1.060.389

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Felszolgálói ismeretek

Tankönyv a vendéglátóipari szakmunkásképzés számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 302 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 21 371. Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. rész
A vendéglátóipar szerepe és feladata a lakosság ellátásában5
A népgazdaság és a gazdálkodási ágak5
Gazdálkodás, népgazdaság, gazdasági ágak5
A vendéglátóipar helye a népgazdaságban6
A belkereskedelem tagozódása8
A kereskedelem formái8
A belkereskedelem szektorális megoszlása9
A belkereskedelem funkciók szerinti szervezete10
A vendéglátóipar népgazdasági szerepe11
A vendéglátóipar tevékenységének fontosabb ágai13
Értékesítési alapfogalmak16
Az értékesítés fogalma16
Az értékesítés tartalma16
Az értékesítés folyamata16
A kapitalista és a szocialista vendéglátóipar17
Az értékesítés alapfeltételei18
Az üzletek adottságainak megfelelő szakmai program kidolgozása18
A környezet és az üzlet tisztasága19
Az üzleti fegyelem20
Az értékesítés ágai és módszerei21
Az értékesítés fő ágai21
Az értékesítés módszerei22
A vendéglátó üzletek osztálybasorolása25
Az osztálybasorolás főbb meghatározói25
Az értékesítő üzeletek osztálybasorolása26
A szállodák osztálybasorolása27
A vendéglátóipar üzem és üzlet28
Üzemi és üzleti alapismeretek28
Az üzem és az üzlet fogalma28
Az üzemi és üzleti helyiségek csoportosítása29
Az üzemekhez és az üzeletekhez tartozó kisegítő helyiségek31
A termelő üzemek33
Általános követelmények33
A termelés előkészítésére szolgáló helyiségek33
A termelésre szolgáló helyiségek35
A termelés előkészítésére szolgáló helyiségek berendezése, felszerelése, gépesítése38
A termelő helyiségek berendezése, felszerelése, gépesítése40
Az értékesítő üzletek42
Az üzlet helyiségei42
Az üzlethelyiségek kiképzése44
Az üzletek díszítése és bútorzata46
Az üzletek hűtőberendezései és mérőeszközei48
Az üzletek kiszolgáló gépei és berendezései50
Az üzleti felszerelések anyaguk szerinti csoportosítása és tisztántartása53
Az üzletek tálaló-, adagoló-, evő- és segédeszközei57
Az üzeletek edényfelszerelései63
Az üzeletekben használt palackok és poharak71
Asztali textília, asztali leltár és fűszertartó edények76
A vendéglátóipar dolgozói78
A vendéglátóipar munkakörei78
Szakképzettséghez kötött munkakörök80
A szakképesítés megszerzése81
Szakképzettséghez és iskolai végzettséghez kötött munkakörök82
Egyéb felkészültséget igénylő munkakörök84
Személyi egészségvédelem és balesetelhárítás85
Személyi higiénia85
Balesetelhárítás a gépi berendezések használata közben87
A balesetelhárítás egyéb rendszabályai89
A vendéglátóipari dolgozókkal szemben támasztott követelmények92
Alapfeltételek92
A jellemesség feltételei94
Magatartásunk követelményei96
A társas érintkezés általános szokásai99
Értékesítési alapismeretek101
A felszolgálótól külön megkívánt követelmények103
A vendéglátóipar vendégei106
A vendégek magatartása106
Az érkezés szokásai108
Vendéglátóipari üzletformák111
Büfé-rendszerű értékesítőhelyek111
A büfé jellegű üzletek berendezése112
A büfé jellegű üzletek eszközei113
Az értékesített áruk ellenértékének kiegyenlítése114
Büfék és bisztrók115
Italszaküzletek118
Felszolgálási alapismeretek121
A felszolgálók felszerelése121
Étkezési formák123
Felszolgálási módszerek124
A felszoláglók felkészülése125
A vendégek fogadása és a velük való foglalkozás125
A felszolgálás általános szabályai128
A vendégek távozása és a zárás utáni munka130
Az italok felszolgálása133
Az üdítőitalok és a sörök csoportosítása133
A borok, égetett szeszesitalok és kevert italok kereskedelmi csoportosítása135
Az italárlapok összeállítása és az italrendelés felvétele137
Az üdítőitalok felszolgálása140
A sörök felszolgálása141
A borok felszolgálásának követelményei és a hordós borok felszolgálása143
A palackborok felszolgálása144
A pezsgők és habzóborok felszolgálása146
A röviditalok felszolgálása147
Forrásmunkák jegyzéke149
II. rész
Étterem jellegű üzletek155
Meleg étkezést nyújtó vendéglátóipari üzletek155
Éttermek, vendéglők155
Éttermek, vendéglők létesítése158
Étterem jellegű üzletek berendezése159
Asztalok, székek 159
Egyéb berendezések162
Éttermi jellegű üzletek felszerelése165
A felszerelések mennyiségét meghatározó irányelvek165
A felszerelések minőségi és gazdálkodási szempontjai166
Felszolgálók előkészítő munkái168
Az ételek felszolgálása174
Felszolgálási rendszerek174
Az ételek felszolgálásának általános szabályai176
Az étlapok kezelése180
Ételismereti alapfogalmak. Az ételkészítés technikája182
Előkészítő műveletek183
Kiválasztás184
Tisztítás, átválogatás184
Darabolás, formázás186
Egyéb előkészítő műveletek187
Elkészítő eljárások191
Hőbehatásos eljárások192
Elkészítő eljárások kiegészítő műveletei196
Befejező műveletek205
Készentartás206
Adagolás206
Tálalás207
Értékesítés208
Levesek210
Híglevesek212
Általános híglevesek212
Magyaros híglevesek214
Összetett híglevesek215
Különleges híglevesek216
Sűrített levesek216
Egyszerű sűrített levesek216
Áttört vagy pürélevesek218
Összetett és különleges sűrített levesek219
Krémlevesek220
Nyáklevesek221
A levesek felszolgálása222
Csészéből fogyasztott levesek felszolgálása222
Levestányérból fogyasztott levesek felszolgálása223
Mártások224
Meleg mártások224
A meleg alapmártások és a belőlük készült egyéb mártások224
Gyümölcsmártások227
Nem alapmártásból készülő egyéb meleg mártások228
Hideg mártások231
Alapmártásból készült hideg mártások231
Egyéb hideg mártások233
A mártások felszolgálása234
Főzelékek és köretek235
Főzelékek és zöldségköretek235
Sűrítéssel készült főzelékek236
Sűrítés nélkül készített főzelékek238
Tésztaköretek239
Gabonaköretek240
Burgonyaköretek241
Főtt burgonya241
Főtt-sült burgonyaköretek241
Sült burgonyaköretek243
Bő zsírban sült burgonyaköretek244
Vegyes köretek246
A köretek tálalása és felszolgálása246
Saláták248
Nyers saláták248
Főtt saláták249
Tartósított saláták250
Vegyes saláták251
Kevert vagy összetett saláták251
Saláták tálalása és felszolgálása251
Előételek253
Meleg előételek253
Meleg tojásételek255
Meleg zöldség és főzelék előételek260
Rizsből készült ételek263
Húsfélékből, belsőségekből, hentesipari termékekből készülő előételek és zónaételek263
Előételek tésztafélékből265
Sajtból készült előételek269
Meleg szendvicsek269
Meleg vegyes előétel tálak270
Hideg előételek270
Kocsonyák, galatinok, pástétomok, habok272
Hideg tojásételek273
Zöldségből és főzelékből készülő hideg előételek275
Saláta, majonéz és koktél előételek276
Gyümölcs előételek277
Húsból, belsőségből és húsipari termékekből készülő hideg ételek278
Hideg vegyes tálak279
Szendvicsek280
Előételek tálalása és felszolgálása281
Halból és egyéb hidegvérű állatokból készülő ételek285
Meleg halételek290
Hideg halételek294
Hal és egyéb hidegvérű állatokból készült ételek tálalása és felszolgálása295
Felhasznált irodalom299
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Felszolgálói ismeretek Felszolgálói ismeretek Felszolgálói ismeretek

Néhány lap enyhén foltos.

Állapot:
7.480 Ft
3.740 ,-Ft 50
56 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Felszolgálói ismeretek Felszolgálói ismeretek Felszolgálói ismeretek Felszolgálói ismeretek Felszolgálói ismeretek Felszolgálói ismeretek

A borító kopott, rajta gyermekrajz látható. A borító és a lapélek foltosak. A kötés megtört.

Állapot:
7.480 Ft
5.230 ,-Ft 30
78 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Felszolgálói ismeretek Felszolgálói ismeretek Felszolgálói ismeretek Felszolgálói ismeretek Felszolgálói ismeretek Felszolgálói ismeretek

A borító kopott, foltos. A gerinc megtört, néhány lapon bejegyzés látható.

Állapot: Közepes
7.480 Ft
5.980 ,-Ft 20
90 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Felszolgálói ismeretek Felszolgálói ismeretek Felszolgálói ismeretek Felszolgálói ismeretek

A borító foltos. Néhány lapon aláhúzások találhatók.

Állapot:
7.480 ,-Ft
112 pont kapható
Kosárba