Előszó
Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok feltétele van, némelykor például egy-egy pohárka jóféle ital és finom étel kóstolgatása is....
Tovább
Előszó
Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok feltétele van, némelykor például egy-egy pohárka jóféle ital és finom étel kóstolgatása is. Jó, ha tudjuk, hogy nemcsak különleges vagy drága nyersanyagokból készült ételköltemények tehetők az asztalra. Bizony a legegyszerűbb élelmiszerekből is sokféle finomság készíthető, és ez kiderül e könyv receptjeiből.
Ne csak igyunk, együnk is!
A sör, a bor és a pezsgő, valamint az egyéb alkoholos italok mellé fogyasztott ételek és kis falatkák - vagyis a korcsolyák - legfontosabb feladata, hogy a kellemes gasztronómiai élményen túl az elfogyasztott alkohol hatását kissé mérsékeljék, tompítsák, illetve hogy késleltessék felszívódását. Még egyszerűbben: az alkohol a lehető legkevésbé ártson, és senki ne rúgjon be.
Éhgyomorra soha ne igyunk, mert az italban lévő alkohol, legyen az bármennyire is kevés, azonnal a fejünkbe szállhat, magyarán becsípünk. Ennél sokkal komolyabb következményei is lehetnek, különösen az úgynevezett alkalmi ivóknál, vagyis azoknál, akik csak ritkán fogyasztanak alkoholt.
Bizonyos élelmiszerek képesek késleltetni az alkohol felszívódását. Ilyenek a magas zsírtartalmú nyersanyagok, készítmények és különféle ételek, például az olajos magvak, a zsíros sajtok, a sok szénhidrátot tartalmazó sós sütemények és a szardíniafélék. A fogyókúrázók a diétájukat ilyenkor persze függesszék fel!
Vissza