kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 187 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Dr. Kováts Jenő és dr. Mészáros János szerzők által dedikált példány. Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrálva. |
Előszó | 5 |
Bevezetés | 7 |
A fertőtlenítés | 11 |
A fizikai fertőtlenítés | 17 |
A tisztogatás vagy egyszerű mechanikai eltávolítás | 18 |
Fertőtlenítés sugárzó energiával (sugársterilizálás) | 18 |
A kiszáradás és a hideg | 21 |
A hő | 22 |
A száraz hő | 24 |
Elégetés | 24 |
Leégetés | 24 |
Vasalás | 25 |
Felégetés | 25 |
Izzítás és hevítés | 25 |
Hőlégsterilizálás | 25 |
A nedves hő | 34 |
Kifőzés | 37 |
Fertőtlenítő mosás | 39 |
Pasztőrözés | 40 |
Fertőtlenítés áramló gőzzel | 41 |
Fertőtlenítés magasnyomású telített gőzzel | 43 |
Autoklávok | 44 |
Csomagolás az autoklávozáshoz | 54 |
Tyndallozás vagy frakcionált sterilizálás | 59 |
A kémiai (vegyi) fertőtlenítés | 60 |
A kémiai fertőtlenítőszerek hatásossága | 64 |
Ismertebb kémiai fertőtlenítőszerek | 68 |
A szappanok | 68 |
A szóda | 69 |
A fahamulúg | 69 |
A mész | 70 |
A nátronlúg | 71 |
A klór és a klórmész | 71 |
A caporit | 72 |
A klórlúg (hidroxigénlúg) | 72 |
A magnolmész | 73 |
A magnosterin | 73 |
A klorogén | 73 |
A klóramin | 73 |
Aktivált klóramin és klórmészoldat | 74 |
A hipermangán | 75 |
A hidroxigénperoxid | 75 |
A szublimát | 75 |
A formadelhid | 75 |
A Lysoform | 76 |
A formalin pasztillák | 76 |
A fenol vagy karbolssav | 76 |
A krezol | 77 |
A krezolkénsav | 77 |
A kreolin | 77 |
Az alkohol | 77 |
A merfen | 77 |
A Famosept | 78 |
A merthiolát | 78 |
A hexaklorofén | 78 |
A Sterogenol | 78 |
A Csepel-12 | 78 |
A Zephirol | 79 |
A Tagonin | 79 |
A jód és vegyületei | 80 |
A jodofor vegyületek | 80 |
A Hibitane - oldat | 84 |
A TEGO-vegyületek | 84 |
Sterilizálás gázokkal | 84 |
Kamrás fertőtlenítés formalinnal, vákuumban | 88 |
Az aeroszolok | 89 |
A biológiai fertőtlenítés | 90 |
A fertőtlenítés általános elvei | 93 |
Időszakos (ún. preventív) fertőtlenítés | 94 |
Járványvédelmi fertőtlenítés | 95 |
Egyszerű fertőtlenítés | 96 |
Szigorított fertőtlenítés | 97 |
Fertőtlenítő eszközök, gépek | 98 |
Kis kézi fertőtlenítő eszközök | 98 |
Háti permetezők | 99 |
Motoros eszközök | 100 |
Növényvédő gépek | 102 |
Irányelvek a permetező- (fertőtlenítő) gépek használatához | 103 |
A fertőtlenítőgép-szükséglet megállapítása | 104 |
A fertőtlenítőanyag-szükséglet megállapítása | 106 |
Részletes fertőtlenítés | 107 |
A fertőtlenítést megelőző tisztogatás | 107 |
A kéz és a bőrfelület fertőtlenítése | 111 |
A lábbeli fertőtlenítése | 113 |
Az állatok testfelületének fertőtlenítése | 113 |
A ruha és a fehérnemű fertőtlenítése | 114 |
A fertőtlenítő brigádok fertőtlenítése | 114 |
Állati nyerstermékek fertőtlenítése | 115 |
Járművek fertőtlenítése | 116 |
Lakások fertőtlenítése | 119 |
Személyek fertőtlenítése | 121 |
A fejéskor és a tej feldolgozása során használt edények, eszközök és helyiségek fertőtlenítése | 122 |
A tejiparban használatos tisztító- és fertőtlenítőszerek | 123 |
A tisztító- és fertőtlenítőszerek hatékonyságának ellenőrzése | 125 |
Fém- és üvegfelületek tisztogatása és fertőtlenítése | 126 |
A fejőgépek tisztogatása és fertőtlenítése | 126 |
Csővezetékek tisztogatása és fertőtlenítése cirkuláltatással | 128 |
Tejüzemi padozat tisztogatása és fertőtlenítése | 128 |
Húsüzemek és vágóhidak fertőtlenítése | 129 |
Ivóvíz- és kútfertőtlenítés | 129 |
Állattenyésztő telepek fertőtlenítése | 132 |
Járványvédelmi fertőtlenítés | 132 |
Időszakos (űn. preventív fertőtlenítés (DeKalb fertőtlenítési program) | 134 |
A trágya és a trágyalé fertőtlenítése | 136 |
A keltetők fertőtlenítése | 137 |
A levegő fertőtlenítése | 139 |
A boncolással és a hulla eltakarításával összefüggő fertőtlenítés | 140 |
A gyakrabban előforduló kórokozók ellenálló képessége és a kórokozók megsemmisítésének lehetősége | 143 |
A baktériumos betegségek kórokozói | 143 |
A lépfene bacilusa (Bacillus anthracis) | 143 |
A Clostridium genus tagjai | 146 |
A sertésorbánc baktériuma (Erysipelothrix rhusiopathie) | 147 |
A listeriózis kórokozója (Listeria monocytogenes) | 147 |
Sztreptokokkuszok | 148 |
Sztafilokokkuszok | 148 |
A Corynebacterium genus | 149 |
Bacterium tularense | 149 |
A Salmonella-csoport baktériumai | 149 |
Escherichia coli | 150 |
A pasteurellózis kórokozója (Pasteurella multiseptica) | 151 |
A takonykór baktériuma (Bacterium mallei) | 152 |
A brucellák | 153 |
A Mycobacterium genus | 155 |
A vírusos betegségek kórokozói | 157 |
A sertéspestis vírusa | 157 |
Az afrikai sertéspestis vírusa | 158 |
A baromfipestis vírusa | 159 |
A lovak fertőző kevésvérűségének vírusa | 161 |
A fertőző bronchitisz vírusa | 162 |
A veszettség vírusa | 162 |
A fertőző sertésbénulás vírusa | 164 |
A száj- és körömfájás vírusa | 165 |
A himlőcsoport vírusai | 172 |
A juhok és kecskék hólyagos bőrgyulladásának vírusa | 173 |
A gombás betegségek kórokozói | 174 |
A mikroszkópikus gombák megsemmisítése fertőtlenítőszerekkel | 174 |
Tarlósömörrel fertőzött istállók fertőtlenítése | 175 |
Egyéb gombákkal fertőzött istállók fertőtlenítése | 176 |
A keltetőgépek és a tojások gombamentesítése | 176 |
A penészes takarmányok fertőtlenítése és méregtelenítése | 177 |
Közegészségügyi vonatkozások | 180 |
Paraziták | 181 |
Rühösség | 181 |
Felhasznált fontosabb szakirodalom | 183 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.