Bevezető | 5 |
Konyhatechnika és konyhai eszközök | 10 |
Előkészítés | 11 |
A főzés és sütés | 12 |
A főzelék- és zöldségfélék elkészítése | 12 |
A húsok és halak elkészítése | 14 |
Néhány szó a fűszerezésről és az ízesítésről | 16 |
Levesek | 24 |
Zöldségbouillon | 25 |
Paradicsomleves | 25 |
Paradicsomleves túróval | 25 |
Gombaleves | 26 |
Húsleves | 26 |
Hamis húsleves | 26 |
Különleges húsleves | 27 |
Céklaleves | 27 |
Uborkaleves | 27 |
Uborkaleves angolosan | 28 |
Parajleves | 28 |
Borscs | 28 |
Kelkáposztaleves | 29 |
Savanyú tojásleves | 29 |
Spárgaleves | 29 |
Leves diétás kenyérből | 29 |
Burgonyaleves | 30 |
Burgonya krémleves | 30 |
Tavaszi leves | 30 |
Kelleves burgonyával | 31 |
Tojásleves | 31 |
Sóskaleves | 31 |
Nizzai leves | 31 |
Vöröshagymaleves | 32 |
Vörös borleves | 32 |
Rizsleves | 32 |
Borjú becsináltleves | 32 |
Hideg málnaleves | 33 |
Húsételek | 34 |
Roston sütött bélszínszeletek | 35 |
Roston sült borjú- vagy sertésszelet | 35 |
Steak felsálból | 36 |
Beefsteak vagdalt húsból | 36 |
Andalúziai beefsteak | 36 |
Szardellás marhahús | 37 |
Paradicsomos marhahús | 37 |
Vagdalt hús tükörtojással | 37 |
Borjúszelet citrommal | 38 |
Paradicsomos borjúszelet | 38 |
Párolt borjúhús zellerrel és paradicsommal | 38 |
Borjúszelet gombával | 39 |
Borjúszelet paradicsommal | 39 |
Papírban sült | 39 |
Amerikai sült hús | 39 |
Borjúborda papírhüvelyben | 40 |
Borjútekercs hidegen | 40 |
Sertésszelet mártással | 40 |
Sertésszelet tejjel | 41 |
Sonka borral | 41 |
Karaj gombával | 41 |
Hús káposztával | 42 |
Spanyol zöldséges hús | 42 |
Marha- vagy borjúvese borral | 42 |
Pikáns vese | 43 |
Máj vörös borral | 43 |
Roston sült májszeletek | 44 |
Roston sült véreshurka | 44 |
Ecetes velő | 44 |
Roston sült bárány | 44 |
Fokhagymás báránysült | 45 |
Sült ürücomb | 45 |
Angol ürühús | 45 |
Nyárson sült ürü keletiesen | 45 |
Birkahús kelkáposztában | 46 |
Fokhagymás birkasült | 46 |
Sült jérce | 46 |
Csirkesült mustárral | 46 |
Gyorsan sült házinyúl | 47 |
Halételek | 48 |
Gőzben készített halak | 49 |
Roston sült halfilé almaszeletekkel | 49 |
Paradicsomos lében párolt keszeg | 50 |
Sütőben párolt törpe harcsa | 50 |
Fóliában sült halak | 50 |
Halragu | 51 |
Gombás fogasszeletek | 52 |
Harcsa sülve | 52 |
Frissen sült halak | 52 |
Párolt csuka | 52 |
Gőzben főtt füstölt hering | 53 |
Ponty forrázva | 53 |
Forrázott kecsege | 53 |
Szegedi halászlé | 54 |
Pikáns halleves | 54 |
Fogas hidegen | 54 |
Halmajonéz franciasalátán | 55 |
Halkonzerv tartármártással | 55 |
Hering hideg mustármártással | 55 |
Tojásételek | 56 |
Tojásfőzés | 57 |
Bevert tojás | 57 |
Tükörtojás reszelt sajttal | 58 |
Tükörtojás vagdalt májjal | 58 |
Tükörtojás sonkával | 58 |
Tükörtojás paradicsommal | 58 |
Tükörtojás gombával | 59 |
Tükörtojás hagymával és petrezselyemmel | 59 |
Rántotta zöldségekkel | 59 |
Tejfölös tojás | 59 |
Gyors tojásétel | 59 |
Tojás-bomba | 60 |
Töltött tojás | 60 |
Töltött tojás melegen, vajmártásban | 60 |
Lágytojás fészekben | 60 |
Tojáslepény | 61 |
Húsos tojás | 61 |
Szardellás tojás | 61 |
Sajtos tojás | 61 |
Habart tojás sajttal | 62 |
Tojás tonhallal | 62 |
Húsos tojásomlett | 62 |
Zöldséges omlett | 62 |
Tojással töltött paradicsom | 63 |
Tojáslepény főzelékfélékkel | 63 |
Tojáslepény parajjal | 63 |
Tojáslepény hagymával | 63 |
Tojáslepény sajttal | 64 |
Káposzta tojásrántottával | 64 |
Keménytojás portugál módon | 64 |
Svéd omlett | 64 |
Kaszinótojás | 64 |
Hideg töltött tojás tavasziasan | 65 |
Vitaminos hideg tojás | 65 |
Mártások | 66 |
Húsmártás | 67 |
Csípős hagymamártás | 67 |
Mustármártás | 68 |
Borsos mártás | 68 |
Tormamártás | 68 |
Reszelt torma céklalében | 69 |
Citromhab mártás | 69 |
Tartármártás (majonéz) | 70 |
Tartármártás II. | 70 |
Zöldmártás | 70 |
Hidegen kevert zöldmártás | 70 |
Bechamel mártás (vitaminos) | 70 |
Ramoulade mártás | 71 |
Bíbormártás | 71 |
Paradicsommártás friss paradicsomból | 71 |
Paradicsommártás paradicsompüréből | 71 |
Fehér vajmártás | 72 |
Sóskamártás | 72 |
Fűszeres mártás | 72 |
Zellermártás | 72 |
Fehér gombamártás | 72 |
Hollandi mártás | 73 |
Sajtmártás | 73 |
Barna mártás | 73 |
Barna gombamártás | 73 |
Uborkamártás | 73 |
Főzelékek | 74 |
Párolt bab magában és kísérettel | 75 |
Párolt uborka | 75 |
Vegyes főzelék | 76 |
Spárga mártással | 76 |
Tök spárga módon | 76 |
Sóska húskivonattal | 77 |
Kukoricacsutka | 77 |
Roston sült zellergumó | 77 |
Roston sült cikória (Chicorée) | 77 |
Roston sült uborka | 77 |
Roston sült gomba | 78 |
Roston sült paradicsom | 78 |
Roston sült főzelékkoktél | 78 |
Párolt borsó | 78 |
Cukorborsó vajjal | 78 |
Párolt paraj | 79 |
Téli paraj | 79 |
Paraj másképpen | 79 |
Francia paraj | 80 |
Párolt kel | 80 |
Téli kel | 80 |
Kelkáposzta tejföllel | 81 |
Párolt kelbimbó | 81 |
Kelbimbó | 81 |
Karfiol barna vajjal | 81 |
Paradicsomos karfiol | 82 |
Céklafőzelék | 82 |
Feketegyökér | 82 |
Zellerfőzelék | 82 |
Vegyes főzelék | 83 |
Birsfőzelék | 83 |
Főtt rizs (száraz) | 83 |
Töltött főzelék | 83 |
Hústöltelék | 84 |
Gombatöltelék | 84 |
Töltött hagyma | 84 |
Töltött uborka | 84 |
Töltött karalábé vagy zeller | 84 |
Töltött fehér káposzta vagy fejes saláta | 85 |
Töltött burgonya | 85 |
Paraj- vagy salátatekercs | 86 |
Töltött kel | 86 |
Töltött gomba | 87 |
Zöldbab sütve | 87 |
Spárga gombával | 87 |
Spárga zöldborsó módra | 88 |
Karfiolfilé | 88 |
Hideg padlizsán | 88 |
Káposzta reszelt sajttal | 89 |
Túróval töltött tök | 89 |
Zöldbab sajttal | 89 |
Zöldborsó angolosan | 90 |
Húsos zöldborsó | 90 |
Tejfölös karotta | 90 |
Töltött karfiol | 90 |
Töltött hagyma | 91 |
Töltött cékla | 91 |
Töltött paradicsom | 91 |
Töltött paradicsom gombával | 91 |
Töltött uborka | 92 |
Töltött zeller | 92 |
Olasz paradicsom | 92 |
Töltött fejes saláta | 93 |
Főzelékkocsonya | 93 |
Saláták és nyersfőzelékek | 94 |
Fejes saláta | 95 |
Sajtos fejes saláta | 96 |
Cikóriasaláta | 96 |
Uborkasaláta | 96 |
Zellersaláta sárgarépával | 96 |
Hagymasaláta | 97 |
Paradicsomsaláta | 97 |
Pikáns paradicsomsaláta | 97 |
Káposztasaláta | 97 |
Fehér- vagy vöröskáposzta | 97 |
Gombasaláta | 98 |
Paprikasaláta törökparadicsommal | 98 |
Céklasaláta | 98 |
Boglársaláta | 98 |
Karfiolsaláta | 99 |
Vegetáriánus saláta | 99 |
Bíborsaláta | 99 |
Spárgasaláta | 99 |
Uborkasaláta más módon | 100 |
Zöldsaláta más módon | 100 |
Nyári saláta | 100 |
Heringsaláta | 100 |
Franciasaláta | 101 |
Marhahússaláta | 101 |
Halsaláta | 101 |
Májsaláta | 102 |
Vegyes nyersfőzelék | 102 |
Parajsaláta | 103 |
Kelbimbósaláta | 104 |
Reteksaláta | 104 |
Paprikasaláta | 104 |
Padlizsánsaláta | 105 |
Oroszsaláta | 105 |
Étvágysaláta | 105 |
Szegedi saláta | 105 |
Lipcsei saláta | 105 |
Előételek, egytálételek | 106 |
Nyári vacsora-étel | 107 |
Sajtos egytálétel | 107 |
Darált tyúkmáj | 107 |
Sonkakocsonya | 108 |
Pikáns túrókvartett | 108 |
Rakott zöldbab | 108 |
Olasz spárga | 109 |
Svájci ragu | 109 |
Borjú- vagy csirkeragu borsos mártásban | 110 |
Halragu borsos mártásban | 110 |
Sukiyaki (japán nemzeti étel) | 110 |
Virslifelfújt angolosan | 111 |
Szivárványomlett | 111 |
Gomba toszkániai módon | 112 |
Töltött padlizsán | 112 |
Töltött tök | 112 |
Csiperkegomba mártással | 112 |
Borjú- vagy sertéstüdő rizzsel | 113 |
Zöldbab tojással | 113 |
Túros felfújt sósan | 113 |
Burgonyalepény | 113 |
Desszertek - frissítők | 114 |
Nyers gyümölcs | 115 |
Gyümölcssaláta | 115 |
Finom gyümölcssaláta | 115 |
Banánsaláta | 116 |
Töltött barack | 116 |
Dinnye desszert | 116 |
Töltött dinnye | 117 |
Dinnye csemege | 117 |
Töltött citrom | 117 |
Töltött narancs | 117 |
Töltött grape fruit | 118 |
Sült alma | 118 |
Sült almaszeletek | 118 |
Roston sült banán | 118 |
Roston sült grape fruit | 119 |
Sült gyümölcs köntösben | 119 |
Őszibarack krémmel | 119 |
Csereszenykompót vörös borral | 119 |
Különleges almakompót | 119 |
Aszalt szilvakompót | 119 |
Aszalt szilva angolosan | 120 |
Gyümölcs aludttejjel | 120 |
Fagyasztott joghurtkrém | 120 |
Almajoghurt | 120 |
Joghurt gyümölcslével | 120 |
Ananász eperrel | 121 |
Limonádé | 121 |
Limonádé gyümölcslével | 121 |
Gyümölcstej (turmix recept) | 121 |
Szendvicsek | 122 |
Mit tegyük a szendvicsekre? | 124 |
Szardellás vaj | 124 |
Májpástétom alap | 124 |
Körözött alap | 124 |
Sajtkrém alap | 125 |
Heringsaláta alap | 125 |
Aszpik szendvicsekhez | 125 |
Aszpik festése | 125 |
Szendvics zöld vajjal | 126 |
Sajtos szendvics | 126 |
Túrós krémes szendvics | 126 |
Túrós krém paradicsommal | 126 |
Tormás krémes szendvics | 127 |
Sajtos tormás szendvics | 127 |
Francia tormás szendvics | 127 |
Zöldséges szendvicsek | 127 |
Sárgarépás szendvics | 127 |
Zöldpaprikás szendvics | 128 |
Vitaminos szendvics | 128 |
Szendvics fekete retekkel | 128 |
Szendvics zellerrel | 128 |
Paradicsomos szendvics | 128 |
Meleg szendvicsek | 129 |
Meleg sajtos szendvics | 129 |
Meleg, reszelt sajtos szendvics | 129 |
Sajtos kifli (meleg) | 129 |
Meleg kifli húskrémmel | 130 |
Szendvicstorta | 131 |
Töltött zsúrkenyér (kirándulásra) | 131 |
Szeretnék még egyszer húszéves lenni | 132 |
Étkezési tanácsok | 136 |
Minta étrend egy napra | 138 |
Függelék | 140 |
Élelmiszerek összetétele és kalóriaértéke | 142 |
Vitaminok áttekintése | 150 |