kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 127 oldal |
Sorozatcím: | A M. Kir. Földmívelésügyi Minisztérium gazdasági szakkönyvei |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 22 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 21 szövegábrával illusztrált kötet. Az előadásokat írták: I-VII. Fornády Elemér m. kir. szőlészeti és borászati főfelügyelő, a budafoki áll. pincegazdaság igazgatója, VIII. Dr. Zombory Bertalan miniszteri osztálytanácsos, a Földművelésügyi Minisztérium Szőlészeti és Borászati Ügyosztályának vezetője. Nyomtatta a "Pátria" R.-T., Budapest. |
A szőlő összetétele, érése, szüretelése. A kénezés | 3 |
A szőlőfürt részei és e részek összetétele | 5 |
Szüret | 6 |
A termés megválogatása | 8 |
A Hollmann-féle sajtófej | 10 |
A must lenyálkázása | 12 |
Kénezés | 13 |
A szőlő megzuzása, sajtolása és a must erjedése | |
Szőlőzúzók, bogyózók | 15 |
Sajtolás, sajtók | 19 |
A mustnak hordóba fejtése | 24 |
Az erjedés | 25 |
A seprő felkavarása | 29 |
Az erjedés alatt keletkezett anyagok | 29 |
A tisztán tenyésztett vagy fajélesztők alkalmazása. Siller és vörös borok készítése. A borok fejlődése és érése. Utóerjedés | |
Küzdelem a mustban a különféle élőszervezetek között | 31 |
A fajélesztők | 32 |
Anyaélesztőkészítés | 32 |
A must beoltása az anyaélesztővel | 33 |
Különleges mustok erjesztése | 36 |
Siller vagy kástélyos bor készítése | 36 |
A vörösbor készítése | 36 |
Vörösbor készítés gőzöléssel | 40 |
A borok fejlődése és érése | 41 |
A pinceerjedés | 42 |
A levegő hatása a borra | 42 |
A pincegazdaság tisztaságáról általában. A boroshordók kezelése és tisztántartása. A bor előkészítése az értékesítésre | |
Tisztaság a helyes borkezelés első feltétele | 44 |
Tisztogatás a szüret előtt és a szüret alatt | 45 |
A boroshordók kezelése és tisztántartása | 46 |
Egészséges, használt hordó kezelése | 47 |
Beteg hordók tisztítása | 48 |
Az új hordó előkészítése | 48 |
Söröshordók átalakítása boroshordóra | 50 |
A borok előkészítése az értékesítésre | 50 |
A barnatörésre hajlamosság megállapítása | 52 |
A palakcérettség megállapítása | 53 |
A borok palackbafejtése | 53 |
A palackok felszerelése | 55 |
Pinceműveletek | |
A hordó megcsapolása | 58 |
Töltögetés | 59 |
A fejtés általában | 61 |
Fejtőeszközök | 62 |
Fejtés fújtatóval | 65 |
Fejtés szénsavnyomással | 65 |
A borospince felszerelési tárgyai | |
Az ászok | 65 |
A hordók | 66 |
A külföldön használatos hordók | 68 |
A cementhordók | 70 |
A pince egyéb felszerelési tárgyai | |
A tőtike | 71 |
A kármentő | 71 |
A sajtár | 71 |
A lopók | 72 |
A szűrés | 73 |
A szűrő készülékek | 75 |
A derítés | 78 |
A must és a bor javítása | |
A must cukortartalmának pótlása | 86 |
A bor szesztartalmának emelése | 87 |
A sav tompítása | 88 |
A színtelenítés | 90 |
A házasítás | 91 |
Újraáterjesztés a törkölyön | 92 |
Silány borok felöntése jobb borok seprőjére | 92 |
Csemegeborok | 93 |
Aszúkészítés | 94 |
Szamorodnikészítés | 97 |
Fűszerek hozzáadásával készült csemegeborok | 98 |
A bor rendellenes elváltozásai | |
Borbetegségek, borhibák. A bor rendellenes elváltozásai | 101 |
Borbetegségek | |
A borvirág | 103 |
Az ecetesség | 104 |
A nyúlósság | 105 |
A tejsavas terjedés | 106 |
A keserédes | 106 |
A bor megfordulása | 106 |
A seprőrothadás | 107 |
A savcsökkenés | 107 |
Borhibák | |
A feketetörés | 107 |
A barnatörés | 107 |
A szürketörés | 108 |
A borok kékderítése | 108 |
A dohosság | 112 |
A záptojásszag | 112 |
A hordóíz | 113 |
Az egéríz | 113 |
A faíz | 113 |
A dugóíz | 113 |
A szákíz, kenderíz | 113 |
A kénesíz | 113 |
A seprőíz és szag | 114 |
A kocsányíz, csutkaíz | 114 |
A bágyadtság | 114 |
Az új bortörvény és végrehajtási rendelete |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.