1.072.879

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fűszerízelítő

Szerkesztő
Csíkszereda
Kiadó: Pallas-Akadémia Könyvkiadó
Kiadás helye: Csíkszereda
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 113 oldal
Sorozatcím: Dióhéjban
Kötetszám: 4
Nyelv: Magyar  
Méret: 16 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Első kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a tartalomból:
Fűszernek azokat a többségükben növényi vagy ásványi (pl. a só) eredetű termékeket nevezzük, amelyeket ételeink ízesítésére, illatosítására vagy esetleg tartósítására... Tovább

Előszó

Részlet a tartalomból:
Fűszernek azokat a többségükben növényi vagy ásványi (pl. a só) eredetű termékeket nevezzük, amelyeket ételeink ízesítésére, illatosítására vagy esetleg tartósítására használunk. A fűszerekre nagy szükség van a táplálkozásban, mivel azok ízükkel, illatukkal és színükkel nemcsak élvezetesebbé, változatosabbá teszik az alapélelmiszereket, hanem - sok esetben -megkönnyítik azok emészthetőségét, étvágygerjesztővé varázsolják az egyébként közömbös ízű vagy küllemű, a gyakori fogyasztással olykor éppen unalmassá vált húst, körítést, salátát stb.
A fűszerek ismerete és használata elsősorban a konyhaművészet körébe tartozik, ugyanakkor ősidők óta fontos szerepet játszanak a természetgyógyászatban, de a modern gyógyszeriparban is, a kozmetikában, mitológiában, népi hiedelmekben - mind a mai napig egy szóval tehát a nemzetek kultúrtörténetében is. Az emberiség, sőt a különböző történelmi idők, földrajzi tájegységek sajátos kultúrkörei egyben sajátos konyhaművészetet is alakítottak ki. Minél jobban finomultak az ízlések, annál fontosabbak lettek a fűszerek. Ez természetesen egyúttal azt is jelentette, hogy mind keresettebbé és lassan a mindennapi konyha nélkülözhetetlen elemeivé váltak.
A fűszerek konyhai felhasználását országról országra változó hagyományok szabályozzák. Minden nemzet konyhájának megvannak a kedvenc fűszernövényei: a szurokfüvet, mentát és kaprot sokféle bárányételhez használják Közel-Keleten és Görögországban; Thaiföldön szinte mindenhez adnak korianderlevél-körítést, és citromfűvel ízesítik a csirke- és halételeket. Angliában a sertéshús mellé a zsályát kedvelik, és ez adja a zsályás Derby sajt zöld színét is, míg a sült bárányt gyakran mentaszósszal tálalják. Vissza

Tartalom

FŰSZERÍZELÍTŐ 5
Fűszerkereskedelem 7
Mágia és gyógyítás fűszerekkel 9
A fűszerezés művészete 15
Trágya és fűszerzet 15
Kuriózumok a fűszerek világából 18
A fűszerek értékéről 24
Fűszerek tárolása és kezelése 26
FŰSZEREK A-Z-IG 27
MIHEZ MIT ÉS MIT MIHEZ? 75
FŰSZERKEVERÉKEK A-Z-IG 78
NÉHÁNY FŰSZERES RECEPT 103
KÖZISMERTEBB FŰSZEREK MAGYAR-ROMÁN SZÓTÁRA 110
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Fűszerízelítő
Állapot:
1.980 ,-Ft
10 pont kapható
Kosárba