1.062.337

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A bor kezelése és a bortörvény magyarázata

A Budapesti Rádióban 1937. jan. 7-től febr. 25-ig tartott előadássorozat bővített anyaga

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 127 oldal
Sorozatcím: Rádiós gazdasági előadások
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: 21 szövegábrával illusztrált kötet. Az előadásokat írták: I-VII. Fornády Elemér m. kir. szőlészeti és borászati főfelügyelő, a budafoki áll. pincegazdaság igazgatója, VIII. Dr. Zombory Bertalan miniszteri osztálytanácsos, a Földművelésügyi Minisztérium Szőlészeti és Borászati Ügyosztályának vezetője. Nyomtatta a "Pátria" R.-T., Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

I. előadás.

A szőlő összetétele, érése és szüretelése. A kénezés.

Az 1934 január 4-től május 1-ig tartott szőlőművelési rádiótanfolyam előadássorozatában szó volt... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

I. előadás.

A szőlő összetétele, érése és szüretelése. A kénezés.

Az 1934 január 4-től május 1-ig tartott szőlőművelési rádiótanfolyam előadássorozatában szó volt mindazokról a legszükségesebb tudnivalókról, amelyek betartása mellett a szőlőműveléssel szeretettel foglalkozó gazda nemcsak a szőlő egészséges fejlődésében gyönyörködhetik, hanem egész évi szorgalmas munkájának, fáradságának gyümölcsét is élvezheti. Kitűnt ebből az előadássorozatból, hogy a szőlőgazdálkodás hozzáértés mellett is sok munkával, gonddal és költséggel jár, azonban egész évi fáradozásának és költségeinek gyümölcsét is különös gonddal és nagy szakértelemmel kell feldolgoznia a gazdának, hogy a lehetőséghez képest minél egészségesebb és a fogyasztóközönség igényeinek minél megfelelőbb bort nyerjen. Vissza

Tartalom

A szőlő összetétele, érése, szüretelése. A kénezés3
A szőlőfürt részei és e részek összetétele5
Szüret6
A termés megválogatása8
A Hollmann-féle sajtófej10
A must lenyálkázása12
Kénezés13
A szőlő megzuzása, sajtolása és a must erjedése
Szőlőzúzók, bogyózók15
Sajtolás, sajtók19
A mustnak hordóba fejtése24
Az erjedés25
A seprő felkavarása29
Az erjedés alatt keletkezett anyagok29
A tisztán tenyésztett vagy fajélesztők alkalmazása. Siller és vörös borok készítése. A borok fejlődése és érése. Utóerjedés
Küzdelem a mustban a különféle élőszervezetek között31
A fajélesztők32
Anyaélesztőkészítés32
A must beoltása az anyaélesztővel33
Különleges mustok erjesztése36
Siller vagy kástélyos bor készítése36
A vörösbor készítése36
Vörösbor készítés gőzöléssel40
A borok fejlődése és érése41
A pinceerjedés42
A levegő hatása a borra42
A pincegazdaság tisztaságáról általában. A boroshordók kezelése és tisztántartása. A bor előkészítése az értékesítésre
Tisztaság a helyes borkezelés első feltétele44
Tisztogatás a szüret előtt és a szüret alatt45
A boroshordók kezelése és tisztántartása46
Egészséges, használt hordó kezelése47
Beteg hordók tisztítása48
Az új hordó előkészítése48
Söröshordók átalakítása boroshordóra50
A borok előkészítése az értékesítésre50
A barnatörésre hajlamosság megállapítása52
A palakcérettség megállapítása53
A borok palackbafejtése53
A palackok felszerelése55
Pinceműveletek
A hordó megcsapolása58
Töltögetés59
A fejtés általában61
Fejtőeszközök62
Fejtés fújtatóval65
Fejtés szénsavnyomással65
A borospince felszerelési tárgyai
Az ászok65
A hordók66
A külföldön használatos hordók68
A cementhordók70
A pince egyéb felszerelési tárgyai
A tőtike71
A kármentő71
A sajtár71
A lopók72
A szűrés73
A szűrő készülékek75
A derítés78
A must és a bor javítása
A must cukortartalmának pótlása86
A bor szesztartalmának emelése87
A sav tompítása88
A színtelenítés90
A házasítás91
Újraáterjesztés a törkölyön92
Silány borok felöntése jobb borok seprőjére92
Csemegeborok93
Aszúkészítés94
Szamorodnikészítés97
Fűszerek hozzáadásával készült csemegeborok98
A bor rendellenes elváltozásai
Borbetegségek, borhibák. A bor rendellenes elváltozásai101
Borbetegségek
A borvirág103
Az ecetesség104
A nyúlósság105
A tejsavas terjedés106
A keserédes106
A bor megfordulása106
A seprőrothadás107
A savcsökkenés107
Borhibák
A feketetörés107
A barnatörés107
A szürketörés108
A borok kékderítése108
A dohosság112
A záptojásszag112
A hordóíz113
Az egéríz113
A faíz113
A dugóíz113
A szákíz, kenderíz113
A kénesíz113
A seprőíz és szag114
A kocsányíz, csutkaíz114
A bágyadtság114
Az új bortörvény és végrehajtási rendelete
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem