A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Provence

Gasztronómiai kalauz

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 383 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 15 cm
ISBN: 963-9552-83-6
Megjegyzés: Színes fotókkal gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"Itt kezdődik az igazi francia délvidék: a növényzet apránként elveszti északias jellegét, a bükkfákat, a tölgyerdőket és a gyertyánost aleppófenyők, olajfák és rekettyések... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"Itt kezdődik az igazi francia délvidék: a növényzet apránként elveszti északias jellegét, a bükkfákat, a tölgyerdőket és a gyertyánost aleppófenyők, olajfák és rekettyések váltják fel.
Melegebben süt a nap, fénye szikrázóbb, az itt lakók beszéde dallamosabb. Ez a Drome-vidék, a rozmaringjáról és szarvasgombájáról híres, hullámzó puszta, ahol fel s alá száguldozik a hideg misztrál.
A 7-es út Montélimaron vezet keresztül. Ez volt Dél-Franciaország főútvonala, mielőtt felváltotta volna az Autoroute du Soleil (a Nap autóútja).
A Drome-vidék az itt készített sajt sajátos ízét adó fűszernövényektől illatozik. Dieulefit a picodon nevű kecskesajt hazája, míg a környező domboldalakon szőlő érik a tricastini szőlőkben.
Délebbre, Dél-Franciaország legnagyobb reneszánsz kastélyánál, a Chateau de Grignan-nál mintha Madame de Sévigné, XIV. Lajos korának egyik legműveltebb asszonya elhaló sóhaját hallanánk." Vissza

Tartalom

9 Montélimar, Les Baronnies és Cháteauneuf-du-Pape
10 Mandulatermesztés
14 Montélimar specialitása, a nugát
16 La Table de Nicole Valaurie-ban
18 Provence-i előételek
20 Richerenches, „a fekete arany fővárosa"
20 A szarvasgombapiac
22 Hajsza a „fekete arany"-ért
23 Egy sokszínű gomba egyszerű története
24 La Beaugraviére
26 Nyons, az olajfák hazája
26 Istenek és legendák fája
30 A provence-i olívaolajok
32 „Koccintás az igazival"
34 Les Baronnies
34 „Hogy Baronnies-ban mindig éljen a hársfa"
34 A hársfa, Baronnies királya
36 A hársfavirágpiac
38 Séguret
38 Étkezés a Dentelles de Montmirail lábánál
38 A Domaine de Cabasse borai
41 A konyhakerttől a tányérig
44 A déli Rhone-vidék borai
46 Gigondas és Vacqueyras
48 Cairanne, Séguret, Sablet és Rasteau
49 Valréas és Vinsobres
50 Beaumes-de-Venise muskotálybora
52 Őexcellenciája, Chateauneuf-du-Pape bora
54 A bortermelő és a szőlő
57 Az Alpilles és a Camargue vidéke
58 Les Alpilles
58 Les Baux-de-Provence borai
60 A csodálatos természet, és a természetesen készült borok földje
62 A Jean-Marie Cornille malom olaja
64 La Regalido - egy igazi vidéki fogadó
66 Arles
66 Arles, a fények városa
68 Az arles-i kolbászok és más specialitások
71 Ökörsütés
72 Aigues-Mortes, a hagyományok városa
72 A só és a sólepárló munkások
74 A Dél sópárló telepei
76 A só begyűjtése
76 A „fleur de sel"
78 receptek a Camargue vidékéről
81 Szardella
82 A camargue-i rizsföldek
83 A rizstermesztés
86 Lou Mas Doü Juge - a camargue-i népművészet és étkek
90 A MANADE-tól az arénáig
90 A manade
90 A camargue-i lovak
92 A bika
94 Saintes-Maries-de-la-Mer
94 A tellinaszedők
96 Amilyen kicsi, olyan finom!
99 A Mont Ventoux-tól Aix-enProvence-ig
100 Avignon
100 Az Aujoras croquette - egyszerre ropogós és omlós
102 Carpentras
103 A carpentras-i hetipiac
106 A szarvasgombapiac - diszkréció egy csepp misztikummal
108 A carpentras-i berlingot
112 A velleroni piac: a szántóföldről egyenesen a kosárba!
114 L'isle-sur-la-Sorgue
114 La Prévote
116 Apt
116 A croquant és Pierrot Blanc kenyere
120 Bernard Mathys konyhája
122 Úton Bonnieux-ba
124 A luberoni borok
126 Chateau-borok
130 L'Auberge des Seguins
132 Lourmarin
132 A konyhafőnök
138 Egy pékség és fűszerüzlet a letűnt világból
140 Aix-en-Provence
141 Le Clos de la Violette
144 Paul Cézanne
146 Provence-i zöldségek
150 Calisson - amiről az édesszájúak álmodoznak
152 A tizenhárom karácsonyi desszert
154 A nugát
156 A Fouques-műhely betlehemes figurái
158 Cháteau Simoné
160 A provence-i Magas-Alpok
162 Forcalquier
162 A pastis rövid története
164 A pastis és rokonai
165 Hogyan készül a hagyományos pastis?
168 Az ERŐDÍTETT BÁNON FALU
168 Banoni sajt
172 Banon, ahol Maurice Melchior boltja áll
174 Sisteron, az „Haute Provence gyöngye"
174 A sisteroni bárány
176 Pieds et paquets: „ lábak és csomagok "
178 Chateau-Arnoux: La Bonne Étape
183 Haute Provence illatai
183 „A levendula az Haute Provence lelke " (Jean Giono)
183 Virágok és illóolajok
186 A levendula a konyhában
188 Provence fűszernövényei
190 Minden ízhez a megfelelő fűszer
192 Az Ubaye-völgy
193 Barcelonnette, az izgalmas történelmű falu
193 Génépy du Grand Rubren
194 Az Ubaye-völgy további specialitásai
199 Marseille-től Hyéres-ig
200 Marseille
200 A kikötő
202 Néhány jellegzetes földközi-tengeri hal
206 Tengeri csemegék: rákok, kagylók, rákfélék, polipok, tintahalak
208 Tenger gyümölcsei
210 A homár elkészítésének és elfogyasztásának művészete
213 Hogyan tálaljuk és fogyasszuk a langusztát?
215 Rákok és tengeri pókok
216 A vacsora tálalva!
216 Hogyan készítsünk bouillabaisse-t?
221 Provence-i halételek
222 Provence kaviárja: a Poutargue de martigues
223 A sardinade
226 A cabanonok
228 Azok a régi szép cukorkák és édességek
230 Cassis
230 Az öböl
232 Cassis fehérbora
236 Bandol
240 L'íle-Rousse
242 A vari Hostellerie Bérard
244 Konyhaművészet, szőlészet és akvarellek á la cart
246 Toulon
246 A piac
246 Az olajbogyó, a maga teljes pompájában
252 Cade de Toulon
254 Hyéres
254 A kivi a vitaminok kicsiny „bőségszaruja"
258 Porquerolles
258 Egy különleges fogás a szigeten
261 Cotes de Provence
262 A Cotes de Provence borai
264 Nincsen nyár rozé nélkül
266 Fehér- és vörösborok
268 A Cotes de Provence nevesebb szőlőbirtokai
272 Coteaux varois
274 Les Arcs-sur-Argens
274 A Maison des Vins és a Vinothéque: bormúzeum és vinotéka
276 A Bacchus Gourmand
278 Különleges desszertek
280 Lorgues
280 Bruno
282 Le Massif des Maures
282 Minden, ami édes
282 A méhkaptár
282 A méhész
285 A címke olvasása
286 Mézeskalácsok és más termékek
289 Saint-Tropez-től Antibes-ig
290 Saint-Tropez
292 A golyójátékosok
296 Roquebrune-sur-Argens
296 Robert Bedot, a sajtmester
298 Cannes
298 La Croisette
300 A Carlton és a Martinez
302 Bruno Oger konyhája
306 Vallauris
308 Amikor az agyag formát ölt
310 A Lérins-szigetek
310 A Saint-Honorat szerzeteseinek bora és likőrje
314 Antibes
314 Les Vieux Murs
318 Grasse
318 A parfümök története
320 Így készül a parfüm
322 Pont-du-Loup
322 A Florian cukrászda
324 A virágok útja
331 Nizza, Monte Carlo és Menton
332 Nizza
332 Kandírozott gyümölcsök
334 Auer, a cukrász
338 Nizza, a szegfű fővárosa, és a virágfesztivál
341 Mesclun
342 Kis salátalexikon
344 Néhány sajátosan nizzai fogás
350 Socca
351 Poutine és nonnat
352 Bellet-i borok: bellissimi!
354 Monaco
356 Le Louis XV
359 Alain Ducasse
362 Menton
362 A citrom legendája és története
366 Kis citromlexikon
369 Függelék
370 Kislexikon
371 Irodalomjegyzék
372 Helységnévmutató
375 Receptmutató
378 Név- és tárgymutató
379 Címek
382 Köszönetnyilvánítás
382 Képjogok

Francie Jouanin

Francie Jouanin műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Francie Jouanin könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem