Előszó (Sólyom L.) | 5 |
Történeti áttekintés (Sólyom L.) | 7 |
Alapanyagok (Flanek A.) | 17 |
Finomszesz | 17 |
Borpárlat | 24 |
Gabonaszesz | 26 |
Cukor | 28 |
Víz | 29 |
Ízesítőanyagok | 35 |
Növényi drogok, fűszerek (Kupai S., Sólyom L.) | 35 |
A drog minőségét befolyásoló tényezők és követelmények | 37 |
Likőripari drogok, fűszerek ismertetése | 39 |
Gyümölcsök (Sólyom L.) | 60 |
Gyümölcslevek (Újszászi J.) | 61 |
Gyümölcspálinkák (Újszászi J.) | 62 |
Borok (Újszászi J.) | 63 |
Illó olajok (Újszászi J.) | 63 |
Eszenciák (Gerencsér E., Újszászi J.) | 72 |
Alkoholok | 76 |
Savak és észterek | 79 |
Aromás savak és észterek | 81 |
Laktonok | 82 |
Aminosavészterek | 83 |
Oxovegyületek | 83 |
Oxikarbonsavak (Újszászi J.) | 88 |
Színezőanyagok (Újszászi J.) | 91 |
Mesterséges színezékek | 91 |
Növényi és állati eredetű természetes színezékek | 94 |
Karamell | 95 |
Gyümölcslevek, borok | 98 |
Gyártástechnológia (Schlercher T.-né, Gerencsér E., Závodszky I. Újszászi J., Keller M.) | 101 |
Féltermékek előállítása | 101 |
Vízlágyítás | 101 |
Cukorszirup-készítés | 107 |
Gyümölcslevek készítése | 109 |
Kivonatok készítése | 112 |
Lepárlás | 124 |
Késztermékek (italok) összeállítása (Gerencsér E., Schlerher T.-né, Sólyom L., Újszászi J.) | 129 |
Berendezések és eszközök | 129 |
Rum- és pálinkagyártás | 141 |
Brandygyártás | 147 |
Likőrgyártás | 147 |
A szesz- és a cukorfok pontos beállítása | 153 |
Emulziós likőrök gyártása | 161 |
Koktélok, aperitifek gyártása | 164 |
Vermutgyártás | 164 |
Szűrés | 166 |
Raktározás (Závodszky I., Újszászi J.) | 167 |
Érlelés | 182 |
Likőripari termékek (Lujber T., Újszászi J., Sólyom L.) | 187 |
Rumok | 187 |
Pálinkák | 189 |
Konyakok, brandyk | 194 |
Likőrök | 197 |
Koktélok | 206 |
Vermutok | 207 |
Minőségellenőrzés (Flanek A., Keller M.) | 209 |
Az alapanyagok vizsgálata | 210 |
A féltermékek vizsgálata | 210 |
A késztermékek vizsgálata | 211 |
A csomagolás és a jelölés vizsgálata | 212 |
A töltési térfogat vizsgálata | 212 |
A töltési térfogat vizsgálata | 212 |
Fizikai és kémiai vizsgálatok | 212 |
Az alkoholtartalom meghatározása | 212 |
A szárazanyag-tartalom meghatározása | 214 |
A cukortartalom meghatározása | 214 |
Egyéb kémiai jellemzők meghatározása | 215 |
Az érzékszervi vizsgálat | 217 |
Az ízlelés | 218 |
Palackozás (Gerencsér E., Lujber T., Sólyom L., Újszászi J.) | 223 |
Csomagolóeszközök és anyagok | 223 |
Palackok | 223 |
Címkék | 228 |
Címkeragasztó anyagok | 230 |
Záróelemek (kupakok) | 231 |
A gyűjtő- és szállítási csomagolás eszközei | 232 |
A palackozás technológiai folyamatának üzemrészei | 234 |
Göngyölegraktárak | 235 |
Italtároló-szűrő üzemrész | 235 |
Palack-előkészítés | 235 |
Palackmosó | 236 |
Palacktöltő | 236 |
A palackozás gépei | 239 |
A palackmosó gép | 239 |
Töltőgépek | 242 |
Zárógép | 246 |
Címkézőgépek | 248 |
A palackozott készáru csomagolása | 250 |
Egységrakomány-képzés | 250 |
Belső anyagmozgatás, raktározás | 251 |
A kimért italok töltése | 252 |
Hordók előkészítése, töltése, hordós kiszállítás | 252 |
Demizsonok előkészítése, töltése, forgalmazása | 256 |
Tankautós áruszállítás | 257 |
Termékforgalmazás (Mikófalvi B.) | 261 |
Belső termékforgalmazási rend | 262 |
Külföldi értékesítés | 262 |
Szerződéses kapcsolatok | 263 |
Áruszállítás | 265 |
Csomagolásfejlesztés | 266 |
A piackutatás szerepe | 267 |
A termékválaszték alakítása | 268 |
Kiállítások | 269 |
Világkiállításon elért eredmények | 270 |
Nemzetközi bor-világkiállítások | 270 |
Nemzetközi borversenyek | 270 |
Országos borversenyek | 271 |
Budapesti Nemzetközi Vásár | 272 |
Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás - OMÉK | 272 |
Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás, Szeged | 272 |
Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás, Szekszárd, 1972 | 273 |
5. Pécsi ipari vásár, 1973 | 273 |
E. P. F. Európai Csomagolási Szövetség, 1972, Barcelona | 273 |
Hungaropack Magyar Csomagolási Verseny | 274 |
Kiváló Áruk Fóruma | 274 |
Hatósági rendelkezések (Mikófalvi B.) | 275 |
Az élelmiszertörvény főbb szabályai | 275 |
Munkavédelmi előírások | 277 |
Fontosabb védőeszközök, védőruhák | 281 |
A munkahelyi higiénia | 282 |
Általános előírások | 282 |
Személyi higiénia | 283 |
Élelmiszer-ellenőrző hatósági szervek | 283 |
Tűzvédelmi rendelkezések | 284 |
Fontosabb tűzvédelmi feladatok | 285 |
Irodalomjegyzék | 287 |
Könyvek | 287 |
Ajánlott irodalom | 289 |
Szakcikkek | 291 |
Szabványok | 291 |