Ajánlás (Dr. Svéd László) | 7 |
Előszó (Dr. Frenkl Róbert) | 9 |
Bevezetés | 11 |
Víz nélkül nincs élet | 13 |
A korral a szervezet víztartalma is változik | 13 |
A folyadékfelvétel és -leadás egyensúlya | 15 |
Az oxidációs víz a tápanyagok elégetésekor keletkezik | 15 |
Élelmiszereink víztartalma | 15 |
A folyadékfelvétel és -leadás az egészséges szervezetben egyensúlyt mutat | 16 |
Az éhség- és szomjúságérzet | 19 |
Szervezetünk víztartalma megoszlik a vízterek között | 21 |
A só- és vízháztartás összefüggése | 23 |
A vízmérgezéstől a kiszáradásig | 23 |
Miben rejlik a sóadás kedvező hatása? | 24 |
Hogyan működnek a víz- és sóforgalmat szabályozó rendszerek? | 25 |
A sportolás és a fizikai munka növeli az ásványianyag- és folyadékigényt | 27 |
Milyen tüneteket okozhat a só- és folyadékvesztés? | 27 |
Mivel pótoljuk a veszteséget? | 28 |
Mikor kell a folyadékfelvételről gondoskodni? | 28 |
Folyadékpótlás kánikulában | 29 |
A jó ivóvíz az italok királya | 31 |
Alacsony sótartalmú ásványvizek: jó minőségű ivóvizek | 32 |
Népszerű ivóvizünk, a szikvíz | 32 |
A szénsavas vizek is üdítenek | 33 |
Előnyös-e a desztillált víz fogyasztása? | 33 |
Becsüljük meg vizeinket! | 35 |
Az ásványvizek és a gyógyvizek egészségünk őrei, gyógyulásunk segítői | 37 |
Gyógyvizek | 40 |
A gyümölcs- és zöldséglevek a vitaminok és az ásványi anyagok tárházai | 42 |
Mi adja a gyümölcsök értékét? | 42 |
A sokrétű élettani szereppel rendelkező zöldségfélék | 43 |
A gyümölcslevek folyékony gyümölcsök | 44 |
Miért csökken üdítőital-fogyasztáskor a fáradtságérzés? | 44 |
A rostos ivólevek | 45 |
Az energiaszegény üdítőitalok védenek a fölösleges energiafelvételtől | 47 |
Az üdítőitalok édesítésére használt édesítőszerek jellemzői | 49 |
Miért népszerűek a Cola-italok? | 50 |
Miért érezzük a Tonik-italok ízét hosszabb ideig? | 50 |
A hazai és a nemzetközi üditőital-fogyasztás alakulása | 52 |
Az alkoholtartalmú italok | 54 |
Az alkohol befolyása a szervezet működésére | 54 |
Az alkoholfogyasztók típusai | 56 |
Az alkoholizmus veszélyei | 57 |
Hazánkban közel egymillió az alkoholisták száma | 58 |
Mennyi alkoholt fogyaszthatunk naponta a szervezet károsodása nélkül? | 59 |
A környezeti tényezők, a szociális helyzet és az alkoholizmus | 61 |
A fiatalkori iszákosság | 62 |
Akiknél fokozott veszélyt jelent az alkoholfogyasztás | 64 |
Különböző nemzetek ivási szokásai | 67 |
A kulturált ivási szokások kialakulása | 68 |
Az alkoholmentes élvezeti italok jelentősége a táplálkozásban | 69 |
Kávéivó nemzet lettünk | 69 |
A kávé fő alkotóeleme a koffein | 70 |
A kávé hatása a szervezet működésére | 70 |
A koffein javítja a szellemi alkotóképességet | 70 |
A koffein befolyásolja a szervezet véreloszlását | 71 |
Hagyomány és valóság | 71 |
A kávé aromája növeli népszerűségét | 71 |
A koffein fokozza a gyomorsavelválasztást | 72 |
A koffein fokozza a vizeletkiválasztást | 73 |
Akiknek egy csésze kávé elfogyasztása is káros | 73 |
A kávéfogyasztás ajánlott határa | 74 |
Amiről téves fogalmaink vannak | 75 |
Tejjel vagy tej nélkül | 75 |
Hogyan csökkentsük az elfogyasztott kávé koffeintartalmát? | 76 |
A teafogyasztás | 77 |
A teafogyasztás szertartása | 78 |
Italunk a bölcsőtől a sírig - a tej | 80 |
A turmixitalok fogyasztása az egészéges táplálkozás része | 81 |
Turmix- és gyümölcsléreceptek | 81 |
Utószó | 83 |
Irodalom | 84 |