kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Varrott keménykötés |
Oldalszám: | 205 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-230-127-7 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 9 |
Sólyom Lajos: A mintavétel és a tételminősítés | 11 |
A tárgykörben használatos alapfogalmak | 11 |
A mintavételkor betartandó szabályok | 13 |
A mintavétel | 14 |
A tételminősítés | 15 |
Sólyom Lajos: Az érzékszervi vizsgálat | 18 |
Az élettani alapok | 22 |
Az előkészítő helyiség | 24 |
A bírálati helyiség | 26 |
Az érzékszervi bírálók | 28 |
Az érzékszervi bizottság és vezetője | 28 |
A bíráló bizottság tagjainak ízlelő-, szagló- és látóképesség-vizsgálata | 29 |
Az ízlelőképesség vizsgálata | 29 |
A koncentrációkülönbség felismerésének vizsgálata | 31 |
A szaglóképesség vizsgálata | 33 |
A színmegállapító képesség vizsgálata | 35 |
A minták szállítása, tárolása | 37 |
A minták előkészítése, felszolgálása | 37 |
Az érzékszervi bírálat lebonyolítása | 38 |
A minősítés | 40 |
Az egyes kémiai összetevők meghatározása | 43 |
Flanek Anikó: Az alkoholtartalom meghatározása | 43 |
Meghatározás piknométerrel | 44 |
Meghatározás szeszfokmérővel | 46 |
Meghatározás egyéb fizikai módszerekkel | 47 |
A forráspont mérésével | 47 |
A törésmutató mérése alapján | 49 |
Műszeres vizsgálatok az összetétel mérésére | 50 |
Meghatározás kémiai vizsgálat alapján | 50 |
A szárazanyag-tartalom meghatározása | 51 |
Vizsgálat likőr- és pálinkakészítményeknél | 51 |
Meghatározás a relatív sűrűség mérésével | 52 |
Meghatározás törésmutató-méréssel | 53 |
Meghatározás szárítószekrényben történő szárítással | 54 |
Meghatározás boroknál és egyéb borászati termékeknél | 55 |
A tömeg közvetlen mérésének módszerével | 56 |
Közvetett módszer a relatív sűrűség mérésével | 56 |
Egyéb eljárásokkal | 58 |
A cukortartalom meghatározása | 58 |
A Bertrand-módszer | 59 |
A Schoorl-módszer | 70 |
Egyéb redukciós módszerek | 74 |
Automatizált műszeres cukormeghatározási sorozatvizsgálatok | 75 |
Meghatározás az optikai forgatóképesség mérése alapján | 76 |
A szacharóztartalom meghatározása borokban | 76 |
Minőségi kimutatás diazo-uracillal | 77 |
Mennyiségi meghatározás | 78 |
A víz vizsgálata | 78 |
Az összes keménység meghatározása | 79 |
A szilikáttartalom meghatározása | 80 |
Vargha Gáborné: A savtartalom meghatározása | 82 |
A titrálható összes savtartalom | 82 |
Acidimetriás módszer | 82 |
Potenciometrikus titrálás | 83 |
Az illósav-tartalom meghatározása | 86 |
A kénsavtartalom meghatározása | 87 |
Az összes kénessav meghatározása | 88 |
A szabad kénessav meghatározása | 89 |
A kötött kénessav meghatározása | 89 |
A pH meghatározása | 89 |
Meghatározás pH-mérő műszerrel | 90 |
Meghatározás pH-mérő papírral | 92 |
Pándi Ferenc: Az észtertartalom meghatározása | 92 |
Az aldehidtartalom meghatározása | 94 |
A hidroxil-amin-klór-hidrátos módszer | 94 |
A meta-fenilén-diamin-klór-hidrátos módszer | 96 |
A furfuroltartalom meghatározása | 98 |
Bikfalvi Istvánné: A kozmaolaj-tartalom meghatározása | 99 |
A szalicil-aldehides módszer Komarovszky alapján | 100 |
A para-dimetil-amino-benzaldehides módszer | 102 |
Vargha Gáborné: A zsírtartalom meghatározása | 104 |
Meghatározás Röse-Gottlieb szerint | 104 |
A tojáslikőr zsírtartalmának meghatározása | 105 |
A kakaóvaj-tartalom meghatározása | 016 |
Ujszászi János: A színezőanyagok vizsgálata | 107 |
Mesterséges színezékek | 108 |
A színezékek azonosítása | 108 |
Az egynemű színezékek tényleges (töltőanyagmentes) színezéktartalmának meghatározása | 110 |
A színezőképesség meghatározása | 110 |
A karamell | 111 |
A sűrűség | 111 |
A szárazanyag-tartalom | 111 |
A színezőképesség | 111 |
Az alkoholtűrés | 113 |
A savtűrés | 113 |
Vargha Gáborné: A tartósítószerek vizsgálata | 114 |
A kénessavtartalom meghatározása | 115 |
Jodometriás módszer | 115 |
Oxidációs módszer | 116 |
A szorbinsavtartalom meghatározása | 116 |
A hangyasavtartalom meghatározása | 119 |
Minőségi kimutatás kromotropsavval | 119 |
Mennyiségi meghatározás | 120 |
A nátrium-benzonát-tartalom meghatározása Rajkiné szerint | 123 |
Ujszászi János: Az összes cián-hidrogén-tartalom meghatározása | 126 |
Bikfalvi Istvánné: A metil-alkohol-tartalom meghatározása | 126 |
Meghatározás Deniges-Fellenberg szerint | 126 |
Meghatározás kromotropsavas színreakció alapján | 129 |
Ujszászi János: Az akroleintartalom meghatározása | 130 |
Minőségi kimutatás | 131 |
Mennyiségi meghatározás | 131 |
Vargha Gáborné: A fémtartalom meghatározása | 133 |
A vastartalom meghatározása | 135 |
Minőségi kimutatás kálium-rodaniddal | 135 |
Mennyiségi meghatározás alfa, alfa'-dipiridillel | 135 |
Mennyiségi meghatározás o-fenantrolinnal | 136 |
A réztartalom meghatározása | 137 |
Minőségi kimutatás kálium-ferro-cianiddal | 138 |
Határérték meghatározása ditizonnal | 138 |
Mennyiségi meghatározás kuproinnal | 139 |
Mennyiségi meghatározás nátrium-dietil-ditio-darbamáttal | 140 |
Mennyiségi meghatározás komplexometriás titrálással | 141 |
A cinktartalom meghatározása | 142 |
Az arzéntartalom meghatározása | 144 |
Minőségi kimutatás ezüst-nitráttal | 144 |
Mennyiségi meghatározás | 145 |
Az óntartalom meghatározása | 148 |
Az ólomtartalom meghatározása | 149 |
Az alumíniumtartalom meghatározása | 152 |
A higanytartalom meghatározása | 154 |
A mangántartalom meghatározása | 158 |
Minőségi kimutatás hidrogén-peroxiddal | 158 |
Mennyiségi meghatározás | 158 |
A fémtartalom meghatározása atomabszorpciós módszerrel | 159 |
Bikfalvi Istvánné: Az egyes összetevők gázkromatográfiás vizsgálata | 159 |
A metil-alkohol-, etil-acetát-, propil-alkohol-tartalom meghatározása | 162 |
A kozmaolaj-tartalom meghatározása | 165 |
Az akroleintartalom meghatározása | 167 |
Ujszászi János: A szeszes italok zavarosodását okozó anyagok azonosítása | 167 |
Tájékozódó vizsgálatok | 168 |
A zavarosodást okozó anyagok elkülönítése | 169 |
Mikroszkópos vizsgálat | 169 |
Oldási kísérletek | 171 |
Égetési próba | 172 |
Kémiai vizsgálatok | 173 |
Szervetlen anyagok előfordulásakor | 173 |
Szerves anyagok előfordulásakor | 174 |
Szerves és szervetlen anyagok együttes előfordulásakor | 175 |
Sólyom Lajos - Vargha Gáborné: A csomagolóanyagok vizsgálata | 177 |
A palackok | 177 |
A csavarmentes zárókupakok | 181 |
A címkék | 183 |
A címkeragasztó anyagok | 185 |
A kartondobozok (hullámpapír ládák) | 186 |
A műanyag rekeszek (tároló- és szállítóládák) | 188 |
Pándi Ferenc: A vizsgálati adatok matematikai-statisztikai értékelése | 190 |
Ujszászi János: A könyvben előforduló vegyszerek kémiai képlete és szinonim elnevezései | 193 |
Irodalomjegyzék | 203 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.