1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fogyasztó és hizlaló diétás étrendek és az ételek elkészítési módjai

Szerző
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 111 oldal
Sorozatcím: Betegeink házi diétája
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 13 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Sok olyan asszonyt ismerünk, akinek otthon a mindennapos tennivalók mellett beteget is kell gondoznia. A beteg legtöbbször valamilyen szervi megbetegedésben szenved, állapota nem súlyos, a... Tovább

Előszó

Sok olyan asszonyt ismerünk, akinek otthon a mindennapos tennivalók mellett beteget is kell gondoznia. A beteg legtöbbször valamilyen szervi megbetegedésben szenved, állapota nem súlyos, a kórházból hazabocsátották és többé-kevésbé munkaképes is. Az ilyen betegnek különös figyelmet kell fordítania életmódjára és táplálkozására. Nem fogyaszthat válogatás nélkül mindent, csak az orvos által előírt diéta szerint étkezhet. Diétán a táplálkozás szabályozását értjük, amely nemcsak abból áll, hogy egyes élelmiszereket, ételek kihagyunk a beteg étrendjéből, hanem az ételek megszokott elkészítési módján is változtathatunk. A diéta a megbetegedett szervezetet erősíti, óvja a káros behatásoktól és a túlterheléstől. A beteg diétás ellátásában az otthoni életmódnak, az egyenletes étkezésnek nagy szerepe van. Emésztőszerveink egyenletes megterhelése biztosítja azok jó működését. Nem helyes, ha a gyomorba egyszerre túl sok, majd hosszú ideig semmiféle táplálék nem kerül.
Az orvos csak általánosságban körvonalazza a tennivalókat, a kímélő, erősítő étrend gondos és figyelmes elkészítéséért a háziasszony felel. A nők ezt a kis többletmunkát szívesen vállalják, de a szükséges pontos utasítások ismerete nélkül fáradozásuk nem járhat kellő eredménnyel. Az orvosnak sem ideje, sem lehetősége nincs arra, hogy a háziasszonyt aprólékosan megtanítsa, hogyan kell az ételeket elkészítenie. Ezen a nehézségen óhajtunk segíteni. Meg akarjuk a háziasszonyt tanítani arra, hogy a különböző esetekben milyen ételeket adhat, s hogyan kell azokat elkészítenie. Könyvünk azonban nem gyógyászati szakkönyv, amelynek segítségével akárki is orvosi előírás nélkül kezelhetné magát. Vissza

Tartalom

Előszó5
Néhány szó a szervezet tápanyagszükségletéről9
A diétás étel elkészítésének módjai15
Háztartási tanácsok24
Fogyasztó diéta29
Nyersétrendek33
Szigorú nyersétrend33
Szigorú nyersgyümölcsnap33
Kombinált gyümölcsnap étrendje34
Bővített nyersétrend34
Burgonyanap34
Főzeléknap35
Az ételek elkészítése35
Szigorú nyersétrend35
Nyári minták35
Téli minták36
Nyerstálakhoz adható mártások37
Burgonyanap37
Főzeléknap37
Fogyasztó étrendminták38
Folyékony nyersétrend38
Szilárd nyersétrend39
Szigorúbb soványító étrend39
Enyhébb soványító étrend41
Tartós étrend43
Boller-féle diétás kezelés hízásnál45
Fehérje-zsír étrend45
Fehérje-szénhidrát étrend47
Harvey-féle soványító tojáskúra49
Antoine-féle soványító kúra50
Schrott-féle bor-kenyér soványító kúra51
Hizlaló diéta52
Hizlaló étrendminták55
Könnyú vegyes hizlaló étrend55
Vegyes hizlaló étrend56
Receptek (fogyasztók)59
Reggelik, uzsonnák59
Gyümölcsök, nyers főzelékfélék, kompótok59
Tejes ételek61
Tojásételek61
Levesek62
Húsok, húsos és húspótló ételek63
Főzelékek, köretek66
Mártás68
Saláták68
Tészták69
Ital70
Speciális kenyerek70
Receptek (hizlalók)72
Reggelik, uzsonnák72
Gyümölcsök, gyümölcslevek és befőttek73
Tejes ételek73
Tojásételek75
Levesek76
Húsok, húsos és húspótló ételek77
Főzelékek, kdöretek80
Mártások81
Saláták82
Tészták, krémek, sodók82
Italok87
Gyógytea88
Általános tudnivalók89
Fontosabb élelmiszereink vitamintartalma89
A-vitaminban gazdag élelmiszerek89
B-vitaminokban azdag élelmiszerek89
C-vitamin-források89
D-vitamin-tartalmú élelmiszereink90
Mésztartalmú élelmiszerek90
Fontosabb vastartalmú élelmiszerek91
Diétás készítmények91
Gyomornedv-megkötő élelmiszerek és ételek91
Dugító hatású élelmiszerek és ételek91
Cukrok, cukorpótlók92
Sópótló92
Lisztek, kenyerek, őrlemények92
Gyümölcskészítmények92
Tej, tejtermékek93
Egyéb diétás élelmiszerek93
Az egyes élelmiszerek és ételek hatásai93
Bélműködést serkentő élelmiszerek és ételek93
Kőképződést elősegítő élelmiszerek93
Néhány használati leírás gyógyteák készítéséhez94
Tévhitek és valóságok99
Hasznos tanácsok100
Pentzoldt-féle táblázat108
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Fogyasztó és hizlaló diétás étrendek és az ételek elkészítési módjai Fogyasztó és hizlaló diétás étrendek és az ételek elkészítési módjai

A borító enyhén kopott.

Állapot:
840 ,-Ft
7 pont kapható
Kosárba