Előszó | 11 |
Bevezető | 15 |
Mi a franchise | 19 |
A franchise értelmezése | 20 |
A franchise átadó és átvevő | 23 |
A franchise alkalmazása | 25 |
Esetleírás: A Budget Rent a Car autókölcsönzési hálózat | 27 |
Kérdések | 29 |
A franchise kialakulása | 31 |
Amerikai Egyesült Államok | 32 |
Európa és más földrészek | 34 |
Magyarkország | 39 |
Esetleírás: A Mister Minit Magyarországon | 44 |
Kérdések | 46 |
A franchise elterjedésének okai | 47 |
A szolgáltatások előretörése | 48 |
Az önnálló munka iránti igény | 50 |
Foglalkoztatási helyzet | 54 |
A franchise nemzetközivé válása | 54 |
A bankok érdekeltsége | 55 |
Vállalkozási hibák csökkentése | 57 |
Szövetségek, kisvállalkozási alapítványok, tanácsadók | 58 |
A jogi szabályozás módosulása | 62 |
Privatizáció | 62 |
Esetleírás: A Holiday Inn szállodalánc | 64 |
Kérdések | 68 |
A franchise két alaptípusa | 71 |
A termék és védjegyhasználtai franchise | 72 |
Az üzleti franchise | 74 |
Esetleírás: Hazai fejlesztésű nyelviskola rendszer, a Novoschool | 79 |
Kérdések | 80 |
Az üzleti franchise rendszerek formái | 81 |
Otthoni vagy családi franchise | 82 |
Vállalkozói vagy beruházó franchise | 85 |
Területi franchise | 86 |
Master franchise | 87 |
Esetleírás: A Kentucky Fried Chicken gyorsétkező lánc | 88 |
Kérdések | 93 |
Előnyök és hátrányok | 95 |
Az átvevő szemszögéből | 96 |
Az átadó szemszögéből | 101 |
A franchise és a fogyasztó | 104 |
A franchise gazdasági és társadalmi hatásai | 105 |
Esetleírás: Franchise a hazai szállodaiparban | 106 |
Kérdések | 110 |
A franchise rendszerek kifejlesztése | 111 |
Szabványosítás | 112 |
Egyediség, versenyelőny | 113 |
Marketing | 115 |
Teszt működés | 117 |
A franchise csomag | 118 |
A rendszer kifejlesztésének tökeigénye | 119 |
Személyzet | 120 |
Partner kézikönyv | 120 |
A franchise átvevő kiválasztása | 124 |
Képzés | 128 |
Telepítés, berendezés, szervezet | 130 |
Információ, kooperáció, controlling | 130 |
Esetleírás: A ServiceMaster szolgáltató lánc | 131 |
Kérdések | 133 |
Hogyan lehetek sikeres franchise átvevő? | 135 |
A franchise átvevő elemzése | 136 |
A franchise átadó elemzése | 141 |
Fizetendő díjak, tőkeszükséglet | 144 |
Döntés terv készítése | 149 |
Az üzleti terv megvalósítása | 151 |
Telepítés, üzembe helyezés, nyitás | 152 |
Működés, folyamatos kontroll | 152 |
Esetleírás: Egy franchise-hoz hasonló működésű hazai rendszer, a Rádiótaxi | 156 |
Kérdések | 157 |
A franchise szerződés | 159 |
Általános elemek | 160 |
Magyarországi sajátosságok | 171 |
Eselteírás: Egy hazai fejlesztésű franchise rendszer, a City Grill | 175 |
Kérdések | 179 |
Pénzügyi eszközök | 181 |
Pénzügyi források | 182 |
A pénzügyi csomag | 184 |
Esetleírás: Franchise finanszírozás Ausztriában | 185 |
Kérdések | 187 |
A jövő | 189 |
Nemzetközi irányzatok | 190 |
Magyarországi lehetőségek | 199 |
Esetleírás: Egy ígéretes osztrák franchise rendszer, a Hallo Pizza | 200 |
Kérdések | 204 |
Mellékletek | 205 |
Nemzeti franchise szövetségek | 205 |
A Nemzetközi (amerikai) Franchise Szövetség | 207 |
A Német Franchise Szövetség | 209 |
Irodalom | 213 |
Angol nyelvű tartalomjegyzék | 223 |