1.067.291

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fodor József egészségtana

A középiskolák felső osztályai számára/Az új tanítási tervnek megfelelően a második kiadás után

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Lampel R. (Wodianer F. és Fiai) R. T. Könyvkiadóvállalata
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 215 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: 13 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Készült a Franklin-Társulat nyomdájában. Negyedik kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az egészségtan tanítását a középiskolák felsőbb osztályaiban újabb alapokra kívánta fektetni legfelsőbb tanításügyi hatóságunk, azaz helyesebben szólva biztosítani akarta azt, hogy a tanulók az... Tovább

Előszó

Az egészségtan tanítását a középiskolák felsőbb osztályaiban újabb alapokra kívánta fektetni legfelsőbb tanításügyi hatóságunk, azaz helyesebben szólva biztosítani akarta azt, hogy a tanulók az egészségtani ismereteket úgy sajátítsák el, hogy azok szerves összefüggésben legyenek mindazon természettudományi alapismeretekkel, amelyeket a középiskolai felsőbb osztályú tanuló már az előző osztályokban megszerzett.
Ezért szükségessé válnék a középiskolákban ezideig úgyszólván kizárólagosan használt és minden tekintetben kitünő tankönyvnek, a Fodor József Egészségtan-ának, az új tanítási tervnek megfelelő kézikönyvvel való pótlása... Vissza

Fülszöveg

Az egészségtan feladata.

Az egészségtan ismerteti mindazt, ami az ember egészségére előnyösen vagy károsan hat; arra tanít, hogy azt, ami károsan hat, elhárítsuk, ellenben azt, ami egészségünknek javára szolgál, megválasszuk és felhasználjuk.
Az ember egészségére sok mindennek van hatása, így a táplálkozásnak, a lakásnak, a foglalkozásnak, a test ápolásának, a fertőző betegségeknek, a véletlen veszedelemnek stb.
Az egészségnek és a betegségnek befolyása az életre.
Az ember egész életén keresztül bármikor megbetegedhetik és meghalhat. A betegség a gyermeket elkedvetleníti és könnyen megrontja testének jövőbeli erős és szép fejlődését, az ifjút tanulásában hátráltatja és szelleme kifejlődésének áll útjában, a férfiút gátolja munkájában és kenyérkeresetében, úgyhogy gyakran családjával együtt Ínségre juttatja; a betegség az öreget kimeríti és könnyen sírba viszi. Ezenkívül a betegség minden életkorban sok fájdalmat és keserűséget szül és igen sok költséget okoz.
Az emberek... Tovább

Fülszöveg

Az egészségtan feladata.

Az egészségtan ismerteti mindazt, ami az ember egészségére előnyösen vagy károsan hat; arra tanít, hogy azt, ami károsan hat, elhárítsuk, ellenben azt, ami egészségünknek javára szolgál, megválasszuk és felhasználjuk.
Az ember egészségére sok mindennek van hatása, így a táplálkozásnak, a lakásnak, a foglalkozásnak, a test ápolásának, a fertőző betegségeknek, a véletlen veszedelemnek stb.
Az egészségnek és a betegségnek befolyása az életre.
Az ember egész életén keresztül bármikor megbetegedhetik és meghalhat. A betegség a gyermeket elkedvetleníti és könnyen megrontja testének jövőbeli erős és szép fejlődését, az ifjút tanulásában hátráltatja és szelleme kifejlődésének áll útjában, a férfiút gátolja munkájában és kenyérkeresetében, úgyhogy gyakran családjával együtt Ínségre juttatja; a betegség az öreget kimeríti és könnyen sírba viszi. Ezenkívül a betegség minden életkorban sok fájdalmat és keserűséget szül és igen sok költséget okoz.
Az emberek gyermekkoruktól öregségükig nem -egyforma egészségesek avagy betegek. Vissza

Tartalom

Bevezető 5
Az egészségtan feladata 5
Az egészségnek és a betegségnek befolyása az életre 5
Az egészség és a betegség befolyása a nemzetre 6
A nép egészségének megismerése 7
I. FEJEZET.
A táplálkozásról.
Táplálék fölvételének szükséges volta 9
A tápláló anyagok 9
1. Szervetlen tápláló anyagok 10
2. Szerves tápláló anyagok 10
a) A széntartalmú tápláló anyagok 10
b) Nitrogéntartalmú tápláló anyagok 13
Az emésztés 14
Élelmiszerek megválasztása 15
Az emésztés befolyása a táplálkozásra 17
Az egészségre ártalmas táplálék 19
A táplálkozás befolyása a nép egészségére 21
A szegények táplálása 21
Fontosabb élelmiszerek 22
a) A hús 22
b) A tej 27
c) A sajt és a vaj ; 32
d) A tojás 32
e) Gabona és liszt 82
/) Hüvelyesvetemények 34
g) A burgonya 35
h) Gyümölcs. Zöldség- és főzelékfélék. Gombák 85
i) Fűszerek 86
Italok 37
a) A víz 87
b) A szeszes italok 44
c) Alkaloidtartalmú élvezeti italok 48
d) Az ecet 48
A dohány 49
II; FEJEZET.
A lakásról.
A levegő 50
A lélekzés 51
A vérkeringés 58
A lakás befolyása az egészségre 55
Az egészséges és az egészségtelen talaj 56
A talajvíz 57
Az egészséges építkezés 60
A lakószoba 68
A lakásnak tisztántartása 65
A szellőzésről 66
A fűtésről ... 75
A levegő megrontása világítás által 79
A lakóház tisztasága 81
Folyók, patakok szennyezése városok és ipartelepek által 87
A község utcáinak, tereinek, nyilvános helyeinek tisztántartása ... 88
Egészségi szempontból fontos közintézetek 89
a;|Kórházak 89
b) Tébolyodottak háza 90
c) Az iskola 91
d) A gyermekmenedékhely és árvaház 98
e) Bölcsőde és kisdedóvó 94
Szegényház és aggápoló 94
Egészségi szempontból fontos egyéb nyilvános épületek ... 94
Közlekedési eszközök 95
III. FEJEZET.
A. test ápolásáról.
A bőr működése 97
A test tisztasága 99
Az időjárás. A ruházat 101
A hajzat és körmök ápolása 108
A csont- és izomrendszer működésének élettani elemei 104
Testi munka. Az izmok gyakorlása és fejlesztése 105
A tüdők ápolása 108
Az idegrendszer és az érzékszervek élettanának elemei 109
Az érzékszervek és azok ápolása 110
A szem ápolása 114
A munkáról és foglalkozásról.
A munka és foglalkozás befolyása az egészségre 115
Egészségtelen munka és foglalkozás 115
Egészségtelen műhely és gyár 118
A közegészségi szempontból ártalmas műhely és gyár 119
A pihenés és alvás 120
A szórakozás 121
IV. FEJEZET.
A betegség.
Fertőző betegségek természete és támadása 126
A betegséget okozó baktériumok 128
Ragadós és miazmás fertőző betegségek 129
Járványok és tájbetegségek 130
A fertőző betegségek lefolyása a nép egészségére 131
Fertőző betegségek elhárítása 132
A fertőző betegségek első jelei 136
Fontosabb fertőző betegségek 138
a) A himlő 138
b) A skarlát 148
c) A kanyaró 144
d) A bárányhimlő 145
e) A rózsás kiütés (Rubeola) 145
f) A kiütéses tífusz 146
g) A szamárhurut 147
h) A difteria 148
i) A gümőkórság. (Tuberkulózis) 149
j) A ragadós szemgyulladás 152
k) A sebfertőzés 158
l) A hastífusz 154
m) A kolera 156
n) A pestis 168
0) A vérhas 164
p) Az influenza 165
r) A gyermekek bélhurutja 165
s) A váltóláz 166
t) Egyéb heveny és fertőző betegségek 169
Állatoktól származó fertőző betegségek 169
a) A veszettség 169
b) A lépfene 172
c) A takonykórság és bőrféreg 178
d) Az állatok tuberkulózisa 178
c) Egyéb fertőző állati betegségek 174
Élősködők okozta betegségek 174
V. FEJEZET.
Az élet véletlen veszedelme és az élei mentése.
Az életmentés fontossága 176
Rögtön támadó veszedelmek 178
a) Sérülések 1 179
A test rázkódása 179
A test zúzódása 179
Ficamodás és csonttörés 180
Sebesülés 182
Sebesültek ápolása 186
A sebesülések fontosabb alakjai 187
b) önkéntes vérzések 188
Vérzés az orr- és száj üregből 188
Vérzés a tüdőből 189
Vérzés a gyomorból és bélből 190
c) Eszméletveszítés 190
Mesterséges lélekzés 191
Ájulás 198
Gutaütés 198
Nehéz nyavalya 194
d) Napszúrás, megfagyás, villámsújtás 195
e) Fulladás 196
f) Mérgezések 204

Fodor József

Fodor József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Fodor József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem