kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott kemény papírkötés |
Oldalszám: | 182 oldal |
Sorozatcím: | Kertünk, házunk, otthonunk |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-231-974-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Bevezetés | 5 |
Nyersanyagok | 7 |
Növények | 7 |
Aloé | 7 |
Angelika | 7 |
Ánizs | 8 |
Babér | 9 |
Bazsalikom | 10 |
Benedekfű | 10 |
Boróka | 11 |
Bors | 12 |
Cayenni bors | 13 |
Cickafark | 14 |
Citromfű | 14 |
Csillagánizs | 16 |
Csombor | 17 |
Édeskömény | 17 |
Ezerjófű | 18 |
Fahéj | 19 |
Fehérüröm | 20 |
Feketeüröm | 21 |
Fodormenta | 21 |
Galgant | 22 |
Gyömbér | 23 |
Gyömbérgyökér | 24 |
Ibolya | 24 |
Izsóp | 25 |
Jázmin | 25 |
Kakukkfű | 26 |
Kálmos | 27 |
Kamilla | 27 |
Kapor | 29 |
Kapri | 29 |
Kardamomo | 30 |
Kóladió | 31 |
Koriander | 32 |
Kömény | 33 |
Kukbebabors | 34 |
Lestyán | 35 |
Levendula | 36 |
Majoránna | 37 |
Mustár | 38 |
Nőszirom | 39 |
Pasztinák | 40 |
Római kömény | 41 |
Rozmaring | 41 |
Rózsa | 42 |
Szentjánoskenyér | 44 |
Szegfűbors | 44 |
Szegfűszeg | 45 |
Szerecsendió | 46 |
Tárkony | 47 |
Tárnics | 48 |
Torma | 49 |
Turbolya | 50 |
Vanília | 51 |
Vetiver | 51 |
Vidrafű | 52 |
Zeller | 52 |
Zsálya | 53 |
Gyakrabban használt vegyületek | 54 |
A fűszernövények illat- , íz- és zamatanyagai | 61 |
Illóolajok | 61 |
Balzsamok és gyanták | 64 |
Alakoidok | 65 |
Glikozidok | 66 |
Keserűanyagok | 67 |
A nyersanyagok feldolgozásának általános műveletei | 69 |
A nyersanyagok gyűjtése, tisztítása | 69 |
A nyersanyagok szárítása, konzerválása | 70 |
Raktározás, csomagolás | 72 |
Illat, íz és aromanyagok kinyerése | 74 |
Előkészítő műveletek | 74 |
A lepárlás (desztilláció) | 76 |
Vákuumdesztilláció | 77 |
Vízgőz-desztilláció | 77 |
Különleges eljárások | 78 |
A desztilláció gyakorlati kivitelezése | 80 |
Az illóolaj elválasztása a víztől | 86 |
A kohobáció | 87 |
Illóolajok finomítása (retifikálás) | 87 |
Sajtolás | 88 |
Extakció | 88 |
Néhány extahálóeljárás | 90 |
Extahálóberendezések | 91 |
Az extrakcióhoz használt oldószerek | 97 |
Enfleurage | 99 |
Részletes technológia | 101 |
Eszenciareceptek | 101 |
Likőrök és egyéb szeszes italok ízesítésére való eszenciák (1-62. rp.) | 106 |
Limonádé és alkoholmentes italok készítéshez való eszenciák (63-78. rp.) | 131 |
Cukrászsütemény-, valamint mézeskalács-fűszerkivonatok (79-104. rp.) | 142 |
Konyhai fűszerkivonatok, ízesítésre használt készítmények (105-205. rp.) | 147 |
A feketeribiszke feldolgozása (206-208. rp.) | 174 |