kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Práca-Roh Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Bratislava |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 585 oldal |
Sorozatcím: | Szakszervezeti tagok könyvtára |
Kötetszám: | 28 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Színes és fekete-fehér illusztrációkkal. |
Bevezetés | 5 |
Előszó a magyar kiadáshoz | 8 |
Az egészséges élelmezés követelményei | 9 |
Utasítás az étrend összeállításához | 15 |
Minta étrendkeret a téli és koratavaszi időszakra | 17 |
Minta étrendkeret a nyári és őszi időszakra | 18 |
Levesek | 19 |
Húslevesek | 20 |
A készítés módja | 21 |
Erőleves marhahúsból | 22 |
Marhahús leves | 23 |
Marhahús leves hagymával és fokhagymával | 23 |
Ököruszály leves | 23 |
Csontleves | 23 |
Gyors marhahús leves őrölt húsból | 24 |
Sertésfej leves | 24 |
Füstölthús leves | 24 |
Borjúhús leves | 24 |
Szárnyas levesek | 25 |
Szárnyasaprólék leves | 25 |
Tyúkleves | 25 |
Leves öregebb galambból | 25 |
Zöldség-bouillon | 26 |
Sűrített levesek | 26 |
Rántások | 26 |
A készítés módja | 27 |
Gabonaneműekkel való besűrítés | 28 |
Tojássárgájával való besűrítés | 28 |
Becsinált levesek | 28 |
Borjúmirigy-becsinált | 29 |
Velőbecsinált | 29 |
Borjúbecsinált | 29 |
Tyúkbecsinált | 29 |
Szárnyasaprólék-becsinált | 29 |
Halbecsinált | 30 |
Becsinált nyúl-, vagy kecskeaprólékból | 30 |
Berántott húslevesek | 30 |
Gulyásleves | 30 |
Májleves | 31 |
Veseleves | 31 |
Lépleves | 31 |
Szívleves | 31 |
Pacalleves | 31 |
Vérleves | 32 |
Fehér zöldséglevesek | 32 |
Kalarábéleves | 32 |
Zellerleves | 33 |
Hagymaleves | 33 |
Feketegyökér-leves | 33 |
Borsóleves | 33 |
Spárgaleves | 33 |
Karfiolleves | 33 |
Sárgarépa-leves | 33 |
Póréleves | 34 |
Parajleves | 34 |
Leves tavaszi levelekből | 34 |
Fehér burgonyaleves | 34 |
Savanyú burgonyaleves | 35 |
Nyersburgonya-leves | 35 |
Fehér árpakása-leves | 35 |
Árpakása-leves hússal | 35 |
Zabpehely-leves | 36 |
Gabonaneműekből készült leves | 36 |
Zsemlyeleves | 36 |
Kenyérleves | 36 |
Berántott zöldséglevesek | 37 |
Kelleves | 37 |
Vegyes zöldségleves | 37 |
Gombaleves | 37 |
Savanyúkáposzta-leves | 37 |
Burgonyaleves gombával | 38 |
Borscs | 38 |
Borscs savanyított répából | 38 |
Fokhagyma-leves | 39 |
Paradicsomleves | 39 |
Paradicsomvelő-leves | 39 |
Hüvelyes leves | 40 |
Tej- és sajtleves | 40 |
Tejleves morzsolt tésztával | 40 |
Aludttej-leves | 40 |
Savóleves | 41 |
Pirított daraleves | 41 |
Leves tojásos rántással | 41 |
Köménymagos leves | 41 |
Élesztőleves | 41 |
Levesbevalók, betétek és leveskocsonyák | 42 |
Gabonaeredetű levesbevalók | 42 |
Tojásos tésztából készült levesbevalók | 42 |
Rongyos tészta | 42 |
Csurgatott tészta | 42 |
Sajtos csurgatott tészta | 43 |
Reszelt tészta | 45 |
Gombóckák | 43 |
Burgonyás gombóckák | 44 |
Daragombóckák | 44 |
Tésztafélék | 44 |
Levesbe való gombóckák | 44 |
Májgombóc | 45 |
Májrizs | 45 |
Csontvelő-gombóc | 45 |
Valógombóc | 45 |
Sonkás gombóc | 45 |
Zsemlyegombóc | 46 |
Rizsgombóc | 46 |
Parajgombóc | 46 |
Levesbe való lepénykék | 46 |
Májlepényke | 47 |
Velőlepényke | 47 |
Sonkás lepényke | 47 |
Piskótalepényke | 47 |
Hablepényke | 47 |
Kevert tésztalepényke | 47 |
Zsemlyelepényke | 47 |
Daralepényke | 48 |
Zöldséglepényke | 48 |
Leveskocsonyák | 48 |
Tojáskocsonya | 48 |
Húskocsonya | 49 |
Zöldségkocsonya | 49 |
Omlett-metélt | 49 |
Pirított levesbetétek | 49 |
Pirított borsótészta | 49 |
Habcsókocskák forrázott tésztából | 49 |
Sült sajtgombóc | 50 |
A tojás | 51 |
A tojás szerepe a konyhában | 51 |
Hogyan törjük fel a tojást | 52 |
A tojásfehérje | 53 |
A tojássárgája | 53 |
A szárított tojás | 53 |
A tojás elraktározása | 53 |
A tojás eltevése | 54 |
Lágytojás | 56 |
Félkemény tojás | 56 |
Tojásrántotta | 56 |
Hagymástojás | 57 |
Zöldséges tojás | 57 |
Tojás gombával | 57 |
Fullasztott tojás | 57 |
Tejfeles tojás | 58 |
Tojás sonkával vagy felvágottal | 58 |
Tojás hollandi mártással | 58 |
Tojás párizsi kosárkában | 58 |
Tojás paradicsomban | 58 |
Orosztojás | 59 |
Tükörtojás | 59 |
Tormás tojás | 59 |
Szalonnás tojás | 60 |
Tojáspaprikás tejfellel | 60 |
Tejfeles tojás | 60 |
Paradicsomos becsinált tojás | 60 |
Szardellás becsinált tojás | 60 |
Sajtos becsinált tojás | 61 |
Becsinált tojás zsemlyeszeleteken | 61 |
Sonkás tojás tégelyben | 61 |
Tojáskocsonya | 61 |
Keménytojás | 62 |
Tojásos kenyér | 62 |
Becsinált töltött tojás | 62 |
Becsinált töltött tojás szardellával | 62 |
Hideg töltött tojás | 63 |
Töltött tojás, mint légyölőgalóca | 64 |
Kaviáros tojás | 64 |
Keménytojás-saláta | 64 |
Tojáspástétom | 64 |
Omlettek | 66 |
Sajtos omlett | 67 |
Egyszerű omlettek | 66 |
Töltött omlettek | 66 |
Francia omlett | 67 |
Habos omlett | 67 |
Krémes omlett | 68 |
Tej és tejtermékek | 69 |
A tej forralása | 70 |
Tejfajták | 71 |
Túró és sajtok | 73 |
Svájci fondue | 75 |
Sajtpuding | 75 |
Sajtos tál | 75 |
Formában sült sajtpuding | 75 |
Sós, sajtos zsemlyefelfújt | 76 |
Sült sajt | 76 |
Sajtos burgonyakrokett | 76 |
Sajtos palacsinta | 76 |
Sajtos darakrokett | 77 |
Sült sajtgombóc | 77 |
Sajtos zsemlyeszeletek | 77 |
Sült túrós szeletkék | 77 |
Sült túrós gombóckák | 78 |
Nagy túrósgombóc | 78 |
Túrós gombócok | 78 |
Sült sajtos szendvics | 78 |
Pikáns sült szendvicsek | 79 |
Sajtos keverékek szendvicsek kenéséhez | 79 |
Metélőhagymás keverék | 79 |
Paradicsomos keverék | 79 |
Túrós, vagy gervals-sajtos szardíniás keverék | 79 |
Olmützi pogácsasajtos keverék | 79 |
Keverék ömlesztett sajtból | 79 |
Gervais keverék | 80 |
Édes keverék gyermekek számára | 80 |
Körözött liptói | 80 |
Habos roquefort | 80 |
Főtt sajt | 80 |
Élesztős keverék | 81 |
Zsíradékok | 82 |
A vaj | 83 |
Sertészsír | 84 |
Szalonna | 85 |
Liba- (kacsa) zsír | 85 |
A faggyú | 85 |
Növényi étzsírok | 85 |
A hús | 87 |
Húsfajták | 87 |
Marhahús | 88 |
Borjúhús | 88 |
Sertéshús | 88 |
Ürühús | 89 |
A hús vásárlása és tárolása | 89 |
A hús tisztítása és mosása | 89 |
A hús kiverése | 90 |
A hús megtűzdelése szalonnával | 90 |
Fagyasztott hús készítése | 90 |
A fagyasztott hús felolvasztása | 91 |
A hús elkészítési módjai | 91 |
Főzés | 91 |
Párolás | 91 |
Sütés | 92 |
rántotthús | 93 |
Hirtelensült hús | 94 |
Rostonsült hús | 95 |
Marhahúsok | 96 |
Főtt marhahús | 96 |
Natúr párolt marha | 96 |
Zöldségen párolt marhahús | 97 |
Párolt marhahús paradicsommal és zöldpaprikával | 97 |
Párolt rostélyos | 97 |
Zöldségen párolt tejfeles rostélyos | 98 |
Zöldséges rostélyos | 98 |
Tejfeles rostélyos | 99 |
Göngyölt rostélyos, vagy combszelet | 99 |
Burgonyával töltött marhahúsgöngyöleg | 99 |
Marhagulyás (pörkölt) | 100 |
Zöldséges marhapörkölt | 101 |
Natúr marhasült | 101 |
Gyömbéres marhasült | 102 |
Zöldséges marhasült | 102 |
Paradicsomos marhasült | 103 |
Znaimi marhasült uborkával | 103 |
Pikáns marhasült | 103 |
Marhasült debreceni pároskolbásszal | 104 |
Tűzdelt rostélyos | 104 |
Hirtelen sült vesepecsenye | 104 |
Vesepecsenye leveles tésztában | 105 |
Beafsteak | 105 |
Bélszín tükörtojással | 105 |
Bécsi rostélyos | 106 |
Rumpsteak | 106 |
Főtt marhanyelv | 107 |
Sült marhanyelv szardellás vajjal | 107 |
Főtt, füstölt marhanyelv | 108 |
Párolt marhavese | 108 |
Kirántott tehéntőgy | 108 |
Becsinált pacal | 109 |
Rántott marhavelő | 109 |
Ökörszáj saláta | 109 |
Borjúhús | 110 |
Borjúbecsinált | 110 |
Hideg, tűzdelt borjúhús | 110 |
Párolt borjúhús | 111 |
Rizses borjúhús | 111 |
Zöldséges borjúbecsinált | 111 |
Borjúpaprikás | 112 |
Borjúsült | 112 |
Szalonnás borjúsült tejfelesen | 112 |
Töltött borjúszegy | 113 |
Zsemlyetöltelék | 113 |
Zsemlyemorzsa töltelék | 113 |
Tésztatöltelék | 113 |
Borjúmell-göngyöleg virslivel | 114 |
Pikáns borjúsült | 114 |
Boros borjúpecsenye | 114 |
Kicsontozott borjúvesés | 115 |
Borjúsült pikáns töltelékkel | 115 |
Borjúcsülök sütve | 115 |
Borjúkotlett, vagy natúrszelet | 115 |
Gombás borjúszelet | 116 |
Natúrszelet francia mártással | 116 |
Borjúkotlett, vagy szelet roston | 116 |
Rántott borjúszelet | 117 |
Rántott borjúszegy | 117 |
Párizsi szelet | 117 |
Vagdalt borjúszelet | 118 |
Borjúfasírozott | 118 |
Hagymán párolt borjúmáj | 118 |
Szalonnás borjúmáj | 119 |
Kirántott borjúmáj | 119 |
Párizsi borjúmáj-szelet | 119 |
Szalonnán párolt borjúszív | 119 |
Párolt mirigy | 119 |
Borjúmirigy paprikás | 120 |
Kirántott borjúmirigy | 120 |
Borjúvelő tojással | 120 |
Rántott borjúvelő | 121 |
Rántott borjúláb | 121 |
Tejfeles borjútüdő | 121 |
Sertéshúsok | 121 |
Főtt tojás | 122 |
Főtt oldalas főzelékben | 122 |
Főtt sonka | 122 |
Főtt füstölthús | 122 |
Párolt sertésszelet, vagy kotlett | 122 |
Sertéspörkölt | 123 |
Székelygulyás | 123 |
Sertéssült | 123 |
Malacsült | 123 |
Töltött sertésoldalas | 124 |
Pikáns sertéssült | 124 |
Tejfeles sertéssült | 125 |
Sertés szűzsült roston | 125 |
Hirtelen sült natúr sertésszelet, vagy kotlett | 125 |
Rostonsült sertésborda | 126 |
Razsnyicsi | 126 |
Rántott sertéskaraj, vagy szelet | 126 |
Vagdalthús | 126 |
Csevabcsicsi | 127 |
Sertésvese hirtelen sütve | 127 |
Párolt sertésvese | 127 |
Sertésvér árpakásával | 128 |
Házi disznósajt | 128 |
Sertéskocsonya | 128 |
Sertéstüdő tejfelesen | 129 |
Vagdalt sertéstüdő | 129 |
Hurkatöltelék sertésfejből | 129 |
Ürühúsok | 129 |
Fokhagymás ürüsült | 129 |
Ürübecsinált sárgarépával | 129 |
Majorannás ürübecsinált | 130 |
Ürühús kellel és burgonyával | 130 |
Ürüpörkölt | 130 |
Piláf | 131 |
Hirtelensült ürüborda | 131 |
Rostonsült ürüborda | 131 |
Tejfeles ürücomb | 131 |
Bárány-, vagy kecskesült | 132 |
Rántott bárány, vagy kecske | 132 |
Lóhús | 132 |
Lóhús-pörkölt | 132 |
Ló-vesepecsenye | 133 |
Vadak | 133 |
A nyúl megnyúzása és sütéshez való előkészítése | 133 |
A fogoly és fácán koppasztása | 134 |
Sültnyúl | 135 |
Tejfeles, zöldséges sült nyúl | 135 |
Párolt nyől | 135 |
Nyúlaprólék | 136 |
Vagdalt nyúlcomb | 136 |
Vagdalt nyúleleje | 137 |
Nyúlpástétom | 137 |
Nyúlmáj | 138 |
Házi nyúl vadasan | 138 |
Őzcomb, vagy gerinc sütve | 138 |
Őzhús vörös borban | 138 |
Tejfeles őzsült | 139 |
Szarvashús | 139 |
Dámvad pecsenye | 139 |
Vaddisznó comb | 139 |
Fogoly sütve | 139 |
Öreg fogoly | 140 |
Fácán sütve | 140 |
Vadkacsa | 140 |
Fajdkakas | 140 |
Párolt császármadár | 141 |
Fenyőmadár sütve | 141 |
Szalonka sütve | 141 |
Házinyúl | 142 |
Párolt házinyúl | 142 |
Házinyúl paprikás | 143 |
Házinyúl sütve | 143 |
Ragout | 143 |
Zöldséges borjúragout | 144 |
Őzragu | 144 |
Velőragu | 145 |
Vagdalthúsok és hasék | 145 |
Vagdalthős sütve | 146 |
Sült vagdalthős tejfeles lében | 146 |
Tojással töltött vagdalthús | 146 |
Tojással töltött vagdalthús pástétom módra | 147 |
Tüdős fasírozott | 147 |
Hasé borjú, vagy szárnyas maradékból | 148 |
Hasé tejfeles nyúlmaradékból | 148 |
Hasé kecsketüdőből és fejből | 148 |
Lép vadasan | 148 |
Pástétomok | 148 |
Borjúmáj pástétom | 150 |
Sertésmáj pástétom | 150 |
Pástétom maradék főtt, vagy sült húsból | 151 |
Pástétom nyúlelejéből | 151 |
Galantin | 151 |
Húsos kenőmasszák | 151 |
Lépes kenő | 151 |
Felvágott kenő | 151 |
Kenő füstölthúsból, vagy sonkás felvágottból | 152 |
Hússaláták | 152 |
Olasz-saláta | 152 |
Orosz-saláta | 152 |
Prágai saláta | 152 |
Aszpik | 153 |
Aszpik sertésbőrből és borjúlábból | 153 |
Aszpik zselatinból | 154 |
Kocsonyázás aszpikkal | 154 |
Az aszpik kiborítása | 154 |
Az aszpik eltartása | 155 |
Az aszpik felolvasztása | 155 |
Bevonás aszpikkal | 155 |
Szárnyasok | |
Bevásárlás | 156 |
A szárnyas leölése | 156 |
A baromfi koppasztása és tisztítása | 157 |
A baromfi felbontása | 158 |
A szárnyas sütése | 160 |
Liba és kacsa | 161 |
A sült liba feldarabolása | 161 |
Fiatal sült liba | 161 |
Pecsenyeliba sütve | 161 |
Hízott liba, vagy kacsa | 162 |
A hízott liba lenyúzása | 162 |
Libamell fokhagymásan, vagy gyömbérrel | 163 |
Liba-, vagy kacsamell tejfelesen | 163 |
Libamell, vagy comt sóletben | 163 |
Kacsa-, vagy libacomb édeskáposztával | 163 |
Libaháta metélttésztával | 164 |
Kacsa, vagy liba savanyú káposztában | 164 |
Töltött kacsa | 164 |
Kacsa vadasan | 164 |
Kacsa zöldborsóval | 165 |
Liba- és kacsaaprólék | 165 |
Becsinált liba-, vagy kacsaaprólék | 165 |
Aprólék paprikásan | 165 |
Töltött libanyak | 166 |
Főtt, zsíros bőrből és aprólékból készült kenő | 166 |
Libavér | 166 |
Libavér zsemlyemorzsával | 166 |
Libamáj | 167 |
Libamáj hagymásan | 167 |
Kis máj vérrel | 167 |
Libamáj vajon | 167 |
Libamáj rizzsel | 167 |
Hízott libamáj natúr módra | 168 |
Libamáj mandulával | 168 |
Libamáj borosan | 168 |
Kocsonyázott libamáj | 168 |
Csemege libamájpástétom | 169 |
Libamájpástétom szarvasgombával, vagy tinórúval | 169 |
Libamájpástétom hússal | 169 |
Pástétom libaaprólékból | 169 |
Csirke | 170 |
Sült csirke | 170 |
Töltött csirke | 170 |
Finom töltelék | 171 |
Rántott csirke | 171 |
Tésztában kirándott csirke | 171 |
Becsinált csirke | 172 |
Paprikáscsirke | 172 |
Csirke aszpikban | 172 |
Paradicsomos csirke | 173 |
Roston sült csirke | 173 |
Majonézes csirke | 173 |
Vajon párolt csirke | 173 |
Gombás csirke | 174 |
Zöldpetrezselymes csirke | 174 |
Poulard, vagy kappan sülve | 174 |
Gombás kappan | 174 |
Kappan, vagy poulard szalonnásan | 175 |
Kappan párolva, fehér mártással | 175 |
szardellás kappan | 175 |
Tyúk | 175 |
Főtt tyúk | 176 |
Szalonnás tyúk | 176 |
Becsinált tyúk | 176 |
Rizses tyúk | 176 |
Galamb | 177 |
Töltött galamb | 177 |
Töltelékben sült galamb | 177 |
Galamb vadasan | 178 |
Pulyka | 178 |
A baromfi felbontása | 178 |
Pulykasült | 180 |
Sült pulyka töltve | 180 |
Mandulás töltelék | 181 |
Gesztenyés töltelék | 181 |
Zsemlyemorzsa töltelék | 181 |
Zsemlyemorzsa töltelék mandulával | 181 |
Zsemlyemorzsa töltelék gesztenyével | 181 |
Hústöltelék pulykába, vagy kacsába | 181 |
Sült félpulyka | 182 |
Gyöngytyúk | 182 |
Gyöngytyúk vajon | 182 |
Gyöngytyúk fácán módra | 183 |
Halak | 184 |
A hal megölése | 185 |
A pikkelyek lekaparása | 186 |
A hal bőrének lenyúzása | 186 |
A hal kibelezése | 187 |
Tengeri halak | 187 |
Főtt halak | 188 |
Ponty főve | 188 |
Csuka főve | 188 |
Pisztráng főve | 189 |
Angolna főve | 189 |
fogas főve | 189 |
Főtt lazac | 189 |
Főtt sügér | 189 |
Főtt tőkehal | 190 |
Párolt halak | 190 |
Szardellás hal | 190 |
Paprikás hal | 191 |
Hal paradicsomos mártásban | 191 |
Hal borban | 191 |
Mustáros hal | 191 |
Ponty feketén | 192 |
Kékrefőtt halak melegen | 192 |
Sült halak | 193 |
Sült ponty | 193 |
Sült csuka | 193 |
Sült pisztráng | 194 |
Sült pisztráng fokhagymásan | 194 |
Sült angolna | 194 |
Fogas sütve | 194 |
Sült tengeri halak | 194 |
Szardellás sült hal | 194 |
Sóshering sütve | 195 |
Roston sült halak | 195 |
Rántott halak | 195 |
Tésztában rántott hal | 196 |
Bepácolt halak | 196 |
Pácolt hering | 196 |
Kékrefőtt halak aszpikban | 197 |
Halkocsonya borjólábból és bőrből | 197 |
Kékrefőtt pisztráng kocsonyázva | 198 |
Halfélék egyéb elkészítésiu módja | 198 |
Fasírozott tengeri halból | 198 |
Halkrokett | 198 |
Halhasé | 189 |
Tésztában sült hal | 199 |
Halmaradék kagylóban, vagy tepsiben sütve | 199 |
Halsaláta | 199 |
Paradicsomos halsaláta | 199 |
Zöldséges halsaláta | 200 |
Kenő halból | 200 |
Körített hering | 200 |
Szardellás vaj | 200 |
Rákok | 200 |
Főtt rák | 201 |
Sós mártások | 202 |
Berántott mártások | 201 |
A rántás elkészítése | 203 |
Aranysárga rántással sűrített mártások | 203 |
Fokhagymamártás | 203 |
Majoránnamártás | 203 |
Köményes mártás | 203 |
Mustármártás | 204 |
Uborkamártás | 204 |
Káprimártás | 204 |
Szardellamártás | 204 |
Gombamártás | 204 |
Hagymamártás | 204 |
Paradicsommártás | 205 |
Lengyel mártás | 205 |
Bélszínmártás | 205 |
Zöldségmártás | 205 |
Májmártás | 206 |
Lépmártás | 206 |
Gulyásmártás | 206 |
Sűrített fehérmártások | 206 |
Tormamártás | 207 |
Kapormártás | 207 |
Metélőhagyma-mártás | 207 |
Citrommártás | 207 |
Zöldségmártás | 207 |
Fehér hagymamártás | 207 |
Fehér paradicsommártás | 208 |
Besamelmártás | 208 |
Sajtmártás | 208 |
Csipkemártás | 208 |
Liszttel besűrített krémmártások | 208 |
Tejszín-mártás | 209 |
Tormamártás | 209 |
Kapormártás | 209 |
Metélőhagyma-mártás | 209 |
Gombamártás | 209 |
Tojássárgájával sűrítertt finom mártások | 210 |
Finom hollandi mártás | 210 |
Olcsó hollandi mártás | 210 |
Tejszín-mártás | 211 |
Pikáns tojásmártás | 211 |
Különleges mártások | 211 |
Halakhoz való vaj | 211 |
Zsemlyés torma | 211 |
Majonézek | 211 |
Kevert majonéz tojássárgájából | 212 |
Tejszínhabos majonéz | 214 |
Tejfeles majonéz | 214 |
Kásás majonéz | 214 |
Majonéz aszpikkal | 214 |
Majonéz olajból és főtt sárgájából | 214 |
Vajas majonéz | 215 |
Főtt majonézek | 215 |
Tojáshabos majonéz | 215 |
Majonéz gervals sajtból, vagy puha túróból | 216 |
Majonézes mártások | 216 |
Tejszínes mártás | 216 |
Kaviármártás | 216 |
Vadászmártás | 216 |
Tatármártás | 216 |
Remulárdmártás | 216 |
Almás torma | 216 |
Tejszínes torma | 217 |
Szardellamártás | 217 |
Metélőhagyma-mártás | 217 |
Mustármártás | 217 |
Burgonya | 218 |
A jóminőségű burgonya kiválasz tása és vásárlása | 219 |
A burgonya tárolása | 219 |
A burgonya előkészítése főzéshez, sütéshez és pirításhoz | 220 |
A burgonya főzése | 221 |
A burgonya párolása | 222 |
A burgonya sütése és pirítása | 222 |
Zsírbansült burgonya | 222 |
Burgonyával készült tészta | 222 |
Burgonyatészta | 223 |
Főtt burgonya | 223 |
Újburgonya túróval | 223 |
Burgonyakása | 224 |
Burgonyakása savanyú káposztával | 224 |
Formázott burgonyakása | 224 |
Sült burgonyakása | 225 |
Sajttal, vagy hagymával sült burgonya | 225 |
Burgonyatallérok sütve | 225 |
Burgonya saját levében párolva | 226 |
Zsírban sült burgonya | 226 |
Tepsiben pirított burgonya | 226 |
Burgonyatészta-gombóc, tekercs, fánk, stb. számára hideg, főbb burgonyából | 227 |
Gombóc | 227 |
Béles | 227 |
Derelye | 228 |
Burgonyametélt | 228 |
Burgonyatészta gombóc, krokett, stb. számára frissen főtt burgonyából | 228 |
Gombóc | 228 |
Töltött gombóc | 229 |
Krokettek | 229 |
Apró tészta | 229 |
Virsli tésztában | 229 |
Burgonyagombóc forrázott darával | 229 |
Gombóc főtt és nyers burgonyából | 230 |
Gombóc nyers burgonyából | 230 |
Szaggatott burgonyagaluska | 230 |
Lángos frissen főtt, forró burgonyából | 231 |
Lángos nyers burgonyából | 231 |
Káposztás burgonyalángos | 231 |
Burgonyagulyások | 232 |
Paprikás burgonya | 232 |
Majorannás burgonya | 232 |
Savanyú burgonya | 232 |
Zöldséggel párolt burgonya | 233 |
Rakott sült burgonyák | 233 |
Rakott burgonya füstölthússal | 234 |
Heringgel, vagy hallal összerakott burgonya | 234 |
Tojással és sajttal összerakott burgonya | 234 |
Gombával rakott burgonya | 234 |
Káposztával összerakott burgonya | 235 |
Töltött burgonyák | 235 |
Hússal töltött burgonya | 235 |
Sajttal töltött burgonya | 236 |
Tojással töltött burgonya | 236 |
Burgonya saláták | 236 |
Egyszerű burgonyasaláta | 237 |
Zöldséges burgonyasaláta | 237 |
Húsos burgonyasaláta | 238 |
Burgonyasaláta hüvelyesekkel | 238 |
Vegyes saláta | 238 |
Zöldségek | 239 |
A zöldségek bevásárlása és tárolása | 240 |
A zöldség tisztítása és feldarabolása | 240 |
A hő jelentősége a zöldségfélék elkészítésénél | 242 |
A zöldség főzése | 242 |
A zöldség párolása | 243 |
A zöldség kisütése | 244 |
Zöldségsaláták készítése | 244 |
Ecetes salátapác | 245 |
Tejfeles salátamártás | 246 |
Fagyasztott zöldség elkészítése | 246 |
Kalarábé | 247 |
Főtt kalarábé | 247 |
Párolt kalarábé | 247 |
Töltött kalarábé | 247 |
Kalarábé tojásos mártással | 248 |
Kalarábésaláta | 248 |
Zeller | 248 |
Főtt zeller | 248 |
Szalonnán párolt zeller | 248 |
Zeller rántva | 249 |
Töltött zeller | 249 |
Zellerpüré | 249 |
Zellersaláta | 249 |
Nyers zellersaláta | 250 |
Hagyma | 250 |
Párolt hagyma | 250 |
Hagyma kirántva | 250 |
Töltött hagyma | 250 |
Hagymakáposzta | 251 |
Hagymasaláta | 251 |
Feketegyökér | 251 |
Feketegyökér főzve | 251 |
Feketegyökér párolva | 252 |
Feketegyökér kirántva | 252 |
Csőbensült feketegyökér | 252 |
Feketegyökér-saláta | 252 |
Zöldbab | 253 |
Zöldbab főzve | 253 |
Zöldbab-paprikás | 253 |
Fagyasztott zöldbab párolva | 254 |
Fagyasztott zöldbab savanyúan | 254 |
Zöldborsó | 254 |
Párolt zöldborsó | 254 |
Fagyasztott z öldborsó párolva | 255 |
Spárga | 255 |
Spárga főzve | 255 |
Spárga párolva | 255 |
Csőbensült spárga | 256 |
Kel | 256 |
Főtt kel | 256 |
Párolt kel | 256 |
Tojásos kel | 257 |
Kelgöngyöleg | 257 |
Kelfasírozott | 257 |
Csőbensült kel palacsintatésztával | 257 |
Torma | 258 |
Tormás kenő | 258 |
Kukorica | 258 |
Főtt kukorica | 258 |
Párolt kukorica | 259 |
Karfiol | 259 |
Főtt karfiol | 259 |
Becsinált karfiol | 259 |
Karfiol rántva | 260 |
Csőbensült karfiol | 260 |
Csőbensült karfiol paradicsomvelővel | 260 |
Hamis velő karfiolból | 260 |
Karfiol-saláta | 261 |
Sárgarépa | 261 |
Párolt sárgarépa | 261 |
Sárgarépa-saláta almával | 262 |
tormás sárgarépa | 262 |
Főtt sárgarépa-saláta | 262 |
Uborka | 262 |
Uborkasaláta | 262 |
Párolt uborka | 263 |
Hússal töltött uborka | 263 |
Zöldpaprika | 263 |
Zöldpaprika pillanat módon | 263 |
Párolt zöldpaprika paradicsommal | 264 |
Csőbensült húsos-rizses zöldpaprika | 264 |
Töltött paprika | 265 |
Paprikasaláta paradicsommal | 265 |
Marinált zöldpaprika | 265 |
Saláta paprika-, uborka- és paradicsomból | 265 |
Paprika kenő | 266 |
Padlizsán | 266 |
Paradicsommal és paprikával párolt padlizsán | 266 |
Padlizsán kirántva | 266 |
Csőbensült padlizsán | 267 |
Hússal töltött padlizsán | 267 |
Kenő padlizsánból | 267 |
Padlizsánsaláta | 268 |
Paszternák | 268 |
Paszternáksaláta | 268 |
Petrezselyem | 268 |
Póréhagyma | 269 |
Főtt póré | 269 |
Becsinált póré | 269 |
Csőbensült póré | 269 |
Kirántott póré | 269 |
Paradicsom | 270 |
Rántott paradicsom | 270 |
Tejfeles paradicsom | 270 |
Töltött paradicsom | 271 |
Halsalátával töltött paradicsom | 271 |
Paradicsom meleg hústöltelékkel | 271 |
Tojásos sült paradicsom | 272 |
Paradicsomsaláta | 272 |
Hónaposretek | 272 |
Reteksalaáta | 272 |
Sajtos, retkes kenő | 272 |
Cékla | 273 |
Cékla kása | 273 |
Saláta főtt céklából | 273 |
Saláta nyers céklából | 273 |
Fejes saláta | 274 |
Fejessaláta olajjal | 274 |
Fejessaláta szalonnával | 274 |
Fejessaláta főtt majonézzelé | 274 |
Fejessaláta tejfelesen | 275 |
Párolt fejessaláta paraj módra | 275 |
Paraj | 275 |
Paraj főzve | 276 |
Paraj párolva | 276 |
Paraj-omlett | 276 |
Omlett nyers parajból | 276 |
Paraj-puding | 277 |
Tálban sült paraj | 277 |
Fagyasztott paraj elkészítése | 277 |
Fehérrépa | 277 |
Fehérrépa főve | 277 |
Fehérrépa párolva | 278 |
Fehérrépa sütve | 278 |
Tök | 278 |
Tök párolva | 278 |
Tésztában kirántott tök | 279 |
Csőbensült tök | 279 |
Töltött tök | 279 |
Hagymán párolt tök tojással | 279 |
Tökkáposzta | 280 |
Csőbensült tök hússal | 280 |
Töksaláta | 280 |
Káposzta | 280 |
Főtt káposzta | 281 |
Párolt fejeskáposzta | 281 |
Párolt savanyúkáposzta | 281 |
Fejeskáposzta-saláta | 282 |
Savanyúkáposzta-saláta | 282 |
Hússal töltött káposztalevelek | 282 |
Káposztafasírozott | 282 |
Vegyes zöldségfélék | 282 |
Zöldségpuding | 282 |
Sült zöldségfelfújt | 283 |
Rizses zöldségpuding | 283 |
Zöldségfasírozott | 283 |
Zöldségfasírozott takarékosabban | 284 |
Majonézes zöldségsaláta | 284 |
Hüvelyesek | 285 |
Főtt hüvelyesek | 286 |
Borsó-, vagy babpüré | 286 |
Borsó árpakásával | 286 |
Borsófasírozott | 286 |
Lencse savanyúan | 287 |
Paprikás bab | 287 |
Sült csíráztatott borsó | 287 |
Babsaláta | 288 |
Gombák | 289 |
Párolt gomba | 289 |
Gomba tejfelesen | 290 |
Gomba tojással | 290 |
Gomba tésztával | 290 |
Rántott gomba | 290 |
Sampinyon tojásmártásban | 290 |
Gombapörkölt | 291 |
Gombahasé | 291 |
Gomba ecetben | 291 |
Lisztből és gabonaneműekből készült ételek | 292 |
A liszt fajtái | 293 |
Hogyan ismerjük meg a jó lisztet | 293 |
A liszt tárolása | 294 |
Gabonaneműek | 295 |
Búzakása, árpakása és hántolt árpakása | 295 |
Tejbedara | 295 |
Tejbedara sósan | 295 |
Sült daralepénykék | 295 |
Főtt árpakása | 295 |
Árpakása vérrel | 296 |
Árpakása hússal | 296 |
Árpakása sajttal | 296 |
Árpakása gombával | 296 |
Árpakása tojással | 297 |
Rizs | 297 |
Párolt rizs | 297 |
Rizotto | 298 |
Zöldséges rizs | 298 |
Rizs-krokett | 298 |
Tejberizs | 298 |
Köles | 299 |
Köleskása | 299 |
Szaggatott köles | 299 |
Káposztás köles | 299 |
Zabpehely | 299 |
Zabpehelykása | 300 |
Zabpehely tojással | 300 |
Zabpehely-fasírozott | 300 |
Élesztős zabpehely-fasírozott | 301 |
Főtt tésztafélék | 301 |
Házi gyúrttészta | 301 |
Széles metélt | 302 |
Gömbölyű metélt | 302 |
Kockatészta | 302 |
Tészta, mint köret | 302 |
Darás, vagy morzsás tészta | 302 |
Gombás tészta | 303 |
Tészta parajjal | 303 |
Tészta paradicsomvelővel | 303 |
Sajtos tészta | 303 |
Tojásos-sajtos tészta | 303 |
Csőbensült tészta | 304 |
Szlovák rizs, mint köret | 304 |
Szlovák rizs, ürühússal | 304 |
Puding, vagy felfújt tésztából | 304 |
Tépett metélt | 305 |
Kirántott főtt tészta | 305 |
Reszelt tészta mint köret | 305 |
Gombócok és galuskák | 305 |
Zsemlyegombóc | 307 |
Gombóc szójaliszttel | 307 |
Kevert gombóc | 307 |
Finom zsemlyegombóc | 308 |
Zsemlyéből készült gombóc | 309 |
Gombóc füstölthússal | 309 |
Daragombóc | 310 |
Kelt gombóc | 310 |
Galuska | 310 |
Finom galuska | 311 |
Daragaluska | 311 |
Gyümölcsös gombócok | 311 |
Gombóc túróstésztából | 312 |
Gombóc burgonyatésztából | 312 |
Forrázott tészta | 312 |
Égetett tészta | 312 |
Sült tészták | 313 |
Kelt tészták | 313 |
A készítés módja | 314 |
Öntött kelttészta | 317 |
Félkemény kelttészta | 317 |
Kuglóf | 318 |
Bukta | 318 |
Gyümölcsös kelt lepény | 319 |
Kakastaréj | 319 |
Kelt kifli | 319 |
Dalkelli | 319 |
Bélesek | 320 |
Kemény kelttészta | 320 |
Húsvéti édes cipó | 321 |
Brios | 321 |
Ünnepi fonott kalács | 321 |
Hajtogatott kelttészta | 323 |
Kakastaréj | 322 |
Pereckék | 322 |
Háromszögű kendő | 322 |
Béles | 323 |
Burgonyás kelttészta | 323 |
Víz alatt kelt tészta | 323 |
Sós kelttészta | 324 |
Olcsó zsemlye | 324 |
Diétás kétszersült | 324 |
Gyermek kétszersült | 324 |
Töltelék a tésztákba | 325 |
Almatöltelék | 325 |
Máktöltelék | 325 |
Diótöltelék | 325 |
Pirított mogyorótöltelék | 325 |
Zabpehely-töltelék | 325 |
Gyümölcsíz-töltelék | 325 |
Áfonyatöltelék | 326 |
Túrótöltelék | 326 |
Olcsó burgonyatöltelék | 326 |
Cukros morzsa | 326 |
Sütemények porhanyós tésztából | 326 |
A készítés módja | 328 |
Linzer-tészta | 330 |
Rácsos kalács | 330 |
Kalács finom máktöltelékkel | 330 |
Dióskalács | 330 |
Habos lepény | 331 |
Túrós lepény | 331 |
Gyümölcsös hajócskák | 331 |
Túrósszelet piskóütatésztából | 331 |
Omlós tészták | 331 |
Rácsos kalács | 332 |
Almás lepény | 332 |
Kétszínű szelet | 332 |
Omlós tekercs | 333 |
Rudacskák, perecek, lapocskák | 333 |
Takarékos burgonyás tészta | 333 |
Túrós omlós sütemény | 333 |
Töpörtyűs omlós tészta | 333 |
Gyors-omlós tészta tojás és cukor nélkül | 334 |
Finom omlós mogyorós kalács | 334 |
Citromos sütemény | 334 |
Piskótatészták | 335 |
Az elkészítés módja | 335 |
Formák, vagy pléhek | 337 |
A sütés | 337 |
Felvert piskótatészta | 337 |
Kuglóf | 338 |
Piskótatekercs | 338 |
Püspökkenyér | 339 |
Piskóta-omlett | 339 |
Kétszersült piskótatésztából | 339 |
Kevert piskótatészta | 339 |
Gőzön felvert piskótatészta | 339 |
Fehérjéből készült piskótatészta | 340 |
Gyermekpiskóta | 340 |
Keményítőliszttel készült olcsó piskótatészta | 341 |
Piskótatészta tojásporból | 341 |
Egyszerű piskótatekercs | 341 |
Kiadós piskótatészta | 341 |
Sütemények kevert tésztából | 342 |
Az elkészítés módja | 342 |
Formák | 344 |
Sütés | 344 |
Kevert tészta | 345 |
Kuglóf | 345 |
Püspökkenyér | 345 |
Szeletek kevert tésztából | 346 |
Olcsó burgonyás kuglóf | 346 |
Mézes kenyérke | 346 |
Burgonyás szelet, vagy kalács | 346 |
Kevert túróskalács | 347 |
Mézeskalács | 347 |
A készítés módja | 348 |
Egyszerű öntött mézeskalács | 349 |
Finom mézeskalács | 349 |
Egyszerű mézeskalács formákra és házikóra | 349 |
Finom apró mézes | 350 |
Mézeskalács-piskóta | 350 |
Töltött mézeskalács | 350 |
Leveles tészták | 351 |
A készítés módja | 351 |
Leveles tészta | 353 |
Alma pongyolában | 353 |
Táskák | 354 |
Fülecskék | 354 |
Pástétomok | 354 |
Habos lepény | 354 |
Krémes lepény | 355 |
Háromszögű kendőcskék | 355 |
Habroló | 355 |
Rudacskák | 356 |
Béles | 356 |
Sütemények égetett tésztából | 356 |
Az elkészítés módja | 356 |
Égetett tészta | 357 |
Banán | 357 |
Piskóta | 358 |
Képviselőfánk | 358 |
Koszorúcskák | 358 |
Ördögpirula | 358 |
Sütemények öntött tésztából | 359 |
Az elkészítés módja | 359 |
Öntött lángos | 360 |
Palacsinta | 360 |
Omlett | 360 |
Túrós omlett | 361 |
Almával töltött omlett | 361 |
Omlett dióstöltelékkel | 361 |
Vagdalt omlett | 361 |
Lisztmorzsa | 361 |
Tejfeles lángos | 362 |
Daramorzsa | 362 |
Túrós morzsa | 362 |
Burgonyás morzsa | 362 |
Torták és cukrászkészítmények | 363 |
Hogyan és mit pótolunk a tésztában | 364 |
A készítés módja | 364 |
Sütés | 365 |
A torta felvágása és díszítése | 368 |
Piskótatorta | 369 |
Mérésnélküli piskótatorta | 369 |
Vizes piskótatorta | 370 |
Gőzben felvert piskótatorta | 370 |
Piskótatorta zsiradékkal | 370 |
Kevert piskótatorta | 370 |
Puncstorta | 370 |
Csokoládétorta | 371 |
Kakaótorta | 372 |
Sachertorta | 372 |
Diótorta | 372 |
Mogyorós kávétorta | 372 |
Olcsó mogyorótorta | 373 |
Zabpehely-torta | 373 |
Mandulatorta | 373 |
Grillázs kávétorta | 374 |
Panamatorta | 374 |
Gesztenyetorta | 374 |
Babtorta | 374 |
Malakoff | 375 |
Habtorta | 375 |
Pischingertorta | 376 |
Olcsó csodatorta | 376 |
Rakott torta | 376 |
Rakott kakaótorta | 377 |
Brünni torta | 377 |
Húsvéti tojás | 378 |
Krémek torták töltéséhez | 379 |
Vajkrém | 380 |
Vajas vaníliáskrém tojássárgájával | 381 |
Kávékrém | 381 |
Csokoládé-, vagy kakaókrém | 381 |
Párizsi krém | 381 |
Felvert tejszínhab töltéshez | 381 |
Vaníliás tejszínhab | 382 |
Csokoládés tejszínhab | 382 |
Kakaós tejszínhab | 382 |
Kávés tejszínhab | 382 |
Epres tejszínhab | 382 |
Málnás tejszínhab | 382 |
Hamis tejszínhab tojásfehérjéből | 382 |
Tojásfehérjehab töltéshez | 382 |
Gőzön főtt tojásfehérjehab töltéshez | 383 |
Tojássárgája-krém töltéshez | 383 |
Mázak | 383 |
Vizes máz | 383 |
Citrommáz | 383 |
Narancsmáz | 383 |
Málnamáz | 384 |
Rummáz | 384 |
Tojásfehérje-máz | 384 |
Csokoládémáz | 384 |
Kakaómáz | 384 |
Különféle hozzávalók | 385 |
Grillázs | 385 |
Breton | 385 |
Cukrozott narancs- és citromhéj | 385 |
Zabpehely pirítása | 385 |
Mogyoró pörkölése | 385 |
Mandula párolása | 385 |
Vaníliatörés | 386 |
Kávékivonat főzése | 386 |
Karamell készítése | 386 |
Aprósütemény | 386 |
Őzgerinc | 386 |
Olcsó őzgerinc | 386 |
Csokoládés fatörzs | 387 |
Hab-sündisznó | 387 |
Gyümölccsel töltött szendvics | 387 |
Rumos szendvics | 388 |
Apró puncssütemény | 388 |
Indián-fánk | 388 |
Cukros burgonya | 389 |
Csokoládébomba | 389 |
Grillázsbomba | 389 |
Mogyoró- és dióbomba | 389 |
Linzi kosárkák | 390 |
Linzi kosárka mandula-, vagy mogyorótöltelékkel | 390 |
Omlós tortácskák | 390 |
Omlós félhold | 390 |
Mokka lepényke | 391 |
Mogyoró lepényke párizsi krémmel | 391 |
Habsütemény | 391 |
Tojássárgás ládikó | 391 |
Teasütemények | 392 |
Kekszek | 392 |
Páros keksz | 393 |
Virágok | 393 |
Állatkák | 393 |
Ivek | 393 |
Töltött keksz | 393 |
Teasüteménytöltelékek édes morzsából | 393 |
Töltött kenyérke keksztésztából | 394 |
Négyszögletes keksz kétféle tésztából | 394 |
Géppel készült keksz | 394 |
Zabpehelykeksz | 395 |
Piskóta kétszersült | 395 |
Párizsi aprósütemény | 395 |
Kétféle színű linzertészta | 396 |
Kinyomott vajas aprósütemény | 397 |
Koszorúcskák | 397 |
Gödrös sütemény | 397 |
Kakaós gödrös sütemény | 398 |
Vaníliás kiflicskék | 398 |
Medvetalp | 398 |
Kakaós zabpehely csókocskák | 399 |
Gyömbéres sütemény | 399 |
Marokkói lepényke | 399 |
Lomnici kétszersült | 399 |
Lomnici karikák, perecek, koszorúk | 400 |
Aprósütemények leveles tésztából | 400 |
Habsütemények | 400 |
Hidegen készült hab | 400 |
Hab főzött cukorból | 401 |
Diós habkifli | 401 |
Datolyacsók | 402 |
Mogyorós habsütemény | 402 |
Mogyorós ívek | 402 |
Kakaós habsütemény | 402 |
Patience | 403 |
Kókusz-csók | 403 |
Sütés nélkül készült édességek | 403 |
Nougat | 403 |
Almagolyók | 403 |
Gesztenyecsemege | 404 |
Gesztenye babból | 404 |
Babgolyócskák | 404 |
Csokoládés halmocska | 404 |
Szárított körtéből készült szalámi | 404 |
Szilva | 405 |
Füge | 405 |
Datolya | 405 |
Mogyorós csokoládé bonbon | 405 |
Marcipángomba | 406 |
Marcipándió | 406 |
Marcipángyümölcs | 406 |
Sós sütemények | 406 |
Kelttészta, sós sütemények számára | 407 |
Víz alatt kelt tészta | 407 |
Omlós tészta sós, aprósütemény számára | 407 |
Omlós tészta burgonyával | 407 |
Omlós tészta túróval | 408 |
Omlós tészta zabpehellyel | 408 |
Omlós tészta töpörtyűvel | 408 |
Leveles tészta rudacskák és pástétomok számára | 408 |
Égetett tészta sós banán számára | 409 |
Felfujtak | 410 |
A készítés módjai | 410 |
Felvert felfujtak | 411 |
Piskótafelfujt | 411 |
Darafelfujt | 412 |
Csokoládéfelfujt | 412 |
Diófelfujt | 412 |
Kevert felfujtak | 412 |
Zsemlyefelfujt | 412 |
Túrófelfujt | 413 |
Almafelfujt | 413 |
Felfujtak forrázott tésztából | 413 |
Kakaófelfujt | 413 |
Kávéfelfujt | 414 |
Előfőzött anyagokból készült felfujtak | 414 |
Darafelfujt | 414 |
Rizsfelfujt | 414 |
Zabpehely-felfujt | 415 |
Metéltfelfujt | 415 |
burgonyafelfujt | 415 |
Habfelfujtak | 416 |
Citromfelfujt | 416 |
Eper-, málna-, vagy barackfelfujt | 416 |
Almafelfujt | 416 |
Pudingok | 417 |
A készítés módja | 417 |
Burgonyapuding | 418 |
Rizspuding | 419 |
Zsemlyepuding cseresznyével | 419 |
Túrópuding | 419 |
Diópuding zsemlyemorzsával | 420 |
Csokoládépuding | 420 |
Habpuding | 420 |
Kávépuding | 420 |
Karamellpuding | 421 |
Királynőpuding | 421 |
Hideg pudingok | 422 |
Rizspuding | 422 |
Csokoládé, vagy kakaó flammeri | 422 |
Keményítőlisztből készült mogyorópuding | 422 |
Gombák | 423 |
Édes meleg krémek és mártások | 424 |
A meleg krémek alapanyagai | 424 |
Befőttmártás | 424 |
Lekvármártás | 425 |
Szilvamártás | 425 |
Citrom-, vagy narancsmártás | 425 |
Sárgabarack-mártás | 425 |
Bormártás | 425 |
Narancssodó | 426 |
Karamellkrém | 426 |
Vaníliakrém | 426 |
Rum-, puncs-, vagy maraszkinókrém | 426 |
Kávékrém | 426 |
Gesztenyekrém | 427 |
Hideg krémek | 428 |
A zselatin felhasználása a krémekben | 428 |
A cukor főzése | 429 |
A cukor sűrűségi fokai | 429 |
A tejszín felverése | 430 |
Vaníliás pudingkrém | 430 |
kakaós pudingkrém | 430 |
Kávés pudingkrém | 431 |
Eperkrém | 431 |
Karamellkrém | 431 |
Mogyorókrém | 431 |
Almakrém | 431 |
Kakaós habkrém | 432 |
Csokoládés habkrém | 432 |
Meggyes csokoládékrém | 432 |
Citromkrém | 432 |
Málna-, vagy eperkrém | 432 |
Fagyasztott krémek | 433 |
Eperparfé | 433 |
Barackparfé | 433 |
Tutti-frutti gyümölcsparfé | 433 |
Vaníliaparfé | 433 |
Narancskocsonya | 434 |
Rumkrém | 434 |
Fagylaltok | 435 |
A fagylalt fagyasztása | 435 |
Tejszínes fagylaltok | 435 |
Mogyorófagylalt | 436 |
Kávéfagylalt | 436 |
Csokoládé-, vagy kakaófagylalt | 436 |
Gyümölcsfagylaltok | 436 |
Citromfagylalt | 437 |
Tutti-frutti fagylalt | 437 |
Italok | 438 |
Meleg italok | 438 |
Kávé | 438 |
Tejeskávé | 439 |
Feketekávé | 439 |
Törökkávé | 439 |
Gabonakávé | 439 |
Rozskávé szemes kávéval | 440 |
Tea | 440 |
Erős tea | 440 |
Nagyobb mennyiségű tea takarékos készítése | 440 |
Kakaó | 441 |
Csokoládé | 441 |
Csipkebogyó tea | 41 |
Hársfatea | 441 |
Kamillatea | 441 |
Almahéj-tea | 441 |
Grogg | 442 |
Boros grogg | 442 |
Hideg italok | 442 |
Limonádé gyümölcsszörpből | 442 |
Citromos limonádé | 442 |
Hideg tea | 442 |
Narancs-, vagy citromhéjból készült ital | 443 |
Bólé | 443 |
Alkoholmentes | 443 |
Boros bólé | 443 |
Tálalás | 444 |
Alapszabályok | 444 |
Asztalterítés | 445 |
Reggeli vagy uzsonna | 445 |
Uzsonna | 446 |
Ebéd | 446 |
Többfogásos díszebéd, vagy vacsora | 447 |
Vacsora | 449 |
Gyermekasztal | 451 |
Virággal díszített asztal | 451 |
Az ételek felszolgálása | 452 |
Hogyan viselkedjünk az asztalnál | 453 |
Súly- és űrmértékek | 455 |
Adagok egy személyre | 456 |
Előírások a közös étkezés számára | 457 |
Levesek | 460 |
Zöldségleves | 460 |
Zellerleves | 461 |
Hagymaleves | 461 |
Karfiolleves | 461 |
Kelleves | 461 |
Póréleves | 461 |
Sárgarépa-leves | 462 |
Paradicsomleves | 462 |
Burgonyaleves | 462 |
Hüvelyesleves | 463 |
Pirított daraleves | 463 |
Köménymagos-leves csurgatott tésztával | 463 |
Leves tojásos rántással | 463 |
Fokhagymaleves | 463 |
Savanyú lencseleves | 464 |
Marhahús-leves | 464 |
Sertéshús-leves | 464 |
Gulyásleves | 465 |
Élesztőleves, gombóccal | 465 |
Burgonya és burgonyaételek | 465 |
Francia burgonya | 465 |
Burgonya zöldség körítéshez | 466 |
Szaggatott burgonyás tészta | 466 |
Burgonyapogácsa zöldség körítéshez | 466 |
Burgonyagombóc | 466 |
Hússal töltött burgonyagombóc | 466 |
Burgonyakalács | 467 |
Sós burgonyarudacskák | 467 |
Sajtos burgonyarudacskák | 467 |
Hús | 467 |
Marhahús | 467 |
Főtt marhahús | 468 |
Sült vesepecsenye natúrmártással | 468 |
Sült vesepecsenye tejfeles mártással | 468 |
Cigánypecsenye | 469 |
Göngyölt marhahús | 469 |
Marhapörkölt | 469 |
Zöldséges pörkölt | 469 |
Vagdalthús natúrmártással | 470 |
Vagdalthús tejfeles mártással | 470 |
Fasírozott: kel-, vagy káposztatekercsek | 470 |
Vagdalt bifsztek | 471 |
Sertéshúz | 471 |
Sült sertéshús | 471 |
Mustáros sertéshús tejfeles mártással | 472 |
Sertéspürkölt | 472 |
Sertéshús gombával | 472 |
Hirtelensült karaj | 472 |
Rántott karaj, vagy szelet | 473 |
Vagdalthús | 473 |
Füstölthús | 473 |
Hurkatöltelék tüdőből, vagy fejből | 473 |
Tüdő tejfeles mártással | 473 |
Hasé sertéshúsból, vagy sertéstüdőből | 474 |
Mártások | 474 |
Barna alapmártás | 474 |
Barna gombamártás | 474 |
Hagymamártás | 474 |
Uborkamártás | 474 |
Majoránnamártás | 475 |
Fehér alapmártás | 475 |
Kapormártás | 475 |
Metélőhagyma-mártás | 475 |
Tormamártás | 475 |
Paradicsommártás | 475 |
Tejfeles gombamártás | 476 |
Zöldségfélék | 476 |
Párolt kalarábé | 476 |
Kalarábé főzelék | 476 |
Párolt kel | 476 |
Párolt sárgarépa | 477 |
Főtt karfiol | 477 |
Becsinált karfiol | 477 |
Kirántott karfiol | 477 |
Csőbensült karfiol | 478 |
Kirántott zeller | 478 |
Paraj | 487 |
Zöldségfasírozott | 478 |
Fejes káposzta | 479 |
Savanyú káposzta | 479 |
Saláták | 479 |
Majonézes zöldségsaláta | 479 |
Sárgarépa-saláta | 479 |
Savanyú- vagy édeskáposztasaláta | 480 |
Zellersaláta | 480 |
Paradicsomsaláta | 480 |
Céklasaláta | 480 |
Burgonyasaláta | 480 |
Olaszsaláta | 480 |
Tészták | 481 |
Bukta | 481 |
Apró bukták vanília öntetekkel | 481 |
Mártoni kiflik | 481 |
Fonott kalács - Édes cipó | 482 |
Fahéjas tekercs | 482 |
Dalkelli | 482 |
Fánk | 482 |
Zsemlyefelfujt | 483 |
Omlós almáslepény | 483 |
Mákos torta | 483 |
Takarékos keverttészta | 484 |
Fordított almáskalács | 484 |
Piskótaszeletek | 485 |
Rétes | 485 |
Krémmel töltött habsütemény | 485 |
Kosárkák | 486 |
Páros karikák | 486 |
Keksz | 486 |
Koszorúcskák égetett tésztából | 486 |
Banán | 487 |
Daraflammeri | 487 |
Alma krémmel | 487 |
Sós rudacskák | 487 |
Sós burgonya lapocskák | 488 |
Sós sajtos lapocskák | 488 |
Főtt tészták | 488 |
Sonkáskocka | 489 |
Zsemlyegombóc | 489 |
szalonnás gombóc | 489 |
Gyümölcsös gombóc | 489 |
Kelt gombóc | 490 |
Kenők | 490 |
Kenő ömlesztett sajtból | 490 |
Körözött liptói | 490 |
Túrós kenő | 490 |
Halkenő | 491 |
Hogyan és mivel fűszerezzük ételeinket | 492 |
Szlovák népi ételek | 497 |
Brindzaleves | 497 |
Demikát | 497 |
Káposztaleves kolbásszal | 497 |
Savanyú burgonyaleves tojással | 497 |
Fucska, vagy krumplisterc | 497 |
Gombás fucska | 497 |
Krumplibaba, vagy harulya | 498 |
Töltött bél | 498 |
Sztrapacska, vagy brindzás galuska | 498 |
Ritka liszt | 498 |
Savanyú étel | 498 |
Loksa | 498 |
Lángos | 499 |
Káposztás lángos | 499 |
Kapros, túrós lángos | 499 |
Brindzés pogácsa | 499 |
Krumplis rakottas | 500 |
Liptói rakottas | 499 |
Túrós pereckék | 500 |
Mákos gubas | 500 |
Brindzás béles | 500 |
Homolka | 501 |
Kukoricakása | 501 |
Vakarcs | 501 |
Kenyérlángos | 501 |
Hajdinakása | 501 |
Szkalicai kürtöskalács | 501 |
Szlovák csalamádé | 502 |
Szlovák töltött paprika | 502 |
Rablópecsenye | 502 |
Zvara | 502 |
Sárgakolbász | 502 |
Magyaros konyha | 504 |
Levesek | 504 |
Gulyásleves | 504 |
Juhászné leves | 504 |
Koldusleves | 505 |
Pirított lebbencsleves | 505 |
Palócleves | 505 |
Kaszásleves | 506 |
Lakodalmas tyúkleves májgombóccal | 506 |
Bácskai leves | 506 |
Újházy tyúkleves | 507 |
Korhelyleves | 507 |
Szivárványleves | 508 |
Bableves csülökkel | 508 |
Előételek | 509 |
Hústalan előételek | 509 |
Rakott paprikás gomba | 509 |
Bihari omlett | 509 |
Zalai tojás | 509 |
Tojással töltött zöldpaprika | 509 |
Budai karfiol | 510 |
Szénakazal | 510 |
Zöldségfelfujt-különlegességek | 510 |
Paradicsomfelfujt | 511 |
Főzelékes fánk | 511 |
Húsos előételek | 511 |
Paprikással töltött palacsinta | 511 |
Szerémségi töltöttpaprika | 512 |
Lakodalmas tyúk | 512 |
Szegedi harcsás káposzta | 512 |
Kolozsvári káposzta | 513 |
Máramarosi aszaltszilva | 513 |
Vese velővel | 513 |
Töltött káposzta erdélyi módra rántás nélkül | 514 |
Savanyú tüdő | 514 |
Lucskos káposzta | 515 |
Lábatlan malac | 515 |
Rakott burgonya | 515 |
Főzelékek | 516 |
Száraz hüvelyesekből készült főzelékek | 516 |
Babfőzelék | 516 |
Lencsefőzelék | 517 |
Borsófőzelék | 517 |
Édeskáposzta-főzelék | 517 |
Paradicsomos káposzta | 517 |
Kelkáposzta-főzelék | 517 |
Savanyúkáposzta-főzelék | 517 |
Parajfőzelék | 518 |
Karfiolfőzelék | 518 |
Spárgafőzelék | 518 |
Kalarábéfőzelék | 518 |
Sárgarépa különféleképpen | 519 |
Burgonyafőzelék | 519 |
Paradicsomos burgonya | 519 |
Fehérrépa-főzelék | 519 |
Finom főzelék | 520 |
Zöldborsófőzelék | 520 |
Zöldbab-főzelék | 520 |
Tökfőzelék | 520 |
Salátafőzelék | 521 |
Hónaposretek-főzelék | 521 |
Mártások | 522 |
Paradicsommártás | 522 |
Sóskamártás | 522 |
Kapormártás | 522 |
Gombamártás | 522 |
Vörösboros gombamártás | 523 |
Tejfeles tormamártás | 523 |
Metélőhagyma-mártás | 523 |
Uborkamártás | 523 |
Tejfeles céklamártás | 523 |
Hagymamártás | 524 |
Almamártás | 524 |
Birsmártás | 524 |
Ribizlimártás | 524 |
Meggymártás | 524 |
Hideg egresmártás | 525 |
Hideg paradicsommártás | 525 |
Feltétek főzelékekre és mártásokra | 525 |
Rántott tökszelet | 525 |
Sajtos puffancs | 525 |
Burgonya rudacskák | 526 |
Nyersburgonya pogácsa | 526 |
Bundás zsemlye | 526 |
Rántott hüvelyes-pogácsa | 526 |
Töltött zellerszeletek | 527 |
Egytál ételek | 527 |
Szegedi burgonyalé | 527 |
Juhhúsos édeskáposzta | 527 |
Zöldbabos rácpaprikás | 527 |
Kolbászos burgonyaleves | 528 |
Rakott kel | 529 |
Kevert burgonya sült hagymával | 529 |
Rakott tök | 530 |
Kelminestra | 530 |
Hústalan ételek | 530 |
Rakott zöldbab | 530 |
Sült paradicsom | 531 |
Karfiolpörkölt | 531 |
Kapros tojás | 531 |
Zöldbab paprikás | 532 |
Kalarábés tojás | 532 |
Finom kelbimbó | 532 |
Töltött paradicsom | 533 |
Hadi fasírozott | 533 |
Lecsó | 533 |
Champignon ételek | 534 |
Champignonleves | 534 |
Champignon krémleves | 534 |
Tinórúgomba-leves | 534 |
Gombaleves | 534 |
Párolt champignon | 535 |
Champignon krokett | 535 |
Champignon paprikás tejfelesen | 535 |
Champignon puffancs | 536 |
Krémes champignon | 536 |
Champignon felfujt | 536 |
Húsételek | 537 |
Szárnyasok | 537 |
Szárnyasok | 537 |
Paprikás csirke | 537 |
Zöldborsós csirke | 537 |
Lecsós csirke | 537 |
Finom töltött csirke | 538 |
Vagdalt libamell | 538 |
Temesi kappan | 538 |
Kacsa, vagy libamáj sütése | 538 |
Libakocsonya | 539 |
Marhahúsok | 539 |
Marhapörkölt | 539 |
Esterházyrostélyos | 540 |
Serpenyős rostélyos | 540 |
Budai bélszín-szeletek | 540 |
Erdélyi aprópecsenye kifliburgonyával | 541 |
Tokány | 541 |
Zsiványpecsenye | 541 |
Bográcsgulyás | 542 |
Tejfeles rostélyos | 542 |
Alföldi labdapecsene | 542 |
Borjúhúsok | 542 |
Borjúpörkölt | 542 |
Göngyölt borjúszeletek | 543 |
Borjúpaprikás | 543 |
Esterházy borjú cotelette | 544 |
Stefániaszelet | 544 |
Borjúbecsinált | 544 |
Borjúhús-tekercs | 545 |
Tejben párolt borjúkotlett | 545 |
Borjúhasé | 545 |
Pirított borjúmáj | 546 |
Sertéshúsok | 546 |
Bőrös sertéskaraj | 546 |
Bácskai rizseshús | 546 |
Sertéshús csipkeíz-mártással | 547 |
Debreceni szelet | 547 |
Csikóshús | 548 |
Cigánytokány habbal | 548 |
Székelygulyás | 548 |
Szalonkocsonya | 549 |
Valódi székely almáshús | 550 |
Fatányéros | 550 |
Bárány-, vagy ürühúsok | 551 |
Tárkonyos bárány | 551 |
Párolt ürücomb | 551 |
Ürüszeletek zöldbabbal | 552 |
Rántott bárány | 552 |
Halak | 552 |
Szegedi halászlé | 552 |
Halászlé pontyból | 553 |
Bácskai rácponty | 553 |
Pontypaprikás | 553 |
Süllő roston | 554 |
Süllő rántva | 554 |
Süllő tejszínes gombamártással | 554 |
Süllő-filet, vagy harcsaszelet-vajban | 554 |
Tészetfélék | 555 |
Főtt tészták | 555 |
Tejfeles, töpörtyűs túrós csusza | 555 |
Lekváros derelye | 556 |
Túrósderelye | 556 |
Hevesi töltött tészta tejben | 556 |
Pozsonyi kocka | 556 |
Élesztős tészták | 557 |
Aranygaluska | 557 |
Darázslép tészta | 558 |
Finom kerek kuglóf-kalács kevés cukorral | 558 |
Tepsifánk | 558 |
Egyszerű fánk | 558 |
Különleges finom fánk | 559 |
A fánk készítési módja | 559 |
Pogácsák | 560 |
Vajas pogácsa | 560 |
Tepertős pogácsa (omlós) | 560 |
Tepertős pogácsa (leveles) | 560 |
Olcsó gyors pogácsa | 561 |
Takarékos burgonyapogácsa | 561 |
Rétesek | 561 |
Rétestöltelékek | 562 |
Omlós tészták | 563 |
Almás lepény | 563 |
Pozsonyi kifli | 564 |
Diós-, mákoskalács | 564 |
Édes és sós sütemények | 564 |
Fahéjas borbamártó | 564 |
Debreceni béles | 565 |
Huszárcsók | 565 |
Vargabéles | 565 |
Szerelmeslevél | 566 |
Filléres pesti torta | 566 |
Zalai vőlegényfogó | 567 |
Sajtos rudacskák | 567 |
Töltött vajaspogácsa | 567 |
Borsos koszorú | 568 |
Eredeti régi szepesi brindzás lepény | 568 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.