49
Az elemzés módszerei49
Az elemzés alapja, területe, terjedelme50
Állóeszközök elemzése52
Forgóeszközök elemzése56
Egyéb elemzési munkák59
Növénytermesztési munkák szervezése (Gonda Béla)69
A vetésforgó szerinti gazdálkodás69
Általános irányelvek a helyes vetési sorrend megállapításához72
Talajerőgazdálkodás91
A talajerőgazdálkodás megszervezése94
A szervestrágyák felhasználásának irányelvei98
A trágyakezelés és felhasználás új módszerei99
Földes trágyakezelési eljárás102
A trágyakihordás módszerei105
A takarmánytermesztés szervezése107
Az állatsűrűség meghatározása109
Az állatállomány takarmányszükségletének megállapítása110
A takarmánytermesztés és a takarmányozás gazdaságos megszervezése110
A takarmánytermő területek megállapítása111
A takarmányozási napok számának meghatározása111
Takarmányforrások111
A téli időszak takarmányszükségletének biztosítása111
A téli takarmányozás helyes megszervezése120
A takarmányok előkészítése (György Károly)123
Szecskázás123
Darálás125
Szénalisztek készítése127
Hibridkukorica-vetőmagtermesztés (Gonda Béla)130
Érdemes-e hibridkukorica-vetőmagtermesztéssel nagyüzemeinkben foglalkozni?131
A hibridkukorica-vetőmagtermesztéssel kapcsolatos legfőbb tudnivalók131
A silókukorica termesztése (Gonda Béla)132
Lucernamagtermesztés (Gonda Béla)137
Nagyüzemi lucernamagtermesztés 141
Kapásműveléses lucernamag-termesztés144
Védekezés a lucerna kártevői ellen146
A maglucerna betakarítása146
A munkafolyamatok szervezése (Gonda Béla)148
Tavaszi növénytermesztési munkák szervezése149
Őszi gabonavetéseink tavaszi ápolása150
Tavaszi talajelőkészítés és vetés152
Tavaszi istállótrágyázás155
Mit tegyünk a kiritkult vetésekkel?159
A vetési munkák megszervezése159
A cukor- és takarmányrépa vetése159
A burgonya ültetése160
A kukorica vetése160
A cukorrépa első sarabolása161
Az egyelés megszervezése161
A kapálás megszervezése162
A takarmányok betakarítása163
A nyári mezőgazdasági munkák megszervezése164
Az aratás megszervezése165
Behordás168
A behordáskor elkövetett hibák168
Behordás asztagolás nélkül170
Cséplés171
Az arató-cséplőgép munkájának szervezése172
Gyors veszteségmérés174
Szérű létesítése175
Tarlóhántás176
A nyári gazolókapálás megszervezése177
A kenyérgabona-elővetemények megjavításának módszerei177
Gabona kukorica után178
Gabona gabona után179
Az őszi mezőgazdasági munkák szervezése180
A burgonya betakarítása181
A burgonyaszedés szervezése181
A kukorica betakarítása182
A cukorrépa betakarítása184
Hogyan növelhető a búza termésátlaga helyes vetésterületi arányokkal és vetésforgó szerinti gazdálkodással (Gonda Béla)185
A kártevők elleni védekezés (Kacsó András)189
Állattenyésztési munkák szervezése197
Szarvasmarhatenyésztés (J. Horváth László)197
Tehenészet198
A tenyészbika gondozása203
A fejés205
A szopós borjú nevelése207
A bika nevelése212
Az üsző nevelése214
A szarvasmarha hízlalása217
Sertéstenyésztés (J. Horváth László)218
Anyakocák gondozása220
A malacoztatás226
A tenyészkanok gondozása230
A tenyészsüldő nevelése231
Az árusüldő nevelése233
A sertés hízlalása234
A zsírsertés hízlalása234
A tőkesertés hízlalása236
A baconsertés előállítása239
A sonkasüldő előállítása239
Juhtenyésztés (Gaál László)239
Anyajuhok és kosok tartása243
Üzetés és bárányoztatás246
Bárány és toklyónevelés248
A gyapjútermelés250
Prémtermelés252
Tejtermelés252
Hústermelés259
Törzskönyvezés259
Gépesítés a juhászatban260
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem