1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A vendéglátás etikája a gyakorlatban (dedikált példány)

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Szentendre
Kiadó: NICOLS Szervező és Kiadó
Kiadás helye: Szentendre
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 305 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-7694-00-5
Megjegyzés: Az egyik szerző, dr. Király István által dedikált példány. Fekete-fehér illusztrációkkal. Megjelent 1000 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szakmai etika kialakulásához vezető út
E könyv megírásakor az a gondolat vezetett bennünket, hogy az etikával - annak vendéglátásra vonatkozó terminológiáival - ne filozófiai, hanem gyakorlati... Tovább

Előszó

A szakmai etika kialakulásához vezető út
E könyv megírásakor az a gondolat vezetett bennünket, hogy az etikával - annak vendéglátásra vonatkozó terminológiáival - ne filozófiai, hanem gyakorlati megvilágításban foglalkozzunk, figyelemmel arra, hogy már az ókori nagy gondolkodók - mint Platón, Sokrates és Aristoteles - is gyakorlati filozófiának tartotta az etikát, mint az erkölccsel foglalkozó tudományt.
Célunk tudatossá tenni olvasóinkban azokat az erkölcsi szabályokat, amelyekkel egy vendéglátós dolgozó naponta találkozik, amelyek szerint él, dolgozik, emberi kapcsolatait, viselkedését, gondolkodását alakítja.
Akik filozófiával foglalkoznak, ismerik azt az öt területet, melyet tanulmányozás és tárgyalás céljából a filozófia tudománya felölel,
ezek: logika
esztétika
etika
politika
metafizika.
Ebben a könyvünkben az etikát emeljük ki.
Az etika az ideális viselkedés tanulmányozása, Sokrates szerint "legfőbb tudás, jónak és rossznak tudása, az élet bölcsességének tudása".
Az etika elnevezés a görög "ethosz" szóból származik, eredeti jelentése erkölcs, erkölcsi érzék.
Arról, hogy miként alakult ki ez a tulajdonság az emberben, tudósok és kutatók következtetéseiből szerezhetünk ismereteket.
Feltételezhető, hogy már az emberréválás kezdeti szakaszában, amikor őseink csoportokba, hordákba verődve kezdtek társas életmódot folytatni, a hagyományokból és szokásokból kialakultak olyan erkölcsi fogalmak, mint jó és rossz, saját - idegen, élet - halál. Vissza

Tartalom

A szakmai etika kialakulásához vezető út 1
Vendéglátás régen és most 4
Mi tartozik a vendéglátó szakma etikájába? 7
Amit a vezetői munkáról tudni kell 9
Mi a vezetés? 13
Milyen legyen a vezető? 14
Milyen legyen az üzletvezető? 16
Személyes példamutatás,
a vezetés etikája
A vezetői munka 30
Ember és vendégismeret 36
Vendégtipusok és szakmai történetek 38
Milyen a vendég? 101
Milyen dolgozó vagyok én? 109
Etikai alapfogalmak szakmai és gyakorlati 111
vonatkozásai
Külső megjelenés 113
Öltözködés 113
Modor 114
A magatartás erkölcsi követelményei 120
jellem 121
Lelkiismeret 121
Udvariasság 126
Figyelmesség 126
őszinteség 127
Bizalom 128
Becsületesség 129
Munkafegyelem 134
Fegyelmezettség 135
Kötelességtudat 136
Felelősségérzet, felelősségtudat 137
Magánélet erkölcse 140
Tapintatosság 142
Megbecsülés - tekintély 144
Emberség 147
Negativ erkölcsi - etikai tulajdonságok 148
Alázat 148
Bosszú 149
Elbizakodottság 151
Álnokság 154
Kapzsiság 155
Az etikai ismeretek jellemformáló hatása 157
A szeretet 160
Idegenforgalom 161
Idegen nyelvek ismeretének fontossága 170
Etika a reklám-propaganda és piackutató
munkában 172
Egyes munkakörökben dolgozók tevékenységével
járó magatartásbeli, illetve erkölcsi 181
követelmények (Kurtz Béla nyomán)
A szállodaigazgató 181
A szobafőnök 186
A gondnoknő 188
A szálló szakképzett személyzete 191
Utasitások a szálló személyzet részére 194
A szállóportás 197
A szobapincér 199
A szálloda betanított személyzete 200
A szobaasszony, szobalány 200
A bérszolga 201
A poggyászhordó szolga 202
A felszolgáló 207
A szakács 211
Az eladó 215
Pultos, kávéfőző, mixer, csapos,
mozgóárus 218
összefoglaló a szakmai etikáról 220
A vendéglátás dolgozóira vonatkozó etikai
normák jogi szabályozása 222
Melyek a szakmában leggyakrabban előforduló
etikai vétségek 223
Tudnivalók a szakmai etikáról 234
Kérdések az olvasóhoz (teszt) 235
Értékelés 237
Viselkedés és a protokoll szabályai
külföldön 238
Néhány erkölcsi fogalom magyarázata 260
A szakmai és társas érintkezésben gyakran
használt szavak és kifejezések magyarázata
(lexikon) 274
Felhasznált szakirodalom
Forrásmunkák jegyzéke
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A vendéglátás etikája a gyakorlatban (dedikált példány) A vendéglátás etikája a gyakorlatban (dedikált példány) A vendéglátás etikája a gyakorlatban (dedikált példány) A vendéglátás etikája a gyakorlatban (dedikált példány)

Szép állapotú példány.

A címlapon az egyik szerző, dr. Király István névre szóló dedikációja látható.

Állapot:
4.560 ,-Ft
23 pont kapható
Kosárba