1.066.319

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fűszerek könyve

Étel- és italízesítők ismertetése, termesztése és a fűszerezés gyakorlata

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 324 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN: 963-230-254-0
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. Negyedik kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

... A hajóút 1519. szeptember 20-án kezdődött és az öt spanyol vitorlás alkotta flottából csak egyikük érte el - fedélzetén 18 emberrel - 1522. szeptember 6-án a hazai partokat. A hajó belseje azonban óriási vagyont, azaz 700 mázsa fűszert rejtegetett.
Egy villanás a történelemből! A híres Magellán-expedíció tragédiája és a tragédiában is siker: a világ legaromásabb fűszereivel gazdagodott Európa. S mindez akkor történt, amikor a borsot - mint a legértékesebb fűszert - a magyar patikáriusok aranymérlegen mérték és méregdrágán vásárolták lakomáikhoz a gazdagok.
Pillantsunk bele egy XVI. századbeli kéziratos könyvecskébe, "Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyv-"-be. Szinte elönt a fűszeráradat: "Tehénhús fokhagymás kaszás lével, tehénhús tiszta borssal, kukreittel, tehénhúspecsenye fenyőmaggal, murokkal, répával, vaddisznósült sóban, kakukkfűvel, vadalmával, ecettel, vöröshagymával, zsályával, majorannával, musttal, murokkal..." Az ízeknek és illatoknak szinte végtelen sora!
És... Tovább

Fülszöveg

... A hajóút 1519. szeptember 20-án kezdődött és az öt spanyol vitorlás alkotta flottából csak egyikük érte el - fedélzetén 18 emberrel - 1522. szeptember 6-án a hazai partokat. A hajó belseje azonban óriási vagyont, azaz 700 mázsa fűszert rejtegetett.
Egy villanás a történelemből! A híres Magellán-expedíció tragédiája és a tragédiában is siker: a világ legaromásabb fűszereivel gazdagodott Európa. S mindez akkor történt, amikor a borsot - mint a legértékesebb fűszert - a magyar patikáriusok aranymérlegen mérték és méregdrágán vásárolták lakomáikhoz a gazdagok.
Pillantsunk bele egy XVI. századbeli kéziratos könyvecskébe, "Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyv-"-be. Szinte elönt a fűszeráradat: "Tehénhús fokhagymás kaszás lével, tehénhús tiszta borssal, kukreittel, tehénhúspecsenye fenyőmaggal, murokkal, répával, vaddisznósült sóban, kakukkfűvel, vadalmával, ecettel, vöröshagymával, zsályával, majorannával, musttal, murokkal..." Az ízeknek és illatoknak szinte végtelen sora!
És vajon hol tartunk ma? Élünk-e a századokon át felhalmozódott fűszergazdagsággal?
Dr. Buga László, közismert orvosi tanácsadónk, e könyv ajánló oldalain nem éppen igenlő választ ad: "Ahogy a történelmi fűszerek között csatangolok, az az érzésem, hogy a híres magyar konyha sokféle íze napjainkban kissé elszegényedett, megkopott. Mintha a szakácsok és gazdasszonyok megfeledkeztek volna róluk."
A könyv szerzője még rá is dupláz: "Fűszereink nagy részét nagyanyáink nemcsak hogy ismerték, hanem kertjükben termesztették is. Ma azonban a boltban vásárolt borson, köményen, hagymán, petrezselymen, babérlevélen, majorannán kívül alig ismerünk más ízesítőt."
Nem használjuk ki tehát lehetőségeinket. A fűszerválaszték ma újra óriási, csak éppen nem tudunk róla. A könyv célja az, hogy részletesen ismertesse a kiváló, de elfelejtett, a meglevő, de helytelenül használt, az új és ezért még ismeretlen fűszerféléket és a fűszerezés tudományát. Olvasóink mindent megtalálnak itt, amit a fűszerekről, fűszerkeverékekről tudni jó: eredetüket, jellemzőiket, tulajdonságaikat, felhasználási lehetőségeiket, termesztésüket. Megismerkedhetnek a különböző pácokkal, mártásokkal, ízesítőkkel, a fűszeres növényi ecetek összetételével, elkészítésével, használatával, és tanácsokat kapnak fűszeres italok keverésére is.
A könyv harmadik kiadását a szerző jelentősen átdolgozta, kibővítette. Néhány új növényt közöl, részletesen tájékoztat a fűszernövények házi termesztésével és tartósításával kapcsolatos teendőkről. A modern táplálkozáshoz jó tanácsokat adnak az újonnan megírt fejezetek: "Korszerű ételek - korszerű ételízesítés", "A méz mint ízesítő", "Fűszernövények a szépség szolgálatában". Mindezeken túl sok új receptet és ötletet találunk az átdolgozott műben. Ajánljuk minden háziasszonynak, diétás étrendű embertársunknak, a vendéglők és nagy éttermek szakácsainak, konyhafőnökeinek és a vendéglátóipar más szakembereinek. Vissza

Tartalom

Aperitif5
A fűszerezés öröme9
Egy kis fűszertörténelem12
A fűszerekről általában17
A fűszerek hatóanyagairól22
A fűszerek vásárlása, tárolása és előkészítése26
Fűszertartó a konyhában30
A fűszerek helyes adagolása és elkészítése33
Étel- italfűszereink részletes ismertetése37
Angelika38
Angosztura40
Áfonya41
Ánizs42
Babérlevél45
Bazsalikom47
Boróka49
Bors51
Borsikafű54
Borsmenta56
Cayeni bors58
Citrom59
Citromfű61
Csillagánizs62
Édes kömény64
Fahéj 66
Fehér üröm67
Fekete üröm69
Fokhagyma70
Galanga73
Grape fruit74
Gyömbér75
Izsóp77
Kakukkfű78
Kapor81
Kapri83
Kardamomi85
Kaszkarilla87
Kálmos87
Komló88
Koriander90
Kömény91
Kurkuma93
Lestyán95
Majoranna96
Metélőhagyma98
Mustár100
Narancshéj102
Padlizsán
Paprika104
Paradicsom106
Pasztinák
Petrezselyem108
Rebarbara
Retek
Római kömény112
Rozmaring115
Sáfrány116
Sáfrányos szeklice118
Szagosmüge120
Szegfűbors121
Szegfűszeg122
Szerecsendió125
Szurokfű126
Tárkony128
Torma129
Turbolya131
Vanília133
Vasfű134
Vöröshagyma136
Zeller138
Zsálya140
Fűszernövények a kiskertben és az ablakban151
Fűszernövények házi tartósítása162
Fűszerkeverékek171
Fűszeres pácok - pácolások143
Néhány szó a divatos fűszermártásokról147
Az ételízesítőkről201
A gomba is fűszer205
Legyünk óvatosak a sózással!210
Fűszeres növényi ecetek214
Ízesített konyhaecetek214
Borecetek216
Egyéb ecetek217
Korszerű ételek - korszerű ételízesítés219
Új típusú és hagyományos levesek219
Konzervételek222
Mirelite gyorsfagyasztott ételek226
Alufóliás ételek230
Grillételek232
Húsételek238
Halételek244
Sajtos ételek247
Saláták250
Baba- és gyermekételek256
Diétás fűszerezési tanácsok260
A fűszerek mint italalapanyagok269
Likőrök, pálinkák273
Gyümölcsborok, bólék, sörök 276
Hűsítő italok278
Kávék279
A méz mint ízesítő280
Fűszerkalauz284
Mihez - mit?285
Mit - mihez?292
Hasznos konyhai tanácsok298
Fűszernövények a szépség szolgálatában306
Irodalomjegyzék310
Mit hol keressünk?311

Romváry Vilmos

Romváry Vilmos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Romváry Vilmos könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Fűszerek könyve Fűszerek könyve Fűszerek könyve

A védőborító foltos.

Állapot:
980 ,-Ft
5 pont kapható
Kosárba