1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fizikai kémia

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszeripari Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 179 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal. 400 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A fizikai kémia tananyagot a következő szempontok alapján állítottam össze.
A fizikai kémia elsősorban a termodinamikai és az anyagszerkezeti elveket és törvényeket alkalmazza a kémia területén.... Tovább

Előszó

A fizikai kémia tananyagot a következő szempontok alapján állítottam össze.
A fizikai kémia elsősorban a termodinamikai és az anyagszerkezeti elveket és törvényeket alkalmazza a kémia területén. Hallgatóink termodinamikai előképzettsége nem egységes, ezért szükségesnek tartottam, hogy a termodinamikai alapelveket és módszereket röviden összefoglaljam. (1. és 2. fejezet.) Feltételeztem, hogy hallgatóim a hőtan alapjait, a tiszta anyagok fázisegyensúlyait, valamint az ideális elegyek termodinamikai leírását ismerik, tisztában vannak a tömeghatás törvényével és az elektrokémia alapjaival
Tanulmányaink középpontjában az oldatok (elegyek) fázisegyensúlyainak termodinamikai leírása és a reakciókinetika áll.
Három tipikus fázisegyensúlyi helyzetet tárgyalok, a) A híg oldatok törvényeit a tapasztalatokat hűen leíró anyagszerkezeti modellből vezetjük le. (3. fejezet.) b) A kisnyomású gőz - folyadék egyensúlyok esetében egy ismert tulajdonságú fázis, a gőz tulajdonságaiból következtetünk az ismeretlenre, a folyadékra. Azt sugallom, hogy a gőzösszetétel ugyanúgy árulkodik az illékony oldat természetéről, mint az illat a bor minőségéről. (4. fejezet.) c) A termodinamika képes a reális (nem modellezett) rendszerekről szerzett tapasztalati ismeretek rendszerezésére, a mérési adatok jóságának vizsgálatára,' sőt bizonyos anyagszerkezeti sajátságok megállapítására is. Ezt mutatom meg a folyadék - folyadék egyensúlyok példáján. (5. fejezet.) Vissza

Tartalom

1. Termodinamikai alapfogalmak 11.
1.1. Az energiamegmaradás tétele 11.
1.2. Az entrópia növekedés tétele 12.
1.3. Egyensúlyi feltételek 15.
1.4. Entalpia 16.
Izentalpiás folyamat 17.
Kiterjedés fojtáson át 18.
Hőközlés állandó nyomáson 19.
1.5. Szabadentalpia 21.
1.6. A kémiai potenciál változása a hőmérséklettel
és a nyomással 22.
1.7. A kémiai potenciál változása az összetétellel 24.

2. Elegyek 25.
2.1. Összetétel 25.
2.2. Térfogat 26.
A parciális moláris térfogat definiciója 26.
2.3. Elegyítési és oldáshők 30.
Teljes elegyítési hő 32.
Teljes oldáshő 32.
Hígítási hő 34.
Entalpiadiagrammok 35.
2.4. Elegyítési entrópia 37.
Tökéletes gázok elegyítése 38.
Elegyítés és szétválasztás 39.
2.5. Ideális elegy termodinamikai tulajdonságai 41.
Dalton törvénye 42.

3. Híg oldatok törvényei 45.
3.1. Az ozmózis nyomás 45.
Az ozmózis sebessége 46.
3.2. Oldatok gőznyomása 48.
3.3. Gőz - folyadék egyensúly híg oldatokban 51.
Az oldószer gőzének kémiai potenciálja 52.
Raoult törvény levezetése 53.
A van't Hoff törvény levezetése 54.
3.4. Móltömegmérés 55.

4. Kis nyomású elegyek és oldatok 59.
4.1. Elegyek gőznyomása 59.
Reális folyadékelegy gőznyomása 60.
4.2. Aktivitás 62.
4.3. Gázok oldhatósága 64.
4.4. A szételegyedés jelensége 68.
4.5. Víz aktivitása élelmiszerekben 73.
Izopiesztikus mérések 74.
Hygrometer 76.
Fagyáspont mérése 76.

5. Megoszlási hányados 79.
Megoszlási hányados 79.
Megoszlási egyensúlyok termodinamikai
tárgyalása 82.
Hidrofób kölcsönhatás vizsgálata 83.
Extrakciós számítások 84.

6. A reakciókinetika alapjai 89.
6.1. A reakciósebesség 89.
6.2. A tapasztalati sebességi egyenlet 93.
A sebességi egyenlet integrálása 95.
A teljes egyenlet 100.
6.3. Komplex reakciók 102.
Egyensúlyra vezető reakció 104.
A kezdeti sebesség megállapítása és
értékelése 108.
Sorozatreakciók (konszekutív reakciók) 110.
Reakciómechanizmus 113.
6.4. Az elemi reakciók sebessége 116.

7. Homogén katalízis 123.
7.1. Enzim katalízis 123.
7.2. Reakciókinetikai mérések 124.
7.3. A Michaelis - Menten görbe 127.
7.4. A Michaelis - Menten egyenlet lineáris
transzformációja 131.
7.5. Enzim gátlások 133.

8. Oxidáció levegőn 136.
8.1. Az oxidáció sebességének mérése 136.
8.2. Szerves anyagok oxidációja molekuláris
oxigénnel:
peroxidok képződése 138.
Gyökök képződése és szerepe 139.
8.3. A telítetlen szénhidrogének oxidációjának
mechanizmusa és sebességi egyenlete 140.
8.4. Inhibició 146.

9. Protolízis 147.
9.1. Protonátadási reakciók egyensúlya 147.
Egyensúlyi számítások 151.
Sav - bázis titrálások, indikátorok,
pufferoldatok 153.
Aminosavak és peptidek proton felvétele
és leadása 155.
Izoelektromos pont számítása 159.
9.2. Szerves reakciók homogén sav-bázis katalízise 160.
A keto - enol átalakulás 160.
Savamid hidrolízis 162.
Általános sav-bázis katalízis szerepe az
enzimek működésében 165.
9.3. A pH befolyása az enzimkatalízisre 166.

10. Fémkomplexek és fémionok katalitikus hatásai 170.
Fémkomplexek 170.
A savamid kötés hidrolízise 172.
Redoxi reakciók 173.
A molekuláris oxigén redukciója 177.
Irodalomjegyzék 179.

Dr. Rácz György

Dr. Rácz György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Rácz György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem