kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 222 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Ábrákkal illusztrálva. |
A juh | 5 |
A juh származása, háziasítása és elterjedése | 5 |
A magyar fejőjuhászat története | 14 |
A tejtermelés jelentősége a merinójuhászatban | 26 |
A fontosabb tejelő juhfajták | 28 |
A friz | 28 |
A racka | 29 |
A cigája | 31 |
A karakul | 33 |
A tejmerinó | 34 |
Egyéb fajták | 36 |
Fejőjuhászat a mezőgazdasági nagyüzemben | 36 |
A juhtej | 38 |
A tőgy | 38 |
A tejképződés élettana | 42 |
A juhtej tulajdonságai | 43 |
A juhtej színe | 43 |
A juhtej íze és szaga | 44 |
A juhtej sűrűsége | 45 |
A juhtej fajsúlya | 46 |
A juhtej kémhatása | 46 |
A juhtej egyéb tulajdonságai | 47 |
A juhtej összetétele | 47 |
A föcstej | 52 |
Tejhibák | 53 |
Az anyajuhok tejtermelését befolyásoló tényezők | 56 |
A fajta | 56 |
Egyed | 56 |
Szelekció | 60 |
Feljegyzés és törzskönyvezés | 65 |
Próbafejés | 70 |
A juhász | 74 |
Legeltetés | 75 |
Takarmányozás | 94 |
Általános irányelvek | 94 |
Életfenntartó táplálóanyagszükséglet | 95 |
Vemhes anyák takarmányozása | 96 |
Szoptató és fejős anyák takarmányozása | 99 |
A takarmányozás módszerei | 104 |
Itatás | 105 |
Elhelyezés | 107 |
Ápolás | 114 |
Üzekedés, berregtetés, bárányozás | 115 |
Szoptatás, leválogatás, ikresítés | 119 |
Az anyajuhok kora | 125 |
Testalkat és testnagyság | 129 |
Tejelési időtartam és a szárazonállás | 132 |
Időjárás és a fény | 135 |
Közérzet | 138 |
Betegségek | 140 |
Tőgybetegségek | 140 |
Gyomor- és bélférgesség | 141 |
Tüdőférgesség | 142 |
Kergeség | 142 |
Mételykór | 144 |
Rühösség | 145 |
Büdössántaság | 146 |
Juhcsimbe | 148 |
Listeriozis | 149 |
Juhhimlő | 150 |
Lépfene | 150 |
A tejtermelés és fejés hatása a gyapútermelésre, a gyapjú értékmérő tulajdonságaira és a báránynevelésre | 151 |
A fejőjuhászat megszervezése | 156 |
A fejés | 158 |
A fejés módja | 158 |
Hátulról fejés | 158 |
Schandl féle abrakos oldalfejés | 158 |
Gépi fejés | 166 |
A fejés gyakorisága, a fejők száma, prémium | 166 |
A kifejt tej kezelése | 167 |
A tejkezelőhelyiség és berendezése | 167 |
A tejkezelés eszközei és tisztántartásuk | 169 |
A juhtej hűtése, szellőztetése, tárolása és szállítása | 171 |
Tejtermelési higiene | 172 |
A juhászatban és a tejüzemben dolgozók személyis higiénéje | 172 |
Az istálló és környezete | 174 |
A fejés higiénéje | 175 |
A víz | 176 |
Egyéb tényezők | 176 |
A juhtej feldolgozása | 177 |
A juhtej vizsgálata | 177 |
Mintavétel | 177 |
Szennytartalom vizsgálat | 177 |
Fajsúly | 178 |
Savfok | 179 |
Zsírtartalom | 180 |
Erjesztő, reduktáze és katalaze próbák | 181 |
A juhtej hamisítása | 182 |
A tej friss voltát megállapító eljárások | 183 |
A juhtej fölözése | 183 |
Természetes fölözés | 183 |
Mesterséges fölözés | 184 |
Vajgyártás | 184 |
Gomolyakészítés | 186 |
A tej előkészítése | 187 |
A színtenyészet alkalmazása | 188 |
A tej beoltása | 189 |
A tej savfokának ellenőrzése a sajtolás alatt | 189 |
Az alvadék feldolgozása | 190 |
Felvágás és aprítás | 191 |
Utómelegítés | 194 |
Az utósajtolás | 194 |
Az alvadék kimerése | 194 |
A gomolya érlelésse és kezelése | 195 |
Gomolya készítés pasztőrözött tejből | 197 |
Korong-alakú gomolya készítése | 198 |
Juhtúró-készítés | 200 |
Joghurt | 201 |
Sajtgyártás juhtejből | 201 |
Monostori juhsajt | 201 |
Rábaközi juhsajt | 201 |
Csermajori juhsajt | 202 |
Roquefort | 204 |
Merinófort | 207 |
Füstölt szalagsajt (Parenyica) | 208 |
Ostyepkasajt | 210 |
Kaskaval | 212 |
Zsendice | 213 |
Orda | 213 |
Savó | 214 |
Ömlesztett juhsajtok | 215 |
A juhtej közvetlen fogyasztása | 217 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.