1.062.160

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Földműveléstan

Szent István Egyetem Mezőgazdasági- és Környezettudományi Kar

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Gödöllő
Kiadó: Szent István Egyetemi Kiadó
Kiadás helye: Gödöllő
Kiadás éve:
Kötés típusa: Spirál
Oldalszám: 129 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"A szántóföldi talajhasználat vagy földműveléstan az emberiség kialakulásától kezdve az élelmiszertermelő tevékenység alapja. Más tudományterületektől való elkülönülése az 1800-as évektől... Tovább

Előszó

Részlet:
"A szántóföldi talajhasználat vagy földműveléstan az emberiség kialakulásától kezdve az élelmiszertermelő tevékenység alapja. Más tudományterületektől való elkülönülése az 1800-as évektől számítható, amikor a mezőgazdaság ugrásszerű fejlődésnek indult. Az ipari forradalom kezdetétől a mezőgazdaság több tudományágra vált szét, kialakult az önálló növénytermesztéstani, az állattenyésztéstani és a mezőgazdasági üzemtani diszciplína." Vissza

Tartalom

1. A szántóföldi talajhasználat tárgya és feladata (Gyuricza Csaba) 1
1.1. Földhasználat Magyarországon 2
1.2. Irodalom 4
1.3. Ellenőrző kérdések 4
2. A termőhelyi tényezők szerepe a növénytermesztésben (Gyuricza Csaba) 5
2.1. Az éghajlati (klimatikus) tényezők 5
2.1.1. A fény szerepe a növények életében 6
2.1.2. A hő szerepe a növények életében 6
2.1.3. A levegő és a szél szerepe 8
2.1.4. A csapadék szerepe a növény életében 8
2.2. A talaj (edafikus) tényezők 9
2.2.1. A talaj szerkezete 10
2.2.2. A talaj vízgazdálkodásának szerepe a növénytermesztésben 10
2.2.3. A talaj levegőgazdálkodásának szerepe a növénytermesztésben 13
2.2.4. A talaj hőgazdálkodásának szerepe a növénytermesztésben 13
2.2.5. A talaj kémiai és biológiai tulajdonságainak szerepe a növénytermesztésben 14
2.2.6. A talaj tápanyag-gazdálkodásának szerepe a növénytermesztésben 15
2.3. A földfelszíni (geografikus) tényezők 16
2.4. Irodalom 16
2.5. Ellenőrző kérdések 16
3. Talajművelés és talajvédelem (Birkás Márta) 17
3.1. A talajművelés célja és jelentősége 17
3.2. A művelés hatása a talajra 18
3.2.1. A művelés minőségét befolyásoló talajtényezők 18
3.2.2. A művelés hatása a talajra 21
3.3. A művelés minősége és a talaj védelme 22
3.3.1. A növények talajállapot igénye 23
3.3.2. A növények hatása a művelés minőségére 24
3.3.3. A művelés minőségének javítása és a talaj károsodásának csökkentése 25
3.3.4. A talajművelés hatástartama 26
3.4. A talajművelés rendszere 27
3.4.1. A talajművelés műveletei és eljárásai 27
34.2. A talaj forgatása - A szántás 28
3.4.3. A talaj lazítása 35
34.4. A talaj porhanyítása 37
3.4.5. A talaj keverése 40
3.4.6. A talaj tömörítése 41
3.4.7. A talajfelszín alakítása 43
3.5. A szántóföldi növények talaj-előkészítése 43
3.5.1. A tarlóhántás 43
3.5.2. Az alapművelés 45
3.5.3. Az alapművelés elmunkálása 45
3.5.4. A magágykészítés 46
3.5.5. A vetés utáni elmunkálás
3.6. Művelési rendszerek a növények vetésideje szerint 47
3.6.1. A nyár végi és őszi vetésű növények talajművelési rendszerei 47
3.6.2. A tavaszi vetésű növények talajművelési rendszerei 51
3.6.3. A másodvetésű növények művelési rendszerei 55
3.7. A termőhely és a talaj befolyása a művelésre 56
3.8. Szerzőkről elnevezett talajművelési rendszerek 57
3.9. Talajművelési irányzatok 60
3.10. Irodalom 62
3.11. Ellenőrző kérdések 62
4. Gyomszabályozás (Vincze Mária - Percze Attila) 64
4.1. A gyomnövény fogalma és jelentősége 64
4.2. A gyomnövények szaporodásbiológiája és életforma rendszere 67
4.3. A növénytermesztési rendszerek és a gyomosodás összefüggései 71
4.4. A gyomszabályozás módszerei 72
4.4.1. Megelőző eljárások 73
4.4.2. Mechanikai gyomszabályozási módszerek 74
4.4.3. Agrotechnikai módszerek 75
4.4.4. Fizikai módszerek 77
4.4.5. Biológiai gyomszabályozás 77
4.4.6. Herbicid használat 78
4.5. Legfontosabb gyomnövényeink 79
4.6. Irodalom 80
4.7. Ellenőrző kérdések 80
5. Tápanyag-gazdálkodás, növénytáplálás (Schmidt Rezső) 81
5.1. A trágyázás, tápanyagellátás célja és jelentősége 81
5.2. A jó termékenységű talajok tulajdonságai 82
5.3. A trágyák csoportosítása és az érvényesülésüket befolyásoló tényezők 82
5.3.1. A trágyák csoportosítása 82
5.3.2. A trágyák érvényesülését befolyásoló tényezők 83
5.4. A legfontosabb tápelemek előfordulása és szerepe a talajban és a növényekben 84
5.4.1. Makroelemek 84
5.4.2. Mikroelemek 92
5.5. Szervestrágyázás 95
5.5.1. A talaj szerves anyagának forrásai 95
5.5.2. Istállótrágya 96
5.5.3. Hígtrágya 98
5.5.4. Zöldtrágya 99
5.6. A tápanyagellátás tervezése 101
5.7. Irodalom 105
5.8. Ellenőrző kérdések 105
6. Vetésforgó - vetésváltás (Gyuricza Csaba) 107
6.1. Történeti áttekintés 107
6.2. Növényi sorrend változatok 108
6.3. A növénytermesztési rendszerek jelentősége 111
6.4. A növénytermesztési rendszerek kialakításának alapelvei 111
6.4.1. A növényi összetételt befolyásoló tényezők 112
6.4.2. A növényi sorrend kialakításának tényezői 113
6.4.3. A termesztési rendszerek szerkezete és felépítése 120
6.5. A növényi sorrend szerkezetét befolyásoló egyéb tényezők 121
6.5.1. A kettőstermesztés 121
6.5.2. Talajlazító növények 122
6.5.3. A területpihentetés 123
6.6. A vetésforgók osztályozása 124
6.7. A növényi sorrend hatása a termesztési tényezőkre 125
6.7.1. Talajtényezők 125
6.7.2. Növénytényezők 128
6.8. Irodalom 129
6.9. Ellenőrző kérdések 130
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem