kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Kalligram Könyvkiadó Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 287 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-06-1189-9 |
Bevezetés | 5 |
Előbeszédek | 11 |
Mit tegyünk, és mit együnk? | 11 |
Egy kis kitérő a tudomány határvidékeire | 12 |
Hányféleképpen lehet főzni? | 15 |
Régen és most | 18 |
A mosogatás eredete | 18 |
A mosogatásról | 19 |
Régen és most | 21 |
Tanuljunk könnyen, gyorsan | 23 |
Pörköltek, paprikások | 23 |
Gulyások | 24 |
Halászlé | 25 |
Nem csak hússal élünk - levesek, főzelékek | 26 |
Sűrítem a levest | 26 |
Mi mennyi, és mennyi az annyi? | 28 |
Titkok fejezete | 31 |
Régi titkok, melyeket nagyanyáinktól tanulhattunk - volna | 31 |
A hús titkai | 31 |
Páclé készítése | 32 |
Kenőpácolás | 33 |
Elősütés | 33 |
Egyéb tudnivalók | 33 |
A bundázás, avagy a panírozás titkai | 35 |
A máj titkai | 37 |
A szója titkai | 38 |
Általános és "rejtett" tudnivalók a szójáról | 39 |
Töltött ételek | 42 |
Rakott ételek | 42 |
Labdapecsenye vagy vagdalt pecsenye (fasírozott) | 43 |
Szójakocka káposztával | 43 |
Szójafasírt pehelyből | 43 |
Szójafasírt porból | 44 |
Szójapástétom | 44 |
Ráadás: Fruzsina őrült szójareceptje | 44 |
Töltött ételek | 45 |
Tehéntúró - házilag | 45 |
Rézi sajtja | 46 |
Krémsajt | 47 |
Tejszín krémsajt | 47 |
Köményes sajt | 47 |
Borsos sajt | 47 |
Boursain (buszen) | 48 |
A tojás titkai | 48 |
Lágy tojás | 49 |
Kemény tojás | 49 |
Tükörtojás | 49 |
Diétás tükörtojás | 49 |
Rántotta | 49 |
Púpos rántotta | 49 |
Kínai rántotta | 50 |
Omlett | 50 |
Buggyantott tojás | 50 |
Tejfölös tojás | 50 |
Tojáspörkölt | 50 |
Meleg töltött tojás | 51 |
Hideg töltött tojás | 51 |
Tojásvagdalt | 51 |
A burgonya titkai | 52 |
Krumplipüré | 54 |
Krumplisaláta | 54 |
A hagyma titkai | 55 |
Vendégváró póréhagyma | 57 |
A tej titkai | 57 |
A liszt titkai | 59 |
A mai háziasszony titkos titkai | 60 |
Leégett hús | 60 |
Égett a sütemény, a torta | 60 |
Kozmás a leves, a főzelék | 61 |
Elsóztam a levest | 61 |
Sós a hús | 62 |
Savanyú a leves | 62 |
Juj! Megégettem a kezem! | 62 |
A pénz és az idő titkai | 64 |
Kínai csirkeszárny | 64 |
Hogy gyorsabban elkészüljön! | 64 |
Gomba-"pillanatrecept" | 66 |
További olcsó és gyors ételajánlatok | 67 |
Lábatlan csirke | 67 |
Sterc | 67 |
Hajdúkása | 67 |
Pászkavelő | 67 |
Piros-fehér-zöld | 67 |
Maradék? - Az nálunk nincs! | 68 |
Mit csináljunk a maradék húsokkal? | 69 |
Húskrokett (ropogós) | 69 |
Húspuding | 69 |
Édesanyám emlékezetes, jó, töltött palacsintája | 69 |
Hortobágyi húsos palacsinta | 70 |
Pástétom főtt húsból | 70 |
Becsinált leves | 70 |
Töltött krumplislepény | 70 |
Amikor a főzelék megmarad | 71 |
Ránk szárad a köret | 71 |
Édességmaradékok | 72 |
Levesek | 73 |
Ükanyáinktól holnapig | 73 |
Levesreceptek 1915-ből | 75 |
Marhahúsleves anno | 75 |
Spórolós levesek | 77 |
Húslevesek hús nélkül | 77 |
Kukoricaliszt-leves galuskával | 78 |
Suhantott leves | 79 |
Szalonnás leves | 79 |
Zöldségleves májgombóccal | 79 |
Burgonyaleves csipetkével | 79 |
Erőleves betegeknek | 80 |
Böjti leves | 80 |
Csirkeleves | 80 |
Köménymagos leves | 81 |
Rántott leves | 81 |
Savanyú tojásleves | 81 |
Tejleves | 81 |
Paradicsomleves | 82 |
Napjaink levesei | 85 |
Erőleves nyers sárgarépával | 85 |
Erőleves sajttal | 85 |
Ízes leves kockából | 85 |
Rizsleves | 85 |
Lebbencsleves | 86 |
Bableves így vagy úgy | 86 |
Lencseleves | 86 |
Szárazborsóleves | 87 |
Zöldborsóleves | 87 |
Zöldséglevesek | 87 |
Krumplilevesek | 88 |
Tejfölös burgonyaleves | 88 |
Burgonyaleves zellerlevéllel | 88 |
Krumplileves babérlevéllel | 89 |
Erdélyi édes krumplileves | 90 |
Mákófalvi krumpligombócleves | 90 |
Egyéb tudnivalók a krumplilevesről | 90 |
Csorbák | 91 |
Csorba zöldséggel | 91 |
Csorba húsfélékkel | 91 |
Nyári levesek | 91 |
Bolgár aludttejleves | 91 |
Joghurleves hidegen | 92 |
Zöldleves | 92 |
Kelkáposztás (avagy frankfurti) leves | 92 |
Sóskaleves | 93 |
Sóskaleves Berta szerint | 93 |
Paraj-, avagy spenótleves | 93 |
Paradicsomlevesek így is, úgy is | 93 |
Magyaros paradicsomleves | 94 |
Sajtos paradicsomleves | 94 |
Bazsalikomos paradicsomleves | 94 |
Spanyolos (hideg) paradicsomleves | 94 |
Hideg paradicsomleves | 94 |
Jeruzsálemi paradicsomleves | 95 |
Gyümölcslevesek | 95 |
Vegyes gyümölcslevesek | 95 |
Nagyanyám borlevese | 96 |
Hallevesek | 96 |
Változatok a halászlére | 96 |
Halkocsonya I. | 97 |
Anyám hallevese | 97 |
Halkocsonya II. | 97 |
Utószó a levesekhez | 98 |
Levesbetétek | 99 |
Csurgatott tészta | 99 |
Daragaluska I. | 100 |
Daragaluska II. | 100 |
Egyszerű májgaluska | 100 |
Reform májgombóc | 100 |
Burgonyagombóc | 101 |
Zsemlegombóc | 101 |
Zsemlegombóc | 101 |
Macesz-, avagy pászkagombóc | 101 |
Tört galuska - nokedli | 102 |
Reszelt tészta | 102 |
Csipetke | 102 |
Vajgaluska | 103 |
Sült borsóka | 103 |
Egyéb levesbetétek | 103 |
Köretek | 105 |
Burgonyaköretek | 105 |
Sós vízben főtt krumpli | 105 |
Petrezselymes burgonya | 105 |
Sajtos burgonya | 105 |
Krumplipüré | 105 |
Pirított burgonya | 106 |
Hagymás krumpli | 106 |
Rósejbni | 106 |
Hasábburgonya - szalmakrumpli | 106 |
Krokett, avagy pofézli | 106 |
Tócsni | 107 |
Burgonyapecsenye | 107 |
Rizs- és egyéb köretek | 107 |
Párolt rizs | 108 |
Paradicsomos rizs | 108 |
Rizsköret olaszosan | 108 |
Tarhonyaköret | 108 |
Hajdúkása | 109 |
Köretek zöldségfélékből | 109 |
Angolos zölségköretek | 109 |
Parajlepén | 110 |
A kukorica mint lírai kitérő | 110 |
Puliszka | 111 |
Kukoricaprósza | 112 |
Főzelékek - másképpen | 112 |
Podlupka, azaz karalábélevél | 112 |
Tőtika, azaz töltöt karalábélevél | 113 |
Karalábéfőzelék és -leves | 113 |
Töltött karalábé | 113 |
Rakott karalábé (rizzsel meg egyebekkel) | 113 |
Bundás és rántott karalábészeletek | 114 |
A bab, borsó és lencse dícsérete | 114 |
Főzelékek és húsfélék között | 115 |
Őfelsége, a káposzta | 117 |
Téli töltött káposzta | 117 |
Nyári töltött káposzta | 117 |
Ínséges idők töltött káposztája | 118 |
Erdélyi káposzták | 119 |
Erdélyi lucskos káposzta | 119 |
Székelykáposzta, avagy székelygulyás | 119 |
Kolozsvári rakott káposzta | 120 |
Főzelékek édes káposztából | 120 |
Párolt káposzták | 121 |
Vadász káposzta | 121 |
Rizses vagy tarhonyás káposzta | 122 |
Buba galuskás káposztája | 122 |
Káposztás trepanka | 122 |
Padlizsán, tojásgyümölcs, avagy törökparadicsom | 122 |
Padlizsán törökösen | 124 |
Padlizsán rizzsel | 124 |
Padlizsánkrém | 124 |
Olasz melancani | 125 |
Gizi padlizsánreceptje | 125 |
Sajttal rakott padlizsán | 125 |
Hagymareceptek | 126 |
Nyers hagyma áztatva | 126 |
Mustáros hagyma | 126 |
Zöldhagymaszár-saláta | 127 |
Hagymatokány | 127 |
Erdélyi hagymatokány | 127 |
Hagymaleves I. | 127 |
Hagymaleves II. | 128 |
Hagymaleves III. | 128 |
Fűszeres töltött hagyma | 128 |
Hagymatorta | 129 |
Hagymafeltét | 129 |
A sokat kárhoztatott húsok | 130 |
Egy kis történelem, egy kis tudomány | 130 |
A hentesnél | 131 |
A csirke | 133 |
Egybesült csirke | 133 |
Töltött csirke | 133 |
Csirkemell változatosan | 134 |
Citromos sült csirkecomb | 134 |
Mindenféle párolt csirkék | 134 |
Pörkölt és paprikás csirke | 135 |
Lecsós csirke | 135 |
"Csirkék tárkonymártásban" | 136 |
Darált húsok | 136 |
Töltelék mindenféléhez | 136 |
Rakott akármicsodák | 137 |
Fasírozott (vagdalt), avagy labdapecsenye | 137 |
A híres-nevezetes citromos fasírt | 137 |
Miklós labdapecsenyéje | 138 |
Francia darált pecsenyeszelet | 138 |
Ugyanez odalenn Délen | 138 |
Szeletelt húsok | 138 |
Natúrszelet | 138 |
Párolt húsok | 139 |
Egybesült és társai | 139 |
Sült oldalas | 140 |
Töltött dagadó | 140 |
Egy s más a halakról | 142 |
Rácponty | 142 |
Keszeg ropogósan | 143 |
Göngyölt tonhal | 143 |
Tengeri hal egyszerűen, finoman | 143 |
Ugyanez másképpen | 144 |
Hahó! Itt a reform: saláták | 145 |
Egynemű nyers saláták | 147 |
Franciasaláta | 147 |
Gyors franciasaláta | 148 |
Krumplisaláták | 149 |
Anyám krumplisalátája | 149 |
Majonézes krumplisaláta | 149 |
Zelleres krumplisaláta | 149 |
Arlette halas krumplisaláta | 150 |
Paradicsomsaláták | 150 |
Egyszerű paradicsomsaláta | 150 |
Poni paradicsomsalátája | 150 |
Erdélyi paradicsomsaláta | 150 |
Fantázia paradicsomsaláta | 150 |
Sült paradicsomsaláta | 150 |
Egyéb salátafélék | 151 |
Fejes zöldségsaláta | 151 |
Cukros fejessaláta | 152 |
Francia fejessaláta | 152 |
Spenótsaláta | 152 |
Céklasaláták | 153 |
Nagyanyáink céklasalátája | 153 |
Nyers céklasaláta | 153 |
Péter sült céklasalátája | 153 |
Orosz céklasaláta | 153 |
Céklapüré-saláta tojással | 153 |
Céklafantázia | 153 |
Káposztasaláták | 154 |
Forrázott káposzta | 154 |
Savanyú káposzta - kocsissaláta | 154 |
Zellersaláták | 155 |
Reszelt zeller | 155 |
Klasszikus zellersaláta | 155 |
Zellersaláta öntettel | 155 |
Zeller keveréshez | 155 |
Pikáns padlizsánsaláta | 155 |
Kevert saláták | 156 |
Kovászosuborka-saláta | 157 |
Judit friss keveréke | 157 |
Mai ötletsalátám | 157 |
Rizssaláták | 157 |
Főtt-tészta-saláta | 157 |
Grízsaláta | 518 |
Jeruzsálemi zöldségsaláta | 158 |
Pároltsárgarépa-saláta | 158 |
Hagymasaláták | 158 |
Nyers hagymasaláta | 158 |
Zöldhagyma szára | 159 |
Pórésaláta egyszerűen | 159 |
Száraz hüvelyessaláták | 159 |
Szárazbabsaláta | 159 |
Szójababsaláta | 159 |
Babsaláta egyszerűen | 160 |
Lencsesaláta | 160 |
Gyümölcssaláták | 160 |
Almasaláta | 161 |
Ínyenc almasaláta | 161 |
Almasaláta mézzel | 161 |
Almasaláta joghurttal | 161 |
Baracksaláta | 161 |
Barack- és dinnyesaláta | 162 |
Téli gyümölcssaláta | 162 |
Nyári vegyes gyümölcssaláta | 162 |
Izraeli gyümölcssaláta | 162 |
Banánsaláta | 162 |
Salátalevek, salátaöntetek | 163 |
Dresszingek, mártogatók vagy dippek | 163 |
Páclé | 164 |
Majonéz | 164 |
Zöld majonéz | 164 |
Olcsó majonéz | 166 |
Hamis, azaz tartármajonéz | 166 |
Alapöntetek | 166 |
Francia salátaolaj | 167 |
Olasz salátamártás | 167 |
Angolmártás | 167 |
Élesztőmártás | 167 |
Hideg tormamártás | 168 |
Bolognai mártás, vagy pizzaszósz | 168 |
Ketchup (Rézi receptje szerint) | 168 |
Fűszer- és gyümölcsecetek - háziasan | 168 |
Tárkonyecet | 170 |
Borecet | 170 |
Gyümölcsecetek | 170 |
Almahéjecet | 170 |
Korpacibere | 170 |
Szörpök | 171 |
Egresszörp | 171 |
Málnaszörp | 171 |
Ribizliszörp | 172 |
Bodzaszörp (télire) | 172 |
Bodzaszörp (azonnali fogyasztásra) | 173 |
Rózsaszörp | 173 |
Gyümölcsszörpök általános készítése nyersen | 173 |
Eper, málna, ribizke, szeder | 173 |
Rostos gyümölcslevek | 173 |
Kenőkék | 174 |
Körözött | 175 |
Túrókrém | 175 |
Sajtkrém | 175 |
Tormás krémsajt | 176 |
Tejfölös habarcs | 176 |
Juhtúrós zöld vaj | 176 |
Töpörtyűkrém | 176 |
Mari kenőkéi | 176 |
Géza májpástétoma | 177 |
Színes vajak | 177 |
Zsidótojás | 178 |
Tojáskenőke forrón | 178 |
Pecsenyezsír | 178 |
"Libamáj"-kenőke | 179 |
Húskonzervek "dúsítása" kenőkévé | 179 |
Paradicsomkrém | 179 |
Szójapástétom | 179 |
Lencsepástétom | 179 |
Hanasz | 180 |
Itt jönnek a csemegék | 180 |
Dunai kaviár | 180 |
Pannon kaviár | 180 |
Velő tökmagból | 181 |
Élesztős velőpástétom | 181 |
Itt vannak a csodálatos zakuszkák! | 182 |
Erdélyi zakuszka | 182 |
Bukaresti zakuszka | 182 |
Kidei zakuszka | 182 |
Konyhakert a levegőben | 183 |
Erdő-mező ajándéka | 185 |
Egyéb salátafélék, zöldlevelek | 185 |
Aranyat versenyző saláta | 185 |
Vadvirágsaláta | 185 |
Csalánsaláta | 186 |
Pitypangsaláta | 186 |
Porcsinsaláta | 186 |
Mezei levesek és egyebek | 186 |
Bogyók-befőttek | 187 |
A gombák világa | 188 |
Szelíd és vad teák | 189 |
Teák és főzetek készítése | 190 |
Közismert teák és főzetek | 191 |
Kamilla | 191 |
Dióhéj, cseresznye- és meggyszár | 191 |
Hagymalevél | 192 |
Csipkebogyó | 192 |
Szárított-feketebodza-tea | 193 |
Kökényvirágtea fogyókúrához | 193 |
Berkenyevirág-tea | 193 |
Csalántea | 193 |
Tészták | 194 |
Gyúrt és főtt tészták | 194 |
Gyúrt tészta | 194 |
Diós, illetve mákos tészta | 195 |
Sajtos tészta | 195 |
Darás tészta | 196 |
Túrós csusza | 196 |
Krumplis tészta (grenadírmars) | 196 |
Káposztás kocka | 196 |
Erzsi káposztás kockája | 197 |
Fokhagymás-tejfölös főtt tészta | 197 |
Olasz szarvacskatészta | 197 |
Spagetti magyarosan | 198 |
Makaróni olaszosan | 198 |
Kedvenceink: a palacsinták | 198 |
Palacsintatészta | 198 |
Kelt palacsinta | 199 |
Gundel palacsinta | 199 |
Csúsztatott palacsinta | 200 |
Sós krumplis palacsinta | 200 |
Sonkás palacsinta | 201 |
Teflonos palacsinta | 201 |
Káposztás palacsinta | 201 |
Májkrémmel töltött palacsinta | 201 |
Sörkorcsolya-palacsinta | 202 |
Krumplikrémmel töltött palacsinta | 202 |
Hortobágyi húsos palacsinta | 202 |
Darált marhahússal töltött palacsinta | 202 |
A pogácsák: ezek is a kedvenceink | 203 |
Mandulás pogácsa | 203 |
Sajtos pogácsa | 203 |
Vajas pogácsas | 204 |
Krumplis pogácsa | 204 |
Tehéntúró-pogácsa | 204 |
Egyszerű túrópogácsa | 204 |
Füstölt sajtos pogácsa | 204 |
Töpörtyűs pogácsa | 205 |
Morzsák - császáriak | 205 |
Császármorzsa darából | 205 |
Császármorzsa lisztből | 206 |
Búzadara pirítva | 206 |
Vendégváró sós sütemények | 207 |
Káposztás hasé | 207 |
Gombával töltött leveles | 208 |
Sonkás kifli | 208 |
Virslis rolni | 208 |
Sajtkrémes korongok | 208 |
Sütemények magasiskolája | 209 |
Poronyú, azaz omlós tészták | 209 |
Alaptészta | 210 |
Finom linzertészta | 210 |
...és még mi minden | 211 |
Olcsó, könnyen elkészíthető sütemények | 211 |
"Esztike" leveles-hájas tészta | 211 |
A világ legfinomabb sósrudacskája | 211 |
Anyám villámgyors süteménye | 212 |
Almás pite | 212 |
Vizes piskóta | 213 |
Egyszerű gyümölcslepény | 213 |
Kakaós lepény | 213 |
Kevert gyümölcsös lepény | 214 |
Zsófi süteménye | 214 |
Szegényember süteménye | 214 |
Egyszerű rétes | 214 |
Készen vásárolt réteslap | 214 |
Rétes-meg - más töltelékek | 215 |
A tortákról | 216 |
Tortalapsütés | 216 |
Tortabevonó | 216 |
Tortadíszítés | 217 |
Habsütemények | 217 |
Gyümölcsös sütemény | 217 |
Túrófánkocskák | 217 |
Habcsók, hólabda, habkoszorúk | 218 |
Gyümölcshab | 218 |
Habfelfújt | 218 |
Diós csók Bertha módra | 219 |
Krémek - krémszerűségek | 220 |
Citromkrém | 220 |
Madártej | 220 |
Egyszerű különlegességek | 222 |
Macskagombóc | 222 |
Karlsbadi torta | 222 |
Citromkrémes ostyaszeletek | 222 |
Rézi csokoládés őzgerince | 222 |
Fagylaltok | 223 |
Gyümölcsfaglaltok | 223 |
Vaníliafagylalt | 223 |
Csokoládéfagylalt | 224 |
Kakaófagylalt | 224 |
Karamellfagylalt | 224 |
Fogyni kéne - de hogyan? | 225 |
A vendéglátás titkai | 231 |
Anyáink uzsonnái | 233 |
Franciaasztal | 233 |
Ünnepi tálalás, díszítés | 234 |
Flambírozás és egyéb fifikák | 234 |
Készülődés az ünnepre | 236 |
Karácsonyi sütemények - régen | 240 |
Fehér mandulás koszorú | 240 |
Fehér habkosaracskák | 240 |
Ünnepi sáfrányos kalács | 241 |
Szaloncukor | 241 |
Mézeskalács-figurák | 242 |
Díszítőmáz | 245 |
Mézestészta | 246 |
Cukorjég | 246 |
Mézescsók | 246 |
Öt év múltán | 248 |
Fasírozott - hús nélkül | 248 |
Édeskáposzta-főzelék | 248 |
Sajtos almafánk | 548 |
Töltött rizsfánk | 248 |
Citromjava | 249 |
Puliszka-polenta változatok | 249 |
A gombákról | 250 |
Új spenótreceptek | 251 |
Szilvia spenótreceptje | 251 |
Spenótos galuska | 252 |
Kalandjaim Gizi barátnőm főztjével | 252 |
A krémekhez, kenőkékhez - királyi hozzátoldás | 254 |
Zöldreceptek, melyeket most tanultam | 256 |
Cukkini, padlizsán finoman | 256 |
Rakott tök | 256 |
Piros galuska | 256 |
Levesbevalók | 257 |
Zolika török sajtkrémje | 257 |
A világ legcsodálatosabb krumplilevese | 258 |
Savanyítás-savanyúság | 259 |
Almaecet | 261 |
Lusta asszony rétese | 261 |
Új tapasztalataim a húsokkal | 261 |
Annácska mézes csirkéje | 261 |
Mézes csirke | 262 |
Rokfortsajtos mártás | 62 |
Zolika görög gyrosa | 262 |
Elő-utószó | 263 |
Mesterkurzus | 264 |
Utószó (Szilárd Gabriella) | 266 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.