1.062.618

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcstermesztés III.

az 1705-1 szőlő- és gyümölcstermesztő szakma számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 195 oldal
Sorozatcím: Kertészeti szakközépiskolák tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-234-105-8
Megjegyzés: 3. változatlan kiadás. Tankönyvi szám: K-132. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Az alma termesztése (Főző József) 3
Az almatermesztés jelentősége 3
Az almatermesztés feltételei 5
Az almatermesztés tájai 6
Az almagyümölcsös telepítése 7
A fontosabb almafajták 8
Nyári és őszi fajták 9
Téli fajták 10
Egyéb fajták 15
Fajtahasználat, fajtatársítás 17
A fajta és a termelési technológia egymásra hatása és megválasztása 19
A fajta és a gazdasági igények 22
Az alma telepítési és művelési rendszerei 24
Tenyészterület és ültetvénysűrűség 26
Koronaformák 27
Az alma- és körtegyümölcsösök támberendezése 28
összefoglaló kérdések 29
Az alma termesztéstechnológiája 32
Az almafa metszése
A termőfák metszése 33
A metszés gyakorlata 33
Zöldmetszés 38
A metszés időpontja 38
A nyesedék eltávolítása 39
Sebkezelés 39
Vegyszeres növekedés- és termésszabályozás 40
Talajművelés 41
Mechanikai (gépi) talajművelés 42
Kémiai talajművelés (vegyszeres gyomirtás) 45
Biológiai talajművelés 46
Tápanyag-utánpótlás 47
Műtrágyázás 48
Szervestrágyázás 49
Öntözés 50
Összefoglaló kérdések 52
Az alma növényvédelme (dr. Tóth Bertalan) 53
A károsodást kiváltó élettelen, nem fertőző tényezők 53
Károsodást kiváltó élő, fertőző okok 55
Összefoglaló kérdések 64
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás (Főző József) 64
Betakarítás 65
Áruvá készítés 74
Az alma tárolása 75
Az alma ipari feldolgozása
A gyümölcstermelési rendszerek tevékenysége 79
Összefoglaló kérdések 82
A körte termesztése (Keszei Attila) 83
A körtetermesztés jelentősége 83
A körtetermesztés feltételei 88
A körtetermesztés tájai 89
A körtegyümölcsös telepítése 89
Az üzemben termesztett fontosabb körtefajták 90
Nyári fajták 90
Őszi fajták 91
Téli fajták 92
Fajtahasználat, fajtatársítás 92
Magoncalanyok 94
Klónalanyok 94
A körte telepítési és művelési rendszerei 95
A körte termesztéstechnológiája 98
A körtefa metszése 98
Vegyszeres termőfelület-szabályozás 100
Talajművelés 101
Tápanyag-utánpótlás 103
Öntözés 106
Összefoglaló kérdések 108
A körte növényvédelme (dr. Tóth Bertalan) 108
Élettelen, nem fertőző okok 109
Élő, fertőző okok 109
Gyomnövények (vegyszeres gyomirtás) 113
Összefoglaló kérdések 113
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás (Keszei Attila) 114
Betakarítás 114
Áruvá készítés 117
A körte tárolása 119
A körte feldolgozása 120
Összefoglaló kérdések 121
A birs termesztése (Keszei Attila) 122
A birstermesztés jelentősége 122
A birstermesztés feltételei 122
Birsfajták 123
A birs termesztéstechnológiája 123
Metszése 123
Ápolása 123
A birs növényvédelme (dr. Tóth Bertalan) 124
Élettelen, nem fertőző okok 124
Élő, fertőző okok 124
Szedése (Keszei Attila) 125
A birs feldolgozása 125
összefoglaló kérdések 125
A naspolya termesztése (Keszei Attila) 126
A naspolyatermesztés jelentősége 126
A termesztés feltételei 126
A naspolyatermesztés technológiája 126
Az őszibarack termesztése (Főző József) 128
Az őszibarack-termesztés jelentősége 128
Az őszibarack-termesztés feltételei 129
Az őszibarack termőtájai 130
Az őszibarack-gyümölcsös telepítése 131
A fontosabb őszibarackfajták 131
Fehér húsú étkezési fajták 132
Sárga húsú étkezési fajták 134
Nektarinok (kopasz barackok) 137
Iparifajták 137
Fajtahasználat 138
Az őszibarack telepítési és művelési rendszerei 139
Az őszibarack koronaformái 140
Összefoglaló kérdések 143
Az őszibarack termesztéstechnológiája 143
A termő őszibarackfák metszése 143
Fásmetszés 144
Ifjítás 148
Zöldmetszés 149
Termésszabályozás 151
A csonthéjas gyümölcsösök ápolása 152
Talajművelés 152
Öntözés 153
Tápanyagellátás 154
A csonthéjas gyümölcsösök pótlása 156
összefoglaló kérdések 156
Az őszibarack növényvédelme (dr. Tóth Bertalan) 157
Károsodást kiváltó élettelen, nem fertőző okok 157
Károsodást kiváltó élő, fertőző okok 157
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás (Főző József) 166
Betakarítás 166
Áruvá készítés 168
Az őszibarack tárolása 170
Az őszibarack ipari feldolgozása 171
Összefoglaló kérdések 172
A kajszi termesztése (Főző József) 173
A kajszitermesztés jelentősége 173
A kajszitermesztés feltételei 174
A kajszigyümölcsös telepítése 175
Alany- és fajtahasználat 175
A fontosabb kajszifajták 176
A kajszi telepítési és művelési rendszerei 178
Koronaalak 179
A kajszi termesztéstechnológiája 179
A fiatal termőfák metszése 179
Gyümölcsritkítás 181
Összefoglaló kérdések 182
A kajszi növényvédelme (dr. Tóth Bertalan) 182
Károsodást kiváltó élettelen, nem fertőző okok 182
Károsodást kiváltó élő, fertőző okok 183
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás (Főző József) 186
Betakarítás 186
Áruvá készítés 187
Tárolás 188
A kajszi ipari feldolgozása 188
Összefoglaló kérdések 189
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem