kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 351 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrált. |
Bevezetés | 3 |
A vendéglátás követelményei a felszolgálóval szemben | 5 |
A felszolgáló magatartása | 5 |
A vendég szerete és megbecsülése | 5 |
Az udvariasság | 5 |
A jó modor | 6 |
Az előzékenység | 7 |
A tapintatosság | 7 |
A türelmesség | 8 |
Nyugodtág - higgadtság | 8 |
Foglalkozás a külföldi vendégekkel | 8 |
Viselkedés a feljebbvalókkal, dolgozó társainkkal és az üzemmel szemben | 9 |
Az üzleti fegyelem | 9 |
Viselkedés dolgozó társainkkal szemben | 9 |
Viselkedés az üzemmel szemben | 10 |
Az alkohol káros hatása | 10 |
A test ápolása. Higiéniai követelmények. Üzleti ruházat | 11 |
Testi tisztaság | 11 |
Lábápolás | 11 |
A kéz és a körmök tisztasága | 11 |
A testi fehérnemű | 12 |
Az üzleti ruházat. Megjelenés | 12 |
A vendéglátás jelentősége és üzemtípusai | 13 |
A vendéglátás jelentősége | 13 |
A vendéglátás tevékenysége | 13 |
A vendéglátóipar tagozódása | 14 |
Az üzemek osztálybasorolása. A különböző üzemtípusok | 16 |
A különleges éttermek | 16 |
A sörözők | 17 |
A borozók | 17 |
A borkóstolók | 17 |
A büfék - Önkiszolgáló büfék | 17 |
A cukrászdák | 18 |
Eszpresszók | 18 |
A kávéházak | 19 |
A műsoros-táncos szórakozóhelyek | 19 |
Az üzemi éttermek - üzemi önkiszolgáló éttermek | 19 |
Az önkiszolgáló vendéglátás | 20 |
A nyilvános önkiszolgáló éttermek | 20 |
Az étel és ital automaták | 20 |
Üzemi helyiségek | 21 |
Az áru útja | 21 |
Raktárak, tárolók, előkészítők | 21 |
A személyzeti porta | 21 |
Az áruátvevő helyiség | 22 |
A szárazáru raktár | 23 |
A göngyöleg raktár | 24 |
A földesáru raktár | 24 |
A hústároló hűtőkamra | 25 |
A haltároló | 26 |
A tejtermékek tároló | 26 |
A zöldségtároló, hűtő | 26 |
Az előkészítők | 27 |
A zöldség előkészítő | 27 |
A szárazáru előkészítő | 27 |
A húselőkészítő | 27 |
A konyhák | 28 |
A melegkonyha | 28 |
A hidegkonyha | 30 |
A cukrászat | 30 |
A melegtér | 31 |
Áthúzó díszítőtér | 31 |
A hidegtér | 31 |
A kávéskonyha | 32 |
A diétáskonyha | 32 |
A konyha elhelyezése és berendezése. A racionális munkaszervezés | 33 |
A mosogatók | 34 |
Feketeedény mosogató | 34 |
A nagymosogató | 34 |
A mosogatás menete | 35 |
Moslék és szeméttárolás | 36 |
Az italkiadó - Söntés | 37 |
Az italkiadó pult | 37 |
A vezetékek | 38 |
A hordós-borpince | 39 |
A palack-borpince | 39 |
Az ellenőrzés - A felírópult | 39 |
A személyzeti öltözők | 40 |
A személyzeti mosdók és W.C.-k | 40 |
Az étkezőhelyiségek | 40 |
Baleset-elhárítás | 40 |
Az étterem | 42 |
Az étterem előtere | 43 |
Az étterem belső elrendezése | 44 |
Az asztalsorok elhelyezése | 45 |
A tálalóasztal | 46 |
A büféasztal | 46 |
Az éttermi függönyök | 47 |
A szellőzés - Fűtés | 47 |
Az éttermi felszerelések | 49 |
Az evőszerek | 49 |
Különleges evőszerek | 51 |
A tálalóeszközök | 53 |
A kis leltár | 58 |
A patika | 59 |
Az éttermi munkához szükséges felszerelések | 59 |
Ezüstözött tálak - Edényzet | 60 |
A reggeli és uzsonna felszolgálásához használt ezüstök | 68 |
Az italfelszolgálás ezüstözött felszerelések | 72 |
Dísztárgyak | 72 |
A gyertyatartók, kandeláberek | 73 |
A porcelán edények | 74 |
A tányérok | 74 |
Leveskiöntő csésze, porcelán sültestálak, tűzálló edények | 75 |
Csészék | 75 |
A porcelánkannák | 76 |
Az üvegfelszerelések | 77 |
A poharak | 79 |
A bárban használatos poharak | 77 |
Kancsók - karafok | 81 |
Vegyes üvegneműek | 83 |
Üvegtányérok és tálak | 83 |
Az éttermi textíliák | 84 |
A felszerelések megóvása | 85 |
Az éttermi terítés | 87 |
Az éttermi előkészületek | 87 |
A munka helyes szervezése | 87 |
A tányérok törlése | 88 |
Az evőszerek törlése | 88 |
A poharak törlése | 88 |
A kis leltár | 89 |
A patika | 90 |
A virágvázák | 90 |
A ruhacsere | 90 |
Az egyszerű terítés | 91 |
Az asztalok egyvonalba állítása | 91 |
Az abroszok feltevése | 92 |
Terítés két abrosszal | 92 |
A tányérok feltevése | 93 |
A kisleltár elhelyezése | 93 |
Az evőszerek felrakása | 93 |
A zsemletányér | 95 |
A poharak feltevése | 95 |
Az asztalkendő (szalvéta) | 96 |
A székek szabályszerű elhelyezése | 97 |
A tálalóasztal | 97 |
A tálalóasztal felszerelése | 98 |
Az előkészítés befejező része | 98 |
A reggeli és uzsonna terítése | 98 |
Az uzsonna terítése | 101 |
A felszolgálás | 103 |
A vendég fogadása | 103 |
A vendég üdvözülése | 103 |
A vendégek elhelyezése | 104 |
Az italárlap, borlap | 105 |
A felszolgálókendő helyes kezelése | 109 |
A felszolgálótálca | 109 |
A felszolgáló felszerelése | 110 |
A rendelés felvétele | 110 |
A sörök felszolgálása | 112 |
A sörrendelés felvétele | 112 |
A csapolt sörök felszolgálása | 112 |
A palacksörök felszolgálása | 112 |
A borok felszolgálása. Az italok elhelyezése és betöltése | 113 |
Az italok hőmérséklete | 113 |
A különböző borok felszolgálása | 115 |
A fehérborok felszolgálása | 114 |
A vörösborok felszolgálása | 115 |
A bordói borok felszolgálása | 115 |
A pezsgő felszolgálása | 116 |
A bólé készítése és felszolgálása | 117 |
A pálinka, likőrök felszolgálása | 119 |
Az üdítőitalok felszolgálása | 119 |
Ásványvizek | 120 |
A feketekávé felszolgálása | 120 |
A reggeli felszolgálása | 121 |
A szimpla reggeli | 121 |
A komplett reggeli | 121 |
Az angol reggeli | 122 |
Általános felszolgálási szabályok | 123 |
A váltások | 124 |
Az elhasznált edények leszedése | 126 |
Az asztalok rendbehozatala az eltávozott vendég után | 127 |
Az étel felszolgálással kapcsolatos tudnivalók | 129 |
Étkezési idők | 129 |
A magyar és közép-európai étkezési idők | 129 |
A nyugati étkezési idők | 130 |
Halászati és vadászati tilalmi idők | 130 |
Idénycikkek | 131 |
A kímélő és diétás ételek | 132 |
A diaré étrendje | 132 |
A cukorbeteg diabetikus és a szív, vesebaj étrendi irányelvei | 133 |
A vegetáriánus étrendek | 134 |
Az enyhébb vegetáriánus forma | 134 |
A nyerskoszt | 134 |
Az ételek készítési ideje | 135 |
Az étlap szerkesztése | 137 |
Az étlapíró | 139 |
Az étlapok beosztása, szerkesztése | 140 |
Rendelés felvétele, az eladás technikája | 142 |
Felszolgálási rendszerek | 145 |
Az ételek megrendelése és behozatala | 147 |
Az ételfelszolgálás | 148 |
Az ételfelszolgálás szabályai | 149 |
Az átlagéttermek ételfelszolgálása | 150 |
A levesek felszolgálása | 152 |
Az ételek tálalása | 152 |
A hideg előételek, ízelítők felszolgálása | 152 |
A vegyesízelítő felszolgálása | 153 |
A meleg előételek felszolgálása | 155 |
A tojásételek felszolgálása | 157 |
A halak, rákok, békák, csigák felszolgálása | 157 |
A marhahúsok felszolgálása | 159 |
A borjúhúsok felszolgálása | 161 |
A sertéshúsok felszolgálása | 162 |
Szárnyasok felszolgálása | 163 |
Főzelékek és köretek | 164 |
A saláták felszolgálása | 164 |
Tészták, sajtok, gyümölcsök felszolgálása | 165 |
Számlázás. Elköszönés a vendégtől | 166 |
Felszolgálás luxus-étteremben | 169 |
A luxus-éttermek felszolgálási módjának jellegzetességei | 170 |
Felszolgálás a vendég asztalánál | 177 |
Szeletelés a vendég asztalánál | 180 |
A rumpteak Chatsaubriant szeletelés, felszolgálás | 181 |
Főzés és ételkészítés a vendég előtt | 184 |
A saláták készítése a vendég asztalánál | 186 |
Crépes Suzette készítése asztalnál | 187 |
Nemzeti étkezési szokások | 188 |
A szovjet vendég | 189 |
A lengyel vengég | 191 |
A csehszlovák vendég | 191 |
A bolgár, albán, jugoszláv konyha | 192 |
A román konyha | 192 |
Az osztrák konyha | 192 |
A német konyha | 192 |
A francia vendég és konyha | 194 |
A belga vendég és konyha | 199 |
A hollandi vendég és konyha | 200 |
Az olasz vendég és konyha | 200 |
A svájci vendég és konyha | 202 |
Az amerikai vendég és konyha | 202 |
Az angol vendég és konyha | 204 |
A spanyol, portugál vendég és konyha | 206 |
A svéd, norvég, dán vendég és konyha | 207 |
A keleti és távol-keleti vendégek és konyhák | 208 |
A kínai vendég és konyha | 208 |
Az indiai vendég és konyha | 209 |
A bár | 211 |
A bár jellege | 211 |
A bár berendezése | 211 |
Az italkeverés munkamódszere | 213 |
A koktél | 215 |
A flippek készítése | 216 |
A cobbler készítése | 217 |
A fizek készítése | 218 |
Felszolgálás a bárban | 221 |
A díszétkezés | 223 |
Az étrend | 223 |
Az elmúlt korok étrendjei | 223 |
A vegyesízelők | 224 |
A levesek | 224 |
Meleg előételek, tojásételek | 225 |
A halak, rákok | 226 |
A húsételek | 228 |
Az entrée - középfogás | 229 |
Köretek | 231 |
Saláták, savanyúságok | 231 |
Édességek | 232 |
Sajtok | 234 |
Gyümölcsök | 234 |
Az étrendek tervezése | 234 |
Esküvői ebéd vagy vacsora | 235 |
A magyaros étrendekről | 236 |
Az étrend tervezésének szabályai | 239 |
Az étrendek ajánlása | 240 |
Árajánlat, megrendelő levél | 242 |
A díszétkezés szervezése | 243 |
Az üzletvezető feladata | 243 |
A díszétkezés felterítése | 245 |
A felszolgálók beosztása | 249 |
Terítés a különböző étrendekhez | 249 |
Terítés levesekhez, előételekhez | 250 |
A díszétkezés lebonyolítása | 257 |
Fogadóterem, a vendégek fogadása | 257 |
Fogadások, házon kívüli rendezvények | 261 |
Büfék | 261 |
A rendelés felvétele, ételek, italok tervezése | 261 |
Az ajánlat elkészítése | 261 |
A büféasztal tálai | 262 |
Mártások, köretek, saláták | 263 |
Édességek, gyümölcsök | 263 |
Az egyszerű fogadás | 263 |
A közepes keretű fogadás | 263 |
Büfé 400 személyre | 264 |
Fogadó estélyek előkészítése | 265 |
A büféasztal elhelyezése, terítése | 266 |
Az abroszok felterítése | 268 |
A büféasztal felszerelése | 268 |
Az étkezőasztalok felterítése | 268 |
Az italbüfék | 269 |
A tálaló asztalok | 269 |
A tálak elhelyezése, elrendezése | 269 |
A fogadás lebonyolítása | 270 |
Az ételek felszolgálása | 270 |
A mosogatás | 271 |
A házon kívüli rendelések | 271 |
A rendelés helyszíni megbeszélése | 272 |
A sajátos felszolgálói feladatok | 272 |
Előkészületek, szállítás | 272 |
A rendelés lebonyolítása, befejező munkálatok | 273 |
A díszétkezések, fogadó estélyek felszolgálási szabálya | 273 |
Az idegenforgalom | 275 |
Az idegenforgalom fejlődése | 276 |
Az idegenforgalom és a szállodaipar | 277 |
Az idegenforgalom és a közlekedés | 278 |
A külföldi és belföldi idegenforgalom | 278 |
Az idegenforgalom idényszerűsége | 278 |
A társadalom az idegenforgalom szolgálatában | 279 |
Az idegenforgalmi szervek | 280 |
A vendéglátóipar befolyása az idegenforgalomra | 280 |
A szálloda | 281 |
A szállodák feladata és osztálybasorolása | 281 |
A szállók elhelyezése | 282 |
A szállók épülete és külseje | 283 |
Szállodai helyiségek | 285 |
Luxus-szálló | 285 |
Osztályon felüli szállók | 285 |
A szállodák földszinti helyiségei | 286 |
A luxus- és osztályon felüli szállók előcsarnoka | 286 |
A recepció-pult | 288 |
A pénztár | 289 |
A safe | 289 |
A Journal-iroda | 289 |
Az igazgatói iroda | 289 |
Üzlethelyiségek és vitrinek a szállodákban | 290 |
A ruhatár | 291 |
Az előcsarnok világítása, tájékoztató feliratok | 292 |
A hall és a szálló egyéb közös helyiségei | 293 |
Az író-olvasószoba berendezése | 293 |
A reggeliző | 294 |
A zeneszoba | 294 |
A tárgyalóterem | 295 |
A televíziós szoba | 295 |
A szállodai bár | 295 |
Mosdók, W.C.-k | 295 |
A szállodai folyosók és vendégszobák | 296 |
Az emeleti folyosók | 296 |
A folyosóról nyíló helyiségek, a közös fürdőszobák | 297 |
A közös férfi és női mosdók, W.C.-k | 298 |
A szobaasszony office | 298 |
A szobaasszony raktára | 298 |
Az emeleti segédmunkás office | 299 |
A melléklépcsők | 299 |
A teherfelvonók és poggyászraktár | 299 |
A nyilvános telefonfülke | 299 |
A személyzeti W.C.-k. Tusolók | 300 |
A szállodai szobák és berendezésük | 300 |
A vendégszoba előtere | 300 |
A fürdőszobák, a zuhanyzók és W.C.-k | 301 |
Hideg-melegvíz szolgáltatás. Fűtés | 302 |
A vendégszobák berendezése | 301 |
A luxus-szálló szobaberendezése | 302 |
A lakosztály, appartement | 304 |
Az osztályon felüli szobák berendezése | 304 |
Az "A" osztályú szobák berendezése | 305 |
A "B" osztályú szobák berendezése | 305 |
A "C" osztályú szobák berendezése | 305 |
A jelző berendezések | 305 |
A szállodai munka | 307 |
Az előcsarnok személyzete és munkaköre | 307 |
A vendég érkezésének és elutazásának | 307 |
A portás | 308 |
Az éjszakai portás | 309 |
A szálloda igazgatója | 310 |
A szobafőnök | 310 |
Az elutazás | 313 |
Az árusítófülkék eladói | 313 |
A ruhatár dolgozói | 313 |
A felvonó kezelők | 313 |
A portás boy-ok | 314 |
Az emeleti személyzet munkája | 314 |
A szállodai gondnoknő | 314 |
A szobaasszony, szobalány, takarítónő | 315 |
Az emeleti segédmunkás (Lohndiener) | 316 |
A műszaki dolgozók | 317 |
A szállodai adminisztráció | 317 |
Felszolgálás a hallban | 324 |
Felszolgálás reggeltől délig | 324 |
Felszolgálás déltől ebédutánig | 325 |
Az uzsonna felszolgálása | 326 |
Az esti felszolgálás a hallban | 327 |
Az emeleti felszolgálók munkája | 328 |
A reggeli | 329 |
Az elhasznált edények kezelése | 332 |
Az ebéd vagy vacsora felszolgálása | 332 |
Az uzsonnák felszolgálása | 333 |
Szálloda típusok | 335 |
A gyógyszálló | 335 |
A hegyi szállók és üdülőszállók | 335 |
A tó vagy folyóparti szálló | 336 |
A motel | 337 |
A camping (kemping) | 337 |
Az új szállodai típus | 338 |
A racionális szállóépítkezés | 338 |
Luxus, kényelem és gazdaságosság | 340 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.